Пређи на садржај

Корисник:Djurica94/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Друм и бас (или на енглеском drum and bass) је жанр електронске музике која је настала из рејв и олдскул џангл[1] сцене у Енглеској за време раних 1990-их.Stil је често карактеришу брзе bрејкбит (обично између 150-180 откуцаја у минути) са тешким бас и суб-бас линијама, узоркованих извора, и синтисајзера.

Популарност друм и бас на свом комерцијалном врхунцу водио паралелно са неколико других стилова домаћих плесних жанрова у Великој Британији, укључујући bиг biт и хард куће. Друм и бас садржи велики број сцена и стилова. Главни утицај на џунглу и друм и бас је био првобитнa муѕика Јамајке дуб и реге звук.[2] Још једна карактеристика стила је комплекс скраћивање на брејкбит бубња нумере.[3]

Друм и бас поджанрови укључују брејкоре, рага џaнгл, хардстеп, даркстеп, техстеп, неурофунк, амбиентални друм и бас, ликуид функ, дубоки днб, друмфунк, функстеп, самбас днб звук и бушиlica и бас. Од својих корена у Великој Британији, стил је афирмисао широм света. Друм и бас је утицао на многе друге жанрове као што су хип хоп, Биг Бит, дабстеп музике, трип хоп, амбијенталне музике, техно, рок и поп. Друм и бас доминирају мале групе издавачких кућа. Главни међународни музичке етикете су показали врло мало интересовања за друм и бас сцени. Друм анд бас и даље најпопуларнији у Великој Британији, али је развио сцене широм света, у земљама као што су Холандија, Белгија, Новом Зеланду, Канади и Аустралији.

Историја[уреди | уреди извор]

У касним 1980-их и раних 1990-их, растући ноћни клуб и преко ноћи на отвореном културни догађај родио се нови електронски музички стил који се зове рејв музика, која, слично као хип-хоп, комбиновано семплован бржи ритам или брејкбитс, друге узорке из широког спектра различитих музичких жанрова и, повремено, узорци музике, дијалога и ефекти од филмова и телевизијских програма. Али рејв музика има тенденцију да има јачи бас и бржи темпо (127 до преко 140) откуцаја у минути (бпм) него што је то била рана хаус музика. Овај поджанр је познат као "хардкор" рејв, али из још 1991. године, неке музичке траке су састављене од ових високог-темпа брејк битова, са тешким бас линијама и узорке старије Јамајканске музике, су називане "џангл техно", жанр под утицајем Џек Смут и Подрум Ѕаписи, а касније само "џангл", која је постала призната као засебни музички жанр популарне за рејв и на пиратском радију у Британији[4]. Важно је напоменути када се говори о историји Друм и Бас-а да је пре џангл, рејв музику је све брже и више експериментално. Професионалне ДЈ и продуцент Ц.К. каже: Било је прогресија колико је брзина музике у питању. Свако куповине винил сваке недеље од 1989. до 1992. године приметио ово. До 1994. џангл почела да добија редовну популарност и љубитељи музике постала више препознатљив део младе подкултуре. Жанр који је даље развијен, укључујући и спајање елемената из широког спектра постојећих музичких жанрова, укључујући и рагамафин звук, денсхол, МЦ повицима, дуб бас линија, и све сложенији, тешко уређен брејкбит удараљке. Упркос припадности са рејв сцени екстази погон, џангл је наследио неке асоцијације са насиљем и криминалне активности, како из културе банди која је погодила британску хип-хоп сцену и као последица често агресивног или претећег звука и тема џунгле насиља (обично огледа у избору узорака). Међутим, ово се развило у тандему са често позитивном репутацијом музике као део шире рејв сцене и данцехалл, заснованом Јамајканском музичком културом која влада у Лондону. До 1995., било као реакција на, или независно од ове културне раскола, неки произвођачи џангл муѕике почели да се удаљавају од реге под утицајем стила и створити оно што ће постати колективно обележени, из практичних разлога, као друм и бас.

Као жанр је постао генерално полирани и софистицирани технички, она је почела да се шири свој домет од пиратских радио до комерцијалних станица и стекну широко прихватање (око 1995-1997). Она је такође почела да се подели на препознатљиве поджанрима као што је џамп-уп и хардстеп. Као упаљач и често џез-под утицајем стила друм анд басс придобио маинстреам жалбу, додатни поджанрови појавила укључујући техстеп (око 1996-1997) који је изазвао већи утицај од техно музике и звучних научне фантастике и аниме филмова.

