Пређи на садржај

Корисник:Ana1234512/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Корисник:Ana1234512/песак[1]

Светске игре
Основана1981Santa Clara, California, US
Датум оснивања1981Santa Clara, California, US
Подручје деловањаДа спроводи вишеспортске догађаје за спортове и дисциплине које се не такмиче на Олимпијским играма
Веб-сајтThe World Games

Светске игре су међународни мулти-спортски догађај који обухвата спортове[2] и спортске дисциплине које се не такмиче на Олимпијским играма[3]. Обично се одржавају сваке четири године, годину дана након летњих олимпијских игара, током 11 дана. Светским играма управља

Међународна асоцијација светских игара, под покровитељством Међународног олимпијског комитета[4].

У последњим издањима, између 25 и 34 спорта су уврштена у званични програм. Неколико спортова или дисциплина који су били на програму Светских игара угашени су јер су сада укључени у програм Олимпијских игара. Учествује око 3500 учесника из око 100 земаља.

Светске игре се разликују од других мулти-спортских догађаја, као што су Олимпијске игре, по томе што градови домаћини нису обавезни да граде нове просторе или објекте за игре. Такмичаре бирају међународне спортске федерације, за разлику од стране националних олимпијских комитета или државних органа управљања. У већини дисциплина квалификације су врхунски пласман на светским првенствима или квалификациони турнир. Ово има за циљ да обезбеди да се врхунски спортисти у спорту такмиче на Играма.

Догађај је званично познат као Светске игре, написан са великим Т.

Прво издање Светских игара одржано је у Санта Клари, Калифорнија, Сједињене Америчке Државе, 1981. године, а једанаесто издање одржано је у Бирмингему, Алабама, Сједињене Америчке Државе од 7. до 17. јула 2022. Првобитно је требало да се одржи актуелно издање. 2021. године, али је одложено годину дана због пандемије KОВИД-19.

Историја[уреди | уреди извор]

Инаугурација[уреди | уреди извор]

Идеја за вишеспортску манифестацију за неолимпијске спортове потекла је од Генералне асоцијације међународних спортских федерација (ГАИСФ). Схватајући да је било мало могућности да постану део олимпијског програма, неолимпијске федерације желеле су да формирају сопствени догађај за излагање како би повећале публицитет свог спорта, који су назвали Светске игре. Ове федерације су почетком 1979. године формирале управну групу како би одлучиле о структури и принципима игара и тражиле место одржавања.

У мају 1979. године, управљачка група је објавила да је пронашла место за први догађај: Санта Клара, САД.

Управни комитет ГАИСФ-а је постао Извршни савет Светских игара у октобру 1979. године, а инаугурациони састанак Савета Светских игара одржан је 19-22. маја 1980. године, са циљем стварања концепта Игара. Савет светских игара је 1985. преименован у Међународно удружење светских игара или ИВГА.

Прво издање Светских игара одржано је у Санта Клари, САД, 1981. године. Отворио га је Ким Ун-јонг, председник извршног комитета Светских игара, на стадиону Бак Шо. На церемонији отварања, спортисти су продефиловали распоређени по спортовима, а не по нацијама.

15 спортова на инаугурационим играма укључивало је бадминтон, кастинг, рекетбол и теквондо. Прве медаље на Игарама додељене су у класи натезања конопца од 640 килограма, а злато је припало екипи из Енглеске.

Двадесети век[уреди | уреди извор]

Након инаугурационих Игара, Вест Налли Гроуп, која је обезбедила финансирање Игара у Санта Клари, постала је власник права на догађај и однела друго издање у своје седиште у Лондону.

За треће игре у Карлсруеу, 1989. године, Вест Налли Гроуп је и даље имала комерцијална права на Игре, али је град домаћин био одговоран за особље и волонтере који су организовали догађај. Након тога, ИВГА је откупила комерцијална права, а за организацију и финансирање од тада су одговорни организациони комитети градова домаћина. То је довело до тога да су организатори Светских игара у Хагу (1993) тражили од учесника да плате трошкове смештаја.

Издање Игара 1997. требало је да се одржи у Порт Елизабету у Јужној Африци, али је у августу 1994. Порт Елизабет се повукла из домаћинства Игара због политичке ситуације у земљи. Лахти у Финској се добровољно пријавио за домаћина и потписао уговор са домаћином у јануару 1995. Ваздушни спортови, плесни спортови, аеробик и џиуџицу су дебитовали у Лахтију и од тада се такмиче на Играма.

Након Игара у Лахтију, ИВГА и МОК су се сложили око меморандума о разумевању, који је потписан 2000. године. Овде је МОК препознао значај Светских игара и поставио заједничке вредности, укључујући МОК који пружа покровитељство Организационим комитетима, охрабрујући више -спортске репрезентације, и заједнички рад на антидопингу. Такође је наведено да „дисциплине/спортски догађаји који нису у програму Олимпијских игара могу бити укључени у програм Светских игара”. Још један меморандум о разумевању потписан је 2016.

Двадесет први век[уреди | уреди извор]

Године 2001. Игре су одржане у Акити у Јапану – први пут да су одржане ван Северне Америке или Европе. Неколико такмичења је одложено или премештено на алтернативно место када је тајфун погодио град. По први пут, неки национални олимпијски комитети организовали су хотелски смештај за своје спортисте, након што су били домаћини ИВГА.

Светске игре 2005. у Дуизбургу, Немачка, биле су прве Светске игре на којима су спортисти парадирали на церемонији отварања груписани по нацијама. Такође је постављено неколико стандарда који трају до данас, као што је телевизијска продукција свих спортова и спортова груписаних по категоријама, као што су спортови са лоптом и прецизни спортови.

Игре 2013. у Калију, Колумбија, биле су посебно запажене по великом броју гледалаца, који се процењује на 500.000. На пример, ринг за борбу с биковима, који је био место за плесне спортове, био је 'препун' за финале плеса салсе. На овом издању Игара први пут је отказано такмичење: због забринутости око температуре и протока ваздуха у Гимназији Дел Пуебло, где се одвијао спорт ритмичке гимнастике, догађај са тракама је отказан.

Игре 2017. у Вроцлаву у Пољској биле су прве које су биле емитоване на Олимпијском каналу, у 130 земаља. И рафа и лионез дисциплине боћања су отказане након што је олуја уништила терен и није могла да се поправи на време.

Године 2015. објављено је да ће се 11. Светске игре одржати у Бирмингему, Алабама, САД 2021. године, надмашивши понуде Лиме, Перуа и Уфе, Русија. Дана 2. априла 2020. године, Игре су одложене за 2022. годину како се не би сукобиле са одлагањем Олимпијских игара 2020. у Токију због пандемије коронавируса.

Ниједна параспортска федерација тренутно није део ИВГА, али Светске игре у Бирмингему су биле прво издање које је укључивало параспорт, укључујући рагби у инвалидским колицима. Бирмингем је такође требало да укључи спортисте са инвалидитетом (један по полу) у стрељаштву. ИВГА такође има за циљ да обезбеди партнерство са Међународним параолимпијским комитетом и укључи квоту за параспортисте.

2019. године је најављено да ће се Светске игре 2025. одржати у Ченгдуу у Кини.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Места[уреди | уреди извор]

Да би домаћинство било одрживо, организатори Светских игара нису обавезни да граде нове просторе или објекте. На пример, Слосс Фурнацес, бивша висока пећ за производњу сировог гвожђа која је сада у јавној употреби, била је домаћин спортског пењања, такмичења у брејкденсу, паркуру и рукомету на песку у Бирмингему 2022. Спортисти су боравили у студентским смештајима Универзитета Алабама у Бирмингему (УАБ), чији је неколико спортских објеката коришћено за разне догађаје.

