Пређи на садржај

Корисник:AronH213/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Ninja Gaiden II (Нинџа Гајден 2)[уреди | уреди извор]

Овај артикал је о игрици из 2008. За истоимену игрицу за "NES" конзолу погледајте артикал: Ninja Gaiden II: The Dark Sword of Chaos.
Ninja Gaiden 2
AronH213/песак
Девелопер(и)Team Ninja
Издавач(и)Microsoft game Studios
СеријаNinja Gaiden (серија)
Излазак6. јун 2008
Жанр(ови)Third person Hack and Slash
МодификацијеСингл играч

Нинџа Гајден 2 је акциона-авантуристичка игра од компаније Team Ninja и објављено од стране "Microsoft Game Studios" за Xbox 360. Наставак је на игру из 2004. "Ninja Gaiden", што је чини другом 3Д игром у серијалу игара под тим именом, и пуштена је у продају у јуну 2008. Поново осмишљена и у великој мери измењена верзија, Ninja Gaiden Sigma 2 је пуштена у продају за PlayStation 3 касније у 2009., и објавила ју је фирма Tecmo Koei, и након ње још Ninja Gaiden Sigma 2 Plus за PlayStation Vitu у 2013.

Убрзо након саопштавања, 11. септембра 2007. слике из игре су случајно пуштене у јавност од стране јапанског Xbox 360 вебсајта, и уклоњене су тек након пар сати. Дан касније, 12. септембра, игру су показали на конференцији Tokyo Game Show 2007, где је потврђено да игра постоји и да ће бити ексклузивно за Xbox 360, са режисером игре, Tomonobu Itagaki, где је речено, "Сада уживајте у најбољој акционој игрици на свету, на најбољем хардверу на свету." 9 дана касније, 20. септембра 2007. Нинџа Гајден 2 је званично објављена публицитету, са првим видео приказом виђеним на Tokyo Game Show-у 2007, поред разноразних интревјуа. Игрица није пуштена у продају у Немачкој због недостатка USK-a.

Нинџа Гајден 2 је добила позитивне оцене критика, са похвалама на тешкоћи игре, брзим темпом борбе и нивоима насиља, али није успела да постигне похвале свог претходника, и критикован јер није донео никакве надоградње на свог претходника. Игрица је сматрана успехом, са продајом 1.1 милиона копија на светском тржишту у децембру 2008. Наставак на игру, Нинџа Гајден 3, пуштен је у продају 20. марта 2012, без режисера Tomonobu Itagaki-a.

Игра[уреди | уреди извор]

Нови борбени систем Нинџа Гајдена 2 омогућава главном лику игре Рјуу да раскомада своје непријатеље, одсецајући им удове и цепајући њихова тела прекривајући своје оружје и све около крвљу. У поређењу са Нинџа Гајденом 1, наставак садржи више крви и експлицитног насиља.[1] Раскомадање ће спорити непријатеља, у зависности од тога да ли је рука или нога одсечена, али не мора да их и убије. Заправо, повређени непријатељ ће бити склон томе да користи самоубиство као што је прибијање Рјуа и постављање запаљивог шурикена на њега, што тера играча да брзо заврши своје непријатеље користећи нове, бруталне технике пре него што повређени непријатељи убију њега.[2] Ова нова механика се такође може активирати и у сукобу са главним негативцима. У поређењу са другим акционо-авантуристичким насловима, играч може бити једнако рањив на напад као и непријатељи током битке.

Поред својих стандардних техника борбе на близину, Рју може да апсорбује "душе" у својој близини. Ове обојене кугле енергије ослобађају се из тела мртвих непријатеља и апсорбују се у Рјуово тело када им се приближи. "Душе" имају важну улогу у игри, лече Рјуа, враћају његов ки или добије новац. Међутим, играч може да натера Рјуа да намерно "извуче душе", што се онда може користити за ослобађање моћних напада назване Ултимативне Технике. Када се Рју бори и нанесе штету, постоји црвена трака која почиње да се гради са десне стране Рјуове траке живота, што се назива трајно оштећење. Након што Рју побије све непријатеље у близини, почиње да се лечи, али само до тачке где почиње црвена трака. Биље духовног живота и статуе које служе за чување игре могу да излече ову трајну штету. Такође када Рју заврши борбу, он изводи чибуруи (чин скидања крви са свог оружја). То ради за свако оружје, са различитом анимацијом за све. Рју може да стоји и да покуша да блокира нападе (иако му непријатељи могу сломити гард и оставити га рањивим) или може да избегне користећи маневар Обрнути ветар. Игра такође узима два елемента из "Hurricane Park" надоградње из оригиналне игре: ротацију камере и могућност пуњења за Ултимативну технику без потребе за душама (за ово је потребно време да се напуни; душе се и даље могу апсорбовати да убрзају процес).