Уживо концерт

Популарност друм и бас на свом комерцијалном врхунцу водио паралелно са неколико других стилова домаћи плесних у Великој Британији, укључујући Биг Беат и хард куће. Али према прелазу миленијума његова популарност се сматра да је опала, као у Великој Британији гаража стил познат као спид gаража дала неколико хит синглова. Спид Гаража дели високи темпо и тешка бас линија са друм и бас-ом али иначе следи успостављене конвенцијама "Хаус музика", са овом и свежину, дајући му предност комерцијално. Лондонски ДЈ и продуцент Ц.К. каже, Често се заборавља код мојих ученика да врста музике под називомгаража кућа постојали у касним 1980-их упоредо Хип Хаус, есид хаус и других облика хаус музике. Наставља он, Ова нова гаража од средине 90-их није био облик куће или напредовање Гараже. Битови и темпо који дефинишу кућу су потпуно другачије. То је учинила да додатну конфузију у присуству новог дома музике средине 1990-е се пушта уз оно што се сада зове гаража. Упркос томе, појава додатних поджанрима и сродних стилова као што су ликуид функ донео талас нових уметника који садрже нове идеје и технике, подржавају континуирано еволуцију жанра. До данашњег дана бубањ и бас прави често наступа у мејнстрим медијама и популарна култура укључујући и телевизију, као и да је велика референтна тачка за наредне жанрове као што су грајм и дабстеп и успешни уметници, укључујући Чејс и Статус и Аустралијски Пендулум.


Музичке карактеристике[уреди | уреди извор]

Друм и бас садржи велики број сцена и стилова, од веома високих електронских, индустријалних звукова техстепа до употребе конвенционалног, акустичног инструмента које карактеришу више крај џез муѕике који је био под утицајем спектра. Звуци друм и бас су изузетно разноврсна због распону од утицаја иза музике. Друм и бсс могли у једном тренутку може дефинисати као строго електронског музичког жанра са јединим "уживо" елементом, којије избор ДЈ-а и мешање трака током наступа. "Уживо" и бас помоћу електричних, електронских и акустичних инструмената које свирају музичари на сцени појавила у наредним годинама током развоја жанра.

Утицаји[уреди | уреди извор]

Амин Брејк је био главни разлог за покретање утицаја на Друм и Бас[5]. Џангл музика је убацила више пиштаљки и звона и МЦ. Џангл има јасан афрички проток који је прљав.[6] Друм и бас за маинстреам УК је био чист и формалан. Веома јасан и јак утицај на џангл[7] и друм и бас, захваљујући британским афро-Карибима озвучењем на сцени, је оригинал Јамајкански дуб и реге звук, са пионирима, као што су Кинг Туби, Петер Тош, Слај & Роби, Бил Ласвел, Ли Пери, Мед Професор, Ротс Радикс, Боб Марли и Бују Бантон снажно утичу на музику. Овај утицај је смањио са временом, али је и даље евидентан са многим стазама које садрже рага вокале.

Као музички стил изграђен око функ или брже рокенрол паузе, Џејмс Браун, Ал Грин, Марвин Геј, Ела Фитцгералд, Гладис Најт и Пипс, Били Холидеј, Арета Френклин, Отис, Супримс, Комодорс, Џери Ли Луис па чак и Мајкл Џексон, су имали функи утицај на музику. Џез пионир Мајлс Дејвис је именован као могући утицај. Блуз уметници као Леад Бели Роберт Џонсон, Чарли Патон, Муди Ватерс, ББ Кинг су такође наводе произвођачи као инспирација. Чак и модерне авангарди композитори као што су Хенрик Горецки добио спомињање. Један од најутицајнијих трака у друм анд бас историји је "Амин брат" од стране Винстонс који садржи бубањ соло који је од тада постао познат као "Амин брејк "[8], који након интензивно користи у раној хип хоп музике, је постао основа за ритмове који се користе у друм и бас.[9]

