Википедија:Трг/Архива/Техника/5

С Википедије, слободне енциклопедије

На данашњи дан, по јулијанском календару прослављамо: (наставак)[уреди | уреди извор]

Очигледно је да људи мијешају вјеру са национализмом и фундаментализмом. Вјера не значи национализам. Или сам ја нешто пропустио. Не разумијем зашто неко треба да се увриједи ако наиђе на датум обиљежавања неког вјерског празника или датума. Код нас је вјера прогањана дуго времена, па су онда неки одлучили да је помјешају са национализмом. Сама вјера никоме не даје за право да је трансформише како њему воља. Проблем је у људима који се крију иза вјере и користе различите "изме" да би постигли своје личне циљеве. Православље у овом случају, је у многоме заслужно за очување српског народа и језика те према томе заслужује своје мјесто на културном простору или историји српској. Друга је прича о људима, појединцима и групама који путем вјере (као и користећи различите идеологије), желе остваривање неких својих личних фрустрација. Што се тиче обичаја, они чине дио антрополошке структуре свакога народа и онога по чему се сви разликујемо једни од других, те стога треба да се чувају. Не видим зашто разлике треба да буду мотив за дисквалификације, ратове и сл. По мом мишљењу разлике богате људе и чине их "вишим" и бољим. Из којег разлога немогу да буду заједно сви људи са својим различитим погледима на свијет, друштво и живот?--Славен Косановић 01:14, 3 јануар 2006 (CET)

Али ово је вики заједница, створена је за сарадњу, заједништво. Да није тако, била би приватна енциклопедија, не би била слободна. Кад је нешто вики значи да свако може да дође и буде равноправни дио заједнице. Значи, без обзира шта смо ми приватно, на викију смо сви исти и једнаки и ствари попут вјере, народности, језика, политичког убјеђења остављамо истог момента кад отворимо страницу Википедије. Без обзира што је ово Википедија на српском језику, она није ту само за Србе, него за све који разумију српски. Треба да чувамо обичаје и празнике - у чланцима, а не на Главној страни (ионако треба да се трудимо да не буде предугачка, због тога смо и стару замијенили). Значи, подржавам и ја то, али не на страници која се прво види кад учиташ Википедију. Мислим, стави се у позицију муслимана или Јеврејина. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:25, 3 јануар 2006 (CET)
Не видим опет због чега један "муслиман или Јевреј" (како ти кажеш), треба да се увриједи када наиђе на обиљежавење неког православног празника. Сем ако ти не поистовијечујеш Православље са национализмом? Значи ти се вријеђаш када одеш у неку исламску земљу или одеш у Израел, те наиђеш на обиљежавање неког исламског или јеврејског празника? Не разумијем разлог. Ево ја сам у Шпанији и не вријеђа ме када наиђем на обиљежавање шпанских католичких празника и с тога не видим разлог да се било ко тиме увриједи. Сама вјероисповијест неког народа не треба никога да вријеђа. Друга је прича са тероризмом, фундаментализмом, шовинизмом, да даље не набрајам.--Славен Косановић 01:41, 3 јануар 2006 (CET)
Али Википедија на српском језику није Србија, него вики заједница. И то је "квака". То је једна ствар, а друга је то што вјероисповијест Срба није само православље, него има и Срба католика и Срба муслимана. Зато, ако се већ стављају вјерски празници, треба ставити све религије којима Срби припадају. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 02:47, 3 јануар 2006 (CET)

Земљаче, очито ме ниси разумео. Нисам желео никога да повредим и немам ништа лично против билокога.