Рју користи свој препознатљиви Змајев мач у борби, али и нова оружја, као што су "Eclipse Scythe (Коса Сумрака)", Змајева канџа и мачеви звани Тигрове Канџе, Тонфа, Кусари-гама и нинџа канџе "Falcons Talons" ће омогућити играчу већу разноликост у борби. Рјуове нове магије, у облику нинпоа, укључују Уметност пламеног Феникса, Уметност оштрица ветра и Уметност продорне празнине. Међутим, оружје и нинпо из оригиналног Нинџа Гајдена ће се вратити у облику Уметност Пламена и Вигоријанска Млатилица. Враћање Ветрењача шурикена, Запаљивог шурикена и лук (преименован у лук ђавоље пропасти) сада могу да извлаче душе као и сва Рјуова оружја како би активирали сопствену Ултимативну Технику.

Прича[уреди | уреди извор]

Главни јунак игре је Рју Хајабуса, потомак лозе Змај Нинџе и тренутни власник Змајевог мача. Годину дана након "Ninja Gaiden Black", мајстор ковач Мурамаса отвара радњу у Токију, Јапану. Агент ЦИА по имену Соња улази у радњу и пита где се налази Рју, све док чланови клана нинџа Црног паука не нападну радњу и киднапују је. Рју, који не успева да заустави Соњино киднаповање, затим брзо трчи око небодера у Токију да би спасио агента, који га обавештава о нападу на село Хајабуса од стране нинџи Црног паука, који желе да украду статуу демона коју поседују и штите чланови села Хајабуса.

Рју се враћа својој кући и затиче свог оца, Џоа Хајабусу у дуелу са Геншином, вођом клана нинџа Црног паука. Нажалост, статуу демона одузима Краљица ђавола и владарка крви, Елизебет, и Џо говори сину Рјуу да по сваку цену врати статуу. Рју путује по свету са Соњом, у потрази за Елизебет и статуом, док наилази на хорде нинџа црног паука, ђавола и још три главна ђавола: Алексеја, владара муње; Вулф, непобедиви владар олуја; и Зедоније, владар пламена.

Рју прати Елизебет до Јужне Америке, где она нуди статуу демона пакленом првосвештенику Дагри Даију, како би оживела древног Вазда. Елизебет се бори са Рјуом и губи, али Елизебет проглашава њен повратак. Геншин који гледа, објашњава да ђаволи траже да оживе Ваздашто би требало да се деси на планини Фуџи у Јапану. Планина је такође место које је повезивало и Клан Црног паука и Змајеву лозу. Рју одлази кући, упозоравајући Соњу да га не прати.

Док Рју гледа на планину Фуџи препуну ватре, Ајане улази са Змајевим оком, поклоном Џоа Хајабусе, а Рју га стављана свој мач, формирајући поново Мач Правог Змаја. Кретајући се ка врху планине, Рју затиче Геншина како га чека на улазу у кратер. Док је планина Фуџи под ерупцијом, Геншин открива Рјуу да га никада није било брига за „нападе ђавола“ и да је њихов тренутак коначно стигао. Две нинџе се боре до смрти пре него што Геншин падне мртав, а Рју скочи у планину Фуџи. Елизебет се појављује изнад покојног Геншина који жели да га оживи као ђавола док се Рју спушта у планину.

Рју се бори против хорди ђавола и побеђује Зедонија, Вулфа и Алексеја и спасава Соњу. Рју одлази у другу собу и проналази оживелог Геншина, претвореног у ђавола, који се враћа у четврту и последњу битку. Након тешке битке Рју ипак излази једини жив. Геншин и Рју, иако смртни противници, деле међусобно поштовање као нинџе у Геншиновом тренутку умирања. Геншин дели са Рјуом да су све његове акције биле намењене јачању клана Црног паука у целини (његов циљ све време) и не жали што је то наставио. Он признаје Рјуа као великог ратника, и у знак подршке Рјуовом циљу даје му уклето сечиво ђавола да га употреби пре смрти. Појављује се Елизебет и кажњава Геншина што је изгубио, чак и са њеном моћи. Рју напада Елизебет и претвара је у црвену прашину са својим сопственим змајевим мачем и Геншиновов оштрицом ђавола..

