Пређи на садржај

Википедија:Уређивачки маратон/Салон Ото Бихаљи-Мерин/3. април 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије
 

УРЕЂИВАЧКИ МАРАТОН У САЛОНУ ОТО БИХАЉИ-МЕРИН
Класици наивне и маргиналне уметности Србије
[уреди | уреди извор]

Датум и време: петак 3. април 2015. од 10 до 17 сати[уреди | уреди извор]

Место: Салон Ото Бихаљи-Мерин[уреди | уреди извор]

О уређивачком маратону[уреди | уреди извор]

Уређивачки маратон је један од облика сарадње у оквиру ГЛАМ пројекта који Викимедија Србије реализује од 2012. године. У питању су тематска окупљање која трају један или два дана и добровољци имају прилику да прођу обуку уређивања Википедије и да дају свој допринос кроз писање чланака на истој. Уређивачки маратон на тему класика наивне и маргиналне уметности Србије одржаће се у петак, 3. априла, од 10 до 17 часова, у Салону Ото Бихаљи-Мерин (Немањина 3, Београд) а резултат је сарадње Викимедије Србије и Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини. Циљ ГЛАМ пројекта је развијaње двосмерне сарадње у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше земље на интернету.

О Музеју наивне и маргиналне уметности

Оснивање Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, 1960. године представља прекретницу у историји наивне и маргиналне уметности Србије. Ова врста феномена у уметности коначно и на нашим просторима доживљава почетак своје пуне афирмације и заштите. МНМУ - Музеј наивне и маргиналне уметности као установа културе од националног значаја, припада групи специјализованих музеја, јединствена је институција у Србији, са посебним програмом музеолошке заштите дела ових уметности путем активности прикупљања, систематизовања кроз музеолошку документацију, проучавања, излагања и публиковања. Мисија музеја је да наивној и маргиналној уметности у земљи и иностранству пружи целовиту заштиту преносећи праву слику о њиховој суштини и вредности. Најзначајнији резултат деценијског стручног рада и свих активности Музеја је чињеница да су расветљене многе укорењене недоумице и заблуде везане за ову област ликовности. Данас је и у ширим круговима ликовне публике све присутнија свест о изузетном уметничком потенцијалу, високим ликовним дометима и истинитој креативној стваралачкој енергији највреднијих дела уметника наивне и маргиналне уметности. Ризница МНМУ је интернационалног карактера и броји преко 3000 дела (слике, скулптуре, цртежи и графике) од око 400 уметника почев од тридесетих година 20. века до данас из Србије и многобројних иностраних земаља. Монументално здање у које је смештен музеј, иначе је најлепши пример сецесије с почетка 20. века у Јагодини. Вила је саграђена 1929. године и некада припадала богатој, трговачкој породици Ристић и под заштитом је Републичког завода за заштиту споменика културе. Објекат је рестаурисан и адаптиран за потребе Музеја 1960. године. За протеклих готово шест деценија, више пута је рестаурисан и ревитализован како би достојно одговорио задатку савремене музеологије.

Место одржавања маратона Адреса Контакт Званична страница
Салон Ото Бихаљи-Мерин Немањина 3, Београд Нина Крстић
063/626-454
Музеј наивне и маргиналне уметности

О Викимедији Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Организација развија ГЛАМ пројекат од 2012. године и у претходне две године сарађивала је са бројним институцијама од угледа, попут Народне библиотеке Србије, Музеја примењене уметности, Завичајног музеја Књажевац, Музеја рударства и металургије Бор. Циљ ГЛАМ пројекта је развијaње двосмерне сарадње у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше земље на интернету.

Организација Адреса Контакт Званична страница
Викимедија Србије Булевар краља Александра 20, Београд Ивана Маџаревић
ivana.madzarevic@vikimedija.org
060/74-54-773
rs.wikimedia.org Викимедија Србије

Медији о догађају[уреди | уреди извор]

Место и време[уреди | уреди извор]

  • Салон Ото Бихаљи-Мерин, Немањина 3, Београд
  • 3. април 2015. године
Датум Активности Сатница
3. април Презентација представника Викимедије Србије 10:00 - 11:00
Освежење 11.00 - 11:15
Уређивање Википедије 11:15 - 14:00
Пауза - освежење 14:00 - 14:30
Уређивање Википедије 14.30 - 16:30
Додела сертификата и симболичних награда 16:30 - 17:00

Учесници[уреди | уреди извор]

Додај своје име уколико желиш да учествујеш, користећи четири тилде (~). Места су ограничена. Молимо све учеснике да након радионице попуне анкету.

Нови чланци[уреди | уреди извор]

  1. Предраг Милићевић - Барбериен
  2. Пал Хомонаи
  3. Војислав Јакић
  4. Мирослав Живковић
  5. Мирослав Јовановић Далтон
  6. Матија Станичић

Допуњени чланци[уреди | уреди извор]

  1. Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини
  2. Драгутин Алексић
  3. Сава Секулић
  4. Ференц Калмар
  5. Милосав Јовановић
  6. Јанко Брашић
  7. Богосав Живковић
  8. Драгиша Станисављевић
  9. Илија Башичевић Босиљ
  10. Емерик Фејеш
  11. Душан Јевтовић

Галерија[уреди | уреди извор]

Ослобођен садржај[уреди | уреди извор]

Музеј наивне и маргиналне уметности за ову прилику ослободио је 75 фотографија дела и портрета класика наивне и маргиналне уметности. Све фотографије можете наћи у овој категорији на Остави.

Фотографије са маратона[уреди | уреди извор]

Фотографије са маратона можете наћи у овој категорији на Викимедијиној Остави.

МАРАТОН
ЈЕ ЗАВРШЕН!


» Тема: Класици наивне и маргиналне уметности Србије
» Место: Салон Ото Бихаљи-Мерин

РЕЗУЛТАТИ
  • број учесника: 11
  • број нових чланака: 7
  • број допуњених чланака: 11
  • број фотографија: 75


Званична страница догађаја на Фејсбуку