Пређи на садржај

Корисник:Isidora Zuber/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Најдужа вожња је из 2015. америчка романтична драма, филм који је режирао Џорџ Тилман , Јр. и написао Крејг Болотин . На основу романа из 2013 Николаса Спаркса са истим именом , у филму глуме Скот Иствуд , Брит Робертсон , Џек Хустон , Уна Чаплин , Алан Алда , Мелиса Беноист , Лолита Давидович , и Глориа Реубен . Филм је пуштен 10. априла 2015. године, од стране твентит сенчури фокс.

Заплет[уреди | уреди извор]

Луке Колинс (Скот Иствуд) је јахач бикова, који је тешко рањен једне вечери током јахања. Годину дана након повреде, кад се опоравио,наставља да јаше и те вечери упознаје Софију Данко (Брит Робертсон). Она је љубитељ уметности, живи у сестринству у Њујорку, где јој је обезбеђена пракса. Након њиховог првог изласка док су се враћали кући опазили су удес у шуми и притрчали су да спасе старијег човека који се заглавио у аутомобилу. Софија из кола извлачи плетену кутију од прућа.

Док је био у болници, Софија је стално посећивала човека кога су она и Луке спасили, Ира Левинсон (Алан Алда). Он објашњава да се у кутији налазе писма која је он написао као тинејџер, и она се нуди да му прочита писма. Они причају причу о томе како је он срео своју покојну супругу Рутх (Уна Чаплин), у 1940. Њихове приче крећу да се преплићу. Луке у свом аутомобилу проналази стару фотографију Ира и Рутх која је испала из кутије у његовом аутомобилу, и одлази у болницу да му да његову фотографију. У ретроспекцији, Рутх каже младом Иру да жели велику породицу, и касније он одлази да се бори у Другом светском рату. Међутим, Ира је нападнут током рата и касније је обавештен од стране лекара да више не може имати деце, та вест изазвала је удаљеност између њега и Рутх, јер он зна колико она жели да буде мајка. Они одлучују да без обзира на то раде и живе заједно, украсили су кућу са много слика које воли Рутх.

Луке наставља да јаше бикове, без обзира што постоји ризик да опет буде повређен, он и Софија су заљубљени. Ира је сада из болнице премештен у старачки дом, где Софија наставља да га посећује. Она добија позив од свог шефа у Њујорку да присуствује изложби у Шарлотеу следеће недеље, на коју је позван и Луке. Лук упућује груб коментар Софијином шефу, који доводи до свађе. Они причају о томе колико су њихови светови различити, и Луке не осећа како ће њихов однос моћи да функционише због тога. Софија одлази код Ире по савет. Он јој потом говори како њихова ситуација функционише. Рутх је учитељица која је постала веома везана за дечака у свом разреду. Он долази из растурене породице, она и Ира су почели да га доводе код себе, и касније Рутх одлучује да желе да га усвоје, али његови старатељи то не дезвољавају.

У међувремену, Лук се опет повређује, због чега мора брзо у болницу. Софија треба да оде за Њујорк, међутим она добија позив и одлази да га види. Луке саветују да више не сме да јаше , али одбија да прихвати да је његова каријера готова. Након расправе, Луке и Софија раскидају. У ретроспекцији, Ира и Рутх раскидају јер она не може да замисли живот са њим без деце у њиховој будућности. Мађутим, недељу дана после Рутх се враћа и они једно другом изјављују љубав. Једног јутра, сада осамдесет година стар Ира пробуди се и пронађе Рутх како је умрла у сну. Он кутије са копијама свих слика које су заједно сакуљали одлучује да прода на аукцији. Једне ноћи, жена куца на врата и тврди да је супруга Даниела МцДоналда, дете које за мало да су усвојили кад су били млађи, и обавештава га да је умро. Она му даје портрет Рутх коју је Даниел насликао, и фотографију Ира и Рутх коју је Даниел држао (то је фотографија коју је Луке нашао у аутомобилу на дан несреће) са поруком на полеђини која гласи: „Рутх Левинсон, трећи разред учитељица. Рекла ми је да могу да се бавим чиме будем хтео кад порастем“. Даниел је постао професор.

Софија наставља своје студије на Ваке Форест Универзитету и Луке наставља да јаше бикове. Једног дана, обоје добијају позив од Ириног адвоката, који их обавештава да је Ира умро и да ће бити одржана аукција слика. Луке осваја своје последње јахање, али се осећа разочарано јер Софија није тамо са њим. Он тада одлучује да оде на аукцију, где купује прву слику, Даниелов портрет Рутх. Софија и Луке разговарају, и он јој каже да неће више јахати јер оно што он заиста жели је да буде са њом. Док се они љубе, у аукцијској соби избија пометња. Луке је обавештен да је он сада власник свих Ириних слика, пошто је Ира оставио поруку у свом тестаменту да онај који је купио портрет постаје власник свих слика јер је она најважнија за њега, што прави Лукеа веома богатим. Годину дана касније, Луке и Софија, сада у браку, направили су музеј посвећен Ири и Рутх, и сачували су ранч. Луке узима Софију и води на стари колеџ који су Ира и Рутх користили да проведу своју годишњицу.

