Пређи на садржај

Жути танг

С Википедије, слободне енциклопедије

Жути танг
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Perciformes
Породица: Acanthuridae
Род: Zebrasoma
Врста:
Z. flavescens
Биномно име
Zebrasoma flavescens
Синоними

Zebrasoma rhombeum Bishop

Жути танг (Zebrasoma flavescnes) је врста риба из породице Acanthuridae која насељава слане воде. Једна је од најпопуларнијих акваријумских риба, од којих су све узете из дивљине, зато што није могуће узгајати их комерционално.[1]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Жути танг је откривен од стране енглеског природњака Едварда Тарнера Бенет као Acanthurus flavescens 1828 из скупине cа хавајских острва. Врста је добила назив по латинском придеву flavescens што у преводу значи “жуто”.

Опис[уреди | уреди извор]

Одрасла риба може да порасте и до 20 центиметара у дужину и 1-2 центиметра у ширину. Осрасли мужијаци су већи од женки. Жути танг је светложуте боје. Ноћу жута боја избледи, а током дана се брзо врати у светложуту.

Исхрана[уреди | уреди извор]

У дивљини се хране алгама и воденим биљкама, a у акваријуму једу месо или рибу. Дејство ове исхране може бити непожељно.

У акваријуму[уреди | уреди извор]

Жути танг се често држи у акваријуму. Сви жути тангови у акваријуму су узети из дивљине, до 2015. није било могуће узгајати их, чак ни експериментално. Животни век у може достићи 30 година у дивљини, док је у акваријуму најмање 2-5 година, а у већим акваријумима до 20 година.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Žuti tang (Zebrasoma flavescens)”. Архивирано из оригинала 17. 10. 2011. г. Приступљено 09. 06. 2017. 
  2. ^ Claisse, J., McTee, S., & Parrish, J. (2008). Effects of age, size, and density on natural survival for an important coral reef fishery species, yellow tang, Zebrasoma flavescens. Coral Reefs, 28, 95-105.