Кевин Саундерсон објавио серију бас-хеви, минималним смањења техно као Рис/Рис Пројекат крајем 80-их које су биле изузетно утицајне у друм и бас условима. Један од његових најпознатијих бас линија (Рис - "само још једна шанса", Инкогнито Записи, 1988) је заиста узорковани на одметник терориста и безброј других, јер, се једноставно познат као "Рис" Бас линија. Он је једнако утицајан (Бас линија-тешких) да прати у Великој Британији хардкор стилу као троник кућа у 1991-1992. Још један Детроит уметник који је значајан за сцену је Карл Крејг. Узоркованих-горе џез пауза на Карл Крејг је грешка у Бассбину је такође утицајан на новонастали звук, ДЈ-еви у Рејџ клубу пуштао је високи тон (повећање брзине) до колико би им техника грамофона могла да иде.

До касних 1980-их и раних 1990-их традиција употребе брејкбит у хип хоп производњи је утицало на звук брејкбит хардкоре, што је довело до појаве џангл, друм и бас, и других жанрова који деле исту употребу од сломљених битова.

Јасно је да друм и бас и даље под утицајем других музичких жанрова, али утицаји из извора изван електронске плесне сцене можда смањио после смене из џунгле на друм и бас, и до такозване "интелигентни Друм и Бас" и техстеп. Оно и даље ostaje спој два музичка стила.

Неке песме су илегално ремиксоване и пуштене са белом ознаком (технички Боотлег), често у похвалама. На пример, ДЈ Зинк је ремиксовао Фуџес ' "Спремни или не", такође познат као "Фјуџс или не", је пуштен са Фуџес "дозволу након разговора правних радњи, али иронично Фјуџес" верзија повредила Ењина ауторска права на ранију песму. Беле ознаке заједно са дабпалетама играју важну улогу у друм и бас музичкој култури.


Елементи друм и бас линија[уреди | уреди извор]

Жанр приdoдаје велики значај на "бас линију", дубоко под-бас музичког образцa који се осећа физички кроз снажан звук система због ниске фреквенције koји су фаворизовани. Постоји знатно истраживање различитих боја тонова у бас линијском региону, посебно у техстепу. Бас линије пре свега потичу из узоркованих извора или синтисајзера. Бас линије се врши са бас инструментом, да ли је електронски, акустични или контрабас, много ређи али примери могу се наћи у раду бендова као што су Шејпшифтер, Скверпушер, Рони Сајз и СТС9.

Од једнаке важности је ТР-808 ударац добош, вештачки нагиб-оборен или издужено бас бубањ звук узоркује од класичног ТР-808 ударачке машине Роланд, као и звук који је био предмет огромна количина експериментисања током година.[10]

Комплекс скраћивања од брејкбита бубња нумере, је још један аспект производње на којима произвођачи могу провести веома велику количину времена. Амин Брејк је Опште познат да је највише коришћена (а често сматра најмоћнији) брејк у друм и бас. Амин Брејк је био синоним за раном друм и бас продукцијом, али другим узорцима су имали значајан утицај, укључујући Апаче, Функи Ударач, "Соул понос", "Шкорпиони" и "Мисли (О томе)" брејк. Многе друм и бас траке су убачене у више од једног узоркованог брејкбита у њима и технику пребацивање између две паузе након сваког бара развијене. Примери овога се може чути на средином 90-их издања као што су Ј Мајик је "свој звук". Новији обично користи пауза је Трамен, који комбинује Амин брејк, а Џејмс Браун функ Брејкбитт ( "затегнут" или "Самурај" пауза) и Алек Рисов друм и бас брејкбит.

Релативно брзи облици Друм Бит платна на којем произвођач може створити стазе да se жали на скоро сваком укусу и често ће формирати само позадину на другим елементима музике. Бржи брејкбитс остају најпрепознатљивији елемент као без њих високог-темпа 4/4 плесна трака могу класификовати као техно или Габер.


Темпо[уреди | уреди извор]

Друм и бас је обично између 160-180 БПМ за разлику од других стилова плеса брејкбита на бази као што је Њу Скул брејк, која се одржава споријим темпом од око 130-140 БПМ. Општи тренд раста у темпу примећен је током еволуције друм и бас-а. Најранији облици друм анд басс који ради у око 130 откуцаја у 1990/1991, убрзање до око 155-165 БПМ до 1993. године око 1996, друм анд бас темпа су углавном остали у распону 170-180. Недавно су неки произвођачи су почели да поново произведу нумере са споријим темпом (који је, у 150с и 160С), али је средином 170 темпо је још увек обележје друм и бас звука. Сваки запис комбинујући исте елементе (сломљеног бита, бас, технике производње) као бубањ и бас траку, али са споријим темпом (рецимо 140 БПМ), не може бити друм и бас, али бубањ и бас под утицајем брејкбит трака.


