Пређи на садржај

Корисник:DraganVukovic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Рамстек[уреди | уреди извор]

Рамстек[1] представља одрезак од говеђег меса. Обично је дебљине 2цм и тежи 160-200гр. [2]Рамстек је заправо дуг мишић говеда који се наставља на последњи кичмени пршљен говеђег репа и поседује белу опну на самој површини. Рамстек се може спремати на разноразне начине али се најчешће конзумира као печен или пржен.

Стек као опште прихваћен назив није добро преведен ако га користимо да би описали бифтек. Бифтек као стек се разликује од бифтека који смо претходно навели. Можемо да наведемо три степена у печењу стек-а. Да би одредили који је ниво у питању саставите кажипрст и палац и другом руком дотакните део длана у подножју палца. Тако се проверава мекоћа крвавог стека. Термини које користимо да би оценили стадијум печеног стека су раре, медиум и wелл доне. Многи се слажу да је најбоља средња варијанта. Такав комад меса буде сочан и довољно печен. Буде и црвен унутра док је површински одлично испречен. Ако се пече на грилу добија се шара која подсећа на мрежу, а то је визулено симбол стек-а.

Део говеђих леђа од којих потиче овај комад меса

Као најпопуларнији одрезак свакако желимо да поменемо Rib Еyе (Риб Ај). То је комад меса са леђа. Углавном садржи и коску од ребра. Тај одрезак има назив – ''bone-in rib eye''. Такође познат назив за одрезак са коском јесте и томахаwк стеак. Изгледом доста подсећа на котлет. Одрезак је код нас познат под именом рамстек. Енглези га зову стрип. Најчешће је коришћено месо од дела који се зове слабина.

Велики поклоници говедине, поготово одрезака сматрају да је портерхаус најквалитетнији одрезак. Тако се зове због пива које се продавало и чија је врста - портер. Изгледа као популарни т-боне одрезак. У облику слова Т је коска у центру. Њихова разлика је у количини меса. Портехаус је осетно већи комад меса.Није на одмет да поменемо и одреске ''flenk'' и ''trajtin''. ''Trajtin'' је део бута, а ''flenk'' је заправо потрбушина преведено од енглеског ''flenk'' стек.

Припрема рамстека[уреди | уреди извор]

Да би испекли савршен одрезак битно је да комад меса буде квалитетан. Минимум треба да комад буде дебео 2 цм. Када кренете са припремом извадите одрезак из фрижидера и ставите га на собну температуру минимум сат времена. Није добро да одрезак солите када одстоји и треба да се пече. Зачините одрезак када га испечете или одмах када га извадите из фрижидера. Једна од могућности је и да у маринаду од уља, соли и зачина убаците комад меса 24 сата пре печења. Прави љубитељ правих одрезака неће много зачинити јер се у том случају укус меса изгуби. Месо печете на тигању/решетки. Пре печења је јако загрејте, готово да се дими. Када на такав тигањ ставите месо, оно неће изгубити своју сочност и направићете чаролију од одреска којој би и професионални кувари позавидели. Месо када ставите на решетку немојте нон стоп да окрећете и бодете. Потребно је само да се окрене након одређеног времена на другу страну како би се и она испекла. Одрезак можете кратко или дуже да печете у зависности какав одрезак волите да конзумирате. Поменули смо три нивоа печења.

''Rаrе'' подразумева печење са једне стране 4 минута и са друге 2 минута. ''Medium rare'' подразумева 4 минута са једне стране и 3 минута са друге. ''Wеll done'' подразумева 7 минута за печење једне стране, док је 5 минута потребно за другу страну.

Разлика између бифтека и рамстека[уреди | уреди извор]

Бифтек је комад меса који је у најчешћем броју случајева крвав. У питању је месо са јако мало масноћа, а пуно мишића. Мање је познато да је у питању каре или печеница. Разлика бифтека и рамстека је у томе што је рамстек одрезак од било ког дела и претежно се грилује, а бифтек је спецификован комад меса, односно то је мишић које се може звати и филе.

Конзумирање бифтека[уреди | уреди извор]

Као што смо поменули, бифтек се најчешће конзумира у крвавој варијанти али нису никако искључене и остале. Бифтек може бити и доста печен. Све је везано за ваш укус и какав бифтек волите да конзумирате.  Можете јести и сирови бифтек. Тај бифтек се назива тартар бифтек. Бифтек важи за скуп комад меса али је драгоцен за организам и јако је популаран у свим јеловницима света. Ово јело је изузетно тражено и цењено. Даје могућност велике маште јер кувари могу додавати разне зачине и  спремати га на доста варијанти.  Бифтек се прави од говеђег меса и сматра се да је део од кога се прави бифтек најсочнији. Бифтек нема пуно масноћа и то га чини изузетно квалитетним комадом меса. У бифтеку се налазе беланчевине и минерали. Веома је популаран код активних спортиста који се јако „троше“ и потребан им је чест унос протеина. Медицински гледано, бифтек је здраво месо.

Начини припреме[уреди | уреди извор]

Порекло бифтека је енглеско подручје. Експанзију доживљава у Француској јер су Французи много времена одвајали да би бифтек представили као изузетно јело вредно пажње. Иако је много начина на који се може направити савршен бифтек најтраженији начин је – говеђи карпаћио. Месо се сече на шните, забибери се, посоли и прелије комбинацијом капра, лимуна и маслиновог уља. Овако припремљен се поређа на тањир, у средину се стави рукола. Преко меса се наренда пармезан.

Желимо да вам ближе опишемо начин припреме бифтека који се зове тартар бифтек.  Припрема оваквог меса подразумева сирови филе који се насецка на коцкице. Одвојено је потребно умутити сенф и жуманце. Коцкице меса умешати у овај сос.

И овај начин припреме је доста популаран и тражен. Комад меса се стави на грил и грилује се по потреби на одређен времески период. Када се гриловање заврши припреми се смеса која садржи: плави сир, сенф, сотирану коштану срж , бибер. Ова смеса се прелије прек

о говеђег филеа.

Референце:[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ramstek - šta je i po čemu se razlikuje od bifteka”. www.terminalgastrobar.rs. Приступљено 2021-05-08. 
  2. ^ „Goveđi odrezak | Vrste i karakteristike”. Kruške & Sir (на језику: енглески). 2019-05-20. Приступљено 2021-05-08. 

Галерија[уреди | уреди извор]