А што се тиче србина мухамеданца, који год дође у моју кућу никада се нико није пожалио на иконе нити ја на његова обележја код њега. Ако ми верујеш то нам несмета да се виђамо. Али то није зато што му је рођени брат православац, којега сам крстио, а има и таквих. Они више поштују човека верника него неверујућег. Мене лично вређа изјава да су неке википедије најнационалистичке. Сви ми радимо свако на свом језику и писму (а неки и на другим језицима) на јединственом пројекту, са својим националним и културним разликама. Ако те нешто занима о исламу, подразумева се да ћеш прво отићи у џамију, а не у протестантски или будистички храм, да се распиташ. Реци ми где ће један муслиман који говори или разуме српски језик моћи да се информише о православљу, ако не овде. Пошто упоређујеш статистике италијанске и наше, требало би да знаш да се код нас изјаснило 95% становништва као верујући, а од тога 90% као православци. Следећи твоју логику код нас би требало да ставимо велики Крст преко прве стране. Као администратор на окситанској Википедији (а има нас само двојица, где сам ја Србин) никада нисам тражио да се скине или постави застава са крстом иако је верујућих хришћана једва 7%. Што се тиче културе, хришћанство је део српског националног бића, језика, писма и идентитета. Незнам зашто мислиш да фаворизујем православље, када сам навео и грегоријански календар. Што се тиче других релевантних вера, ту сам рачунао на допуњавање оних, који то боље познају. То би била подршка да се више пише и о осталим вероисповестима. Ја се искрено и отворено залажем за истину, ма каква она била. Тако да етикета да радим на православно-српској википедији нема смисла. Ја јесам патриота и православац, али нисам шовиниста ни ускогруд. Мени неможеш подметнути такве епитете, јер сам присутан на различитим википедијама и свуда сам имао позитивне реакције на моје ставове. У Француској и Грузији сам држао и предавања о Википедији са француским колегама. Надам се да то није освета за реакцију коју си изазвао стварњем златиборске Википедије.


пс

  • Не замери брате, ово ти написах као брат и човек, простодушно и без икаквог лицемерства. Надам се да ми нећеш замерити на искрености. Бог те благословио, с миром добри човече. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 01:46, 3 јануар 2006 (CET)

Али, Горане, ми се очигледно не разумијемо! Ко год жели да се иформише о православљу, може да се информише на српској Википедији - у чланцима и на порталима, а не на Главној страни. Ипак је ово слободна вики заједница - непристрасна и неутрална. Ја ти вјерујем да не желиш да фаворизујеш ниједну вјеру, али такав утисак лако може да се добије видјевши реченицу Данас прослављамо... па неки хришћански празник. Ко то ми прослављамо? Ми као заједница? Па наша заједница није чисто хришћанска, нити било која друга, може да има и атеиста који не прослављају ништа. Или ми као народ? Срби нису једини народ на српској Википедији, о томе сам већ дискутовао у коментарима изнад. Твоје знање о православљу је велико и наша заједница има срећу да има тебе да напишеш гомилу чланака и уређујеш портале везане за то, али не да ставиш то на Главну страну очекујући да ће се појавити неко ко ће ставити за друге. А шта ако се не појави? Шта ако се некад појави, али прије тога гомила људи стекне погрешан утисак? --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:53, 3 јануар 2006 (CET)

Чини ми се да поистовјечујеш вјеру са идеологијом и измима. Није ми јасан твој став о слободи и непристрасности као ни о униформисаном и систематском негирању да Православље и празници које обиљежавају Православни хришћани не може да има мали простор на Главној страници. Бити атеиста не значи да треба ускратити право некоме другоме да буде вјерник, као ни супротно. Ако неко каже да данас обиљежава свој вјерски празник, он мисли на себе и све оне који су присаталице те вјероисповјести. С тога ако је у једној земљи или културном простору значајан број људи који се изјашњавају као Православци, ти људи имају право да се огласе. Не видим никакав разлог да се тиме треба неко увриједити или обесхрабрити, како ти кажеш. Када је код нас владао комунизам сви смо морали славити и обиљежавати комунистичке празнике. То је било системтско наметање и уништавање личности односно идентитета. Једино могуће изјашњавање је било да си атеиста и комуниста. Данас можеш да се изјашњаваш како хоћеш, те стога то јесте велико достигнуће. Не вјерујем да ће ти ико данас забранити да обиљежиш неки празник за који ти сматраш да је релевантан. --Славен Косановић 02:37, 3 јануар 2006 (CET)

