Иво Крањчевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Иво Крањчевић
Датум рођења20. мај 1895.
Место рођењаСарајево
Датум смрти1968.

Иван Иво Крањчевић (Сарајево, 20. мај 1895Сарајево, 1968) је био хрватски и југословенски револуционар, члан Младе Босне и учесник Сарајевског атентата на аустроугарског надвојводу Франца Фердинанда.

Биографија[уреди | уреди извор]

Након Сарајевског атентата 28. јуна 1914. године, од Васе Чубриловића је узео револвер и бомбу који су били намењени за атентат и сакрио их у кући својих кумова. Пошто је аустроугарска полиција пронашла револвер и бомбу, у Сарајевском процесу је суђену Крањчевићу, Ивану Момчиловићу, Франу и Ангели Садило. По Мухарему Баздуљу, медији тога доба су Крањчевићу мењали име у Милан Крањчевић, да би сакрили његово хрватско порекло и представили атентат као српску заверу.[1]

Крањчевић је осуђен на 10 година тешке робије, а његови кумови су ослобођени оптужби. Казну је најпре издржавао у затвору Терезин, заједно са Гаврилом Принципом, Трифком Грабежом и Лазаром Ђукићем, а у септембру 1917. године је пребачен у зенички затвор.

По ослобођењу 1918. године, наставио је да се дружи са преживелим атентаторима: Васом Чубриловићем, Цвјетком Поповићем и Мухамедом Мехмедбашићем.

Умро је 1968. године у Сарајеву.

Дела[уреди | уреди извор]

  • Успомене једног учесника у Сарајевском атентату, Свјетлост, Сарајево 1964.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сто година од Сарајевског атентата”. Радио телевизија Србије. 28. јун 2014.