Пређи на садржај

Корисник:Cjthemvp123/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Deep Rock Galactic[уреди | уреди извор]

Deep Rock Galactic
Девелопер(и)Coffe Stain Studios
ПлатформеPc, Playstation 4, Playstation 5, Xbox one, Xbox series S, Xbox series X
Жанр(ови)Кооперативна пуцачина из првог лица

Deep Rock Galactic је кооперативна (eng. Cooperative video game) пуцачина из првог лица коју је развио Дански студио Ghost Ship Games и издата од стране Coffee Stain Studios. Deep Rock Galactic је издат 13. Маја 2020 за Microsoft Windows и Xbox One, пре пуног издања је провела 2 године у Early access [1]. Игра касније добија издања за PlayStation 4 , PlayStation 5 у јануару 2022[2] и Xbox Series X and Series S у септембру 2022[3].

Deep Rock Galactic је смештен на ванземаљској планети Хоксис IV, чије су пећине пуне вредних минерала али и пуне и непријатељске фауне и опасних окружења. Играч управља патуљка рудара запосленог од стране Deep Rock Galactic, интергалактичке рударске корпорације да рудари ресурсе. Играчи могу да играју у тиму са додатних 3 играча у мисијама на планети, где морају да навигирају кроз процедурално генерисане пећине и да употпуњавају циљеве мисије док се боре са ројевима ванземаљаца.

Игра је добила позитивне рецензије критике, које су хвалиле класно оријентисан гејмплеј и атмосферу.Од јануара 2023 игра је продала преко 5 милиона примерака [4]и део је Xbox Game Pass претплатничког сервиса. Такође је била доступна Playstation Plus претплатницима истог месеца када је издата[5].

Садржај игре[уреди | уреди извор]

Deep Rock Galactic је кооперативна пуцачина из првог лица. Гејмплеј се фокусира на мисије које се одигравају у уништивим окружењима, процедурално генерисаним пећинама; могу имати различиту геомитрију терена, циљева, опасности и непријатеља у зависности од изабраног биома и типа мисије. Приликом слетања у пећину са орбиталним уређајем за слетање, играчи морају да испуне циљ мисије, циљеви могу бити копање вредних ресурса, поправљање покварене опреме,изградња цеви и бушење течних ресурса, елиминација опаснијих непријатеља, саботажа супарничке компаније.Док играчи испуњавају задатке, морају се бранити од непријатељских ванземаљаца са ограниченом количином муниције и навигирају кроз пећине.Након што су сви циљеви мисије испуњени, играчи могу да започну процес екстракције где на насумично одабрано место слеће капсула за спасавање и морају доћи до ње на време да би завршили мисију и добили ресурсе које су ископали[6].

Играчи могу да играју сами или у тиму до 4 укупна играча. Пре започињања сваке мисије, играчи бирају једну од четири класе: Извиђач,инжењер,бушач,митраљезац. Свака класа има уникатан арсенал оружја и алата, дајући им варирајуће способности у борби и експлорацији[7][8].Радећи заједно, тимовима могу искористити различите интеракције између класа и ефикасније навигирати кроз пећину, истраживати и борити се против непријатеља. На пример, извиђач има приступ куки за качење и пушку која испаљује лампе које се каче за мрачне зидове пећине. Инжењер може испаљивати гумене продужетке на зидове за лакше манервисање, бушач има приступ рукавицама са великим бушилицама уз помоћ којих копа много брже и може постављати пластични експлозив за стварање кратера[7]. Једна од интеракција је да инжењер продужи зид пећине и да се извиђач попне на њега уз помоћ куке и безбедно копа минерале, дајући тиму приступ било којем делу пећине. Играјући без тима, играчи могу да изаберу да их прати дрон који им помаже око објектива и борби. Сваки тим има приступ четвороногом роботу који се може кретати по било којој површини и служи као мобилна тачка за депозит скупљених минерала. Након испуњавања свих циљева мисије, на роботу се појављује дугме које покреће процес екстракције након што је притиснуто.[7]

Игра такође поседује систем прогресије. Играчи могу да купују нова оружја, унапређења за опрему и козметику за сваког патуљка користећи новчани систем и материјале које су скупили у току мисија[6]. Комплетирајући изазове, играчи откључавају поене привилегије који дају патуљцима додатне способности, као на пример повећана брзина трчања[8][9]. Након сваке мисије патуљци добијају поене и подиже им се искуство, сваких пар нивоа искуства откључава нова оружја, оклоп, козметику алат и унапређења за иста. На двадесет петом нивоу искуства патуљке је могуће подићи на пристижни ниво и откључати ендгејм садржај игре који се састоји из елитних мисија и сакупљања посебних унапређења за оружја доступна само комплетирањем тих мисија.

