Корисник:Dusan Filipov/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Топ Бој
ЖанрКрими драма
РежијаРонан Бенет
Број сезона5
Број епизода32
Време трајања48 минута по епизоди
ПродукцијаАдел Нур

меврик Картер Џамал Хендерсон Ронан Бенет Чарлс Стил Аласдаир Финд Јан Деманж Ешли Волтерс

Кане Робинсон

Топ Бој је британска криминалистичка драмска телевизијска серија коју је креирао и написао Ронан Бенет. Радња серије смештена је на измишљено имање Сумерхоусе у лондонском округу Хакни. Фокусира се на два дилера дроге, Душејна (Ешли Волтерс) и Салија (Кејн Робинсон), заједно са осталима који су укључени у дилoвање дроге и насиље банди у Лондону.

Постоје 32 епизоде ​​у пет сезона. Прве две сезоне, са по 4 епизоде, емитоване су на Каналу 4, при чему је прва сезона емитована током четири узастопне ноћи од 31. октобра до 3. новембра 2011, а друга сезона од 20. августа до 10. септембра 2013[1]. Иако су предложене приче за трећу серију, Канал 4 је одустао од серије 2014.[2] године.

Након интересовања канадског репера Дрејка, 2017. је објављено да ће Нетфликс оживети серију, са Ешли Волтерсом и Кејн Робинсоном, као и са оригиналном екипом, која ће поновити своје улоге, а Дрејк и његов тим ће бити извршни продуценти.[3] Трећа и четврта сезона су премијерно приказане на Нетфликс-у у септембру 2019. и марту 2022. године, и представљене су као прва и друга сезона оригиналне Нетфликс серије. Претходне две сезоне које су првобитно емитоване у Великој Британији додате су на Нетфликс-у под именом Топ Бој: Суммерхоусе.[4] Пета и последња сезона (трећа сезона коју је продуцирао Нетфликс) је обновљена 31. марта 2022. и емитована 7. септембра 2023.

Серија је добила признање критике због свог писања, глуме, кинематографије, тема, реализма и звучног записа, уз повољна поређења са другим криминалистичким емисијама као што су Тхе Вире, Сновфалл и Повер. Добила је неколико награда и номинација од телевизијских награда Британске академије, укључујући номинације за телевизијску награду Британске академије за најбољу мини серију и телевизијску награду Британске академије за најбољу споредну глумицу за Јасмине Јобсон. Поред тога, освојио је награду Британске академије за телевизију за најбољу оригиналну музику, награду Британске академије за телевизијски занат за најбољу режију: фикција и награду Британске академије за телевизијски занат за најбољи сценарио.

Радња[уреди | уреди извор]

Сезона 1 (2011)[уреди | уреди извор]

Серија прати Ранелову невољу док се он креће кроз замке живота на имању Самерхаус препуном криминала након што је његова мајка Лиза примљена у болницу за душевне болести. Ра'Нелл, који је стекао репутацију на имању због свог нестабилног понашања након што је убо свог насилног оца, тих је и затворен. Док је његова мајка у болници, о њему брине њен блиски пријатељ Леон, који је некада био цењени лидер имања, али је од тада оставио своју прошлост иза себе. У међувремену, Лизина трудна пријатељица Хедер тражи Ра'Неллову помоћ да узгаја усев канабиса како би могла да заради довољно новца да се пресели са имања на безбедније место.

У међувремену, његов најбољи пријатељ, Гем, схвата да је у невољи када почиње да ради за дилере дроге Самерхауса Душејна и Салија. Гем се лако приморава и препуштен је на милост и немилост његовог шефа, Дриса, који је немилосрдан и насилан.

Душејн и Сали релативно лако управљају имањем, али су у опасности након што Камале, ривалски дилер дроге из Лондон Фиелдса, украде велику количину њихових залиха дроге. Морају да пронађу лопова и поврате своје залихе пре него што њихов добављач, Боби Рејкс, предузме акцију. Хитност потере доводи у опасност партнерство Душејна и Салија.

Сезона 2 (2013)[уреди | уреди извор]

Друга сезона је смештена годину дана након догађаја из прве сезоне. Након што полиција открије тело, Душејн, Сали и Дрис су ухапшени. Душејн брзо схвата да у њиховој екипи постоји доушник и мора да се носи са последицама. Открива се да је доушник Мајкл, Душејнов омиљени дилер. Полиција га је приморала да да податке о Душејну.

У међувремену, Сали покушава да оснује сопствену екипу која би била ривал Душејновој са својим пријатељем Мајком, граничним психопатским бившим осуђеником. Када договор са Душејновим албанским пословним партнерима пође по злу, он покушава још једном да прибави Салијеву помоћ да их реши. Он долази у контакт са Џејсоном, занемареним дечаком који покушава да преживи у свету препуном дроге и убистава.

