Пређи на садржај

Корисник:Jogurt7/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Прединдустријско доба обухвата период од краја XV до XVIII века у коме су нови проналасци, промене у начину производње, развој банкарства и саобраћаја променили животе људи. Промене су се веома одразиле на градско становништво, које је и било њихов покретач. Ручна производња је и даље била заступљенија све до преласка на машинску производњу крајем XVIII за време индустријске револуције, али је била унапређена у односу на ону у средњем веку.[1]

Научна открића[уреди | уреди извор]

Нова научна открића већином су била везана за облик, изглед и положај Земље у васиони. Многи научници нису веровали у то да је Земља равна плоча, какво је било тада важеће схватање које је и Црква подржавала. Неки су претпостављали да је Земља облика сфере, лопте, елипсе, па чак и крушке све док се у првој половини XVI века није научно доказало да је Земља округла.

До почетка новог века три континента су представљали познати свет - Европа, Азија и Африка. То су променила велика географска открића која су почела управо открићем  новог континента Кристофера Колумба 1492. године - Америке.

Пољски научник Никола Коперник открио је да се Земља окреће око своје осе и, заједно са другим планетама, око Сунца. Ово откриће прихватили су и италијански научници Ђордано Бруно и Галилео Галилеј.

Технички проналасци[уреди | уреди извор]

Технику штампања књига без ручног преписивања први је применио у XV веку Немац Јохан Гутенберг. Прва књига штампана у његовој штампарији била је Библија на латинском језику. Овим проналаском, осим што књиге постају приступачније, допринето је и повећању писмености и образовања.

Часовник је направљен у XIV веку, али је за време новог века прво добио казаљку која показује минуте, а затим и другу за секунде.

Дурбин и астролаб такође су неки од техничких проналазака овог доба, док је компас донет у Европу.[1]

Манифактура[уреди | уреди извор]

У периоду од XV до краја XVIII века развијао се нов начин производње -манифактура. Манифактурна производња је ручна производња заснована на подели рада. У оваквом начину производње, за разлику од средњевековног начина, више занатлија је радило на једном производу тако што је свако од њих био задужен за један део посла.

Извор[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Уџбеник са одабраним историјским изворима за шести разред основне школе,  Др Душко Лопандић, Ивана Петровић ИЗДАВАЧКА КУЋА:Нови Логос; стране 154-157