Контекст[уреди | уреди извор]

Друм и бас показује потпуни фреквенцијски одзив који могу бити разумљив само на здравим системима који могу да поднесу веома ниске фреквенције. Као што и приличи његово име, бас елемент музике је посебно изражен, са релативно оскудне аранжмана друм и бас нумера дозвољавају простор за бас линија које су дубље него у већини других облика плесне музике. Сходно томе, друм и бас партије често рекламира као додатак необично гласног и бас-хеави звука система.

Постоје, међутим, много албума специјално дизајниране за лично слушање. Мешавина ЦД је нарочито популаран облик ослобађања, са велким именом ДЈ / продуцент мешања уживо, или на рачунару, различитих нумера за личну слушање. Осим тога, постоје многи албум који садрже немиксоване траке, погодне за кућно или ауто слушање.

Један од МЦ-јева који је поред сваког друм и бас ДЈ-а

Много мешање тачака почињу или завршавају са "кап". Пад је тачка у стази где је прекидач ритма или Бас линија се јавља и обично прати препознатљив део изгради и "нервни слом". Понекад је пад се користи за пребацивање између нумера, слојеви компоненте различите траке, али као два записи могу бити једноставно околине кварова у овом тренутку, иако су неки ДЈ-еви воле да комбинују брејкбитс, тежи вежбе. Неке капи су толико популарни да ће ДЈ "уназад" или "рилод" или "подигне" од врти запис уназад и да га поново покренете на градњу. "Пад" је често кључна тачка са тачке гледишта на подијуму, пошто су друмбрејкс често избледи да напусти амбијенталну интро свирање. Када се откуцаја поново почне често су сложенији и уз тежа бас линије, подстичући публику да плеше.[11]


Иако је опао у популарности, ДЈ-еви су често праћени од стране једног или више МЦс, ослањајући се на корене жанра у хип хоп и реге. МЦ генерално не добијају исти ниво препознавања као продуценти или ДЈ-ева и неки догађаји су посебно тржиште кад је МЦ слободан.

Уживо друм и бас[уреди | уреди извор]

Инструментално електронски наступ групе Пендулум

Многи музичари су адаптирали друм и бас на живе наступе, које карактерише инструменте као што су бубњеви (акустични или електронски), узорковање, синтисајзера, грамофона, бас (или исправним или електричним) и гитаре (акустичне или електричне). Семплер се такође уживо користи, као додељивање узорака за одређену друм пад или кључа на добош јастучиће и синтисајзера. МЦ често појављује у живим наступима.

Друм и бас музичари који користе уживо инструментена својим наступима[уреди | уреди извор]

  • Чејс и Статус
  • ДЈ ФРЕШ (as FRESH:LIVE)
  • Рудиментал
  • Аполо 440
  • Модстеп
  • Рони Сајз
  • ЛИВЕСУМИТ
  • Салмонела даб
  • Шејпшифтер
  • Нетски
  • Лондон елетрисити
  • Вилкинсон
  • Саб Фокус
  • Пендулум

Поджанрови[уреди | уреди извор]

Мање сцене у оквиру друм и бас заједнице су се развили и сцена у целини је постало много више фрактура у специфичним поджанрима, укључујући:

