Девојка крај прозора

С Википедије, слободне енциклопедије

Девојка крај прозора је чувена слика шпанског уметника Салвадора Далија, насликана 1925. године. Чува се у Мадриду, у музеју Краљица Софија .

Слика припада Далијевој формативној фази, када је уметнику било двадесет година, а када надреализам још није имао значајан утицај на његово дело.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Представља уметникову сестру, Ана Марију, са седамнаест година, наслоњену на прозор, окренуту леђима, у кући за одмор коју је породица посетила у граду Кадакес на обали мора. Ово дело је велике хроматске једнообразности и једноставности у композицији, где нас девојка уводи у пејзаж који посматра.

Приметне су диспропорције на девојци као што су њена стопала, која су врло мала. Далијева сестра појављује се и на другим савременим и каснијим сликама, јер је била њеов модел све док није упознао Галу 1929. године. Слика је била на ауторовој првој изложби у галерији Далмау у Барселони, у новембру 1925.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Description of the painting by Salvador Dali “Woman at the window”Description picture - Dali Salvador”. en.opisanie-kartin.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-22. 
  2. ^ „Classic Salvador Dali – Figure at the Window”. Art and Design Inspiration (на језику: енглески). 2016-06-18. Приступљено 2020-05-22.