Пређи на садржај

Ирвинг Луис Хоровиц

С Википедије, слободне енциклопедије
Ирвинг Луис Хоровиц
Датум рођења(1929-09-25)25. септембар 1929.
Место рођењаЊујоркСАД
Датум смрти21. март 2012.(2012-03-21) (82 год.)
Место смртиПринстонСАД

Ирвинг Луис Хоровиц (енгл. Irving Louis Horowitz; Њујорк, 25. септембар 1929Принстон, 21. март 2012) био је амерички социолог, писац и професор који је интензивно писао и предавао у својој области.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ирвинг Луис Хоровиц је рођен у граду Њујорку, 25. септембра 1929. године, од оца Луиса и мајке Естер Тепер Хоровиц. Започео је своје више школовање на Колеџу града Њујорка, магистрирао на Универзитету Колумбија, и докторирао на Универзитету у Буенос Аиресу.[1] Био је један од потписника II Хуманистичког манифеста 1973. године.[2]

Преминуо је 21. марта 2012. године, услед компликација операције срца.[3]

Академске позиције и консултације[уреди | уреди извор]

Након што је започео своју каријеру као асистент друштвене теорије на Универзитету у Буенос Аиресу, 1956-1958, Хоровиц је провео наредних четрдесет и више година у разним академским институцијама у Индији, Токију, Мексику и Канади. Поред својих наставних позиција, био је саветодавни члан особља Латино-Америчког Истражног Центра (енгл. Latin American Research Center), 1964-1970; и консултант Међународне Образовне Дивизије, Форд Фондације (енгл. Ford Foundation), 1959-1960. Од 1963. до 1969. године, Хоровиц ради као професор социологије на Вашингтонском универзитету у Сент Луису. Он је такође био гостујући професор на Универзитету Станфорд, Универзитету Висконсин-Медисон, Краљевском универзитету у Канади, Универзитету у Калифорнији, као и предавач у Аргентини, Израелу и Индији.

Трансакцијски Издавачи и Друштво[уреди | уреди извор]

Хоровиц је био оснивачки уредник научног часописа Друштво (енгл. Society), који је објављивао текстове о социологији, политици, као и друштвене критике. Основан је као Трансакције: Друштвене Науке и Модерно Друштво, 1962. године. Њега је 2007. године купио Спрингер, немачка издавачка компанија.

Признања и награде[уреди | уреди извор]

Током своје академске каријере, Хоровиц је добитник многих награда; укључујући и један посебан цитат америчког Фонда Карнеги за међународни мир. (енгл. Carnegie Endowment for International Peace) за своју књигу "Идеја о рату и миру у савременој филозофији"; као и признање часописа Тајм као лидера нове расе радикалних социолога.[4] Био је члан Савета Карнеги, Америчког удружења издавача (енгл. American Association of Publishers), Америчког удружења за унапређење науке (енгл. American Association for the Advancement of Science), и бивши председник (1961-1962) Социолошког Друштва државе Њујорк.

Научни доприноси[уреди | уреди извор]

Као аутор више од двадесет пет књига и уредник бројних других наслова, Хоровиц је анализирао прегршт разноликих тема, попут утицаја Сан Мјунг Муна и Цркве Уједињења на америчку политику; будућности објављивања књига, и политике на Куби. Био је председник Трансакцијских Издавача. Рано током своје каријере, Хоровиц је био студент левичарског социолога Чарлса Р. Милса, професора на Универзитету Колумбија, чије најзначајније књиге укључују "Елита власти", "Бели оковратник" и "Социолошка имагинација". Хоровиц је редиговао две постхумне збирке Милсовог рада, укључујући и "Културни апарат".[5][6]

Током више деценија, па све до своје смрти, Хоровиц је радио на развоју политичке социологије која би могла да измери степен личне слободе једног друштва и државно-санкционисаног насиља. Као резултат његовог рада, стандард за квалитет живота у било којој нацији или друштвеном систему може бити изграђен на основу броја насумице убијених људи, мучених, повређених, ухапшених, или лишених основних грађанских права и слобода. Хоровиц је покушао да изгради мост између своје тадашње анализе државне власти и ауторитета, и својих ранијих студија компаративног међународног раслојавања и развоја. Он је био кључ за увођење фразе "Трећег Света" у лексикон социјалног истраживања.

Он је био става да је објављивање претходних публикација у различитим форматима неопходно у друштвеним наукама како би се проширили резултати истраживања и исти постали корисни друштву.

Геноцид[уреди | уреди извор]

Хоровиц је често писао о геноциду: "Прво долази акт, а затим долази реч: Прво је [злочин] геноцид извршен, а онда се језик појављује да опише феномен."[7] Он је оставио трајне доприносе на ову тему, укључујући: "Геноцид: Државна власт и масовна убиства"[8], "Узимање живота: Геноцид и државна власт"[9], и "Геноцид и реконструкција друштвене теорије: Запажања о ексклузивности колективне смрти."[10] Хоровицеви последњи научни комади о геноциду били су његов увод у Р.Ј. Румелову књигу "Смрт од стране владе" .[11], и његов лични есеј о државном терору, "Бројање тела"[12]

Критика марксистичких трендова у социологији[уреди | уреди извор]

Хоровиц је такође познат по свом делу из 1994. године: "Декомпозиција социологије", у којем тврди да је дисциплина у паду због претерано идеолошке теорије, помака од америчке социологије и према европским (посебно марксистичким) трендовима, као и очигледан недостатак значаја у креирању полиса: "Декомпозиција социологије је почела када је ова велика традиција постала предмет идеолошког мишљења, а инфериорна традиција избила на површину услед освита тоталитарних тријумфа."[13]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Horner, Shirley. "ABOUT BOOKS", The New York Times, May 1, 1988. Accessed January 20, 2008.
  2. ^ „Humanist Manifesto II”. American Humanist Association. Архивирано из оригинала 20. 10. 2012. г. Приступљено 10. 10. 2012. 
  3. ^ „Irving Louis Horowitz, R.I.P.”. Архивирано из оригинала 24. 03. 2012. г. Приступљено 28. 12. 2015. 
  4. ^ Time, January 5, 1970.
  5. ^ Horowitz, Irving Louis, ed. and introduction (1963) Power, politics, and people: The collected essays of C. Wright Mills. Oxford University Press.
  6. ^ Horowitz, Irving Louis, ed. (1964) The new sociology: Essays in social science and social theory, in honor of C. Wright Mills. Oxford University Press.
  7. ^ Horowitz, Irving Louis (1980). Taking lives: Genocide and state power. New Brunswick, NJ: Transaction Books, 183.
  8. ^ Horowitz, Irving Louis (1976). Genocide: State power & mass murder. New Brunswick, NJ: Transaction Books.
  9. ^ Horowitz, Irving Louis (1980).Taking lives: Genocide & state power. New Brunswick, NJ: Transaction Books, 1980.
  10. ^ Horowitz, Irving Louis (1984). "Genocide and the reconstruction of social theory: Observations on the exclusivity of collective death," Armenian Review 37: 1-21.
  11. ^ Rummel, R. J. (1994). Death by government. New Brunswick, NJ: Transaction Books.
  12. ^ Horowitz, Irving Louis (1999). "Counting Bodies. The Dismal Science of Authorized Terror." Patterns of Prejudice 23: 4-15.
  13. ^ Horowitz, Irving (1994) The Decomposition of Sociology Oxford University Press. p4