  • Друмстеп је комбинација друм и басс и дубстеп где је ритам структура је полувреме, док су остали елементи и даље придржавају уобичајених друм темпо и бас. [12]
  • Брејкор је стил електронске музике у великој мери под утицајем хардкор, џангл, дигитални хардкор и индустријске музике која се одликује његовом употребом тешког кик бубња, паузе и широком палетом извора узорака, који се пуштају на високом темпу.
  • Рагга друм и бас је био инспирисан оригиналним рагга џангл стилу, са утицајима из регге и денсхол музике.
  • Хардстеп је тежи стил који користи истрајна бас линија и тешких још једноставне електронске мелодије.
  • Даркстеп се одликује брзим бубњевима и опште тамно расположење, цртање утицаје из Дарк Амбиент, Индустриал и хардкор музике.
  • Техстеп карактерише сци-фи звучних и узорака из научне фантастике културе. [13]
  • Неурофунк или Неуро је прогресија од Техстеп укључује више елемената из џез и функ.
  • Џамп ап, појавио се средином 1990. године, запошљава тежак и енергичног друм и бас, одликује роботских и тешким бас звуком. Такође је генерално мање озбиљна и садржи више хумора него други поджанрови.
  • Амбиент Друм и Басс, Атмосферни Друм и Басс, је подврста друм и бас музике,чији су звуци под утицајем амбијенталне музике, чилаут, џез и соул музиком.
  • Џез степ или Џез џунгла показује велики утицај џеза. Користи типично јазз скале, ритмове и инструменте. [14]
  • Ликуид функ (или једноставно течност) у великој мери се ослања на хармоницима и мелодичним жљебоввима, а узорци из фанка, џеза, соула, Р & Б, диско, хаус и брејкбит, док интелигентни друм и бас или атмосферски друм и бас ствара мирнији и још више синтетички звук. [15]
  • Самбасс (или бразилски анд басс) садржи елементе из Самба, Босса нова и другим земљама латинске америке у другим музичким стиловима.
  • Бушилица 'н' Басс (такође познат као Фунгле и Спунк џез) садржи бубањ који има двоструко време и бас са неплешућим ритмовима и амбијенталних вибрација.


Регионална сцена[уреди | уреди извор]

Упркос својим коренима у Великој Британији, која се пак може третирати као "дом" друм и бас, стил је чврсто афирмисао широм света. Постоје јаке сцене у другoм енглеском говорном подручју, укључујући Аустралију, Канаду, Јужној Африци, САД и на Новом Зеланду. То је популаран широм континенталне Европе, а и у Јужној Америци. Сао Пауло се понекад назива друм и бас Ибица. Бразилски друм и бас понекад назива "Самбасс", са својим специфичним стилом и звука. У Венецуели и Мексику, уметници су створили своје облике друм и бас комбинујући га са експерименталним музичких форми. У Колумбији постоји велика подземна сцена РЕ.сет Лабел и Богота Пројекат су два колектива који стављају на ДНБ догађајима у граду, као и два пута годишње манифестација Радикал Стили, који спаја локалне таленте и међународних велика имена.


Жанрови који су били под утицајем друм и баса[уреди | уреди извор]

Рођен отприлике у исто време када и џангл, брејкор и дигитални хардкор деле многе од елемената друм и бас и на неупућене, нумере са екстремном краја друм и баса , можда звучи идентично брејкор захваљујући брзини, сложености, утицаја и максималне звучне густине у комбинацији са музичким експериментима. Немачки друм и бас ДЈ Панацеа је такође један од водећих дигиталних хардкор уметника. Рагакор личи на бржу верзију од Рага утицајне џунгле музике 1990-их, сличан брејкор, али са више пријатељских денсхол ритмова (денсхол сам по себи утицај на друм и бас) Даркор, директан утицај на друм и бас , је у комбинацији са утицајима друм и бас саме воде до стварања даркстеп. Постоји значајна скретница са екстремним ивицама друм и бас, брејкор, даркор, дигитални хардкор и рагакор.

Жанр је утицао на многе друге жанрове као што су хип хоп, биг бит, дабстеп музике, трип хоп, амбијенталне музике, техно, рок и поп, са уметницима као што су Бил Ласвел, Инцкбус, Пичшифтер, Линкин Парк, Роотс, Талвин Синг , Мидивал Пундитз, Миси Елиот, Фристајлерс, Бовери Електрик, Најн Инч Нејлс, Дејвид Боуи (последња два оба користе елементе Голдијеве песме "ванвременски") и други позивајући се на друм и басс и користе друм и бас технике и елементе . Недавно је направљена у Сједињеним Америчким Државама је жанр назван гетотех који садржи синтисајзер и бас линија сличан друм и бас.


