Пређи на садржај

Корисник:Jelena0502

С Википедије, слободне енциклопедије

Jelena0502 je rođena u Beogradu. Student je Fakulteta organizacionih nauka. Organizacione nauke, koje doživljavaju puni razvoj u drugoj polovini 20. veka, dale su značajan doprinos razvoju privrede i društva u celini. Intenzivni razvoj organizacionih nauka definisanih u oblastima menadžmenta i informacionih sistema i tehnologija uslovio je rast efikasnosti i napredovanje poslovnih sistema. To je podstaklo nastanak velikog broja institucija visokog obrazovanja u ovoj oblasti. U bivšoj Jugoslaviji, prve ideje za formalnim obrazovanjem u oblasti organizaconih nauka pojavile su se pre više od pedeset godina. Kao plod takvih inicijativa i evidentne potrebe za obrazovanjem stručnjaka koji će voditi preduzeća i biti nosioci razvoja i promena, 1969. godine je doneta odluka o osnivanju Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. U januaru 1971. godine odlukom Saveta Univerziteta u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka je postao članica Univerziteta.[1]

Hobi[уреди | уреди извор]

Još u ranom detinjstvu pokazuje interesovanje za umetnost. Bavila se uglavnom slikarstvom. Najvise uspeha je pokazala u akvarelu. Osim toga, bavila se i pisanjem. 2001. godine objavljeje nekoliko romana. 2004.godine završava Muzičku školu Mokranjac, u Beogradu.

Osnovno obrazovanje[уреди | уреди извор]

2005. godine završava Osnovnu školu "Lazar Savatić" u Zemunu. Zgrada je građena po projektu poznatog arhitekte "Alekseja Brkića". U školi se nalazi bista narodnog heroja Lazara Savatića, vajarsko delo Aleksandra Đorđevića, profesora likovne kulture, a u biblioteci je monografija, urađena kao poklon školi od učenika VIII razreda iz generacije 1985. godine. Lazar Savatić je rođen 24. maja 1914. godine u Rumi, od oca Petra i majke Ivanke, u radničkoj porodici. Osnovnu i zanatsku školu završava u rodnom mestu. Postaje bravarsko-mehaničarski radnik i radi u Rumi, Novom Sadu, a zatim, od 1937. godine, u Zemunu, u fabrici aviona "Zmaj" i "Ikarus". Rano se uključuje u sindikalni pokret i organizuje štrajkove zbog kojih doživljava progone.

U NOP-u je od jula 1941. godine. Marta 1943. godine deluje u udarnoj ilegalnoj zemunskoj grupi koja oslobađa Zemun od nekoliko poznatih izdajnika i zlikovaca. Novembra 1943. godine odlazi na slobodnu teritoriju u partizane, u Drugi sremski odred. Ubrzo postaje obaveštajni oficir u Šestoj vojvođanskoj brigadi. Poseban istorijski podvig čini kada u ličnom vozaču legendarnog komandanta Koste Nađa prepoznaje ubačenog ustaškog agenta iz Zemuna, a koji je uspeo da u istom automobilu prevozi Josipa Broza Tita, vrhovonog komandanta NOV Jugoslavije. Posle oslobođenja nastavlja odgovornu i tešku aktivnost u organima zaštite, odnosno bezbednosti naroda i države. Umire 26. jula 1950. godine u Novom Sadu, u trideset i šestoj godini, od rana zadobijenih u obračunu sa neprijateljima koji su se skrivali u Vojvodini. Proglašen je za narodnog heroja 2. oktobra 1953. godine. Njegovo ime danas nosi i jedna ulica u zemunskom naselju "Marija Bursać".

Učenici OŠ "Lazar Savatić" najraspevanije odeljenje u Beogradu[уреди | уреди извор]

Učenici 4/1 odeljenja Osnovne škole “Lazar Savatić” su najraspevanije odeljenje u Beogradu. Dečaci i devojčice tog odeljenja ovu laskavu i lepu titulu dobili su na gradskom takmičenju osnovnih škola Beograda “Najraspevanije odeljenje” koje je danas održano u Centru za kulturu i sport “Šumice”. [2]

Moji omiljeni wiki članci[уреди | уреди извор]

Wikipedia sadrži dosta korisnih tekstova i informacija. Ovo su tekstovi koje bih izdvojila:

  1. Srbija
  2. Zemun
  3. Beograd


Reference[уреди | уреди извор]


Овај корисник обожава палачинке.

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена