Корисник:Filipnrt6622/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Пројекат Зомбоид
Девелопери Индие Стоун
Објављивач Индие Стоун
Аутор Зек Бивер (претходно)

Армин Хас

Платформа Java[1]
Microsoft Windows
OS X
Linux
Жанр Преживљавање, Игре улога
Режим(и) Један играч, више играча

Пројекат Зомбоид (енгл. Project Zomboid) је видео игра отвореног света, такође изометријска видео игра развијена од стране британско-канадског независних програмера Индие Стоун. Игра је постављена у пост апокалиптичној, зомби инфицираном измишљеном Кнокс земљом, Кентаки, Сједињене Америчке Државе Где је играч изазван да преживи што дуже пре него неизбежно умре. Ова игра је била медђу првима од других 5 игри објављена у секцији алфа финансирања на порталу за видео игрице Десура.[2]

У 2011, Индие Стоун је био подложан великом неуспеху унутар заједнице инди видео игара након крађе два лаптопа који су садржали код игре. Од тада, Пројекат Зомбоид се појавио на Стеам раном приступу и наставља развој до данас. Пројецт Зомбоид је прва комерцијално објављена игра Индие Стоун-са.[3] Најновије стабилно издање је верзија 41, објављена у децембру 2021. године, које укључује додате анимације за борбу, нови звук и музику, град Луисвил, Кентаки, и реновиран мултиплејер од стране Генерал Аркаде.[4][5] Пројекат Зомбоид смештен је у 1993. годину, а игра подразумевано почиње 9. јула; међутим, датум и време почетка се могу променити у подешавањима игре.

Плот[уреди | уреди извор]

Радња пројекта Зомбоид се усредсређује на „Кнокс догађај“ који се преноси кроз радио емисије и ТВ канале у игри. Почетни узрок и порекло „Кнокс инфекције“ остају мистерија, а ликови у радио станици у игри, КноксТалк, нагађају о разним могућностима, укључујући прионску болест, Божији чин или био-тероризам. Познато је да се инфекција шири контактом са пљувачком, крвљу и евентуално капљицама воде у ваздуху; међутим, играч је имун на тај начин преноса. Након инфекције, појединци прво доживљавају високу температуру праћену појачаним осећајем анксиозности и мучнине, који ће се прогресивно погоршавати све док не подлегну болести. Не постоји лек за Кнокс инфекцију, а она је увек фатална.

Игра почиње 9. јула 1993., отприлике три дана након што је војска Сједињених Држава успоставила блокаду око заражених области Мулдраух, Риверсиде, Вест Поинт и Роузвуд, названа Кнокс Евакуација. Генерал америчке војске Џон Мекгру, који надгледа мере задржавања у зони искључења Кнокс, издаје саопштење у којем обавештава јавност да остане мирна, уверавајући да у зони искључења није забележен ниједан смртни случај.

СЗО је 11. јула забранила све небитне међународне летове како би спречила глобално ширење заразе. Нереди избијају у разним америчким градовима, а полицијски час се примењује у Њујорку и Мајамију након низа смртних случајева и повреда у овим областима. Следећег дана, са Вест Поинта у медије је процурила слика на којој се види једноруки човек обливен крвљу и стоји међу лешевима, што подстиче страх и панику око ситуације. Медији су 13. јула интервјуисали преживеле који су пуштени из војног заробљеништва унутар зоне искључења откривају природу заражених да "лове" живе, ширећи инфекцију угризима.

Генерал Џон Мекгру издaје саопштење 14. јула, уверaвaјући да је "Aмерика безбеднa" док објaшњaвa детаље Кнокс догaђaјa, потврђујући да се инфекција шири преко директног контакта са телесним течностима, огреботина, и других "не-америчких" чинва насиљa. Повећани хаос у зони искључења на крају доводи до нарушавања војне блокаде, што резултира потпуним повлачењем војске. Отприлике у то време, Луисвил постаје заражен. До 15. јула медији су потврдили прве извештаје о појединцима који су оболели од заразе Кнокс без уједа. Како се зона искључења шири, пренос вируса ваздушним путем постаје очигледан. Дана 16. јула, у очајничком покушају да обузда ширење, војска Сједињених Држава руши мостове преко реке Охајо, убијајући стотине цивила који су били у бегу и ефикасно хватајући преживеле и зомбије у земљи Кнокс.

Дана 17. јула, високо заразни вирус потврђен је у Синсинатију, Могадишу, Сеулу, Окинави и више градова у Енглеској. У последњој емисији, генерал Џон Мекгру обраћа се појединцима који нису погођени другим таласом Кнокс догађаја, позивајући их да предузму екстремне мере за свој опстанак. Он потврђује да, иако ове имуне особе не могу природно заразити болест, остају подложне инфекцији кроз контакт са течношћу, посебно наводећи угризе. Мекгру наређује овим преживелима да се бране, наглашавајући важност њиховог опстанка за наставак човечанства. Генерал завршава своју поруку уверавајући преживеле да нису заборављени и обећавајући спас и подршку. Након тога, већина радио и телевизијских станица престаје са радом до 18. јула, означавајући смак света.

Начин игре[уреди | уреди извор]

У Пројкат Зомбоид, играч има за циљ да преживи што је дуже могуће у апокалиптичној и зомби-оптерећеној области око града Луисвил, Кентаки – која се назива 'Кнокс земља' – коју је влада ставила у карантин.[6] Играч може да изабере изглед свог лика, занимање и особине пре него што изабере да се појави у једном од четири почетна града, а занимање које је изабрано ће такође утицати на то где ће се лик појавити (нпр. ватрогасац има веће шансе да се на почетку игре појави у ватрогасној станици ако је изабрани град има). Поред избегавања зомбија, играч мора да управља својим личним потребама (као што су глад, стрес, умор и досада) да би остао жив кроз одмарање, тражење залиха и коришћење техника преживљавања. Играч може да унапреди ниво вештине кроз активности,читањем књига и часописа о вештинама. Игра користи зомбије који се споро крећу начином који је смислио Ромеро и користуо у филмовима које је режирао, иако су одређени зомбији бржи од других, игра након 28 дана сама укључује режим сандбок-а за брже кретање зомбија.

Игра садржи разне унапред подешене режиме тежине, заједно са режимом сандбок-а, који омогућава играчу да прилагоди подешавања игре као што су популација зомбија, преносивост вируса и реткост ресурса. Поред тога, игра садржи сет фиксних сценарија 'изазов', од којих су неки постављени на засебне, мање мапе и/или садрже јединствене елементе игре, попут бескрајне зимске олује или хорде зомбија која почиње да прати играча након само једног дана у игри.

'Кнокс Земља' - регион за играње у Пројекту Зомбоид - у великој мери заснива свој локал на метрополитанској области Лоисвил. Градови Мулдраугх, Вест Поинт и Лоисвил су помало реплицирани у свету игара заједно са другим измишљеним локацијама, као што је Риверсајд.[5][7]. Свет постаје све пустији и оронулији како време одмиче, а водоводне и електричне мреже се гасе у року од месец дана, након чега следи ерозија и зарастање зграда у региону. Игра такође садржи детаљан климатски систем који се приближава влажним суптропским временским обрасцима овог подручја; хладни и топли фронтови се формирају и померају изазивајући широк спектар временских појава, од топлих сунчаних дана до јаких тропских олуја. Годишња доба се такође мењају како време пролази, тако да је одабир одговарајуће опреме за актуелну сезону и време важан фактор за опстанак.

Заједница која модује видео игре је веома активна што се тиче ове игре, што даље промене играња путем модова за преузимање. Модови се крећу од мањих промена у интерфејсу као што су додавање визуелног дела за издржљивост, глад и праћење жеђи, до комплетних промена механике игре, додавања нове механике и прилагођених мапа и проширења тренутне мапе игре. Ови модови се могу наћи у Стеам Комјунити Виртуалној Кутији. Вики портал такође активно одржавају играчи, са детаљним водичима о игри и саветима за преживљавање.

За разлику од већине других игара за преживљавање зомбија, струја и вода почињу активни у Пројекат Зомбоид, а играчи могу да користе кућне електричне уређаје као што су светла, телевизори, пећнице и микроталасне, као и да добијају неограничено воду из славина, али након насумичног броја дана између 0-30 (Другачији износ се може постићи променом поставки сандбокс-а за искључење струје и воде да би се десило касније), струја и вода ће се искључити, приморавајући играче да добијају воду и користе струју на друге начине.

Девелопмент[уреди | уреди извор]

Према речима програмера, игра је била нешто што су „увек желели да направе“ и њихова „игра из снова“, иако су мислили да то неће моћи због мањка времена. Ово се променило након успеха Минецрафт-а, који им је показао „још један начин да развију игру“ која би донела бржи резултат.[8] They have also said the main inspiration for the game were zombie movies as opposed to zombie video games.[8] Такође су рекли да су главна инспирација за игру били филмови о зомбијима, а не видео игрице о зомбијима.

Почетак[уреди | уреди извор]

Игра је први пут објављена у априлу 2011. године, као техничка демонстрација.[9] It is written in Java for its portability, using LWJGL.[1]Написана је у јави ради своје преносивости, користећи библиотеку ЛВЈГЛ.

Рани застоји[уреди | уреди извор]

У јуну 2011. године, убрзо након што је игра објављена као плаћени пре-алфа технолошки демо, игра је процурила, а неовлашћене копије су се прошириле на многе друге веб странице.[10] Неовлашћена верзија игре је омогућила преузимање са сервера Пројецт Зомбоид-а притиском на дугме 'ажурирај сада', без обзира да ли је корисник већ имао најновију верзију. Да би избегао плаћање за ова преузимања, Тхе Индие Стоне је искључио верзију која се плаћа само за купце[11] и уместо тога је објавила бесплатну „јавну тек-демо“ за преузимање следећег дана.[12]

15. октобра 2011. проваљено је у стан двојице програмера и украдени су лаптопови који су садржали велике количине кода игре, за који није направљена спољна резервна копија,[13] што је довело до озбиљних кашњења у развоју игре.[14][15] Због ових неуспеха, одржали су презентацију у Реззед-у под називом „Како (не) направити видео игрицу“, наводећи неке од лекција које су научили од покретања пројекта.[16]


Наставак[уреди | уреди извор]

Од 8. новембра 2013, Пројекат Зомбоид је објављен на Стеам-овом раном приступу.[17] У фебруару 2014. Индие Стоне је први пут јавно објавио верзију игре за више играча.[1] Након овог издања, игра је током времена активно ажурирана, уз бројне преправке игре и звука, као и уклањање и накнадну реинтеграцију мултиплејера.[18] Програмери такође активно комуницирају са играчима, објављујући блог постове сваке две недеље, четвртком. То се може односити на ажурирања, сервере, промене или уклањање грешака у следећој верзији или модификацијама.[19]

References[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „APZDTISA #3: This time with LIVE MULTIPLAYER!”. Project Zomboid. 17. 2. 2014. 
  2. ^ Greg (14. 9. 2011). „Alphafunding for Indie Games”. Desura Community. Desura. Архивирано из оригинала 30. 6. 2013. г. Приступљено 30. 6. 2013. 
  3. ^ „Games released by The Indie Stone on their IndieDB profile”. Indiedb.com. Приступљено 2013-05-15. 
  4. ^ „Project Zomboid - Build 41 - Released!”. Project Zomboid. 20. 12. 2021. 
  5. ^ а б Brown, Andy (14. 12. 2021). „Zombie survival game 'Project Zomboid' adds multiplayer servers”. NME. 
  6. ^ „Survive”. Projectzomboid.com. 20. 4. 2011. Архивирано из оригинала 2013-03-29. г. Приступљено 2013-05-15. 
  7. ^ Vaughan, Andrew (23. 3. 2022). „Where to find Gas Stations in Project Zomboid”. Pro Game Guides (на језику: енглески). Приступљено 2. 10. 2023. 
  8. ^ а б Walker, John (јун 2011). „Interview: Indie Stone On Project Zomboid”. Rock Paper Shotgun. Приступљено 18. 4. 2022. 
  9. ^ Stanton, Rich (2022-01-05). „Over a decade after release, Project Zomboid attracts an astonishing horde of players”. PC Gamer (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 5. 1. 2022. г. Приступљено 2023-05-12. 
  10. ^ Yin-Poole, Wesley (20. 6. 2011). „Pirates force Project Zomboid offline”. Eurogamer. Приступљено 21. 8. 2011. 
  11. ^ „Sorry we've had to take the game down for the day”. Project Zomboid. 2011-06-18. Архивирано из оригинала 2013-02-14. г. 
  12. ^ „FREE PUBLIC TECH-DEMO RELEASED!”. Project Zomboid. 2011-06-19. Архивирано из оригинала 2012-03-26. г. 
  13. ^ „Project Zomboid Burglary: Statement”. Project Zomboid. Архивирано из оригинала 2013-03-18. г. 
  14. ^ Good, Owen (16. 10. 2011). „Burglary Delivers Huge Setback to Indie Game Project Zomboid [Updated]”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2. 12. 2020. г. Приступљено 15. 5. 2013. 
  15. ^ Conditt, Jessica (16. 10. 2011). „The Indie Stone is burgled, loses code for latest Project Zomboid update”. Joystiq. Архивирано из оригинала 2015-01-31. г. Приступљено 30. 6. 2013. 
  16. ^ „Project Zomboid Rezzed Session - How NOT to make a game!”. YouTube. Eurogamer. 2012-07-10. Приступљено 2013-05-15. 
  17. ^ „It's Been A Long Road…”. Project Zomboid. 4. 11. 2013. 
  18. ^ „B41 MP Test 41.60 Branch Released!”. Project Zomboid. 9. 12. 2021. Приступљено 28. 7. 2022. 
  19. ^ „News Page”. Project Zomboid. Приступљено 28. 7. 2022. 

External links[уреди | уреди извор]