Пређи на садржај

Корисник:Ilictomislav

С Википедије, слободне енциклопедије

Народни универзитет Трстеник

Изградња и оснивање[уреди | уреди извор]

Зграда Образовног центра „Прва петолетка“ је подигнута 1950. године за потребе културе, да би потом била адаптирана у школски простор за потребе усмереног образовања. Након адаптације овог простора, у Трстенику се 1959. године почиње са изградњом Друштвеног дома.

Полагање темељца за изградњу друштвеног дома
Изградња друштвеног дома


У овом међупериоду, за све љубитеље филма који су увек у Трстенику били бројни, радио је биоскоп под називом „Култура“. Биоскоп "Култура" је била једна магаза адаптирана за потребе биоскопа и одговарала је свим условима које је један биоскоп тада тражио. Имао је гледалиште са подом у паду. На репертоару су били по неки домаћи и углавном руски филмови за које је, кажу стари Трстеничани, "Прохујало са вихором" било кратка форма.

Културни живот у Трстенику се институционализује 1960. године када је образован Центар за образовање кадрова „Прва петолетка“ од стране Индустрије хидрауличких уређаја „Прва петолетка“. Истовремено је у Трстенику постојао и Народни универзитет у чијем је саставу била библиотека. Наредне године, 5. октобра, Народни одбор општине Трстеник формирао је од Центра за образовање кадрова Раднички универзитет „Прва петолетка“, а 1963. године њему је припојен и Народни универзитет.

Биоскоп „Култура“ је радио све до 1977. године када је свечано отворена зграда новог и модреног Дома културе у Трстенику. Дом културе је пројектовао архитекта Милан Павловић из београдске фирме „АРКОН”, а ентеријер је пројектовао архитекта Василије Петровић – Трстеник „АРШИН″.

Изградња Дома културе

У оквиру новосаграђеног Дома културе се налазила позоришно-биоскопска сала са 638 седишта, бифе, ликовни салон и глумачки фоаје који су и данас у функцији. Отварање Дома културе је 18.06.1977. године било велики догађај. На отварању су учествовали врхунски тадашњи југословенски глумци и људи из културног живота Југославије. Међу њима се истичу глумци Воја Мирић (Трстенианин пореклом), Неда Арнерић, Раде Марковић, Фарук Беголи и Ђорђе Ненадовић водитељ радио Београда 1 (који је уређивао емисију Караван).

Народни универзитет је данас централна установа културе у Трстенику. Бави се културном и образовном делатношћу, а током свог постојања је доживео разне организационе и програмске трансформације. Тако је 1994. године Раднички универзитет „Прва петолетка“ преименован у Народни универзитет Трстеник. Исте године је из Народног универзитета издвојено Музичко образовање. Годину дана касније (1995), са оснивањем Радио-телевизије Трстеник, из делатности Народног универзитета је издвојен и Центар за информисање, а две године касније (1997) и матична библиотека која се осамостаљује под називом Народна библиотека „Јефимија“.

Данас је Народни универзитет Трстеник установа у култури и образовању која своју делатност обавља кроз неколико организационих јединица:

  1. Центар за образовање
  2. Центар за културу
  3. Музејска збирка
  4. Служба заједничких послова