Издавачке куће[уреди | уреди извор]

Издавачка кућа

Друм и бас доминирају мале групе издавачких кућа. Они имају углавном ДЈ-произвођача, као што су Лондон Електрицити Хоспитал Рекордс[16],Анди Ц је РАМ[17], Голди је Металхедз[18], Подрум Записи (Џек Смут), Крис Ренегаде је Лифтед Музик, ДЈ Фрицтион је Шогун Аудио[19], ДЈ Фреш је Бреакбеат Каос[20] , Футуребоунд је Випер Рекордингс[21] и ДЈ Хипе Паскал и раније ДЈ Зинц је Труе Плајаз (сада познат као Реал Плајаз од 2006. године).

Главне међународне музичке етикете као што су Сони Музик и Универсал су показали врло мало интересовања у друм и бас сцени, иако је било неколико појачања, недавно Пендулум "у Силико" ЦД за Варнер. Рони Сајзов Пун Круг Записи играо је велику, ако не и највећу улогу у стварању друм и бас са својим тамним, основних звукова. В Снимци такође одиграли велику улогу у развоју друм и бас. Рони Сајз, Круст и ДЈ Дие произвела неке од првих песама које треба размотрити мејнстрим друм и бас трака.

Рам Записи су померали границе друм и баса даље у мејнстрим са уметницима као што су Чејс и Статус и Суб Фокус. Враћање у Велику Британију џангл музике уметнике из ЛТЈ Букем је етикета са изгледа добрим уметницимс Баи Б Кане, брејкбит хардкор у тешкој категорији Небула 2 и оригинални џангалист Гапа Г. Друге Бристол етикете као што су Кафе Бас су такође помогли да се прогура звук категорисан као бас музике уз помоћ утицајних уметника као што су Лоне Ренџер.

Некадашње ознаке, укључују Роб Плајфорд "Кретајућа Сенка", ради од 1990. до 2007. године, која је одиграла кључну улогу у деведесете друм анд басс сцени, ослобађајући евиденције уметници као што су 2 Лоша Миша, Фаул Плеј и Омни Трио.

Формат и дистрибуција[уреди | уреди извор]

Куповина[уреди | уреди извор]

Првобитно друм и бас је углавном продаје у 12-инчни винил једном формату. Са појавом друм и бас у редовне музике тржишта, више албума, компилација и сетове почели да се продају на ЦД. Како је дигитална музика постала популарнија, сајтови су се фокусирали на електронске музике, као што су Беатпорт, почео да продаје друм и бас у дигиталном формату.

Дистрибутери[уреди | уреди извор]

Највећи део друм и бас грамофонима и ЦД су глобално и регионално распоређени по релативно мали број компанија као што су СРД (Соутхерн Снимање Дистрибутери), Ст Холдингс & Ну Урбан. Од 11. септембра 2012. Ну Урбан Мјузик д.о.о. престала трговину и ЈПА Тенон су упућени да помогну у сазивању законске састанака чланова и поверилаца да одреди ликвидатора. Ово је оставило многе етикете кратко на продају као Ну Урбан био један од главних дистрибутера за тржиште винил у друм и бас сцени.

Медијска присутност[уреди | уреди извор]

Данас, друм и бас је широко промовисана широм света користећи различите методе као што су дељење видео услуге (ЈуТјуб, Дејлиимошн), блогова, радио и телевизија, што би била најобичнија метода. У скорије време, музички интернет веб сајт као што су СаундКлауд и МиксКлауд су постали моћни алат за препознавање уметника, пружајући широку платформу која омогућава брзе одговоре на нове траке. Издавачке куће су прешли на коришћење Поткастова. Пре успона интернета, друм и бас је обично емитује преко Пиратских радија.

Радио[уреди | уреди извор]

Три највеће профилне радио станице које пуштају друм и бас емисије су ББС Радио 1 са Друм и Бас са Фриктион, Симулкаст у САД и Канади на Сириус ХМ и ДЈ Хајп на Кис 100 у Лондону.

ББЦ-јева "урбана" станица ББЦ Радио 1ЕКстра користи за карактерише жанр хард, са ДЈ Бејли (емисија укинута од 29/08/2012) и Криси Крис (емисија укинута од августа 2014. године), као њени оснивачи. Мрежа организује сваке године под називом 1ЕКстра Бас седмодневни обилазак Великој Британији. Лондонске пиратске радио станице играју кључну улогу у развоју друм и бас, са станицама као што су Коол ФМ (која наставља да емитује данас тога било од 1991. године), Порекло ФМ, Дон ФМ (једини Друм и Бас пирате да је стекао привремена законска лиценца), Ренегаде радио 107.2ФМ Руде ФМ, Восак ФМ и Ерупција међу најутицајнијим.

