Пређи на садржај

Корисник:Aki.damjanov/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

РАЗЛАГАЧИ[уреди | уреди извор]

Разлагачи се хране угинулим/увенулим стварима: увенулим биљним материјалима као што су лишће и дрво, лешеви животиња и измет. Они обављају драгоцену услугу као посада за чишћење Земље. Без разлагача, увенуло лишће, угинули инсекти и угинуле животиње би се гомилали свуда. Постоји више врста разлагача , неки од њих су:

ГЉИВЕ[уреди | уреди извор]

Гљиве

Гљиве су важни разлагачи, посебно у шумама. Неке врсте гљива, као што су печурке, изгледају као биљке. Али гљиве не садрже хлорофил, пигмент који зелене биљке користе за прављење сопствене хране енергијом сунчеве светлости. Уместо тога, гљиве добијају све своје хранљиве материје из мртвих материјала које разлажу посебним ензимима.Ензими су протеини који помажу да се убрзају хемијске реакције у организму.

ИНСЕКТИ[уреди | уреди извор]

Муве, балегари, црви и мрави су инсекти који помажу у спровођењу процеса распадања у екологији. Инсекти спадају у категорију детритоједа јер врше унутрашњу варење легла у свом цревном тракту. Постоје различите класе инсеката који су укључени у процес разлагања, који се класификују на основу врсте мртве материје којом се хране: остацима и изметом других животиња.

БЕЛОГЛАВИ СУП (Gyps fulvus)[1][уреди | уреди извор]

Белоглави суп је бои један од угрожених врста Србије.Храни се искључиво лешевима средњих и крупних сисара. Најчешће копитара и папкара (крава, коња, оваца, магараца, јелена).Храни се и другим животињама као на пример лисица,зец и слично.Ретко напада живе животиње, напада га само ако се ради о изнемоглој и болесној животињи.Храни се мекшим ткивима (изнутрицама и мишићима).

ДЕТРИТОЈЕДИ[уреди | уреди извор]

Ови организми се хране остацима угинулим животињама и остацима живих бића.У ланцу исхране се налазе на месту разлагача . Најчешће су то мрави и стоноге.