Улоге[уреди | уреди извор]

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

У априлу 2014.године ,Твентит сенчури фокс поставио је да филмска адаптација буде пуштена 10. априла , 2015. године , са Георге Тиллман Јр. у завршним преговорима да режира , Крег Болотин прилагођавање сценариа , и Брит Робертсон, као Софиа Данко , Уна Чаплин као Рутх , Скот Иствуд као Луке Колинс ,Џек Хјустонкао Јанг Ира , и Алан Алда , као стари Ира. [1][2][3][4][5]

Снимање[уреди | уреди извор]

Главна фотографија почела је 16. јуна 2014. године, у Вилмингтон и Винстон-Сејлем, Северна Каролина.[6][7][8] Дана 28. јула, снимање је почело у Јексонвилу, где је снимана главна Родео сцена. Посада се затим преселила у Винстон-Салем у Лоренс Џоел Ветеранс Мемориал Колосеум. [9][10]

Објављивање[уреди | уреди извор]

Први трејлер је објављен у децембру 2014. године , и био је везан за позоришна приказивања у шуми , а касније Дивергентне серије: боевик, између осталог.

Одзив[уреди | уреди извор]

Благајна[уреди | уреди извор]

Најдужа Вожња је зарадио $ 37.446.117 у Северној Америци и $ 25.498.698 другим територијама на светском нивоу укупно $ 62.944.815. У свом уводном викенда, филм је зарадио $ 13.019.686, завршивши трећи на благајни иза Брзи и жестоки 7 ($ 59.5 милиона долара) и кућа ($ 18,5 милиона).[11]

Критичка рецепција[уреди | уреди извор]

Најдужа Вожња је добио негативне критике од критичара. На преглед агрегатору сајту Ротен Томатоес, филм има рејтинг од 30%, на основу 109 критике, са просечном оценом од 4,4 / 10. критичан консензус на сајту гласи, "Најдужа Вожња је мање манипулативна од просечног Николас Спаркс филма, али је и даље сладуњав и безнадежно неприродан -. то неће бити битно циљној групи" [12] На Метакритик, који додељује нормализован рејтинг, филм има скор од 33 од 100, на основу 30 критике, са назнаком "генерално неповољни коментари". [13] Зарадио је просечну оцену "А" у СинемаСкор анкети на А + до Ф скали,[14] што је првa А оцена коју је Спаркс добио након 11 година од филма Д Нотебоок (2004). [15]

Кућни медији[уреди | уреди извор]

Најдужа Вожња је објављена на ДВД и Блу-раи 14. јула, 2015.

Признања[уреди | уреди извор]

Година Церемонија Категорија Прималац Резултат
2015 Награда Избор тинејџера Избор филма: Драма Најдужа вожња Номинација
Избор филмског глумца: Драма Скот Иствуд Освојено
Избор филмске глумице: Драма Брит Робертсон Номинација
Избор филма: Брејкаут Стар Скот Иствуд Номинација
2016 Награда избор народа Омиљени драмски филм Најдужа вожња Номинација

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „George Tillman Jr. in Final Talks to Direct 'Longest Ride' (Exclusive)”. www.hollywoodreporter.com. Приступљено 2014-03-17. 
  2. ^ „Britt Robertson Boards Nicholas Sparks Romance ‘The Longest Ride. www.deadline.com. Приступљено 5. 5. 2014. 
  3. ^ „Oona Chaplin To Star In Nicholas Sparks’ ‘The Longest Ride. redcarpetendings.com. Приступљено 2014-05-08. 
  4. ^ „Jack Huston To Star In Fox 2000′s ‘The Longest Ride. www.deadline.com. 29. 5. 2014. 
  5. ^ „Alan Alda Joins ‘The Longest Ride’ At Fox 2000”. www.deadline.com. 5. 6. 2014. 
  6. ^ „‘The Longest Ride’, starring Britt Robertson, begins filming in Wilmington, NC on June 16”. www.onlocationvacations.com. 29. 5. 2014. 
  7. ^ „Nicholas Sparks' The Longest Ride Filming In NC”. www.witn.com. 5. 6. 2014. 
  8. ^ Powell, Ben (17. 6. 2014). „'The Longest Ride' begins filming in Wilmington”. wect.com. Приступљено 17. 6. 2014. 
  9. ^ Humphrey, Amanda (29. 7. 2014). „Filming for ‘The Longest Ride’ under way in Jacksonville”. newbernsj.com. Приступљено 30. 7. 2014. 
  10. ^ „Local organizations offered money to provide extras for ‘The Longest Ride’ - myfox8.com”. myfox8.com. Приступљено 23. 3. 2015. 
  11. ^ „The Longest Ride (2015)”. Box Office Mojo. Приступљено 2. 8. 2015. 
  12. ^ „The Longest Ride”. Rotten Tomatoes. Приступљено 23. 12. 2015. 
  13. ^ „The Longest Ride Reviews”. Metacritic. CBS Interactive. Приступљено 5. 7. 2015. 
  14. ^ „The Longest Ride”. CinemaScore. Приступљено 11. 4. 2015. 
  15. ^ Anthony D'Alessandro (10. 4. 2015). „Diesel-Fueled Social Media Spurs ‘Furious 7′ In Second Lap; ‘Longest Ride’ Branded With ‘A’ CinemaScore – Late Night Box Office”. Deadline.com. Приступљено 11. 4. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]