Сезона 3 (2019)[уреди | уреди извор]

Прва сезона ревијалне емисије одвија се пет година након оригиналне серије. Душејн је побегао на Јамајку, где стиже радећи у стричевој рент-а-цар радњи са својим рођаком. Након што је убио војника у организацији затвореног нарко-боса Шугара у пљачки (коју Шугар није одобрио) која је пошла по злу, он склапа пословни договор са Шугаром који не би обезбедио одмазду за његов живот у замену за управљање царством у Лондону у његово име. Враћа се у Лондон и тражи помоћ од Дриса и Јака, који су до сада водили Суммерхоусе док је Душејн био одсутан. Међутим, нова екипа из Лондон Фиелдс, на челу са немилосрдним Џејмијем, неће поднети да Душејн ступи на њихов терен.

Док је Душејн био на Јамајци, Трошкови живота су порасли, и Лондон је био све сиромашнији. По повратку сазнаје да о његовој болесној мајци брине Шели, млада неговатељица и самохрана мајка. Њена осмогодишња ћерка почиње да ствара чврсту везу са Душејном.

Сали је у затвору са Модијем, дилером дроге убицом који је водио ривалску банду Лондон Фиелдс у Душејновом и Салијевом одсуству. Свађа између њих двојице када стоје у реду у затворској кафетерији ескалира до те мере да Сали сипа кључалу шећерну воду на Модијево лице неколико дана пре него што би требало да буде пуштен. Моди га види као непријатеља и касније у серији, он тражи освету против Салија.

До тада је Модие побегао уз помоћ Салијевог рођака Џермејна, кога је Сали отео у претходној сезони. Када је Сали пуштен, поново се повезује са Џејсоном и Гемом да би почео да продаје у Рамсгејту. Џејсон је страдао у пожару у кући, а Сали се невољно поново састаје са Душејном да би поново пословао. У међувремену, Дрис, пошто је доживео мождани удар који га је оставио делимично инвалидом, бори се са својим обавезама након Душејновог повратка.

Џејми покушава да потврди своју доминацију у крају он је приморан да обезбеди своју млађу браћу, Арона и Стефана. Њихови родитељи су оболели од рака и умрли су неколико дана један од другог, када је Џејми имао 18 година, а браћа још млађа.

Почиње посао са ирским добављачем дроге више класе, Лизи, и њеним мужем Џефријем. Џејмијева жеђ за моћ, и битке са Душејновом екипом у Суммерхоусеу чине главну радњу ове серије. Душејн на крају средио да Џејми буде кривично гоњен и осуђен и послат у затвор. Навео је полицију да пронађе торбу напуњену оружјем и дрогом у стану у којем је Џејми живео са својом браћом.

Сезона 4 (2022)[уреди | уреди извор]

Друга сезона ревијалне серије одвија се шест месеци након догађаја из последње. Душејн жели да прошири своје царство ван улице улажући огромне инвестиције у Лондон и проналазећи нове везе у Шпанији и Мароку. То изазива тензије између заједнице и његове болесне мајке, која је сада свесна и стиди се посла свог сина.

Џејми, након што је пристао да ради за Душејна у замену да Душејн проследи снимке ЦЦТВ-а који би га ослободили кривице, пуштен из затвора. Његова банда сада почиње да ради са бандом Суммерхоусе. Покушава да се поново повеже са својим млађим братом Стефаном, након смрти свог пријатеља Атса услед злочина са ножем. Али Душејн га шаље да реши промашен посао са дрогом у Шпанији и Мароку.

Џек, Душејнов нови заменик након Дрисове смрти, покушава да спасе своју трудну старију сестру Лорин. Она је у насилној вези са Кертисом, дилером оружја из Ливерпула.

Сали пати од ПТСП-а након убиства Дриса и бори се са смрћу свог млађег пријатеља Џејсона, који му је био као син. Он је сумњичав што Џејми и Душејн послују заједно. У међувремену, Шели и други локални становници покушавају да се боре против Душејновог планираног преуређивања Суммерхоусе-а. Шели се помирује са својом мрачном прошлошћу; била је уцењивана да је помагала у сахрани жртве убиства њеног бившег дечка.

Сезона 5 (2023)[уреди | уреди извор]

Трећа сезона ревијалне емисије одвија се одмах након претходне серије. Након што је убио Џејмија, Сали прети да ће следећег убити Душејна ако не одступи са места вође банде Суммерхоусе. Душејн то невољно чини, а Сали постаје вођа, поред свог пријатеља Јуниора. Душејн одвоји време да се усредсреди на помоћ Шели да прошири свој посао. Као нови вођа, Сали је приморан да формира неугодан савез са вођом ирске банде Џонијем Мекгијем и његовим ујаком.

Мучен Џејмијевом смрћу, Стефан је премештен у дом и узет је под окриље Џејмијевог пријатеља и колеге члана ЗТСи, који подстиче Стефана да освети смрт свог брата. Стефан одбија, у корист да започне везу са Дрисовом ћерком, Ерин, која сада живи са својом мајком и Дрисовом удовицом Менди.

