Пређи на садржај

Кесић

С Википедије, слободне енциклопедије

Кесић је српско презиме[1] најзаступљеније у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској.[2]

Око 2700 људи носи ово презиме. По народном предању, сматра се да постоје две врсте Кесића, они који порекло воде из Кијана код Лике у Хрватској, и други који су пореклом из Босанског Грахова, прецизније из места Кесићи. Може се закључити да су сви Кесићи пореклом са пограничног места између данашње Босне и Херцеговине и Хрватске.

Значење презимена је изведено из речи "кесити" односно "кезити", или имена Кесо и Кезо. У оба случајева, значење је "онај који је радостан" или "онај који се смеје". Еквивалент презимену Кесић је презиме Кезић. На попису из села Голубић код Книна, поред Кесића забележено је и презиме Кеса.

Кесићи из околине Книна[уреди | уреди извор]

На попису села Кијани код Грачаца из 1770. и 1807. јавља се породица Кесић, кућног броја 4 и 5. Два припадника ове породице, Малета и Лазо, 1764. се прикључују крајишкој артиљерији. Попис из 1807. уклључује три припадника ове породице, сви из кућног броја 4 - Јаков, стар 30 година, као и Стојан и Герман Кесић, обојица стара по 27 година.[тражи се извор]

Ова породица слави Светог Николу. Данас, већи део ове породице живи у граду Нишу, где су се преселили у периоду између два рата.

Душан Кесић, рођен 1939. године, који је након операције Олуја остао у Кијанима је убијен 1995. године од стране припадника 118. Домобранске бригаде хрватске војске. Овај злочин је остао некажњен.[3]

Део породице Кесић из Вучипоља је славио Ђурђевдан. Из тог места је и народни херој Петар "Бићо" Кесић, учесник Народноослободилачке борбе кога је Јосип Броз Тито 27. новембра 1953. именовао херојем, постхумано.

Поред Кијана и Вучипоља, Кесићи (7 чланова) и Кесе (4 члана) су насељавали и село Голубић код Книна. Носиоци презимена Кесић и Кеса су у 17. веку дошли у Голубић из Босне, и заједно са другим трговцима подигли Голубић као једно од најбогатијих села Далмације у то доба. Задржали су своју крсну славу Ђурђевдан коју су славили и у Босни.

Презиме данас[уреди | уреди извор]

Презиме је данас забележено у Нишу, Београду, Новом Саду, Смедереву, Лакташима, Инђији, и у другим мањим местима.

Познати људи[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Ђ[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Prezime Kesić”. www.poreklo.rs. Приступљено 30. 06. 2023. 
  2. ^ „Forebears, prezime Kesić”. forebears.io. Приступљено 30. 06. 2023. 
  3. ^ „Kijani”. Srpsko Narodno Vijeće - SNV (на језику: хрватски). Приступљено 2023-07-27.