Википедија:Очигледан лутак је очигледно очигледан

С Википедије, слободне енциклопедије
Ово је лутак, ван сваке сумње.

Да, драги моји Википедијанци, очигледан лутак је очигледно очигледан. На пример: Ако је уредник А блокиран због малтретирања уредника Б, а онда се појави нови налог, уредник Ц, који на потпуно исти начин настави да малтретира уредника Б, онда је врло очигледно да су уредници А и Ц једна те иста особа.

Све се врти око истог: „ако личи на патку, плива као патка, кваче као патка, онда вероватно и јесте патка“. Готово је немогуће да уредник Ц осећа потпуно исти презир према уреднику Б као уредник А. Случајности се дешавају, али не тако често.

Други примери[уреди | уреди извор]

Ово правило такође се може применити на тзв. „ванила вандализам“. Дугогодишњи вандали често имају своје омиљене чланке који су им увек на мети, тако да ако се појави вандал Б и крене да вандалише чланке који су омиљена мета вандала А, онда се готово сигурно може закључити да су вандал А и вандал Б исте особе. Принцип претпоставите најбољу намеру јесте увек на првом месту, али није Богом дан, и безобразлук не треба толерисати. Понекад је заиста потребно назвати ствари по свом правом имену.