Душејн сазнаје да су Лизи и њен пријатељ рачуновођа, Лит, украли 15 милиона фунти са његовог рачуна, доводећи га у стање очаја и беса, до тачке у којој је убио Лизиног мужа, Џефрија, и побеснео на Шели, која је потом раскинула са њим због његове опседнутости новцем и моћи. Душејнов пропуст да почисти након Џефријевог убиства ставља га на полицијски радар.

У међувремену, након што је родила дечака, Лорин пати од постнаталне депресије, и на крају умире давећи се у кади од предозирања дрогом. Сломљеног срца, Џек постаје разочарана продајом дроге. Она одлучује да украде Салијеву дрогу како би обезбедила бољи живот својој девојци, Бекс, и свом новорођеном нећаку.

Финале серије завршава се тако што Сали убија Душејна због крађе његове раније украдене дроге. Следећег дана, Сали шета парком где наилази на Стефана, који држи Салија на нишану. Сали је у реду са умирањем, али Стефан се предомисли и одлучује да се не исплати. Сали затим одлази на паркинг и пали мотор аута. Након што је везао појас, убио га је непознати нападач.

Глумци[уреди | уреди извор]

Главни глумци[уреди | уреди извор]

  • Ешли Волтерс као Душејн Хил (сезона 1-5)
  • Кејн Робинсон као Џерард "Сали" Саливан (сезона 1-5)
  • Шоне Ромулус као Дрис Врајт (сезона 3-5)
  • Малком Камулет као Ра'Нел Смит (сезона 1-2)
  • Ђанмарко Манћини као Џемел "Џем" Мустафа (сезона 1-2; споредни сезона 3)
  • Шерон Данкан као Лиса Смит (сезона 1-2)
  • Киерстон Вареинг као Хедер (сезона 1)
  • Николас Пинок као Леон (сезона 1)
  • Хавиен Расел као Мајкл (сезона 1-2)
  • Мајкл Вард као Џејми Товел (сезона 3-4)
  • Џасмин Џобсон као Џеклин "Џек" Лоренс (сезона 3-5)
  • Симби Аџикаво као Шели (сезона 3-5)
  • Хоуп Икпоку Јуниор као Арон Товел, Џејмијев средњи брат (сезона 3-4)
  • Аралојин Ошунреми као Стефан Товел, Џејмијев млађи брат (сезона 3-5)
  • Кеижон Кук као Атика "Атц" Ајитеј (сезона 3)
  • Џоладе Обасола као Ама Ајитеј (сезона 3-4)
  • Кадим Ремзи као Кит, Џејмијев најбољи друг (сезона 3-4)
  • Лиса Дван као Лизи Килфаунс (сезона 3-4)
  • Сафром Хокинг као Лорин Лоренс, рођена сестра од Џек (сезона 4-5; споредни сезона 3)
  • Нолај као Менди, Дрисова девојка (сезона 6; споредни сезона 4; гост сезона 2)
  • Адвоа Абоаш као Бек, девојка од Џек (сезона 5; споредни сезона 4)
  • Џошуа Блисет као Кирон Палмер (сезона 5; споредни сезона 3-4)
  • Савана Грахам као Ерин Врајт, Ћерка Дриса и Менди, девојка Стефана (сезона 5; споредни сезона 3)

Споредни глумци[уреди | уреди извор]