Од 2014. године, упркос већим профила станица као што су 1ЕКстра скалирање назад своју специјалиста друм и бас покривеност, жанр је направио свој пут на УК топ 10 табеле са друм анд басс инспирисан нумере са уметницима као што су Рудиментал и Сигма. Раније у августу 2014. године, пре него што "Криси Крис"Емисија је била одбачена, ББЦ одржао читаву главн вечерњу временску манифестацију посвећену да приказује друм и бас дозвољавајући четири главне етикете да учествују.

Од новембра 2014. године, дошло је до шест Друм и бас песама које су достигле бр.1 место на британском Топ 40 табели, пошто је жанр био први који се пуштао на радију, око 1993. Први од њих је у 2012. Чињеница да су сви шест од ових песама досегло број 1 за само две године показује пораст популарности и комерцијализације овог жанра у последњих неколико година.Уметници који ове песме продуцирали су Сигма, Рудиментал (обојица су имали два бр.1 хитова), Вилкинсон и ДЈ Фреш.

Интернет радио[уреди | уреди извор]

Интернет радио станице, делујући у истом светлу као пиратске станице, су такође били инструментални део у промовисању друм и бас музике; већина њих финансира слушалац и уметника донација. Друм и басс је подржан од стране Министарства за емитовање радио из раних 2000-их до 2014, са Бриан Гее од В Рекордингс, а касније садржи уторак емисије од етикете као што су металхедз, Диспеч Рекордингс, Фабио & Грооверидер, ДЈ Марки, ДЈ Бејли, Випер Рекордингс, Техника Рекордингс, Шогун Аудио и Хоспитал Записи. Од септембра 2014. године, Министарство нагло прекинула све не-маинстреам жанрова да се фокусира на маинстреам ЕДМ, изазива разочарење међу фановима Д & Б заједнице. станице попут Роуг Темпо доказују веома популарна код слушалаца.

Северна Америка[уреди | уреди извор]

У Северној Америци, Пророчанство на 89,5 ЦИУТ-ФМ Са Маркус Висионари, ДЈ Приме и господин Браун је у Северној Америци најдужа Џунгла Радио емисија (Торонто), Албум, 88.5 (Атланта) и Ц89.5фм (Сијетл) су приказивале емисије друм бас. Сијетл такође има дугогодишњу електронску емисију под називом Нивое на 90.3 ФМ КЕКСП. Ротирајући ДЈ-еве укључују Кид Хопс, чије емисије се састоје углавном од друм и бас. У Колумбус, Охајо ВЦБЕ 90.5 има два сата електронски само излог, "Све Измиксовано," Субота увече у 10 увече. Истовремено ВУФМ 88,7 пушта своју "Електроник Плејграунд." Исто тако, Тулса, рок станица Оклахома је, 104.5 Еџе има два сата емисјију са почетком у 10:00 часова у суботау увече под називом Еџе суштинског мика од ДЈ ДЕМКО који приказује електронски и друм и бас стил. Док су наведене емисије у Охају ретко играју друм анд бас ово друго игра жанр са неком фреквенцијом. У Тусону, Аризона, 91,3 ФМ ККСЦИ има два сата електронску емисију под називом "Дигитано Царство", петком увече у 10 (МСТ). Резидент Тринидад приказује различите стилове електронике, са главним фокусом друм и бас, џунгле и дабстеп.

Магазин[уреди | уреди извор]

Најпознатији друм и бас публикација је Кмаг часопис (раније називана Часопис знања) пре него што потпуно је на мрежи у августу 2009. Иако је још увек жива, након 20 година чистог доприноса К аг престала ажурирање њиховог сајта у фебруару 2014. године. Кмаг је издавачка рука Висион, објављен Бриан белле-Фортуне Све посаде путовања кроз џунгле друм и бас културе у 2004. години. Друге публикације укључују најдужи друм и бас часопис широм света, АТМ Магазине, и аустријско-засновану Ресидент. ДЈ часопис са седиштем у Лондону је такође покренут широко поштован друм и бас прегледи страница од 1993. године, написао Алекс Константинидес, који многи следбеници се односе када траже нова издања да истражује. У 2012. Алекс престала писати прегледе и они су сада допринео Виски Кикс.

