Википедија:Пијаца/Архива 19

С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 15 Архива 17 Архива 18 Архива 19 Архива 20 Архива 21 Архива 23

Почећу да делим кечеве

За основно непознавање правописних норми. Основну школу нисте могли да завршите ако бисте описни придев писали великим почетним словом! Дакле, следећи сет споменица су ми споменице за глупости, укључујући и основно непознавање правописних норми :) Него, стварно би било добро исписати правописне норме овде. Хмммм... Има ли неко Правопис из 1994? --Милош Ранчић (разговор) 20:31, 8 јун 2005 (CE

Кад смо већ код кецева и ја ћу теби да дам кеца за неслагање времена: -Основну школу нисте могли да завршите ако бисте.............. Требало би да буде: -Основну школу нисте могли да завршите ако сте.......... Или : - Основну сколу не би завршили да сте..........(да је наставник српског приметио да............... Ово је било зезање, али имам и избиљан предлог: Потребно је ангажујемо језичког лектора и да сви прилози и иѕмене(не односи се на пиацу) који се записују у главну књигу прођу коректуру. Лоша страна: не би одмах могао да се види коначан текст. Добра страна: избегавање језичких недоумица. Например: може да се напише: -оделење- и -одељење-. Оба су првилна, али не може да употребљава, мало једно, мало друго. Неко мора да одлучи и да се тога придржава стално. Пише:Стојан

Стојане, ја сам (дугогодишњи) апсолвент српског језика. У суштини сам довољно квалификован за исправке тог типа, али не може једна особа стално трчати за зилион других и исправљати правописне грешке. Што се тиче мог неслагања времена, једна ствар је неформални говор (што је и Пијаца), а друго су енциклопедијски чланци :) У неформалном говору је дозвољено много тога (укључујући и непоштовање правописних норми). Другим речима, чланак се ради са пажњом, коментар се даје из главе и на брзину. Ипак, не водимо ми овде полемику у стручној периодици :) --Милош Ранчић (разговор) 07:19, 9 јун 2005 (CEST)
Е, сад. Стварно је потребно да овде свако зна неке основне ствари. Ајде то за оделљење могу још и да третирам као неосновну. Али, то да се пише "Европа, европски, Европин" је нешто што се дефинитивно учи у основној школи. Иначе, видео сам ко је то урадио и њему не могу ништа да замерим :) Једноставно, није таква особа којој се ишта може замерити. Али је зато један од наших академаца померио чланак остављајући описни придев са почетним великим словом :) Нисмо новинари да све морамо радити на брзину. Може се сести и прелистати Правопис; требало би правописна правила унети (чланак о правописним правилима овде је лош) итд. --Милош Ранчић (разговор) 07:19, 9 јун 2005 (CEST)

И даље мислим да нам је лектор неопходан. Није овде реч о компетенцији него о вољности. Није то бенефиција него озбиљан посао и питање је да ли би се ти тога прихватио? Без лектора нема озбиљног рада. Морамо унапред да обезбедимо језичко и стилско јединство. Пише Стојан

Хм. Ја сам ентузијастично кренуо у дотеривање правописа текстова пре око годину дана. Онда сам схватио колико је то узалудно, па сам пустио ствари да иду својим током... Сада поправим понешто што стварно штрчи, а остало и не дирам јер не бих ништа друго радио. --Милош Ранчић (разговор) 21:16, 9 јун 2005 (CEST)
Е, сад. Уверен сам да ће нам се појавити у будућности довољно образованих људи (ако не и лингвиста) који ће се бавити подвођењем текстова под правописну норму. Време ради за нас. Прошле године у ово доба смо имали можда 200 стварних чланака. Сада имамо око 5000 стварних. Али не само то. Сада имамо поприлично категоризоване чланке, велики број инфраструктурних детаља који нас дефинитивно сврставају у ред озбиљних Википедија. Тако да верујем да ћемо идуће године у ово време имати и бар неколико људи који ће се бавити правописом. --Милош Ранчић (разговор) 21:16, 9 јун 2005 (CEST)
Са друге стране, осим тога што чланци треба да буду непристрасног тона, сумњам да ћемо икад успети да нивелишемо стил већине чланака. А мислим да то и није неопходно. Ипак, није ово класична академска енциклопедија која има своја пуританска начела. --Милош Ранчић (разговор) 21:16, 9 јун 2005 (CEST)
У сваком случају, лагано. Да знаш како је српска Википедија изгледала пре годину дана схватио би зашто не мислим да морамо игде журити. Наравно, ко год да нам дође са конструктивним идејама -- добродошао је. Сигурно је да не би требало да испустимо неког лектора који би нам дошао да ради на овоме. --Милош Ранчић (разговор) 21:16, 9 јун 2005 (CEST)

