Пређи на садржај

Корисник:Jovanais1019/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Битка за Политопију
Девелопер(и)Мидјиван АБ
Издавач(и)Мидјиван АБ
Платформе
ИзлазакФебруар 2016
Жанр(ови)потезна стратегија
Модификацијемултиплејер, видео-игра за једног играча
Продуцент(и)Феликс аф Екенстам
Композитор(и)Робин аф Екенстам

Битка за Политопију (енгл. The Battle of Polytopia) је потезна стратегија, 4X стратешка игра са грађењем света коју је развила Шведска компанија за видео игре Мидјиван АБ. Играчи играју као једно од шеснаест племена и покушавају да развију своје царство и поразе противнике у low poly свету квадратног облика. Играчи могу да играју против ботова или људских противника, било да су локални или онлајн. [1] Игра је у почетку била објављена у фебруару 2016.

Историја[уреди | уреди извор]

Битка за Политопију је у почетку објављена на иОС-у у фебруару као Super Tribes.[2] У јуну 2016. године, име игре је промењено у Битка за Политопију због проблема са ауторским правом.[3] Игра је објављена на Андроид-у 1. децембра 2016. године.[4] Онлине мултиплејер је додат 15. фебруара 2018. године.[1] Десктоп верзија која је користила Стим објављена је 4. августа 2020.[5] Игра је била додата као додатак за Тесла кола 25. децембра 2020. године.[6] Извршни директор Тесле, Илон Маск, претходно је написао твит о игри.[7]

У 2020. нова верзија игре је објављена под именом Moonrise. Moonrise користи Јунити погон игре, док је претходна верзија користила Adobe AIR. Moonrise је објављена на Стиму оригинално у августу 2020. године и на мобилним телефонима 23. новембра исте године.[5]

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Битка за Политопију је потезна стратегија за једног или више играча оригинално дизајнирана за мобилне телефоне. Постоје три мода за једног играча (Perfection, Domination и Creative) и два мода за мултиплејер игру (Glory и Might). Циљ игре је поразити све непријатеље у Политопији, и постићи што већи број поена. Постоји 16 изборних карактера који представљају племена, од којих су 4 бесплатна а преосталих 12 је потребно купити. Свака игра се одвија на насумично генерисаној мапи тако да не постоје две исте партије игре. Постоји табела са најбољим резултатима игара за сваку недељу.[8]

Механика игре[уреди | уреди извор]

Механику игре у Битки за Политопију чине племена, технологија, јединице, грађевине и структуре, терен и борба.

Племена[уреди | уреди извор]

Племена су карактери које играчи играју. Различита племена у почетку поседују различите технологије и имају другачији терен и поновно појављивање ресурса. Постоји 16 племена, укључујући 12 обичних племена која деле исте технологије, јединице, грађевине и 4 посебна племена са јединственим технологијама, јединицама и грађевинама.

Племена се могу купити микротрансакцијама. На мобилним телефонима, 4 племена су бесплатна (Шинши, Империјус, Бардур и Умађи), а осталих 12 је могуће купити преко апликације. Стим верзија Битке за Политопију укључује сва обична племена, а посебна племена су доступна као ДЛЦ. Куповине помажу у плаћању развоја игре, док омогућавају игри да буде без реклама. [9]

Свако племе има свој јединствени козметички дизајн терена, ресурса, јединица, градова и споменика. Те козметичке разлике не утичу на гејмплеј. Свако племе такође име сопстевни амбијент на пољима својих "нативних територија". На пример, звук звечарке се чује на Умађи територији, а завијање ветра и вукови на територији Бардур.

У будућности биће додато још племена, али сва будућа племена биће посебна племена. Јадак је последне обично племе.

Обична племена[уреди | уреди извор]

Обична племена, која су пре била позната као људска племена, деле исте технологије, јединице и грађевине.

На мобилним телефонима, сва племена која се плаћају коштају $0.99 УСД, осим Луксидора, који кошта $3.99 УСД. Стим верзија укључује сва обична племена. У обична племена спадају Шинши, Империјус, Бардур, Умађи, Кику, Худрик, Луксидор, Венгир, Зебаси, Ејмо, Кетзали и Јадак.

Посебна племена[уреди | уреди извор]

Посебна племена имају јединствене технологије, јединице и грађевине. Сва посебна племена коштају $1.99 УСД на мобилним телефонима и $2.99 УСД на Стиму. Посебна племена су Акварион, Елајрион, Поларис и Сајменти.

Технологија[уреди | уреди извор]

Технологија је истраживање које откључава нове ресурсе, грађевине, јединице и способности. Технологија може да се истражи помоћу звездица, може да се открије у рушевинама или дибије при сретању са непријатељским играчима. Свако племе, осим Луксидора и Аквариона, почиње игру са једном истраженом технологијом познатом као почетна технологија.