Од 2021, игра је имала 3 сезонска периода где играчи откључавају додатне ствари са бесплатним Battle pass системом.[10]

Типови мисија[уреди | уреди извор]

Рударска експедиција[уреди | уреди извор]

Рударска експедиција је прва мисија и доступна је сваком играчу. Карактеристика ових мисија су линеарне пећине повезане тунелима и раздвојене уочивим земљаним зидовима који се лако копају. Циљ мисије је скупљање одређене количине минерала.

Рафинирање на лицу места[уреди | уреди извор]

Мисије рафинирања започињу тако што се играчи спусте близу централне платформе која се активира након што јој играчи приђу. На платформи се налазе четири рампе,самосталне митраљезе,део за депозит и три приступне тачке за изградњу цеви. Први циљ је да се нађу три гејзира течних минерала, уочивим по свом избацивању плаве течности. Након позива пумпи потребно је повезати их са главном платформом помоћу цеви, када се све цеви изграде процес рафинирања се започиње притиском дугмета на платформи.Током рафинирања таласи непријатеља ће нападати играче и цеви које је потребно поправити. Када се рафинише одређена количина, платформа ће саму себе лансирати у свемир и након пар минута играчима ће бити спуштена комора за спашавање.

Операција спашавања[уреди | уреди извор]

Карактеристика мисије је тражење сломљених минијатурних верзија робота мазги, могу се чути својим пиштањем или видети зеленим светлима на њима.Потребно је скенирати сваког и наћи њихове ноге и вратити их назад на место. Када се сваки поправи, кликом на дугме за екстракцију сви роботи ће отићи до покварене капсуле за спашавање чијој је потребно поправити комуникациону кутију која допушта налажење позиције и шаље гориво за ракету ако је успешно одбрањена. Да би се гориво наточило играчи морају стајати у околини означеном зеленим светлом.Мисија пропада ако играчи изађу из означене зоне на дуже време.Када се сво гориво напуни, потребно је чекати додатна два минута након којих играчу могу ући у капсулу и завршити мисију.

Вађење стена[уреди | уреди извор]

Категоризоване су централном проширеном делу пећине са главном платформом у средини, циљ је да се нађу светлеће стене сакривене у зидовима.Стене се идентификују плавим мрљама кристала на површини зидова у којима се налазе. Из стена се емитује плава светлост која сија јаче што ближе се копа ка њој.Ове стене се морају депозитовати у централној платформи.Када се сакупи одређења количина дугметом се започиње процес спашавања.

Пратња[уреди | уреди извор]

Циљ мисије је одржавати, бранити и испратити булдожер док не дође до стене које само он може да избуши. Током бушења, непријатељи ће долазити у неограниченим количинама и играчи морају да поправљају начинењу штету током борбе.Булдожеру у току мисије више пута нестане горива и потребно је напунити га користећи канистере на којима се налазе ласери са којима се сакупљају уљни шкриљци и пуни гориво.Када дође до своје дестинације потребно га је бранити док не избуши до центра стене и играчи не покупе вредан камен у средини.

Елиминација[уреди | уреди извор]

Циљ мисије је истраживати тунеле и лоцирати два или три чауре у којима се налазе најопаснији Бос (видео-игре) непријатељи у игри.Варирајући ванземаљци највеће класе. Патуљци морају да убију сва створења из чаура да би испунили циљ мисије.

Индустријска саботажа[уреди | уреди извор]

Претпоследњи тип мисије који играчи откључавају.Карактеристике су главна централна соба у којој се налази трезор података који чува главни Бос (видео-игре) непријатељ и непробојно поље које се мора угасити да би се започела борба са њим.Из генератора поља излазе два кабла и потребно их је пратити док се не дође до станица за напајање које се морају хаковати. Да би се станице хаковале потребно је позвати капсулу за хаковање и повезати је са станицом уз помоћ предајника.Након што се обе станице хакују енергетско поље се спушта и започиње се борба са најтежим непријатељем игре.Цела борба се састоји од постепеног уништавања његових роботских делова док се не отвори слаба тачка и напада до уништења робота. Током борбе посебни механички непријатељи од супарничке компаније ће се стварати и додатно отежавати играчима. Након што патуљци униште робота, трезор испод њега се отвара и играчи узимају податке супарника. Након депозита истих, имају пет минута да побегну уз помоћ капсуле за спашавање.

