Дворац у Конаку

С Википедије, слободне енциклопедије
Дворац Даниел у Конаку
Дворац Даниел у Конаку
Опште информације
МестоКонак
ОпштинаСечањ
Држава Србија
Време настанка1898.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Дворац у Конаку изградио је барон Ладислав Даниел (мађ. Dániel László) 1898. године.

Уз главну зграду за становање велепоседника, изграђена је још једна скромнија зграда за становање бироша и слуга, а нешто удаљенији су остали економски објекти, коњушница, штале и сл. Дворац окружује парк који се простире на неколико хектара са ретким стаблима разних егзотичних врста, али је данас запуштен[1].

Зграда је приземна, подужно оријентисана грађевина симетричне основе са карактеристичним класицистичким портиком на предњој и задњој фасади и приступном рампом. Једноставнији портик са северне стране, служио је као главни улаз, а други са јужне стране, као излаз према парку. Портик на северној фасади има четири јонска стуба који носе једноставан тимпанон без украса, степениште у средини и бочне колске пролазе. Онај на јужној страни је богатије декорисан, има шест јонских стубова који се у кровној зони завршавају украсним вазама, као и полукружно степениште којим се силази у парк. Између стубова у горњој зони су слепе аркаде које носе плитки пиластри, а у доњој зони, између стубова постојала је ограда од кованог гвожђа са једноставним украсима. У кровној зони, у равни стубова, налази се атика са балустрадама.

Распоред прозорских отвора је ритмичан и усклађен са унутрашњим распоредом просторија. Кров је мансардни, црепови су разнобојно глеђосани и сложени у цик-цак шару, што здању дају посебан утисак раскоши и репрезентативности. Дворац у Конаку својом архитектонском концепцијом представља леп пример једноставнијег, приземног подужно оријентисаног класицистичког објекта, намењеног луксузнијем становању спахијске породице, те са лепо уређеним парком чини складну целину.

У дворцу се налази основна школа која нема довољно новчаних средстава да га редовно одржава.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]