Иван Ленац

С Википедије, слободне енциклопедије
иван ленац
Иван Ленац
Лични подаци
Датум рођења(1906-02-06)6. фебруар 1906.
Место рођењаДелнице, Аустроугарска
Датум смрти24. април 1945.(1945-04-24) (39 год.)
Место смртиСушак, код Ријеке, ДФ Југославија
Професијашумарски радник
Деловање
Члан КПЈ од1937.
Учешће у ратовимаШпански грађански рат
Народноослободилачка борба
Херој
Народни херој од20. децембра 1951.

Иван Ленац (Делнице, 6. фебруар 1906Сушак, код Ријеке, 24. април 1945) био је учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 6. фебруара 1906. године у Делницама, у сиромашној радничкој породици. После завршетка основне школе, радио је као шумски радник широм Југославије и у иностранству.

Шпански грађански рат[уреди | уреди извор]

Пред сам почетак Шпанског грађанског рата напушта Југославију и одлази на рад у Француску. У новембру 1937. године отишао је у Шпанију и приступио интернационалним бригадама. Тада је био примљен за члана Комунистичке партије Југославије.

Биста Ивана Ленца у градском парку у Делницама.

Након завршетка рата у Шпанији, 1939. године прелази у Француску, где је ухапшен и заједно са многим другим интербригадистима интерниран у концентрациони логор Верне. У логору је боравио све до 1941. године.

Народноослободилачка борба[уреди | уреди извор]

У јесен 1941. године успео је да се с једном групом југословенских Шпанских добровољаца пробије кроз окупирану Европу до Југославије, где се прикључио горанским Народноослободилачка војска Југославијепартизанима. Обављао је многе војне и политичке дужности у приморско-горанским јединицама. Првобитно је обављао дужност командира Делничке чете, затим је био командант батаљона, па командант Приморско-горанског НОП одреда и оперативни официр Четрнаесте приморско-горанске бригаде.

Пред крај рата, штаб Једанаестог корпуса га је упутио на Кварнерска острва да ради на организовању и јачању Народноослободилачког покрета на том подручју.

Погинуо је у време борби за ослобођење Сушака, 24. априла 1945. године.

Одлуком Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашен је за народног хероја.

Његова биста се налази у Алеји народних хероја градског парка у Делницама.

Литература[уреди | уреди извор]