  • Леттиа Врајт као Шантеле (сезона 1)
  • Шон Сагар као Тарик (сезона 1)
  • Гоф Бал као Боби Рејкс (сезона 1)
  • Давид Хејмен као Џо (сезона 1-2)
  • Бенедикт Вонг као Винсент (сезона 1-2)
  • Цајрус Десир као Ли Грин (сезона 1)
  • Тајо Џерет као Камали Луис (сезона 1)
  • Чифер Апиа као Нинџа (сезона 1-2)
  • Ричи Кембл као Крис Хил, Душејнов брат (сезона 1, 3-4)
  • Марша Милар као Пет Хил, Душејнова мајка (сезона 1, 3-4)
  • Клер-Хоуп Ашитеј као Тејлор (сезона 1-3)
  • Пол Андерсон као Мајк (сезона 2)
  • Дан Џеј Грин као Рејф Њутон (сезона 2)
  • Ешли Томас као Џермејн Њутон, Салијев рођак (сезона 2-3)
  • Рики Смарт као Џејсон, Сали га пази као свог сина (сезона 2-3)
  • Даниеле Флет као Керолин, Џејсонова мајка (сезона 2)
  • Лорејн Бротс као Ријана Паркс, Душејнов Адвокат (сезона 2)
  • Набил Елоухаби као Бабрак Мустафа, Гемов отац (сезона 2)
  • Михаела Коел као Кејла Томас (сезона 2)
  • Моника Деј као Нива (сезона 2)
  • Веруше Опиа као Нафиса (сезона 2)
  • Ноа Максвел Кларк као Шахид (сезона 2)
  • Кејси Мек Келар као Р-Марни (сезона 2)
  • Андреас Андреоу као Колинс (сезона 2)
  • Давид Омореџи као Морис "Моуди" Грегори (сезона 3)
  • Серафина Бех као Фарах (сезона 3-4)
  • Кола Бокини као Лејтон (сезона 3)
  • Алесандро Бабалола као Хејз (сезона 3)
  • Исла Јексон Ричи као Сара Морисон (сезона 3-4)
  • Џозеф Алтин као Ли (сезона 3-4)
  • Тео Огундипе као Рубен Милер (сезона 3-4)
  • Елизабет Тан као Мауде (сезона 3)
  • Јуник Спенсер као Аби, Еронова девојка (сезона 3)
  • Кико Армстронг као Донован, Душејнов рођак (сезона 3)
  • Шон Дингвол као Џефри Даутон, муж од Лизи (сезона 3-5)
  • Мишел Невел као Лит (сезона 3-5)
  • Дудлеј О Шаугхеси као Си, лидер ЗТ након смрти Џејмија (сезона 3–5)
  • Ренико Францис као Тајрон (сезона 3-5)
  • Нишај Кавнес као Ромео "Роми" Томсон (сезона 3-5)
  • Ерин Келимен као Пеблс, Салијева нећака (сезона 4)
  • Јуми Ибитоје као Арло (сезона 4-5)
  • Конја Токара као Тиа (сезона 4)
  • Хаувард Чарлс као Куртис, дечко од Лорен (сезона 4)
  • Јозефин де ла Блум као Делфине (сезона 4)
  • Ава Бренан као Ви, Куртисова сестра (сезона 4)
  • Танди "Трига" Смит као Спикс (сезона 4)
  • Териан Оуђар као Беверли (сезона 4)
  • Верона Роуз као Наоми (сезона 4-5)
  • Хуго Силва као Емилио (series 4)
  • Мустафа Абоурачид као Моунир (сезона 4)
  • Аш Барба као Чеш (сезона 4)
  • Илани Мариот Лоџ као Самси (сезона 4-5)
  • Иван Бурдон као Брадерс (сезона 4-5)
  • Иниго де ла Инглесиа као Хуан ел Буено сезона 4)
  • Мариса Луиса Гонзалез Гереро као Софиа (сезона 4)
  • Антонио Гонзалез Гереро као Антонио, (series 4)
  • Кристофер Фулфорд као Вилсон Ли (сезона 4-5)
  • Мајкл Марис као Јуниор (сезона 5, гост сезона 4)
  • Бери Кеоган као Џони Мекги (сезона 5)
  • Брајан Глесон као Таг Мекги (сезона 5)
  • Џези де Лизер као Антониа (сезона 5)
  • Александер Коб као Лиан (сезона 5)
  • Хелдер Фернандез као Али (сезона 5)
  • Џордан Дулски као Чаз (сезона 5)
  • Кенет Омле као Оби(сезона 5)Емануела Аича Туре као Тајо (сезона 5)
  • Фиона Скинер као Мариен (сезона 5)
  • Тринсли Теренс као Бил (сезона 5)
  • Кларе Коган као Линда (сезона 5)
  • Даниел Волтерс као Аманда (сезона 5)
  • Мустафа Кахи као Мукхтар
  • Аршер Али као Исак Латиф (сезона 5)

Епизоде[уреди | уреди извор]

Сезона 1[уреди | уреди извор]

Број Број Наслов Режирао Написао Оригинално време изласка Прегледи у УК

(милиони)

1 1 "Епизода 1" Јан Деманже Ронан Бенет 31 Oктобар 2011 1.68
У двориштима Самерхауса, успешан, али тајни посао са дрогом воде Душејн и његов пријатељ Сали. Ра'Нел је приморан да се "појача" након што је његова мајка одведена у болницу након што је доживела психички слом.
2 2 "Епизода 2" Јан Деманже Ронан Бенет 1 Новембар 2011 1.69
Рејкс даје Салију и Душејнз две недеље да поврате залихе које је украо Камали, задатак који се показао тежим него што се првобитно мислило. Душејн и Сали киднапују Камаловог рођака како би натерали Камалија да се покаже, али ствари не иду по плану, а Сали и Душејн завршавају са телом на рукама. У међувремену, Ра'Нел улази у посао са пријатељицом своје мајке, Хедер.
3 3 "Епизода 3" Јан Деманже Ронан Бенет 2 Новембар 2011 1.54
Након што му је Хедер показала стан који се нада да ће купити својим новцем од дроге, Ра'Нелл поздравља своју мајку кући. Након свађе у којој је Гем оптужен за издају Душејна и Салија, Марни је убијена. Видевши Камалија, Душејн и Сали га муче пре него што га упуцају и поврате украдену дрогу и новац. Открива се да је Рејксов саучесник Ли издајица и убијен је.
4 4 "Епизода 4" Јан Деманже Ронан Бенет 3 Новембар 2011 1.56
Хедер признаје своју кривицу, што наводи Лизу да позове Леона у помоћ. Ра'Нел покушава да склопи посао са Душејном, али Салијево пресретање изазива још једну жртву. Душејн је шокиран што Сали још увек има пиштољ који је убио двоје људи, а Рејкс предлаже да продају Салија како би се спасили.

