Пређи на садржај

Корисник:Паја Патак/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Геолошки период је једна од јединица подподеле геолошког времена омогућујуци унакрсну референцу стена геолошких догађаја од места до места. Oва раздобља творе елементе хијерархијску поделу на које се дели историја Земље.[1] еони и ере веће су подједнице од периода, док се сами периоди могу поделити на епохе и доба. Стене формиране током неког периода припадају статиграфској јединици која се зове систем .

Структура[уреди | уреди извор]

Дванаест тренутно признатих периода садашњег еона–фанерозоик–дефинише Народна комисија за стратиграфију.(ICS)позивајући се на стратиграфију на одређеним локацијама широм света.

У 2004. години, едиакарански период најновијег прекамбрија дефинисан је на сличан начин и био је први такав новоименовани период ну 130 година;али ранији периоди је једноставно дефинисају доби.

Последица овог приступа у фанерозијиским периодима је та што се доби њихова почетка и краја могу повремено мењати јер се тачније одређује апсолутна старост одабраних серија стена, која их дефинише.

Скуп стена (седиментних,магнетних или метаморфних ) које су настале током геолошког периода познат је као систем,па је нпр. јурски систем стена настао током „јурског периода” (пре између око 201 и 145 милиона година).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ International Union of Geological Sciences. International Subcommission on Stratigraphic Classification (1994). International stratigraphic guide : a guide to stratigraphic classification, terminology, and procedure. Amos Salvador, Geological Society of America (2nd ed изд.). Trondheim, Norway: International Union of Geological Sciences. ISBN 0-8137-7401-2. OCLC 30075786.