Путујући дубље у подземни свет, Рју се суочава са Дагра Даи, који је скоро завршио са оживљавањем Вазда, и побеђује га. Као последње средство, Дагра Даи нуди свој живот Вазди, и он се поново рађа. Рју убија Вазда и креће ка површини са Соњом, али кап његове крви из ране случајно се прелива на ђавола и ревитализује Вазду, који се пење на врх у свом финалном облику. Усред ерупције планине Фуџи, Рју се сукобљава са надврагом у дуелу да би одлучио о судбини човечанства и победио. Соња и Рју се поново удружују и пењу се на врх планине и деле залазак сунца.

У пољу са безброј мачева у земљи, Рју сади Геншинов мач у земљу и клања се у знак поштовања према Господару клана Црног паука. Рју последњи пут гледа пре него што нестане у магли. Радња се наставља у Нинџа Гајден 3 и његовој експанзији Razor's Edge.

Развој и пуштање у продају[уреди | уреди извор]

Промоција игрице Нинџа Гајден 2 код "Guang Hua Digital Plaza"

Први снимци Нинџа Гајден 2 изашли су на јапанској званичној веб страници Xbox 360, али су уклоњени у року од пар сати 11. септембра 2007. године.[3] Дан касније, 12. септембра 2007. Микрософт је одржао конференцију за штампу поводом Tokyo Game Show-a 2007, која је потврдила постојање игре и да ће бити ексклузивна за Xbox 360. Директор игре Томонобу Итагаки је цитиран током догађаја који је рекао "Сада уживајте у најбољој акционој игрици на свету, на најбољем хардверу на свету.[4]" 8 дана касније, 20. септембра, Нинџа Гајден 2 је званично приказан на сајму Tokyo Game Show-a 2007[5]. са првим објављеним видео снимцима. Локализацију је надгледао члан Team Ninja Andrew Szymanski, у сарадњи са AltJapan Co., Ltd.[6]

Демо игре Нинџа Гајден 2 објављен је на Xbox Live-у у Јапану 31. маја 2008. и у Европи и Сједињеним Државама 8. јуна 2008. године[7]. Игра није објављена у Немачкој због недостатка USK рејтинга. Измењена верзија под називом "Ninja Gaiden Σ2" објављена је за PlayStation 3 2009. и за PlayStation Vita 2013. године.

Рецензије[уреди | уреди извор]

Нинџа Гајден 2 је добио генерално позитивне критике, иако није добио похвале као свој претходник. "GameSpot" га је номиновао за награду ''Least Improved Sequel' у својим наградама за видео игре 2008. године.[8]

28. августа 2008. објављено је да је Нинџа Гајден 2 продат у више од милион примерака.[9] Од децембра 2008. продат је у 1,1 милион примерака широм света[10]. У 2011, G4tv.com ју је рангирао као четврту набруталнију игрицу свих времена.[11]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Cutting Through Ninja Gaiden II”. 
  2. ^ „The Violence of Ninja Gaiden II”. 
  3. ^ „Rumor: Ninja Gaiden 2 images leaked on Xbox Japan site”. 
  4. ^ „Pre-TGS 2007: Ninja Gaiden 2 First Look”. 
  5. ^ „TGS 2007: Is it that time of the month for Ninja Gaiden II?”. 
  6. ^ „The Meaning of Ninjy”. Kotaku. 2008. 
  7. ^ „Demo: Ninja Gaiden II Playable (Canada and US) - Xbox Lives Major Nelson”. 
  8. ^ „Least Improved Sequel”. 
  9. ^ „Ninja Gaiden II Breaks One Million Barrier”. 
  10. ^ „Major Titles Released in FY Ended Dec. 2008” (PDF). 
  11. ^ „7 Goriest Games of All Time Part 2 – G4tv.com”. 

Унутрашње везе[уреди | уреди извор]

Wikipedia:

Литература[уреди | уреди извор]

  • Wikipedia
  • Youtube