Сезона 2[уреди | уреди извор]

Број Број Наслов Режирао Написао Оригинално време изласка Прехледи у УК

(милиони)

5 1 "Епизода 1" Џонатан ван Тулекен Ронан Бенет 20 Август 2013 1.39
Након што полиција открије тело, "Топ Бој" Душејн мора да се носи са последицама, истовремено покушавајући да остане испред свог новог ривала, некадашњег пријатеља Салија. Ра'Неллова мајка покушава да обнови свој живот, док Гем позива Ра'Нела у помоћ.
6 2 "Епизода 2" Џонатан ван Тулекен Ронан Бенет 27 Август 2013 1.13
Током посете повређеном Џоу, Душејн открива ко им је украо дрогу. У међувремену, Мајк и Сали баце дрогу, а полицијски сведок прети да ће уништити Душејна и Салија. Гем открива шта значи бити у дуговима, а Џејсон ствара непријатеље на имању Самерхаус.
7 3 "Епизода 3" Џонатан ван Тулекен Ронан Бенет 3 Септембар 2013 1.07
Мајк и Сали се боре да преживе док им се Рејф заклиње да ће им се осветити због киднаповања његовог брата Џермејна. Сали се сажали на Џејсона након што је из прве руке видео борбе са којима се млади суочавају. Ра'Нел покушава да заштити Гема од Винсента. Полиција прети да ће уништити њиховог сведока ако не сарађује, доводећи Душејна и Салија у опасност.
8 4 "Епизода 4" Џонатан ван Тулекен Ронан Бенет 10 Септембар 2013 1.00
Лиса тражи Душејнову помоћ да се носи са Винсентом, а истовремено покушава да спасе свој посао. Душејн и Сали се поново окупљају са намером да поврате украдену дрогу од Албанаца. Крив Мајкл се плаши за свој живот, Гем и његов отац морају да се изборе са променом начина живота, а Душејн мора да предузме драстичне мере у очајничком покушају да задржи њега и Салија из затвора.

Сезона 3[уреди | уреди извор]

Број Број Наслов Режирао Написао Оригинално време изласка
9 1 "Брејк ап" Реиналдо Маркус Грин Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Џејми жели да предводи банду и пресече старе везе за новог добављача. На Јамајци, Душејн у немилости моћног краља Шугара.
10 2 "Изградња мостова" Реиналдо Маркус Грин Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Душејн се враћа у Лондон. Џејми спаја породичне обавезе са ризичним обавезама. Пре изласка из затвора, Салија провоцира један затвореник.
11 3 "Велика ватра" Реиналдо Маркус Грин Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Опседнут новцем, Душејн се обраћа старом пријатељу за помоћ и покушава да изведе пљачку. У сукобу са ривалском бандом, Џејми се бори да задржи идентитет тајним.
12 4 "Ноћ ломаче" Ниа Да Коста Даниел Вест 13 Септембар 2019
Завада између поља и А-путева ескалира. Ватрени напад доводи Салија и Џејсона у опасност. Душејнови планови добијају неочекивани обрт.
13 5 "Дим улази у руке" Ниа Да Коста Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Док новац пристиже за Душејнову и Салијеву екипу, претња добија ветар о њиховом процвату, и ниједна страна није спремна да одустане од своје територије.
14 6 "Притисни банду" Бреди Худ Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Док банда нулте толеранције потврђује своју моћ, Душејнова екипа покушава да унајми младе регруте. Када Сали постане мета, група се припрема за рат.
15 7 "Притисак" Бреди Худ Даниел Вест 13 Септембар 2019
Атс прави своју прву испоруку. Џејмијева казна за клеветника иде по злу. Након упозорења од Хазеа, Душејн жели да елиминише конкуренцију.
16 8 "Лоше Око" Анеил Кариа Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Познато лице излази из затвора и суочава се са Џејмијем због његовог самоименованог вођства. Лизи је принуђена да промени своју пословну стратегију.
17 9 "Сви имају породицу" Анеил Кариа Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Настојећи да уклоне Шугара и Џејмија, Душејн и Сали организују ударце на своје ривале. Све док изненадна пуцњава не уздрма њихове планове.
18 10 "Не знаш ме" Анеил Кариа Ронан Бенет 13 Септембар 2019
Када непријатељско уклањање врати Џејмија у позицију моћи, Душејн и Сали користе своју спретну тактику да га надмудре.

