Грб Суботице

С Википедије, слободне енциклопедије
Суботица
Детаљи
НосилацГрад Суботица
Усвојен1. мај 1779.
Мото„Печат слободног Краљевског града Марија Терезиополис“

Грб града Суботица је исти као историјски грб од 1. маја 1779, када је Суботица добила статус слободног краљевског града, под новим именом: Maria Theresienstadt. Грб је у савременој употреби од 1997. године.

Опис грба[уреди | уреди извор]

Грб је у облику печата, штит у барокном орнаменту, раздељен. Горе у плавом седи Богородица одевена у црвено, држи малог Исуса у крилу окружена златном светлошћу, а поред ње стоји Света Терезија одевена као Кармелићанка, која пружа руке према њима. Доле у црвеној позадини златни пропети лав држи закривљени сребрни мач изнад главе. Штит је окружен лиснатом круном и налази се унутар кружног печата у којем је исписано: Sigillum Liberæ et Regiæ Civitatis Maria Theresiopolis. Горњи део грба односи се на ново име града, а доњи симбол је преузет са грба Тамишког Баната[а] који је до 1778. био посебна хабрзбуршка крунска земља.

Употреба[уреди | уреди извор]

Верзија грба града на мапи Суботице из 1884
Грб града у повељи Привилегије коморске вароши Сент-Мариа, 1743

Прихваћена 7.6.2002.

Историјске варијанте[уреди | уреди извор]

На документима града који се чувају у Историјском архиву Суботице виде се поједине разлике у приказивању грба.

На пример унутар грба који је приказан у заглављу мапе града из 1884. у десном пољу је приказан стојећи лик особе која изгледа као светац са књигом у руци (света Терезија Авилска?), а лав је са гривом. Постоји и незнатна разлика у изгледу круне.

У варијанти грба коју је насликао непознати бечки аутор у повељи Привилегија коморске вароши Сент-Мариа коју је 1743. године Суботици послала царица Марија Терезија, такође постоје разлике, на пример лав је с два репа и држи мач у десној руци.

Грб града приказан на рељефу Суботичке градске куће постављен 1908. године такође приказује лава који држи сабљу у десној руци.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ово објашњење долази са службене интернет презентације града, а засновано је на сличности лава са оним у савременом грбу Војводине, узетим из грба Баната. У старом, традиционалном грбу Тамишког Баната нема лава, док је и сам хералдистички стил грба Војводине доста критикован. У грбовима Темишварског Баната у различитим епохама јављају се симболи дуплог крста на тројном брду (средњовековни симболи краљевине Угарске), црни двоглави орао (симбол који су користиле подунавске швабе), као и два хусара, док се лик лава појављује тек у малом, изнад симбола таласања воде у горњем десном углу (представа реке Бегеј). Исти лик користи се истакнуто тек у савременој верзији грба Тамишке области (лав као симбол Влашке, Олтеније и Трансилваније). За разлику од тога, грб Суботице је у садашњој форми у употреби већ од 1743. а и касније од 1779, када је град добио право да га користи са новим именом "Maria Theresiopolis" – те је тачније прихватити да је оригинална творевина, а да је лик лава само нехотице позајмљен или је сличност сасвим случајна. (Да се у грбу Суботице налази "други лав" од оног у грбу Тамишког Баната, осим гриве на Суботичком, доказује и чињеница да овај лав држи мач у другој руци, детаљ којем су у херадици посвећивали велику пажњу.)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Статут општине Суботица, 19.2.2002, Службени лист општине Суботица, бр.06/2002, 19.2.2002.
  • Статут општине Суботица, 7.6.2002, Службени лист општине Суботица, бр. 19/2002, 7.6.2002.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]