Коло српских сестара у Неготину

С Википедије, слободне енциклопедије
КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА У НЕГОТИНУ
Амблем Кола српских сестара
Датум оснивања4. јануар 1904.
ТипХуманитарна организација

Коло српских сестара у Неготину је женско културно-просветно, патриотско, ванстраначко, добротворно и хуманитарно удружење основано 1904. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Оснивање[уреди | уреди извор]

Коло српских сестара у Неготину основано је 4. јануара 1904. године, само годину дана по оснивању Кола српских сестара у Београду. За прву председницу Кола, које је окупило најугледније грађанке Неготина с почетка 20. века, изабрана је Цаја Урошевић, која је друштво водила све до 1929. Након ње председница Кола српских сестара у Неготину била је Христина Јоновић, која је ту функцију обављала све до 19421943. године. Друштву су комунистичке власти ФНРЈ забраниле рад, а 1948. одузета им је имовина.

Чланице Кола српских сестара у Неготину касних тридесетих година 20. века


Делатност[уреди | уреди извор]

Од свог оснивања Коло српских сестара је сарађивало са главним одбором и осталим одборима у Србији, као и са сродним удружењима, а посебно са Српског православном црквом, одазивајући се на све апеле и учествујући у свим акцијама помоћи. Током Балканских, Првог и Другог светског рата чланице ове милосрдне организације биле су ангажоване на пружању материјалне и сваке друге помоћи болеснима, немоћнима, инвалидима, рањенима, ратној сирочади и свима којима је помоћ била потребна.

Друштво учествује и у изградњи цркве у селу Дупљану 1931. године, у изградњи храма Светог Саве на Врачару, изградњи неготинске болнице 1929. године.[1]

Плакат за костимирану хуманитарну новогодишњу забаву неготинског Кола српских сестара 1935. године.

Градња Дома кола српских сестара[уреди | уреди извор]

Од 1928. до 1932. године Коло српских сестара гради свој Дом на уступљеном земљишту старе Богородичине цркве у Неготину, Цркве рождества пресвете Богородице, познате и као Хајдук Вељкова црква. На површини од 10 ари уз помоћ угледних Неготинаца, трговаца, занатлија. Изградњу дома помогла је и краљица Марија Карађорђевић.

Друштво је уживало и велику подршку и помоћ од тадашњег председника општине Боре Лазаревића. У новоизграђеном Дому Коло оснива и своје обданиште.

У просторијама Дома развијана је свестрана активност жена од домађичких течајева до бриге за сиромашне ученике и децу.[2]

Обнова рада Друштва[уреди | уреди извор]

Почетком 1995. године на иницијативу неготинских свештеника Ранка Јовића и Петра Стојиљковића, као и Александре Цане Петровић, садашње председнице Друштва.

Оснивачка скупштина Кола српских сестара Епархије тимочке одржана је те исте године, на Благовести у саборном храму Свете Тројице у Неготину. За првог председника обновљеног Кола изабрана је Јованка Здравковић, лекар специјалиста за плућне болести, а за секретара Бранка Булатовић, дипломирани правник.[3]

Чланице Кола српских сестара у Неготину тридесетих година 20. века
Забавно вече у корист забавишта Коло српских сестара у Неготину организовало је 2. јуна 1935.

У првим годинама обновљеног рада са црквеним општинама Неготин, Самариновац, Кобишница, Видровац, Србово, Мокрање прикупљају храну, одећу и обућу, средства за хигијену и новац, обезбеђују лекове, помажу прогнанике са разних подручја смештених на територији општине Неготин, а од 1999. и прогнанике са Косова и Метохије. Коло српских сестара организује и бројне акције, од стипендирања деце, преко помоћи болеснима. Дарују мајке које су у току године на свет донеле треће и свако наредно дете, за Божић посећују породилиште и дарују новорођенчад.[4]

Обнова Дома[уреди | уреди извор]

Коло српских сестара 2015. захваљујући Неготинки, Гордани Поповић, првој жени предавачу на Електротехничком факултету у Бечу, изасланику аустријске владе у Европском савету за науку у Бриселу, али и Скупштини општине Неготин комплетно реновира кров на Дому, који им је у међувремену враћен одлуком суда. Зграда Дома у улици Радета Недељковића број 1 у Неготину а 2018. године реновира и зграду Дома. Реновирање Дома у највећој мери помогла је Организација „Наши Срби” из Чикага. Обновљени дом је 22. јуна 2018. освештао Епископ тимочки Иларион.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јовић, Ранко (2016). Коло српских сестара у Неготину. Неготин: Коло српских сестара у Неготину и Историјски архив Неготин. стр. 32. ISBN 978-86-84187-38-5. 
  2. ^ Станојевић, др Тихомир (1980). Неготин и Крајина од 1859. до 1940. године. Неготин: Историјски архив Крајине, Кључа и Пореча. стр. 281. 
  3. ^ Јовић, Ранко (2016). Коло српских сестара у Неготину. Неготин: Коло српских сестара у Неготину и Историјски архив Неготин. стр. 34. ISBN 978-86-84187-38-5. 
  4. ^ Јурасовић, Смиљка. „Још једна европска донација неготинском Kолу српских сестара”. НГ Портал. 
  5. ^ Николић, Данијела. „Освештан обновљени Дом Kола српских сестара у Неготину”. НГ Портал.