Технологија је подељена у три класе. Прва класа (Т1) технологије могу одмах да се истраже на почетку игре и оригинално коштају 5 звездица. Друга и трећа класа (Т2 и Т3) технологије могу да се истраже тек након што се истражи прва или друга класа технологије и у почетку коштају 6 или 7 звездица.

Трошкови за истраживање технологије се повећавају заједно са бројем градова у царству играча. За сваки додатни град, цена истраживања расте за једну, две или три звездице, у зависности од тога да ли је у питању прва, друга или трећа класа. Другим речима, цена технологије се рачуна на следећи начин: цена = (класа технологије) * (број градова) + 4.

Бонус за писмесност, који се откључава технологијом филозофије, смањује тренутну цену свих истраживања за 33% (заокружено).

У технологију прве класе спадају пењање, пецање, лов, организација и јахање. Технологија друге класе обухвата стрељаштво, пољопривреду, шумарство, слободан дух, медитацију, рударство, путеве, једрење, штитове и китолов. Технологији треће класе припадају акватизам, витештво, грађевинарство, дипломатија, инжењеринг, математика, навигација, спиритуализам, трговина, филозофија и ковање.

Јединице[уреди | уреди извор]

Јединице су трупе које се користе за борбу и проширење територије у Политопији.

Постоје различите врсте јединица у Политопији. Најједносатвнија јединица је Ратник. Остале врсте јединица укључују Јахача, који се додатно креће, Стрелца, који има способност напада на даљину, и друге. Различити типови јединица се откључавају истраживањем одговарајућих технологија. На пример, технологија јахања откључава Јахача. Свака врста јединице има јединствене карактеристике и вештине. Такође, сваки тип јединице има јединствену икону приказану у горњем десном углу. Пример би била икона јахача која има облик главе коња. Ово је корисно за идентификовање јединица које су у поморском броду, зато што тада све јединице изгледају исто.

Супер јединице, као што су Џин, се примарно добијају унапређивањем градова. Супер јединице имају јаче карактеристике у односу на обичне јединице. Рушевине могу да допринесу Бојни брод, Супер јединице или Навалон. Навалон је специјалана јединица коју користи искључиво Елајрион племе.

Свако племе започиње игру са једном јединицом у свом главном граду у нултом потезу. Код већине племена та почетна јединица је Ратник, тј. код оних који немају почетну технологију која откључава другу врсту јединице. На пример, Умађи има почетну технологију јахања, тако да је почетна јединица Јахач.

Изглед сваке јединице се мења у зависности од тога ком племену припада. Свако племе има јединствену боју и кацигу. Такође, животиње Јахача су различите за свако племе и исте су као животиње које се појављују у шуми за то племе. Бојни бродови имају декорације које су специфичне за своје племе. Бојни брод је најмоћнија поморска јединица. Његова одбрана је одређена од стране животних поена јединице коју носи.

Грађевине и структуре[уреди | уреди извор]

Грађевине су конструктивни објекти које играч гради и који доприносе повећање популације, поене, приход (звездице) или бонус за кретање. Грађевине укључују греађевине са ресурсима, споменике, градове и путеве. Свака грађевина може бити изграђена само на специфичном типу терена.

Структуре су генерисани објекти са којима јединице интерагују и насумично су распоређени на мапи на почетку игре. Структуре укључују градове, села и рушевине. Ресурси и терен не спадају у структуре.

Терен[уреди | уреди извор]

Терен је врста поља која се налази на мапи. Основни типови терена су планина, шума, поље, вода и океан. Тип терена утиче на то који ресурси се налазе на том терену и које грађевине могу бити изграђене. Поред тога, одређени типови терена ометају кретање и захтевају одређену врсту технологије да би јединице могле да се крећу по њему.

Свака мапа је насумично генерисана и јединствена са различитим типовима терена у различитим пропорцијама и са другачијим распоредом.

Свако племе има јединствени изглед терена и ресурса, као и стопу појављивања ресурса. Током почетног генерисања мапе, поља се деле приближно једнако између свих играча.

Племена која имају почетну технологију која им омогућава да користе ресурс (Бардур, Империјус, Кику, Зебаси и Елајрион) гарантовано добијају макар два та ресурса на територији главног града.

Борба[уреди | уреди извор]

Борба се дешава када две непријатељске јединице нападну једна другу.

Свака јединица има два атрибута штете: напад, који одређује колику штету наноси током напада, и одбрану, која одређује колико контранапада јединица узвраћа док је под нападом. Атрибут одбране такође утиче на то колико штете бранилац трпи. На пример Јахач, чији је одбрамберни атрибут 1, примио би много више штете од истог напада него Бранилац, чији је одбрамбени атрибут 3. Треба имати на уму да су одбрамбени атрибут нападача и нападачки атрибут браниоца небитни.