Дубоко рударење[уреди | уреди извор]

Последњи тип мисије који се откључава.Могу му приступити само патуљци који су достигли пристижни ниво. Састоји се од колекције три нивоа који се морају прећи узастопно, делећи ресурсе и животне поене током целе експедиције. Свака мисија има 2 главна циља који се морају испунити и насумично су изабрани те недеље заједно са пећином која је унапред генерисана за све играче и доступна је на ограничено време након којег се мења. Сва три нивоа се морају прећи без падања циља или смрти целог тима иначе се мора кренути изнова.[11] У току дубоког рударења посебни мутатори могу утицати на непријатеље, дајући им способности које немају у регуларним мисијама, као на пример да експлодирају на самрти или да се крећу брже. Доступне су и елитна дубока рударења која су значајно тежа али награђују више.

Развој игре[уреди | уреди извор]

Deep Rock Galactic је прва игра развијена од Ghost Ship Games. Тим је изјавио да је узео инспирацију од Minecraft и Left 4 Dead 2[12] и да су осетили проблем са Left 4 Dead где је небалансирано за нове играче да играју са ветеранима, и хтели су да дизајнирају игру где ће сви саиграчи имати једнако упориште са осталим играчима независно од искуства. Студио се тренутно састоји од 28 људи, док на програмирању игре активно ради 20 особа.[13]

Deep Rock Galactic је ушао у систем Early access [1] 28 фебруара 2018, где је провео 2 године пре свог пуног изласка. Ghost Ship Games је искористио Early access [1] модел да добије повратне информације од играча и заједнице која се формирала око игре да би одредили на које делове развоја да се фокусирају.Стил са малим бројем полигона је изабран због ефикасности у додавању новог садржаја[14]. Најтежи део је био развој Procedural world generator. Deep Rock Galactic је направљен у Unreal Engine и користио је шаблоне за бржи развој.[15]

Тренутни планови за даљи развој је усавршавање четири класе патуљака са додавањем субкласа уз помоћ новог наоружања дајући им нов стил играња.Тим је навео да не планира у далеку будућност и да се фокусира на ствари које у што краћем периоду могу поправити и унапредити. [13] Бесплатни Battle pass систем без монетизације је убачен од стране директора игре због забаве, говорећи да га је сам дизајниро и да је желео да сви играчи имају приступ ретким наградама независно од уложених пара.

Наратив игре је почео у првој сезони са додавањем ривалске компаније и додатног диалога од администратора мисија, патуљци заједно са администратором сваке сезоне добијају нове диалоге који дају игри разлог и наратив због којег они копају и рударе на тој планети.У другој сезони је проширен део игре са роботским ривалима. У трећој и тренутној сезони, планету Хоксис је почео инфицирати непознати вирус и патуљци га морају дезинфицирати са новом опремом да је не би уништио.

Пуна верзија игре је изашла 13 маја 2020[16]. Игра се и даље развија, новим апдејтима који додају нове биоме,опрему, оружја. Од 4. новембра 2021, Ghost Ship Games је почео да избацује нов садржај као сезонску тематику. Нов садржај се центрира око нових непријатеља, опреме,мисија и козметике[10]. Тренутно је игра у трећој сезони, избаченој 3. Новембра 2022 за PC.[17][18]

Један од разлога зашто је игра достигла овај ниво популарности је активност програмера са играчима и њихово укључење у дискусијама на разним друштвеним платформама.Официјални Discord сервер игре тренутно има преко 500 000 људи и програмери активно слушају примедбе и критику од стране играча и комуницирају са њима.Често траже искусније играче да Playtest-ују игру на највишем нивоу зарад бољег разумевања игре од стране играча који размишљају ван кутије и даљњег планирања развоја.

Рецензије игре[уреди | уреди извор]

Deep Rock Galactic
Оцена агрегатора
АгрегаторОцена
Metacritic85/100
Оцене рецензената
ПубликацијаОцена
Game Informer8.5/10
IGN9/10
PC Gamer(US)79/100

Early access [1] верзија Deep Rock Galactic је имала добру реакцију критике, који су хвалили атмосферу игре и нивое пуне изазова. Више рецензија је упоредила искуство са Left 4 Dead 2[12]. Након ране верзије игре,пуно издање Deep Rock Galactic је добио генерално позитивне оцене.