Једно су енциклопедиска пуританска начела, а сасвим друга ствар је академски ниво. Ако енциклопедија нема тај ниво онда је непотребна. Ако енциклопедија није најрелевантнији научни приручник, онда је најнепотребнија ствар на свету. Академски ниво енциклопедију одређује или као најрелевантнији научни приручник или као најнепотребнију ствар на свету.Писе Стојан

o "овисницима"

Српски лингвисти се слажу у једном: каже се (и пише, наравно) "бити зависан од" а никако "бити овисан о". Реч "овисник" и све њене изведенице (овосити, овисност . . . ) углавном се користи у хрватском језику, а реч "зависник" и све њене изведенице (зависност, зависити, зависан . . . ) се користи искључиво у српском језику. Ако се Википедија израђује на српском (а иѕрађује), онда морамо водити рачуна и о оваквим "нијансама". Библиографија: Телебак, Милорад: Говоримо српски, Нови глас, Бања Лука, 1998. Клајн, Иван: Речник језичких недоумица, Чигоја штампа, Београд, 1997. Ћирилов, Јован: Хрватско-српски рјечник иначица - Српско-хрватски речник варијанти, Бата орбис, Београд, 1994. П.С. Поздрав госпођици Марковић! zdelic

Ahem...evo intervencije sa strane. Dakle-činjenica jest da je leksem "ovisnik" čestotniji/frekventniji u hrv.- no, prvi put čujem da u srp. postoje "zavisnici" (npr. drug addicts). Netko je "zavisnik" o stripovima, seksu, film-noiru,.. ? Ne vjerujem. Mir Harven 14:36, 10 јун 2005 (CEST)

Да бисмо могли да разговарамо било би потребно да се прво представиш. Има ли смисла да се обраћам Анонимном(?) јер, хоће ли се такав више појавити и занима ли га одговор? Дођеш ли, пак, само оволико: када би језик био од гвожђа лако бисмо га сместили у калупе. Забранити човеку реч/стил исто је што и забранити му да дише. Језичи пуризам и када води у тоталитаризам, гарантовано престаје када се пуриста почне да бави било чиме што има смисла, рецимо да преводи. Дакле, прихвати се озбиљног посла и мани се истеривања чистунства, па макар и језичког (нарочито на основу кањига које су објављене у последњих десет година). :) --ангелина марковић 23:11, 11 јун 2005 (CEST)

Енциклопедијски речник иде овде

На Викиречник иде лингвистички речник. Имајте то на уму. Видео сам да је Саша категоризовао одредницу Абаџија за пребацивање на Викиречник. --Милош Ранчић (разговор) 15:04, 9 јун 2005 (CEST)

Пребацио сам зато што је био у категорији Категорија:Речник страних речи, и мислим да би се та категорија требала детаљно средити!!!!! Саша Стефановић разговор 15:01, 10 јун 2005 (CEST)
  • Мислим да би ово неко требао детаљније да објасни. Где престаје "лингивстички", а почиње "енциклопедијски" речник. На пример, где је у тој причи Вујаклија, из којег је неко ресависао својевремено. И има ли "енциклопедијског" речника и на неким другим језицима или је то наш изум. --Dzordzm 18:01, 11 јун 2005 (CEST)

Атлантида

Припремам јединицу о Атлантиди. Потребан ми је савет администратора:- Да ли да додајемо и колико још података или је ово што имамо довољно? Наравно и свака друга помоћ или сугестија ће бити добродошла Писе Стојан

  • Стојане, само ти распали са писањем. Података никад није довољно, а места хвала Богу, имаш колико желиш. Било би лепо да наводиш литературу коју користиш. Ја немам ништа против копипасте методе ако се то ради интелигентно. Ако ти недостају неки материјали (у току писања), јави ми се, можда могу помоћи јер сам тога доста сакупио, али немам времена да пишем. И Стојане, лепо се потписуј као сви "нормални" људи: једна двотачка и четири тилде. :domatrios 02:34, 11 јун 2005 (CEST)

Шта су то 4 тилде? Не знам како се потписују нормални. Стојан

Имаш у tollbar-у друго са десна, а можеш и ручно да укуцаш четири тилде ~~~~ или дрије цртице и четири тилде --~~~~ --Милан Тешовић 14:44, 11 јун 2005 (CEST)