Сезона 4[уреди | уреди извор]

Број Број Наслов Режирао Написао Оригинално време изласка
19 1 "Добри морали" Брејди Худ Ронан Бенет 18 Март 2022
Уз велике планове да буде легалан, Душејн планира нове пословне потезе и даје понуду Џејмију. Будућност Самерхауса ставља бесне становнике на ивицу.
20 2 "Како ово да поправим?" Брејди Худ Ронан Бенет 18 Март 2022
Ама добија разорне вести. Сали упознаје љубазног странца. Џек и екипа решавају ствари у кући док Душејн води важан састанак у Шпанији
21 3 "Мала услуга" Брејди Худ Даниел Вест 18 Март 2022
Након неуспешне испоруке дроге, Душејн шаље Џејмија у Мароко да пронађе потенцијално цурење. Џек се освети нападачу. Полицајци хапсе Рубена.
22 4 "Велика главобоља" Коби Адом Ронан Бенет 18 Март 2022
План реконструкције Самерхауса доводи Душејна у сукоб са његовом мајком, док полиција ради на уклањању Душејна. У Мароку је пресретнута још једна испорука дроге.
23 5 "15 поена" Коби Адом Ронан Бенет 18 Март 2022
Након што узнемирујући видео кружи друштвеним мрежама, Душејн јури да пронађе Салија. Џејми одлази у Шпанију да би склопио договор док Лорејн тражи излаз.
24 6 "Де Цапа и Еспада" Мириам Раја Даниел Вест 18 Март 2022
Џек прати жену на Атсовом видеу. Душејн присуствује Рубеновом рочишту за кауцију. Неочекивани посетилац стиже у Шпанију, збуњујући Џејмијеве планове.
25 7 "Ми ово радимо због породице" Вилиам Стефан Смит Ронан Бенет и Тајрон Рашард 18 Март 2022
Шели се суочава са својом прошлошћу. Џејми се састаје са Китом. Настојећи да врати Лорин, Куртис прибегава лукавим тактикама јер Душејна преплављује све више проблема.
26 8 "Докажи се" Вилиам Стефан Смит Ронан Бенет 18 Март 2022
Џек договара састанак са Куртисом. Полицајци су погодили своју истрагу. Џејмијева лојалност је стављена на искушење. Душејн се предомислио.

Сезона 5[уреди | уреди извор]

Број Број Наслов Режирао Написао Оригинално време изласка
27 1 "Корак Уназад" Мириам Раја Ронан Бенет 7 Септембар 2023
Душејн пристаје да подржи Шели у свом новом пословном подухвату. Сали прима пошиљку која садржи ужасно изненађење.
28 2 "Тура" Мириам Раја Ронан Бенет 7 Септембар 2023
Џек проводи време са својом сестром, Лорин. Сали покушава да се побрине за нову претњу, али Душејн му неће веровати да то уради сам.
29 3 "Рођенданска журка" Мириам Раја Елиот Варен 7 Септембар 2023
Душејн покушава да уђе у траг својим инвестицијама. Сали планира потез против својих нових партнера. Шелини снови су уништени.
30 4 "Храна нас убија" Мириам Раја Тајрон Рашард 7 Септембар 2023
Стефан и Ерин чине корак напред у својој вези. Шели каже да је раскинула са Душејном. Џек почиње да сумња у све.
31 5 "Да ли је дошло до овога" Вилиам Стефан Смит Ронан Бенет 7 Септембар2023
Након смелог потеза, Џек одлази у бекство. Сали тражи одговоре. Душејн сазнаје да га истражитељи помно прате.
32 6 "Ако нисмо монструми" Вилиам Стефан Смит Ронан Бенет 7 Септембар2023
Са Самерхаусом у пламену, Џек покушава да исправи ствари. Душејн се спрема да нестане, а Сали се суочава са духом из своје прошлости.

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

Топ Бој је написао и креирао романописац Ронан Бенет рођен у Белфасту. Такође је продуцирао серију преко своје продуцентске куће Еастерн Партисан. Бенет је био инспирисан да напише серију након што је видео дванаестогодишњег дечака како дилује дрогу у свом локалном Теско супермаркету у Хакнију у Лондону. Бенет је, уз помоћ свог пријатеља Џерија Џексона, интервјуисао неколико дилера дроге у околини о њиховом начину живота како би реално приказао друштво. Џексон је касније приписан као консултант за причу у серији.

Пилот серије је првобитно наручио Би-Би-Си, али је шеф драме био веома критичан према снажном насиљу и вулгарности у сценарију. На крају, Бенет се састао са продуцентима Чарлсом Стилом и Аласдером Флиндом из Каубој Филмса, који су дали подршку. У јулу 2010. објављено је да је серију наручио Канал 4 као драму из четири дела.

Распоређивање улога[уреди | уреди извор]

У серији су глумили британски репери, заједно са искусним и новим глумачким талентом. Тако да је репер Солид Круа који је постао глумац Ешли Волтерс и британски репер Кејн Робинсон изабрани за главне ликове Душејна и Салија. Након његовог продорног наступа у филму Булет Бој из 2004. године, Волтерс је одбио неколико улога у урбаним филмовима и ТВ емисијама, али је одлучио да се пријави на аудицију за Топ Бој због његове реалистичне карактеризације. Лик Салија је написан као азијски дилер дроге, али директор кастинга Дес Хамилтон, редитељ Јан Деманж и Бенет су сви били импресионирани Робинсоновим тестом хемије са Волтерсом и преписали су лик за Робинсона.

Волтерс и Робинсон су водили серију заједно са другим реперима, укључујући Скорчера као вођу банде Лондон Фиелдс Камали. Британски репери Гигс и Свеј појављују се у камео у првој серији. У првој серији је такође приказан Шоне Ромулус као Дрис, Душанов и Салијев проверени извршилац; придошлице Малколм Камулет и Ђанмарко Манћини као најбољи пријатељи Ра'Нел и Гем; Шерон Данкан-Брустер као Ра'Нелова мама Лиза; Николас Пинок као Леон, Лизин пријатељ и очинска фигура Ра'Нела; Кирстон Веринг као Лизина трудна пријатељица Хедер; Бенедикт Вонг као трговац канабисом Винцент; и Џеф Бел као нарко-бос Боби Рејкс. У серији је такође приказана тада осамнаестогодишња Летиција Рајт као Шантел, чланица групе Самерхаус и Гемова симпатија.

Друга серија садржи репресалије Волтерса, Робинсона, Ромолуса, Камулета, Манћинија, Данкан-Брустера и Вонга са новим додацима, укључујући репера Бешија као Џермејна, Салијевог рођака; Лорејн Бургс као Ријана Перкс, Душејнов адвокат; Пол Андерсон као Мајк, Салијев нови пословни партнер; Набил Елоуахаби као Бабрак Мустафа, Гемов отац; Рики Смартс као Џејсон, Салијев пријатељ и син; и Михаела Коел као Кејла Томас, жена која је била у контакту са Камалијем

У априлу 2019, након оживљавања серије од стране Нетфликса, објављено је да ће се Мајкл Вард придружити глумачкој екипи као нови вођа Лондон Филдса Џејми. Претходно је био на аудицији да игра Џејмијевог млађег брата Арона. Репери Дејв и Литл Симз добили су улоге Модија и Шели. Нови додаци трећој и четвртој сезони укључују Јасмине Јобсон, Хоуп Икпоку Јуниор, Аралоин Осхунреми, Кеион Кук, Јоладе Обасола, Кадим Рамсаи, Лиса Дван, Џошуа Блисет, Сафрон Хокинг и Адвоа Абоах.

Места снимања[уреди | уреди извор]

Хеигате Естате и Лоугхбороугх Естате, оба у јужном Лондону, коришћени су као Самерхаус Естате током прве две сезоне. Продукција је посетила неколико локација у Кенту за трећу сезону. Снимање се одвијало у Маргејту у заливу Волпол и на плажи Фулсам Рок и оближњим улицама укључујући Атхелстан Роад. Продукција је такође посетила Рамсгејт, где су снимали у Џејкобовим мердевинама, испред паба Росе оф Енгланд на Хај стрит и Рамсгејт станици. Гордон Плаце у Гравесенду се удвостручује као измишљено имање Самерхаус у целој серији.[5]

За трећу и четврту сезонуу, имање Самуда у Кубит Тауну на Острву Догс у лондонској општини Таувер Хамлетс и имање Де Бовоар у граду Де Бовоар у лондонској општини Хакни удвостручују се као Самерхаус имање. Локације у Ливерпулу су приказане у 5. епизоди сезоне 4, а трговачки центар Доксиде Оутлет у Четаму, Кент, удвостручио се као имитација тржног центра у Ливерпулу.[5]

С обзиром да се серија одвија у Хакнију, велики део снимања се одвијао у општини у областима укључујући Далстон, Хагерстон и Лондон Филдс.[6] Правне сцене у сезони 4 су снимане у старом Блекфрајерсовом суду.[7]

Музика[уреди | уреди извор]

Оригиналну музику за серију компоновали су Брајан Ино и Мајкл Асанте. Поред оригиналне музике, Топ Бој садржи гриме, хип-хоп и Р&Б уметника укључујући Гхостпоет, АЈ Трејси, Гигс, Централ Цее, Ротс Манува, Бурна Бој и Ј Хус.

ОВО Соунд и Варнер су 13. септембра 2019. објавили оригиналну музику за серију, под називом Топ Боj (Избор музике инспирисан серијом), како би се прилагодили издавању треће сезоне.[8][9] Саундтрек укључује наступе ОВОс Драке, Бака Нот Нице и Попкан и британских уметника АЈ Трејси, Авелино, Даве, Фредо, Гхетс, Хеадие Оне, Литле Симз, М Хунцхо, Нафе Смалз, Централ Цее и СЛ.[10]

Године 2023. Брајан Ино је објавио Топ Бој: Соундтрек из Нетфликс серије (Беат Рекордс).

