Пређи на садржај

Град (Заовине)

С Википедије, слободне енциклопедије

Град или Равна стена су остаци средњовековног утврђења, из доба српских династија Kотроманића или Алтомановића. Град има два прилаза, један кроз пећину са југозападне стране и други, клесани, са севера.

Смештен је у долини реке Бели Рзав, Легенду о граду записао је Милан Ђ. Милићевић 1874. године, тадашњи министар просвете Србије, у делу „Kнежевина Србија". Топоними по Заовинама, Полом, Невољан, Опсјек, били су препреке за племића који је отишао у рат и враћао се, јер га је верна љуба изневерила са слугом. Племић савлада све препреке, обеси невјерну љубу о клен на Граду и оде у свет.

"Сад се на Граду гнезди и кликће сиви соко, природна реткост Балкана, и краси га ретка врста жуте перунике, можда антропогени реликт некадашњег цвећа које су садили средњовековна властела Града.

Милан Ћ. Милићевић наводи у „Kнежевини Србији" да је чувени угарски племић Јован Запоља који је владао Војводином, пореклом из овог краја[1].

Испод Града постоје остаци средњовековне црквене базилике. Порекло ове цркве није опсежније проучено. Можда је то Мркшина црква у којој је штампано Четворојеванђеље које се помиње у Ресавској преписивачкој школи, јер је њен локалитет енигма. Зна се да је део Четворојеванђеља писан у Рујанској цркви у Стапарима, а део у Мркшиној цркви. Милан Ђ. Милићевић у „Kнежевини Србији" предпоставља да је преписивачка школа била и у скривеним црквама које су биле на Тари и Златибору.

Древни град у Заовинама део је културо-историјског наслеђа овог краја[2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Zidine drevnog grada u Zaovinama kriju i priču o ljubavnoj tragediji”. www.rts.rs. Приступљено 2022-12-05. 
  2. ^ „Zaovine - Ravna stena ili "Grad". www.tara-planina.com. Приступљено 2022-12-05.