Корисник:Легенда 1975

С Википедије, слободне енциклопедије
Да се не заборави, Летенка легендарна радна акција

Војвођански омладинци су дали велики допринос у развоју бивше Југославије, између осталог и учешћем на савезним радним акцијама широм земље. Дошло је време да се организује савезна радна акција и у Војводини.

На 14.изборној конференцији омладине Војводине, донета је одлука да се новоизабрано покрајинско руководство задужује да организује прву савезну радну акцију на територији Војводине. Договорено је да акција буде на Фрушкој Гори изградњом пута од Црвеног чота до Дивоша, у дужини од 26 километара.

На једној од седница Савета акције за команданта прве савезне радне акције у Војводини изабран је Тимошенко Кузманчев, секретар Покрајинске организације омладине, а одлучено је да омладинско насеље буде на Летенци, месту на којем је формиран Први фрушкогорски партизански одред.

"Партизански пут 75 " као прва савезна радна акција је иницирао још две савезне радне акције у Војводини и то, у Суботици на ревитализацији Палићког језера исте године, и 1977. на Делиблатској пешчари, на пошумљавању највеће пешчаре у Европи.

Прва савезна радна акција је почела је 1975.године, и завршена 1979.године. Тај пут у дужини од 26 километара грађен је од 1975. до 1978. године.

После 40 година, 23. јуна 2018.године, последњи пут су се састали бригадирке и бригадири из свих крајева бивше земље и свих генерација, учесници акција од 1941. до 1990. Наиме, омладинско насеље Летенка више неће постојати, на њеном месту градиће се нови спортско рекреативни центар. Бивши акцијаши су упутили апел власти да се у оквиру новог комплекса нађе место за обележје које би подсећало на овај часни део наше историје, и да се пут који су градили и даље зове Партизански пут.

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена