Корисник:DexaPoli/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Тупак Амару Шакур (енгл. Tupac Amaru Shakur; 16. јун 1971 - 13. септембар 1996), познат и под сценским именима 2Pac и Makaveli, био је амерички репер, песник и глумац.[1] Иако је од његовог убиства прошло 19 година, Тупак је и даље репер са највише продатих албума у историји ове врсте музике - 75 милиона продатих оригиналних албума. Сматра се да је, рачунајући и пиратска издања, продато преко 200 милиона албума на глобалном нивоу. Већина његових песама се бави одрастањем у насиљу и сиромаштву гета, затим расизмом као и обрачунавањем са другим реперима. Тупак је био познат и по политичким и економским порукама у својим песмама.Сматра се једним од највећих уметника свих времена по многим часописима, укључујући и Rolling Stone који га је рангирао 1986. на листи 100 највећих уметника свих времена.

Шакур је почео своју каријеру као Ем-си за алтернативну хип хоп групу Дигитално подземље, на крају се одвојио као соло уметник. Већина његових песама се бави одрастањем у насиљу и сиромаштву гета, затим расизмом као и обрачунавањем са другим реперима. Тупак је био познат и по политичким и економским порукама у својим песмама. Шакур је био вокални учесник током East Coast-West Coast хип хоп ривалититета, учествовао је у конфликтима са другим реперима, продуцентима, најзначајнији је био The Notorious B.I.G. и његова издавачка кућа Bad Boy Records.

Септембра, 1996. Шакур је фатално убијен у пуцнјави на раскрсници Flamingo Road и Koval Lane у Лас Вегасу. Он је одведен у Универзитетски медицински центар у Јужној Невади, где је и преминуо шест дана након тога.[2]

Завештање[уреди | уреди извор]

На Mobb Deep концерту након смрти и Шакура и издавања The Don Killuminati: The 7 Day Theory, Cormega је подсетио у интервјуу да су фанови викали Makaveli и истакао утицај The Don Killuminati: The 7 Day Theory чак и у Њујорку на врхунцу медијске буке. Шакур је веома цењен од стране других Ем-сија у књизи How to Rap, Bishop Lamont напомиње да Шакур савлада сваки елемент, сваки аспект реповања. "Сваки реперер који је одрастао средином 90-их, дугује нешто Тупаку" написао је 50 cent. Није звучао као и сви што су дошли пре њега. Проглашен је најутицајнијим репером икада.

Цртеж Шакура

Chuck Philips пише да је убиство Тупака занемело, један од најелоквентнијих гласова модерне музике, гето песник чије су приче урбаног отуђења освојиле младе људе свих раса и порекла. 25-огодишњи Шакур је помогао у уздизању репа у комплексну уметничку форму, стварајући услове за глобални хип хоп феномен.

Да би сачувала Шакурово завештање, његова мајка је основала Shakur Family Foundation ( касније је промењено име у Тупак Амару Шакур Фондацију или ТАСФ) 1997. године. Мисија ТАСФ-а је да омогући тренинг и подршку за студенте који теже да напредују са својом идејом. ТАСФ спонзорише такмичења у писању, догађаје у добротворне сврхе, уметничке кампове за тинејџере. Фондација је официјално отворена Стоун Маунтин (Џорџија), 11. Јуна, 2005. 14. Новембра, 2003. документарац је изашао Шакуру под назвиом Tupac: Resurrection.

У Holler If You Hear Me је разговарао са сјајем као неко ко сведочи о болу, говори истину, чак се бори и са фрагментима његовог идентитета. У једној конференцији на Харварду тема је била Шакур је утицај забаве, расних односа, политике и хероја/мученика. крајем 1997. године, Универзитет Калифорније Беркли, понудио је курс под називом: Историја 98: Поезија и историја Тупака Шакура.

2003. године је Афени његова мајка отворила ланац гардеробе Makaveli Branded Clothing. 2005. године је постхумно објављен Шакуров албум Live at the House of Blues који садржи и ДВД са његовог последњег концерта 4. Јула, 1996. године. На ком се појављује и неколико репера са којима је Шакур сарађивао. 2006. године је издата Tupac Shakur Legacy књига. Интерактивну биографију је издао Шакуров пријатељ и колега Jamal Joseph . Књига садржи до тад невиђене фотографије, приче, преко 20 текстова песама, уговора, скрипти и других приватних папира. Шакуров шести постхумни албум је издат 21. Новемвра, 2006. године. И обележава 10 година од Шакурове смрти. И још увек се сматра једним од најпопуларнијих уметника у музичкој индустрији.

15. априла 2012. године, холограм Шакура (Технички на видео пројекцији 2-D), изводи његове песме Hail Mary и 2 of Amerikaz Most Wanted са Снуп Догом на Coachella музичком фестивалу. Корижћена је оптичка илузија названа Pepper's ghost.

Поезија[уреди | уреди извор]

Шакурова музика и филозофија је усађена у многим америчким, афричко-америчким и светским ентитетима. Шакурова љубав према позоризишту и Шекспиру су такође утицали на његов рад. Као студент Baltimore школе уметности где је похађао позориште, Шакур је разумео Шекспирову психологију ратова унутрашњих банди и унутрашњих конфликта.

Када је био у касним тинејџерским годинама, Тупак је почео са писањем поезије које су објављене после његове смрти. Ту се може упознати личност Тупака пре него што је постао популаран и искреност у његовој поезији која је написана руком младог човека који се нада да постане познат уметник. Тупак пише о усамљености, сломљеном срцу, амбицијама, својој мајци, друштву и иако су многе његове поезије тужне, ту је увек и воља и спремност за борбу. Једна од најпознатијих поезија је "The rose that grew from concrete". То је једна поезија из његове колекције и многи сматрају да је Тупак заиста био "Ружа која је израсла из бетона", како је и гласио превод наслова његове поезије. Ружа ("The rose") симболише човека и бетон ("Concrete") симболише Гето. У његовим поезијама Тупак користи снажне речи као што су ожиљци и огреботине како би описао његову невољу али такође објашњава да ружа доказује законе природе погрешним јер је веровао да је упркос околностима успевао да преживи. Све његове поезије су личне и Тупак их је написао из свог личног искуства. У другој популарној поезији "2morrow" он описује његов тренутни живот као ноћну мору, пуну насиља, љутње и мржње, али уз очекивање бољег живота у будућности и остварење својих снова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Levs, Joshua (September 13, 2006). „Раст Тупаковог завештања, 10 година након његове смрти”. NPR. Приступљено 22. Мај, 2016.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. ^ Детаљи Тупакове смрти reported by Cathy Scott. Retrieved October 05, 2007.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]