Брате Ђорђе, ако хоћеш, као што ми сви хоћемо да Википедија на српском језику буде авангарда и најбоље информисанија, тада треба дати што више информација. Слажем се да неби требало да буде у обиму који сам ја поставио , али би били обогаљена када тога неби било. Када напишем ”ми”, мислим пре свега на већину становника ове планете која говори српским језиком. Као што ти рече: код италијана може и Крст да се стави, а зашто неби код нас? Википедија није приватна енциклопедија па да је посећују само Википедисти, зато размисли и о непријављеним посетиоцима који само посећују Википедију на нашем језику. Да ли си се запитао колико их је отишло зато што нису наишли и на неки текст о православљу на првој страни. Пише се о свему и свачему, само православље нипошто несме да се помене. Да ли си се запитао да ли је неки број вредних личности одустао видећи наше штуре стране препуне свађе и клеветања. Управо сам данас имао такав дан, где сам доживео да пред људима којима сам хвалио Википедију и толеранцију на њој, доживим све ове нетрпељивости и неразумевања. Тврдим да смо данас изгубили најмање 5 стручњака из разних области који су били вољни да се прикључе овом пројекту, заједно са њиховим сарадницима. Ако се овако настави, мислим да ћу тршити своје време више на молитве уместо на трзавице од људи којима сам веровао. Ово је моја последња реч и више нећу коментарисати. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 02:18, 3 јануар 2006 (CET)
Како хоћеш, брате Горане. Код Италијана може крст да се стави зато што су Италијани скоро 100% католици, али код Срба не може зато што су Срби и православци и муслимани и католици, а не само православци, брате Горане. Ако мислиш да то може да помогне нашој Википедији да буде информисанија, ја ћу твоју идеју подржати, али све док раме уз раме са хришћанским празницима буду стајали и муслимански. У противном, иако сам и сам српско-православни хришћанин, то је за мене чист национализам. Чисто информативно, погледај чланак о покрету Образу, они се залажу да се православље прогласи за државну религију. И мисле да су тиме они неки родољуби. А заборављају шта је сам Вук рекао: Срби су народ са три вјере! --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 02:42, 3 јануар 2006 (CET)
Прво италијани данас нису 100% католици. Има доста атеиста, протестаната, у великом замаху су Јеховини свједоци (који негирају хришћанске празнике и симболе), као и становници муслиманске вјероисповјести (више од милиона ст), који су у Италији имигранти (многи већ имају држављанство и гласачко право). Друго из неког разлога код нас постоје четири википедије, да не набрајам. Треће држављанство Србије и Црне Горе не значи да се муслимани и католици изјашњавају Србима што осјећају припадност тој нацији (иако постоје људи који то чине и то је њихово легитимно право) него што припадају држављанству Србије и Црне Горе. Четврто Србе је кроз историју неко тјерао и присиљавао да мјењају вјероисповјест, а чињеница је да Срби нису никога присиљавали да буде Православац. Пето не можеш поистовјечивати изоловане екстремне групе које траже неки свој лични интерес са цијелим Православљем (макако се оне декларисале). Шесто не могу да схватим да ће се неко наћи увријеђен ако види један мали текст о неком православном празнику (пошто ни мене не вријеђа да видим симболе и обиљежавање католичких празника овдје у Шпанији - који мени па ни осталим никакво зло не чине, самим тим што су симболи и празници). Седмо инат није никаква врлина, него само шкоди ономе ко га тјера па и угрожава остале који мисле другачије. Осмо ако једног дана ова заједница буде имала корисника других вјероисповјести (муслиманске, католичке, јеврејске или било које друге) те они затраже да се обиљежи (не неки као што ти кажеш) њихов празник на Главној страни ја ћу први дати свој глас.
Сад ћеш ти рећи, бре што је овај навалио на мене, а ја ти кажем то што се неко изјашњава Православац не даје му право да забрањује, управља или одређује у име Православља гдје и како други могу да испољавају своје духовно биће (понављам да само Православље не вријеђа никога, сем ако тај неки осјећа неку мржњу, из било ког разлога, према нашој вјери). Ето толико од мене. Надам се да се нећеш увриједити пошто се ни ја не осјећам увријеђен, него само износим свој став као што си и ти урадио. Поздрав. --Славен Косановић 06:29, 3 јануар 2006 (CET)

Мрзи ме да читам све шта је написано, па ћу написати само појашњење својих ставова: --Милош Ранчић (разговор) 06:50, 3 јануар 2006 (CET)

