Клаирвијус Нарцис

С Википедије, слободне енциклопедије
Клаирвијус Нарцис
Клаирвијус Нарцис
Датум рођења(1922-01-02)2. јануар 1922.
Место рођењаЕстереХаити
Датум смрти1994.(1994-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (71/72 год.)
Место смртиАрондисман Сен МаркХаити

Клаирвијус Нарцис (енгл. Clairvius Narcisse; 19221994) је хаићанин који је наводно постао зомби. Након истраге, веровало се да је примио дозу тетродоксина. Због тога је био у коми и мислило се да је мртав. Његова породица је помислила да је он мртав и сахранили су га у априлу 1962. Канадски антрополог Вејд Дејвис, урадио је истраживање о овом случају. Рекао је како је један човек који се представља као чаробњак, Нарцису дао прах који је садржавао тетродоксин. Због тога је Нарцис пао у кому, и био у стању које подсећа на смрт[1].

Према извештају, Нарцис је у своје село дошао 18 година након што је сахрањен. Он је успео убедити неколико сељака и своју сестру да је то стварно он. Овај случај је заинтересовао многе лекаре, јер је његова смрт била документована а и амерички лекари су потврдили његову смрт[2].

Нарцис је према познатим подацима у априлу 1962. дрогиран, па пребачен у болницу са симптомима врућице у којој је недуго потом 'умро'. Његову су 'смрт' потврдила двојица лекара, но скоро након што је покопан је извучен из гроба и присиљен да ради на плантажи наредне две године.

Након што је у целом свету постао популаран, новинарима је рекао: Тог дана када сам 'умро' сам могао чути све око себе, али напросто нисам могао реаговати. Сећам се јако добро и сестре Ангелине која ме уз кревет оплакивала, као и погреба. Памтим и како су ме извукли из гроба, претукли, свезали и пребацили на плантажу на којој сам дознао да је моју зомбификацију наручио властити брат с којим сам се завадио око имовине, па сам зато и околишао с повратком у родно место како не би сазнао да сам жив[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Davis, Wade. "Zombification." American Association for the Advancement of Science 240.4860 (1988): 1715-716. Print.
  2. ^ [„The Curious Case of Clairvius Narcisse, and Other Instances of Haitian "Zombies" - Kreyolicious.com[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 18. 06. 2014. г. Приступљено 28. 06. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ) The Curious Case of Clairvius Narcisse, and Other Instances of Haitian "Zombies" - Kreyolicious.com]
  3. ^ Film 'Zmija i duga' inspiriran stvarnim zombijem s Haitija