Rock, Paper, Shotgun се свидело како игра добро спаја различите класе и како је свака једнака у кооперацији, говорећи да је свака забавна за игру и корисна[19]. Game Informer је ценио како уникатни објективи мисија дају динамику ризика и награде[20]. PC Gamer је уживао у тензијама створене током процеса екстракције при крају сваке мисије и могућност унапређења својег патуљка[21].IGN је хавлио уникатне способности појединих патуљака и стил игре са малим бројем полигона, али је критиковао игру за своје проблеме са конекцијом говорећи "Један у пет мечева, сусретали би се са проблемима око повезаности због којих би остали играчи заостајали и изашли"[22].

Ghost Ship Games је навео да је игра продала преко 2 милиона копија до јануара 2021[23], 3 милиона до новембра 2021[24], 4 милиона до јуна 2022 [25]и 5.5 милиона до јануара 2023[26]. У марту 2021, Ghost Ship Games и Coffe Stain Studios су добили награду "Indie game of the year and excellence in multiplayer" на фестивалу South by Southwest

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „Deep Rock Galactic launches May 13”. Gematsu. 
  2. ^ „Deep Rock Galactic Is Coming To PlayStation Consoles Next Year”. Gamespot. 
  3. ^ „Deep Rock Galactic Is Now Optimized for Xbox Series X|S”. News xbox. 
  4. ^ „Deep Rock Galactic sold over 2.3 million copies in 2022”. Game developer. 
  5. ^ „Deep Rock Galactic PS Plus Release Helped the IP Become a Success”. Yahoo entertainment. 
  6. ^ а б „Deep Rock Galactic's Left 4 Dead-like mining adventures make it the ideal Early Access game”. Pc Gamer. 
  7. ^ а б в „Deep Rock Galactic Review”. IGN. 
  8. ^ а б „Deep Rock Galactic is the best new co-op shooter on Steam and Xbox One”. Polygon. 
  9. ^ „Guns, Gold, and Glory in the Caverns of Deep Rock Galactic”. Unreal Engine. 
  10. ^ а б „Deep rock galactic now has a free battle pass”. Rock paper shotgun. 
  11. ^ „Deep Rock Galactic: How Do Deep Dives Work?”. TheGamer. 
  12. ^ а б „Making it in Unreal: how Minecraft met Left 4 Dead in the caves of Deep Rock Galactic”. PcGamesn. 
  13. ^ а б „Season 1 Sales milestone interview”. Gamerant. 
  14. ^ „Deep Rock Galactic and the advantages of open development”. GamesIndustry.Biz. 
  15. ^ „How Ghost Ship Games found success with Deep Rock Galactic”. Unreal Engine (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  16. ^ published, Fraser Brown (2020-04-29). „Deep Rock Galactic is digging its way out of Early Access on May 13”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  17. ^ Editor, James Archer Hardware; Archer, James (2022-10-26). „Deep Rock Galactic Season 3 swaps annoying robots for infectious meteorite strikes”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  18. ^ „Deep Rock Galactic Season 2: New Weapons, Performance Pass, And More”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  19. ^ Contributor, Nic Reuben; Reuben, Nic (2020-05-13). „Deep Rock Galactic review”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  20. ^ „Deep Rock Galactic Review - Deep Rock Galactic Review – Off To Work We Go”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  21. ^ updated, Phil Iwaniuk last (2020-05-29). „Deep Rock Galactic review”. pcgamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  22. ^ Feb 8, Leana HaferUpdated:; May 15, 2022 12:17 amPosted:; Pm, 2020 10:51 (2020-05-15). „Deep Rock Galactic Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  23. ^ https://www.gamedeveloper.com/author/chris-kerr (2021-01-26). „Deep Rock Galactic has topped 2 million sales”. Game Developer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  24. ^ Calvin, Alex; Editor, PCGamesInsider Contributing (2021-11-11). „Deep Rock Galactic surpasses 3m sales”. pcgamesinsider.biz. Приступљено 2023-05-21. 
  25. ^ „Deep Rock Galactic - 4 Million Units Sold! - Steam News”. store.steampowered.com (на језику: енглески). 2022-06-23. Приступљено 2023-05-21. 
  26. ^ „Deep Rock Galactic - 2022 - Year in Review - Steam News”. store.steampowered.com (на језику: енглески). 2023-01-10. Приступљено 2023-05-21. 

Екстерни линкови[уреди | уреди извор]