Ранија места су била Градско позориште Лахти (бодибилдинг), Ландсцхафтспарк Норд (бивша ливница гвожђа у Дуизбургу), Зоолошки врт у Вроцлаву и Вроцлавска филхармонија, Национални музички форум.

Иако то није потребно, неки простори су изграђени или реновирани за Светске игре. На пример, за Светске игре 2017. у Вроцлаву изграђен је нови базен и клизалиште, а реновиран је Олимпијски стадион, изграђен 1928. године, који се још увек користи за амерички фудбал и спидвеј. Такође, за Светске игре 2009. Каосјунг је изградио Национални стадион – први стадион на свету који користи технологију соларне енергије за своју снагу. Друга издања су користила нове објекте који су изграђени за друге сврхе осим за Светске игре; главни стадион за 2022. годину, заштитни стадион, изграђен је за УАБ-ов тим америчког фудбала.

Избор спортиста[уреди | уреди извор]

Спортисти се бирају да се такмиче на Светским играма од стране међународне федерације њиховог спорта, за разлику од националног управљачког тела њиховог спорта или Националног олимпијског комитета, као у другим вишеспортским догађајима. Циљ селекције је да се „постигне задовољавајућа равнотежа између позиција такмичара на светским ранг листама и фер заступљености што већег броја њених држава чланица“.

Међународне федерације су у обавези да пошаљу своје најбоље спортисте, а програм развоја Светских игара наводи да се спорт укључује само ако су „присутни најбољи спортисти/тимови на свету“.

Међународно удружење светских игара[уреди | уреди извор]

Међународна асоцијација светских игара (ИВГА) је међународна асоцијација одговорна за руковођење и контролу Светских игара. Њено седиште се налази у Лозани, Швајцарска, а службени језик је енглески.

Њено чланство чини 39 међународних спортских федерација. Такође блиско сарађује са локалним организационим комитетима (ЛОЦ), привременим комитетима одговорним за организацију сваке Светске игре. ЛОЦ-ови се распуштају након сваке игре. ИВГА је званично призната од стране Међународног олимпијског комитета.

Церемоније[уреди | уреди извор]

Свечано отварање[уреди | уреди извор]

Церемонија отварања означава званични почетак Светских игара. До Дуизбурга 2005, спортисти су парадирали на церемонију груписани по спортовима. Од 2005. груписани су по нацијама, а сада марширају по азбучном реду, са земљом домаћином, а потом судије на крају.

Заклетву спортиста полаже спортиста земље домаћина, а судијску заклетву полаже председник судијске комисије турнира. Дефиловање застава, говори и званично отварање такође чине обавезне делове церемоније.  Често постоји и музички и уметнички аспект церемоније. На пример, више од 400 уметника учествовало је на церемонији отварања Светских игара 2017. у Вроцлаву.

Атлетска забава[уреди | уреди извор]

Од 1993. године у Хагу се одржава спортска забава усред такмичења.: 270  Намера је била да се омогући свим спортистима да учествују у најмање једној церемонији (отварање, спортска забава или затварање) током такмичења.

Церемонија затварања[уреди | уреди извор]

Церемонија затварања завршава Светске игре и прати последњу церемонију доделе награда. Званични аспекти укључују говоре, презентацију следећег града домаћина и уручење заставе Игара представницима следећег града домаћина. У Вроцлаву, други део церемоније био је концерт домаћих уметника.

  1. ^ „Wikipedia, the free encyclopedia”. www.wikipedia.org (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  2. ^ Спорт (на језику: српски), 2024-05-24, Приступљено 2024-06-02 
  3. ^ Олимпијске игре (на језику: српски), 2024-05-06, Приступљено 2024-06-02 
  4. ^ Међународни олимпијски комитет (на језику: српски), 2024-04-07, Приступљено 2024-06-02