Ако јединица (Ратник, Јахач, Витез или неке Супер јединице) убије суседну непријатељску јединицу, она ће тада заузети место убијене непријатељске јединице. Међутим, јединице које имају способност напада на даљину (Стрелац, Катапулт, Бојни бродови и одређене Супер јединице) не заузимају место убијене непријатељске јединице.

Нападнуте и оштећене јединице су слабије у свим погледима. Оне чине мање штете приликом напада и током контранапада и трпе већу штету када су нападнуте.

Одређена поља дају одбрамбени бонус јединицама које су на њима. Поља одређених типова терена пружају одбрамбени бонус након што се истражи одређена технологија, а градови без одбрамбеног зида (не рачунајући слободна села) пружају одбрамбени бонус пријатељским јединицама. Непријатељске јединице које нападају град не добијају одбрамбени бонус.

Одбрамбени зид даје одбрамбени бонус који је много јачи од стандардног. Двоструки штит око животних поена јединице показује да јединица стоји у граду који има одбрамбени зид.

Градови ће пружати одбрамбени бонус само јединицама које имају атрибут утврђења. На пример, Џин никад неће добити одбрамбени бонус у граду зато што нема атрибут утврђења, али може да добије одбрамбени бонус на другим пољима.

Оштећена јединица може да се опорави (излечи) током потеза уместо да се креће или напада. Исцељење враћа до 4 животна поена на пријатељској територији и 2 животна поена на непријатељској територији. Јединица не може никада да има више од максималног броја животних поена. Мајнд Бендер може да излечи све суседне пријатељске јединице за 4 животна поена уместо кретања, нападања или самоизлечења.

Постоји и отров који користе јединице и грађевине племена Сајементи. Отров смањује одбрану за 80% и смањује исцељење за 50%, спречава јединицу да прими било какав бонус за одбрану и узрокује да јединица испушта споре на копну или алге у води након своје смрти. Отров се може уклонити ако се јединица сама излечи до максималног броја животних поена. Такође може да га уклони Мајнд Бендер. Грађевина која користи отров чини исту дуплу штету.

Иницијативе окружења[уреди | уреди извор]

Профит остварен продајом племена "Зебаси" из ове игре је уложен у кредите добављачима соларне енергије, тржиштима у развоју са Шведском компанијом Trine, од фребруара 2019[10]. Мидјиван АБ је уложио 50.000 евра у јулу 2019. и 100.000 евра у јулу 2020. године.[11][12]

Мидјиван АБ је донирао компанији The Canopy Projects као подршку њиховим напорима у пошумљавању.[13]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Take over the world (over and over and over) in The Battle of Polytopia”. Macworld (на језику: енглески). Приступљено 2018-06-10. 
  2. ^ „Cult Turn-Based Strategy Game 'The Battle of Polytopia' Getting Online Multiplayer February 15th”. TouchArcade (на језику: енглески). 2018-02-08. Приступљено 2018-06-10. 
  3. ^ „Civilization-like Super Tribes is now called The battle of Polytopia, updated with new UI and tribe”. Pocket Gamer. Приступљено 2018-06-10. 
  4. ^ Sowden, Emily (1. 12. 2016). „The turn-based strategy game The Battle of Polytopia has finally come to Android”. Pocket Gamer. Приступљено 1. 1. 2021. 
  5. ^ а б Gregson-Wood, Stephen. „The Battle of Polytopia's mobile version has now received the Moonrise update that launched on Steam earlier this year”. Pocket Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2021-02-21. 
  6. ^ Paukert, Chris (25. 12. 2020). „Tesla's Holiday Update software includes a noisy and controversial new feature”. CNET. Приступљено 1. 1. 2021. 
  7. ^ Gregson-Wood, Stephen (12. 9. 2019). „The Battle of Polytopia developers pay tribute to Elon Musk after he Tweets about their game”. Pocket Gamer. Приступљено 1. 1. 2021. 
  8. ^ Brouwers, Josho. „Battle of Polytopia”. Ancient World Magazine (на језику: енглески). Приступљено 2018-06-10. 
  9. ^ „We have chosen to create a game that is free from ads. This means that we need to have in-app purchases so we can keep developing the game.”. 
  10. ^ „Mobile game finances solar energy in rural communities”. hype.news. Приступљено 2020-06-18. 
  11. ^ „Game earnings of € 50.000 invested in solar energy in East Africa.”. hype.news. Приступљено 2021-02-21. 
  12. ^ Lovstedt, Christian (24. 7. 2020). „Polytopia invests €100.000 in more solar energy to celebrate Zebasi month.”. Приступљено 18. 2. 2021. 
  13. ^ Lovstedt, Christian (22. 4. 2020). „Polytopia donates to reforestation.”. Приступљено 18. 2. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]