Мејнстрим прихватање[уреди | уреди извор]

Одређена друм и бас издања су нашли маинстреам популарност на свом праву, скоро увек материјалне видно мотивима вокале. Можда је најранији пример је Голдијев албум Тимелесс из 1995. године, заједно са Репразент Меркур добила награду нових облика муѕике из 1997. године, 4херо је Меркур-номинован за 2 песме из 1998. године, Пендулум Холд Јор Колор је у 2005. години (најпродаванији друм и бас албум свих времена).

Видео игре као што су Хи-Рез Студиос 'Трибес: Асенд и Рокстар Гамес "Гранд Тхефт Ауто серије су садржани друм и бас трагове. Дј временских кодова МСКС / МСКС 98 радио станица у Гранд Тефт Ауто и Гранд Тефт Ауто: Либерти Сити Сторис играо друм анд басс искључиво.

Жанр има популарност у филмским тракама; на пример, Хајв "ултразвучни звук" коришћен је у филму „Матрикс“ трака и ЕЗ Роллерс песми "Валк Тис Ланд" појавио се у филму Две чађаве двоцевке. Ганџа Кру је "Супер Шарп Шутер" се чује у филму из 2006. Јони Вас.

Канал 4 је приказао серију Коже користећи жанр у неким епизодама, нарочито у првој сезони "треће епизоде," Јал ", где је играо, Шај ФКС и УК Апаче оригиналну траку Нуттах у Фазерс клубу.

У последње време друм анд басс је нашла више мејнстрим популарност него икада са нумерама као што су Сигма "Никога да волим" и Рудиментал „Чекам Целу Ноћ" добила преко 100 милиона приказа на ЈУтјубу.

Друм и бас често се појављује као музикa у позадини, поготово у Топ Геар-у и телевизијскиm рекламаma, захваљујући својим агресивним и енергетским откуцајима. Картун Нетворк Тоонами программски блок то користи за телевизијске спотове и показују интроа, као и 1997. године поновно покретање СЦИ Фи канала.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Vodic”. ishikur's guide to electronic music. Приступљено 4. 5. 2016. 
  2. ^ Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture. Soft Skull Press. Whether they were black or white, these artists reaffirmed drum and bass's place in an African continuum (dub, hip hop James Brown, etc...) whose premise constitute a radical break with Western music, classical and pop.
  3. ^ „istorijat”. globaldarknes. Приступљено 4. 5. 2016. 
  4. ^ „Istorijat”. drum and bass. 
  5. ^ „Amen Break”. YouTube. 
  6. ^ „Istorija”. Global Bass. Приступљено 4. 5. 2016. 
  7. ^ Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture. Soft Skull Press. So when I talk about the vibe disappearing from drum and bass, I'm talking about the blackness going as the ragga samples get phased out, the bass loses its reggae feels and becomes more linear and propulsive rather than moving around the beat with a syncopated relation with the drum.
  8. ^ „Amin Break Drum Solo”. YouTube. Приступљено 4. 5. 2016. 
  9. ^ „Intervju”. Drum and Bass Interviews. 
  10. ^ „Roland”. Synthmuseum. 
  11. ^ „Goldie”. Youtube. Приступљено 4. 5. 2016. 
  12. ^ „Drumstep”. Beatport. Приступљено 4. 5. 2016. 
  13. ^ „Techstep”. The Wire. 
  14. ^ „Jazzstep”. tehno. Приступљено 4. 5. 2016. 
  15. ^ „Liquid”. Tehno. 
  16. ^ „izdavačka kuća”. Hospital zapisi. Приступљено 4. 5. 2016. 
  17. ^ „Издавачка кућа”. РАМ записи. Приступљено 4. 5. 2016. 
  18. ^ „Izdavačka kuća”. Metalhedz. Приступљено 4. 5. 2016. 
  19. ^ „Издавачка кућа”. Шоган записи. Приступљено 4. 5. 2016. 
  20. ^ „izdavačka kuća”. BreakBeat Kaos. Приступљено 4. 5. 2016. 
  21. ^ „Izdavačka kuća”. Viper zapisi. Приступљено 4. 5. 2016. 

Спољашње везe[уреди | уреди извор]

Музичку жанрови|Музика у Лондону|