Дракулини ожиљци

С Википедије, слободне енциклопедије
Дракулини ожиљци
Југословенски постер
Изворни насловScars of Dracula
ИМДБ 6,2/10 (4 593 гласа)
Жанрхорор
ТворацБрем Стокер
РежијаРој Вард Бејкер
СценариоЕнтони Хајндс
ПродуцентАида Јанг
Темељи се нароман Дракула Брема Стокера
Главне улогеКристофер Ли
Патрик Трогтон
Џени Хенли
Денис Ватерман
МузикаЏејмс Бернард
Директор
фотографије
Морај Грант
МонтажаЏејмс Нидс
Продуцентска
кућа
Hammer Film Productions
ДистрибутерМетро-Голдвин-Мејер
Година1970.
Трајање95 минута
ЗемљаУједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Језикенглески
Буџет200 000 [1]
Претходни
Следећи
IMDb веза

Дракулини ожиљци (енгл. Scars of Dracula), или Последњи Дракула, британски је хорор филм из 1970. режисера Роја Варда Бејкера, директан наставак филма Окуси Дракулину крв, шести у Хамеровом серијалу филмова о Брем Стокеровом Дракули и други заредом који је објављен 1970. године. Кристофер Ли се поново вратио у улогу насловног вампира, грофа Дракуле, кога је те године тумачио у чак четири различита филма.

Осим Лија од глумачке поставе из претходних филмова по четврти пут се вратио и Мајкл Рипер, али његова улога није имала везе са претходним појављивањима. С друге стране, Дракулин слуга се у овом делу, као и у Дракула: Принц таме, зове Клов, али га тумачи други глумац и није потврђено да ли се ради о једном истом лику.

У овом делу десио се најосетнији пад у односу на све претходне филмове и по први пут се десило да неки од филмова из овог серијала доживи неуспех. Сајт Rotten Tomatoes га је оценио са 33%, што је више него дупло слабије од претходног дела. Критичари су углавном замерали понављање једне исте приче из првих филмова, као и лоше специјалне ефекте коришћене код слепих мишева.

Неуспех овог филма навео је продукцију Хамер да у потпуности промени ток серијала, те је у наредном филму Дракула смештен у садашњост, а Питер Кушинг се враћа у улогу Ван Хелсинга.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

На необјашњен начин Дракулини посмртни остаци су доспели на његов дворац, након што је уништен у цркви на крају претходног дела. Њега овога пута оживљавају слепи мишеви, који на његове остатке доносе крв својих жртава.

Дракула наставља свој терор над становницима Трансилваније и шаље јато својих слепих мишева на људе сакривене у оближњој цркви. Тада се дешава највећи масакр у серијалу у коме страда на десетине људи и деце. Локални свештеник који не може да поднесе грижу савести, јер се сматра одговорним што није заштитио људе, помаже младом пару да пронађе Дракулин ковчег и заустави његов терор.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кристофер Ли гроф Дракула
Денис Ватерман Симон Карлсон
Џени Хенли Сара Фрамсен
Кристофер Метјуз Пол Карлсон
Мајкл Гвин свештеник
Мајкл Рипер власник крчме
Патрик Трогтон Клов
Анушка Хемпел Тања
Венди Хамилтон Џули
Боб Тод градоначелник
Делија Линдси Алиса

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hearn, Marcus; Barnes, Alan (25. 9. 2007). The Hammer Story: The Authorised History of Hammer Films [The Hammer Story] (Limited изд.). Titan Books. стр. 138. ISBN 978-1845761851. OCLC 493684031. 


Спољашње везе[уреди | уреди извор]