За нормалне сам се зезао, зато сам и ставио наводнике. Тилда је знак који се користи у математици за ознаку приближно и у неке друге сврхе. На тастатури је то дугме испод есц дугмета. Да би је добио мораш притиснути шифт тастер. Она изгледа овако ~ Дакле прво неки знак напр - или : па четири комада ~ Покушај не боли много :) Постоји још једна могућност. Отвори едит страну ову на којој пишеш па на крају мог текста са копипасте пребаци на крај твог текста. Неће се појавити мој потпис него твој. :domatrios 14:54, 11 јун 2005 (CEST)

Полазећи од претпоставке да је Википедија скуп чланака написаних по принципу неутралне тачке гледишта, сматрам да је одређивање некаквих "пријатеља" Википедије само по себи критично и проблематично. Не може Википедија имати пријатеље. Она може имати, рецимо, "сараднике" који су јој допустили коришћење садржаја са њихових сајтова. Сама претходна поставка линка ка четничком покрету у Брчком од стране Саше је напросто недопустива. Недопустиво је дефинисати их да су они "пријатељи" Википедије. Страницу ка "линкова ка пријатељима Википедије" зарад објективности треба обрисати и треба укинути било какву Википедијину страницу која дефинише "пријатеље". --Покрајац|разговор 23:25, 11 јун 2005 (CEST)


Ја ипак мислим да је не треба обрисати, мислим да треба негде да стоје сви они који су помогли својим дозволама овом дивном пројекту. Дали ће се та страница звати Пријатељи или Сарадници или чак Дозволе мене не интересује, важно је само да неко може да погледа уколико нема идеја шта да пише, где би могао да пронађе нешто. Али сам за то да оваква страница постоји код нас како год се она звала. --Саша Стефановић разговор 14:02, 12 јун 2005 (CEST)

Важно: Милбот поново у акцији!!!

Важно је зато што молим администраторе да воде рачуна о ономе што ради. За почетак, пронађите начин (потражићу и ја) како да себи стално укључимо приказивање измена ботова (јер је Милбот сада са статусом бота и крије се у скорашњим изменама по дифолту). Дакле, кликни на "прикажи ботове"! --Милош Ранчић (разговор) 18:33, 12 јун 2005 (CEST)

У овом тренутку означава латиничке текстове темплејтом Шаблон:millbot-cilid, штоћерећи, ти су чланци или за брисање (ручно, не аутоматско!) или за пресловљавање или за усклађивање са ћириличким текстом (па брисање). Молим вас да не бришете за сада те текстове; најавићу када се може започети са брисањем аутоматски генерисаних текстова. Што се тиче оних других, оних који нису аутоматски генерисани, они ће бити означени за каснији преглед. Милбот ће, узмимо, једном месечно овако патролирати по питању чланака који су писани латиницом у ћириличком именском простору (дакле, свуда док не уведемо Женгжуов софтвер). --Милош Ранчић (разговор) 18:33, 12 јун 2005 (CEST)

Подразумева се да ако Милбот почне да брља да га треба бановати и мени то јавити. Али, молим вас да не параноишете без разлога и да добро установите да ли Милбот стварно греши. --Милош Ранчић (разговор) 18:33, 12 јун 2005 (CEST)


Измене се могу пратити и преко ИРЦ-а на серверу irc.wikimedia.org канал #sr.wikipedia --Саша Стефановић разговор 18:51, 12 јун 2005 (CEST)

Добровољци: Yillilan, Ђакон и Џорџм

И ја сам ту, наравно :) Имамо споран текст о владици Николају Велимировићу. Ово нам је први стварно споран чланак, у коме постоје стране на српској Википедији које имају врло различито мишљење о тој личности. Ако не решавамо спорна питања, имаћемо велике проблеме у будућности. Мој је предлог, зато, следећи: Јилилан и Ђакон треба да буду носиоци рада на стварању неутралног чланка. Џорџ би ту помагао у раду на неутралној тачки гледишта (прво сам мислио на Дејана Чабрила, али је Џорџ мекши, па зато и погоднији за проблематична питања), као и да каналише целу причу не стављајући се ни на једну страну. Ја бих, као и сви, разговор посматрао, а када је потребно, радо бих ускочио да помогнем у случају да ме неко од вас тројице зове. Идеја је да вас тројица то питање решите (постоји довољно материјала и на српској Википедији) а да, евентуално, тражите помоћ неког другог у случају да сами не можете то да решите. Чини ми се да је, гледајући материјал, најбоље направити три чланка (сва три треба да буду НПОВ), од којих ће један бити у главном именском простору, други ће опширније описивати однос СПЦ према Николају, а трећи ће опширније описивати критику Николајевог рада. Молио бих да се добровољци пријаве на обавезни задатак ;) Ако неко не жели да учествује у писању тога, онда нека то каже, па да тражимо замену. Ми остали бисмо се сложили да помогнемо само ако смо позвани и да прихватимо решење које њих тројица донесу концензусом, а наравно у складу са НПОВ-ом. Молио бих и остале да се изјасне о овоме. --Милош Ранчић (разговор) 16:18, 22 мај 2005 (CEST)

