Пређи на садржај

Декларација из Рија о животној средини и одрживом развоју

С Википедије, слободне енциклопедије

Декларација из Рија о животној средини и развоју, познатија као Декларација из Рија, представља кратки документ настао 1992. године на Конференцији о Животној средини и развоју Уједињених нација, неформално позната као Самит о Земљи. Декларација из Рија се састоји од 27 принципа који су створени са намером да буду водич државама у будућем одрживом развоју. Потписало ју је преко 170 држава.

Историја[уреди | уреди извор]

Међународна заједница састала се два пута како би проценила напредак остварен у имплементацији принципа из документа; Први пут у Њујорку 1997. године током заседања Генералне Скупштине УН, а потом и други пут у Јоханезбургу 2002. године. Иако је документ помогао да се подигне свест о заштити животне средине, стварни докази показују да је мало остварено у погледу циљева постављених у документу [1]

Садржај[уреди | уреди извор]

Декларација из Рија прокламује 27 принципа. Укључује формулације о мерама предострожности - принцип 15. и принцип 16. по коме загађивач мора да плати пенале.

Види више[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Palmer, Robert; Nursey-Bray, Melissa (2007). „Encyclopedia of Environment and Society: FIVE-VOLUME SET”. Ур.: Robbins, Paul. Encyclopedia of Environment and Society. 4. Thousand Oaks: Sage Publications. стр. 1512—4. ISBN 9781412927611. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]