Википедија:Уживо/недеља, 12. фебруар 2006.

С Википедије, слободне енциклопедије

Ух! Ово је био један од најдужих и најпродуктивнијих састанака. Око пола три сам дошао и после кратке шетње ушао у просторије Дома омладине Београда где ми се, после неколико минута, придружио Ацо. Није прошло 5 минута, а дошао је Милош, човек из ЛУГ-а (Linux Users Group). Убрзо нам се придружио његов имењак, али овај је Викимедијанац, а онда су дошли још и Обрад, Марко, Драган, Јована, Никола, Иван и још ЛУГ-аша. Касније је свратио мало и Драган Амброзић, а при крају су дошли Гаја и Радош. Још на самом почетку смо се, преко Милошевог лаптопа, повезали на Интернет и успостављали разне контакте и везе.

Милош нам је на почетку причао своје доживљаје из своје посете НДХ, а после смо почели да развијамо тему о Џимбовом поновном доласку у ове крајеве и на крају се испоставило да је ово била, може се рећи, једна од главних тема данас. На почетку смо још споменули да треба радити на побољшању масовног уноса (ја сам на Крешу направио страну која би требало да служи као окосница за побољшање). Договорили смо се да се у среду, на Сретење, видимо "код Вука" у 17 часова, јер је среда петнаести, а петнаестог фебруара 2005. године се одржао први састанак Википедијанаца, па смо одлучили да га прославимо тако што ћемо отићи у кафану Домовина, у којој смо се дуго времена окупљали док смо били у "примитивном стању", односно без НВО-а. Ја сам на интернету, преко ИРЦ-а, причао са Џимбом око његовог доласка. И скоро сто посто је потврђено да ће у наше крајеве доћи 27. марта ове године поподне и да ће остати до 31. марта. За њега смо испланирали следеће:

  • 27. поподне виси са нама, Википедијанцима, и одмара се од пута
  • 28. и 29. ће се одржати 2 предавања (у ДОБ-у и на Математичком Факултету) и 2 разговора са новинарима (конференција за штампу у Медија центру и округли сто - дружење са новинарима - у Вуковој задужбини)
  • 29. марта увече се креће за Хрватску и тамо се борави 30. и 31. марта
    • Извршни одбор је одлучио са 3:2 да треба да иду наши људи у Хрватску; преко тога, одлучено је да Милош и Амброзић буду ти који ће ићи и то са два гласа за и два суздржана.

Договорили смо се да ћу ја да возим, пошто је потребно ићи са једног на други део града, а Џимбо ће доћи са својом женом и ћерком. Милош, Амброзић и Јована треба да се распитају око Медија центра, Ђорђе и Горан треба да се распитају и да уговоре предавање са Математичким факултетом (они су и причали на ИРЦ-у једно време везано за ту тематику), а што се тиче Вукове задужбине, Јована, Милош и Никола треба да уговоре оно што треба да се уговори! Пошто остатак Џимове породице неће присуствовати предавањима, треба да се организује провод за њих. Дошло је до брејнсторминга око тога где можемо све да их водимо, а закључили смо да би то могле бити следеће локације: разгледање по граду, музеји, шопинг, калемегдан, скадарлија, кућа цвећа, авала (?!), Храм Светог Саве... Што се тиче Џимбовог смештаја, Гаја се понудио да се кол`ко тол`ко побрине о томе (није још сигурно).

Причали смо и о путу за Бостон на Викиманију и Извршни одбор је једногласно одлучио да људи који ће ићи тамо будемо ја (Филип) и Драган, а ако има места (финансијског), и Горан. Споменули смо и то како процес формирања визит и чланских карти треба да се убрза, као и то да одрадимо послове везане за вађење ПИБ-а и печата за НВО под хитно (Милош треба да одради). На ИРЦ-у сам причао са Бранетом и договорили смо се да треба убрзати пројекат конверзије и то на следећи начин: Бране ће покушати да реши све проблеме везане за дотичну екстензију у наредних недељу дана, а ако то не одради, Милош ће покушати да нађе неког другог. Ја сам, у међувремену, заинтересовао Николу и Славена да се укључе у развијање ове екстензије.

Сазнали смо да следеће недеље на састанак долазе људи из организације Kuda.org (у вези Creative Commons лиценци), а Никола нас је подсетио да треба да пошаљемо "годишњи извештај централи" (задужбини) око рада нашег НВО-а. Такође, пошто смо недавно имали случај када је требало хитно да се објави нека информација, дошли смо до закључка да треба направити списак за контакт са новинарима, односно списак људи који би се јављали новинарима на брзака како би дистрибуирали неке информације. Логично, што више врху списка, то је већа шанса да та особа проследи потребне информације. Тако листу чине редом Јована, Драган, Горан, Милош, Иван (?) и Никола и то значи да је Јована задужена за контакте са новинарима, али у случају њеног немогућства, то треба да уради Драган, а ако он није у могућности, онда Горан итд. Никола је, потом, изнео неке своје планове, које нисам баш најсрећније чуо, јер су се Линуксаши мање/више драли. Оно што јесам успео да чујем је то како су Линуксаши дискутовали о томе ко је из ГНУ/Линукс света geek, а ко nerd. Такође су се забављали Нециклопедијом, једним продуктом везаним за Викимедију. Они су нас обавестили како Сталман у Београд долази 10. марта и рекли су нам да су они већ све испланирали поводом његовог доласка. Након ових прича су уследели мало мање обавезни разговори.

Људи су се, како то обично бива пред крај састанка, поделили по групицама и причали о разним темама. Знам да су Јована, Амброзић, Милош и Иван причали у вези организације око Џимбовог доласка. Горан и ја смо разменили идеје поводом Горанове идеје да следеће године издамо дистрибуције наше Википедије на ЦД-овима. Касније смо једногласно одлучили да организације догађаја, начелно, поготово великих, организујемо (ВМ СЦГ) заједно са ФСН и ЛУГ. Иван нас је подсетио на то да почетком другог семестра треба да се одржи предавање о Википедији на Факултету политичких наука у Београду и да треба да размишљамо мало на ту тему. Пред крај нам је дошао гост из Банатских новина коме су Драган и Јована објаснили неке основне ствари. Кад смо већ били пробили термин, покренута је значајна историјска прича у коју Горан, неким чудом, није био умешан. На крају су се сви разбежали и ја сам морао да одем око пола 9, а Милош се тек тада сетио да пошаље извештај на интерну вики у вези са пословањем Викимедије током 2005. године. Кад сам дошао кући, приметио сам да је Милош тек око 10 сати завршио тај извештај, што значи да је до тада и остао у ДОБ-у (вероватно са Николом, Гораном и Драганом, јер су они и остали када сам ја одлазио). Ето, то је отприлике било то на овом, посве дугом, зимском састанку Википедијанаца. --Филип § 01:26, 13. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Када је Филип отишао, ми (Милош, Никола, Горан и ја) смо још 2 (два) сата попуњавали извештај. После дууугог попуњавања и нервозног цупкања Милошеве девојке смо (надамо се) успешно завршили и тај (ничим изазван) задатак.