Зобница

С Википедије, слободне енциклопедије
Коњ једе из торбе за храну (Фиренца, Италија

Зобница је део коњске опреме. То је торба у којој се носи и из које се даје коњу храна.[1] која је кајшевима причвршћена за главу коња и омогућава му да једе сточну храну и када није у штали или у падоку. [2] Предности оваквог начина храњења коња су у томе што се троши оптимална количина хране, а такође се спречава да животиње једу храну једна од друге.[3]

Да би могао да једе храну коњ мора спустити главу сасвим до земље, што му омогућава да њушком дохвати дно торбе, где се налази храна.

Назив[уреди | уреди извор]

Назив "зобнатица" потиче од речи "зоб", како се другачије зове овас - житарица која се некада најчешће користила у исхрани коња.[4]

Материјали за израду зобнице[уреди | уреди извор]

Зобница се може направити од различитих природних материјала, какви су кожа или слама, али је најчешће израђена од густе тканине или лаког платна. Савремене зобнатице праве се и од вештачких материјала, синтетичких тканина које могу да обезбеде чврсто дно и мрежасте странице, због вентилације.

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Речник српскохрватскога књижевног језика, књ. 2 - Ж-К. Нови Сад, Загреб: Матица српска, Матица хрватска. 1967. стр. 329. 
  2. ^ „Feedbag | Define Feedbag at Dictionary.com”. Dictionary.reference.com. Приступљено 2012-02-17. 
  3. ^ „Cowboy Saddles and Tack Glossary”. Cowboyshowcase.com. 2012-01-28. Архивирано из оригинала 2012-04-18. г. Приступљено 2012-02-17. 
  4. ^ Zelenika, Stjepan (16. 2. 2011). „CRTICE I…”. Stjepan Zelenika blog. Приступљено 23. 12. 2020.