Иначе, ово би било прво Википедија:Посредовање на српској Википедији. Под специфичним околностима, али бих молио да сви укључени прочитају документацију на енглеској Википедији. Почните од чланка en:Wikipedia:Mediation. --Милош Ранчић (разговор) 16:18, 22 мај 2005 (CEST)

  • Ја се пријављујем и било би ми драго да помогнем. Претпостављам да са овом двојицом треба да се договоримо рецимо преко мејла или ИРЦ-а. Ако су за ову другу опцију, нека дају време, ја могу сваки дан негде од 6 увече па надаље по средњеевроспком времену. --Dzordzm 00:22, 23 мај 2005 (CEST)
    • Јавио се само Џорџ, али смо јуче Нина и ја разговарали и она је пристала да ради на овом чланку. Мислим да је прихватљиво да на њему раде само Нина и Џорџ. Сматрам да би и други требало да дају подршку, а да би они требало да се организују и почну са радом. --Милош Ранчић (разговор) 14:13, 5 јун 2005 (CEST)
      • rado bih se prikljucio u rad, ali tek od 12. jula, u frci sam sa ispitima, a odmah zatim dolazi i ehit --Yillilan 19:58, 19 јун 2005 (CEST)

Пролећно чишћење

Мислим да је време за једно лепо пролећно чишћење и пречишћавање шаблона у нашој вики. На странама [1] и [2] се налази списак свих шаблона. Мислим да нема логике да држимо и даље шаблоне типа "Изводи из вести из слободног софтвера за...", "Поглавље ... за 19. век" или на данашњи дан (шаблони приказани први и они који почињу са "Догађаји")... Требало би да се људи изјасне поводом овога па да бришемо непотребно! Само треба да се сложите, а ја ћу да бришем. Мислите о овоме! --Dungodung 22:43, 29 мај 2005 (CEST)


Ја се слажем и такође мислим да би требало бар шаблоне да почистимо док пролеће још траје , да без везе не истекне значај наслова ове понуде. --Саша Стефановић разговор 09:49, 30 мај 2005 (CEST)

Домени vikipedija.org и vikimedija.org: електронске адресе и сл.

Узео сам ова два домена и ствари стоје овако:

  1. Домен vikipedija.org ће бити коришћен бар за српску Википедију, али и за друге Википедије у чијим се језицима на исти начин пише Википедија. Тако је вероватно да ће www.vikipedija.org бити портал, док ће sr.vikipedija.org бити преусмерење на српску Википедију. --Милош Ранчић (разговор) 07:27, 8 јун 2005 (CEST)
    • Сваки урачунљиви сарадник може имати електронску адресу на @vikipedija.org. Треба целу причу детаљније осмислити. --Милош Ранчић (разговор) 07:27, 8 јун 2005 (CEST)
    • Исто ово ћу рећи на sl:, hr: i mk:. Остали могу да се јаве ако на овај начин пишу Википедија (Чеси, Словаци? хм., изгледа да не пишу тако; какогод, могуће је да још неко пише тако.) --Милош Ранчић (разговор) 07:27, 8 јун 2005 (CEST)
  2. Домен vikimedija.org ће бити коришћен бар за српски локални огранак Викимедије, али и за друге локалне огранке у чијим језицима на исти начин пише Википедија. Немам јасну представку како ћемо ово да решавамо у будућности, али ћемо некако решити :) --Милош Ранчић (разговор) 07:27, 8 јун 2005 (CEST)
    • Сваки члан локалног огранка (или локалних огранака) ће моћи да има електронску адресу на @vikimedija.org. --Милош Ранчић (разговор) 07:27, 8 јун 2005 (CEST)
  3. Ово сам објавио на електронској листи Задужбине, а и на страни на мети којој сам сада заборавио име :) --Милош Ранчић (разговор) 07:27, 8 јун 2005 (CEST)
  4. Ко је заинтересован да ради на овоме нека пише шта би и како би овде (а у будућности можемо отворити посебну страну). --Милош Ранчић (разговор) 07:27, 8 јун 2005 (CEST)

Бај д веј

Мислим да би добродошлице требало да имају макар једну-две реченице на енглеском. --Милош Ранчић (разговор) 07:52, 8 јун 2005 (CEST)