  1. Онако како је направљено (макар оно што сам сада видео, вероватно после делимично измењеног шаблона) уопште не може да стоји на оном месту не због овог или оног разлога, већ зато што штрчи. Нова главна страна се правила управо да бисмо зауставили њено хаотично увећавање. Дакле, ако ће нешто слично стајати на Главној страни, мора се добро промислити како ће и где да стоји. --Милош Ранчић (разговор) 06:50, 3 јануар 2006 (CET)
  2. Друга ствар се тиче шта треба а шта не да стоји на овој Википедији. Реално је да се може гурати једна од три опције (ништа између!): (1) Википедија је секуларна и на Главној страни не могу бити никакве религијске ознаке (на порталима може); (2) морају бити заступљене све религије (ако се стави православље, мора и хиндуизам); и (3) може се ићи по важности за наше културне просторе: православље, ислам, католичанство, протестантизам, јудаизам итд. (Панонац нам може дати податке о конфесионалној заступљености, а можемо ићи и логиком Минстарства просвете, тј. да укључимо оне верске заједнице којима је веронаука озваничена у школама.) --Милош Ранчић (разговор) 06:50, 3 јануар 2006 (CET)
  3. Иако сматрам да је трећа опција најбоља, јер подразумева поштовање културних особености наших простора, о томе треба гласати! Сматрам врло лошим увођење оваквих промена на Главној страни мимо јасне одлуке заједнице! --Милош Ранчић (разговор) 06:50, 3 јануар 2006 (CET)
  4. Преко тога, ако се будемо одлучили за трећу могућност, ко жели да ради на томе, не може да се извлачи са изговором "мене други верски празници не занимају". Или ће се то урадити ваљано, или ће се чекати док се не уради ваљано. --Милош Ранчић (разговор) 06:50, 3 јануар 2006 (CET)
Тако сам и ја рекао - или ниједна религија, или све три, и то одвојене од шаблона догодило се на данашњи дан. Славене, већ сам ти ово горе написао: ти у Шпанији виђаш католичке обичаје, али ово није Србија, него Википедија на српском језику. Ово је вики заједница. Горане, ти рече како мухамеданац кад ти уђе у кућу нема ништа против икона. Ово није наша приватна кућа и уопште није православна кућа. Чак и да ставимо празнике свих могућих вјера и секти (наравно да сам против тога, ако већ стављамо, ставићемо само наше вјере), опет би могао да се нађе неки атеиста који не прославља ништа, па је текст данас прослављамо... непримјерен. Што се тиче Италијана, нашао сам податак да су они 98% католици. Оно што је проблем овдје је то што многи поистовјећују српску Википедију са Србијом (сјетимо се србијанске заставе на Главној страни) или са Србима. Википедија је вики и зато је свачија, не припада ниједном народу, ниједној држави. А ова Википедија је писана српским језиком само зато да би се рад на овом пројекту олакшао онима којима је тај језик матерњи, да не би морали да иду на енглеску Википедију. Међутим, пошто је овдје једно од најбољих мјеста за очување српског идентитета, наша дужност, између осталог, јесте да то радимо, али то се не ради ограничавањем српског народа само на Србију, српског језика само на екавски изговор и српске вјероисповијести и културе само на православље. Не замјерите ми, ово вам говорим из најбољих циљева. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 16:05, 3 јануар 2006 (CET)

Хајде да причамо о снимању слика на Википедију[уреди | уреди извор]

Волела бих да ми неко конкретно образложи могућности и немогућности (права и забране) снимања слика на Википедију. Читала сам и читала сва упутства, па опет ми то све изгледа уопштено, што би рекли "боље немој ништа ни да приложиш јер постоји опасност да све буде избрисано" :)

Дакле, конкретно: ако желим да допринесем сликом у чланку који говори о нпр. неком сликару, да ли могу да приложим сопствену фотографију или скенирану страну неке његове/њене репродукције, већ објављене у неком каталогу или новинама, или је и то забрањено?

И, ако је то недозвољено, како могу да избришем већ снимљени фајл?

(Видела сам да у Остави или већ негде, постоји доста репродукција без икакве напомене да ће бити у догледно време избрисане. Да ли се ту ради о сликама које су прошле посебну процедуру и коју?)

Била бих вам захвална на детаљном одговору.

Срећна Нова

--Žana 19:29, 3 јануар 2006 (CET)