Пређи на садржај

Корисник:Dimitrije.pl/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Најмање Развијене Земље[уреди | уреди извор]

Најмање развијене земље су списак земаља у развоју које, по Уједињеним нацијама, показују најниже показатеље друштвено-економског развоја, са најнижим индексом хуманог развоја од свих земаља у свету. Концепт Најмање Развијених Земаља настао је касних 1960-их, а прву групу Најмање Развијених Земаља навеле су УН у својој резолуцији 2768 (XXVI) од 18. новембра 1971. године.

Мапа Најмање Развијених Земаља
Најмање Развијене Земље мапа










Земља се сврстава у Најмање Развијене Земље ако испуњава ова три критеријума:

  • Сиромаштво - подесиви критеријум на основу Бруто Националног Дохотка по глави становника у просеку за три године. Од 2018. године земља мора имати БНД по глави становника мање од 1,025 УСД да би била укључена на листу, а преко 1,230 УСД да би изашла са ње.
  • Слабост људских ресурса (заснована на показатељима исхране, здравља, образовања и писмености одраслих).
  • Економска рањивост (заснована на нестабилности пољопривредне производње, нестабилности извоза робе и услуга, економском значају нетрадиционалних активности, концентрацији робног извоза, хендикепу економске маленкости и проценту становништва расељеног због природних катастрофа).

Од децембра 2020. године, 46. земаља је класификовано као НМЗ, док је њих шест унапређено између 1994. и 2020. године. Светска трговинска организација признаје листу УН и каже да ,, Мере предузете у оквиру СТО могу помоћи најманње развијеним земљама да повећају свој извоз у друге чланице СТО и привуку инестиције. У многим земљама у развоју, про-тржишне реформе подстакле су бржи раст, диверсификацију извоза, и ефикасније учешће у мултилатералном трговинском систему".