Укидање и оживљавање серије[уреди | уреди извор]

Упркос успешним оценама и похвалама критичара, 2014. Волтерс је објавио да је Канал 4 отказао серију након две сезоне.[11] Говорећи 2019. године, Бенет је изразио своје разочарење због наглог отказивања, сматрајући да је отказивање серије Канала 4 био „ударац у лице" заједници.

Отприлике у време отказивања емисије, канадски репер Дрејк постао је обожавалац серије након што ју је гледао у деловима на Јутјубу и објавио снимке екрана серије на својим друштвеним мрежама. Након што је сазнао да је трећа сезона отказана, Дрејк се састао са Волтерсом и продуцентима серије, и причали су о оживљавању серије. Дрејк је купио права на серију и предао је Нетфликсу, који је у новембру 2017. осветлио трећу сезону, при чему је Дрејк био извршни продуцент и већина оригиналне глумачке екипе поновили су своје улоге. Трећа сезона је снимана од јула 2018. до фебруара 2019. а објављена је 13. септембра 2019., прва серија на Нетфликс-у, која се састоји од десет епизода.

У јануару 2020., серија је обновљена за другу сезону на Нетфликсу (укупно четврта сезона), а снимање је требало да почне на пролеће те године. Међутим, због ЦОВИД-19, снимање је одложено и почело је крајем новембра/почетком децембра. Сезона је објављена на Нетфликс-у 18. марта 2022. и састоји се од осам епизода.

У марту 2022, убрзо након дебија следеће сезоне, објављено је да је серија обновљена за трећу сезону на Нетфликс-у (пета сезона укупно), која је најављена као последња сезона серије. Снимање је почело у јулу 2022.

Пријем[уреди | уреди извор]

Критички пријем и гледаност[уреди | уреди извор]

Топ Бој је добио позитивне повратне информације од критичара. Прве две сезоне су премијерно приказане са милион гледалаца и успеле су да одрже удео публике током двогодишњег приказивања. Том Сатклиф, који је писао за Индепендент, рекао је: „Драма практично није укључивала проповедање, али осећај морала је било свуда, док је лоша савест треперила пред најтежим ликовима, а туга је подједнако погађала и кривце и непорочне. Најбоље. од свега, увек је нашло мало времена за нешто друго осим за заплет, било да је то зафрканција на степеништу или меланхолична лепота града ноћу."

Поновно избацивање серије на Нетфликс наишло је на веће признање због својих перформанси, емоционалне дубине, звучног записа, писања и већег обима. Ребека Николсон, која је писала за Гардијан, описала је трећу сезону као „насилнију, привлачнију и шокантнију него икад”. Елен Е Џонс, такође из Гардијана, похвалила је четврту сезону, написавши да серија „увек оставља да нагађате“.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Top Boy | Series 2 | Starts 20th August”. TV | NEWS | TODAY (на језику: енглески). 2013-08-07. Приступљено 2024-05-18. 
  2. ^ „Top Boy season 3 for Netflix will shoot from July”. Digital Spy (на језику: енглески). 2018-05-11. Приступљено 2024-05-18. 
  3. ^ Chu, Henry (2017-11-08). „Drake Revives British Drug Dealer Drama ‘Top Boy’ for Netflix”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  4. ^ Chu, Henry (2017-11-08). „Drake Revives British Drug Dealer Drama ‘Top Boy’ for Netflix”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  5. ^ а б „Top Boy (2019-2022) - Kent Film Office” (на језику: енглески). 2022-03-13. Приступљено 2024-05-18. 
  6. ^ „Top Boy – Series 3 (2019) - Kent Film Office”. web.archive.org. 2019-10-29. Приступљено 2024-05-18. 
  7. ^ Hussain, Aishah (2021-01-21). „Netflix’s Top Boy uses sold off crown court to film legal scenes - as criminal case backlog hits 457,518”. Legal Cheek (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  8. ^ https://hiphopdx.com, HipHopDX- (2019-09-12). „Drake & OVO Sound Present "Top Boy" Soundtrack”. HipHopDX (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  9. ^ Jones, Damian (2019-09-11). „The tracklisting for Drake's 'Top Boy' soundtrack has been revealed”. NME (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  10. ^ „The OVO Sound ’Top Boy’ Soundtrack Will Contain A New Drake Song After All”. UPROXX (на језику: енглески). 2019-09-11. Приступљено 2024-05-18. 
  11. ^ „Top Boy not getting series 3”. Digital Spy (на језику: енглески). 2014-05-28. Приступљено 2024-05-18. 

Екстерни линкови[уреди | уреди извор]

Топ Бој на Каналу 4

Топ Бој на ИМДб

Топ Бој на Нетфликсу