Корисник:Kksenija123/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

The Loft је амерички трилер из 2014. године који је режирао Ерик Ван Лои. Ради се о римејку белгијског филма ,,Лофт" из 2008. године, који је режирао и Ван Лои. Сценарио је написао Барт Де Паув, а уредио Весли Стрик. У главним улогама су: Карл Ербан, Џејмс Марсден и Вентворт Милер, Марти Ландри као и Матијас Шунартс који понавља своју улогу из оригиналног филма. Филм је снимљен у лето 2011. године, али његово позоришно издање је одложено променом дистрибутера филма. Universal Studios је филм планирао да објави 29. августа 2014., али га је студио повукао из распореда у корист Легендарних слика 'Као горе, па доле".

Одбацили су филм који је потом снимио Опен Роад Филмс који га је објавио 30. јануара 2015. године.[1] [2][3][4]

Поткровље
Жанртрилер
ТворацЕрик Ван Лои
РежијаЕрик Ван Лои
СценариоВесли Стрик
Главне улогеКарл Урбан, Вентворт Милер, Џејмс Марсден, Ерик Стонестрит, Матијас Шунартс
Година2015.
Трајање108 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет14 милиона долара
Зарада10 милиона долара
IMDb веза


Радња[уреди | уреди извор]

Прича филма је већини позната. Пет ожењених мушкараца Винсент, Крис, Лук, Марти и Филип тајно деле изнајмљени луксузни стан у граду за своје потенцијалне љубавне афере. Њихова тајна постаје најгора ноћна мора када открију тело убијене непознате жене у стану и схватају да је неко из групе вероватно умешан у убиство. Постају параноични и сваки од њих сумња у оног другог. Тада почиње све да им се руши. Пријатељство је на тешком тесту искушења и лојалности, а њихови бракови, заправо животи, прете да им се сруше као кула карата док страх, сумња и смрт почињу да преовладавају насталом ситуацијом.

Петорица мушкараца су:

  • Винсент Стивенс (Карл Ербан): архитекта и дизајнер зграде у којој се налази поткровље; ожењен је Барбаром (Валери Круз) и има децу; онај који првобитно  предложи петорици да користе поткровље као приватну оазу, други људи су га оптужили за убиство.
  • Лук Секорд (Вентворт Милер): ожењен Ели (Елани Касиди), дијабетичарком која зависи од инсулина. Он је открио тело и у почетку зове Винсента. Такође је потајно снимао све што се дешавало у апартману.
  • Др Крис Вановен (Џејмс Марсден): психијатар ожењен Алисон (Рона Митра), полубрата Филипа. Крис и Филип имају полусестру Зои (Мадисон Бурџ). Крису је највише времена требало да одлучи да ли то да уради, али је на крају он био први који је највише доводио љубавницу у стан.
  • Марти Ландри (Ерик Стонестрит): удат за Мими (Кали Роша); зависник од алкохола. Он и Мими се разводе  кад се код куће појави жена с којом је спавао на пословном путовању у Сан Дијегу.
  • Филип Вилијамс (Матијас Шунартс): Крисов полубрат јер имају исту мајку. Одрастао је у нефункционалном домаћинству са својим насилним оцем. Врло је заштитнички настројен према својој млађој сестри Зои и упозорава остале мушкарце да је се клоне.


Жртва убиства је Сара Дикенс (Изабел Лукас). Винсент, Лук и Марти упознали су је у бару у Сан Дијегу. Тада је кренула Винсентова и Сарина љубавна прича.

На забави на којој обојица присуствују, Сара је запретила да ће рећи Винсентовој жени о афери како би се он развео од жене, али ју је Лука одвратио од овога. Пар дана након тога, Лука затиче Сару у апартману мртву. Поред ње су се налазиле различите таблете и шампањац. Винсент, Крис, Марти и Филип долазе код Лука и тада виде шта се десило. Лук им показује опроштајно писмо које је наводно нашао у стану. Мушкарци остају у шоку и покушавају да смисле следећи корак. Решили су да све исценирају тако да то сигурно изгледа као самоубиство. Морали су да буду пажљиви како их њихове жене не би оставиле и како не би завршили у затвору.

Тројица мушкараца одлазе да поставе алиби, а Филип остаје у стану и тада се радња окреће. Узима кокаин и сече Сарин зглоб.  Користећи њен крвави прст успео је да напише латинску фразу сличну оној у њеној опроштајној поруци. Затим је лисицама везао Сарину десну руку за кревет.

У међувремену, Лук показује видео снимке свима сем Винсенту. На тим снимцима се јасно види да је Винсент био са Зои, Крисовом љубавницом и Мартијевом женом. Тада сви крећу да сумњају у Винсента. Њих четворица су се договорили да Винсенту ставе нешто у пиће, да га завежу за кревет одмах поред Саре и да тек онда позову полицију. Тако су и урадили. Полиција је дошла, привела Винсента и он се сматрао кривим. Када су у полицији завршили са Крисовим рутинским испитивањем, полицајка га је питала који би био Винсентов мотив да убије Сару. Тада се Крис сетио да заправо полиција није нашла опроштајно писмо.

Схватио је да их је Лук све преварио. Отишао је у стан да нађе опроштајно писмо које је Лук бацио у канту за смеће. Тада је осим опроштајног писма у канти затекао и Лука. Лук му је тада признао да је све време био заљубљен у Винсентову љубавницу која није желела ништа са њим. То је био разлог зашто му је све подметнуто и зашто је он дао Сари да попије пиће у којој је био смртоносни отров. Џејмс је рекао да ће све да каже полицији. Тада је уследила свађа између Лука и Џејмса. Лук је у једном тренутку узео нож и кренуо да нападне Џејмса. Међутим, успео је да му преотме нож и да се одбрани. Тада је Лук схватио да је његов живот пропао, да је изневерио жену, пријатеље и да само жели да нестане са планете. Рекао је Џејмсу да поздрави његову жену и да се извини за све. Након тога је сам себи пресудио тако што се бацио са терасе.  


Шест месеци касније, Мими и Марти се мире, Филипу се суди за убиство, а Крис се разводи, делећи старатељство над својом децом. Једног дана Крис поново наилази на своју бившу љубавницу Ен, након што је напустила бар, а она га пита да ли му треба кључ за поткровље. Крис спомиње да кључ више није у функцији, јер тамо сада живи Винсент. То је једино што му је жена оставила након развода. Крис спомиње да је чуо како је Ен напустила богатог конгресмена, једног од њених клијената, док Ен одговара да то није једино што је напустила мислећи на проституцију. Ен пита Криса да ли би хтео да попије кафу са њом док сцена одмиче.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Карл Урбан Винсент Стивенс
Вентворт Милер Лук Секорд
Џејмс Марсден Др Крис Вановен
Ерик Стонестрит Марти Ландри
Матијас Шунартс Филип Вилијамс
Елани Касиди Ели
Кали Роша Мими
Рона Митра Алисон
Мадисон Бурџ Зои
Изабел Лукас Сара Дикенс
Рејчел Тејлор Ен Морис
Валери Круз Барбара

Продукција[уреди | уреди извор]

Производња је започета 6. јуна 2011. године у Њу Орлеансу. После неколико недеља снимање се преселило у студије у Бриселу (Белгија). Производња је завршена 27. јула 2011. [5]

Издање[уреди | уреди извор]

Након неколико одлагања, Опен Роуд је напокон објавио филм ,,Поткровље" 30. јануара 2015. у Сједињеним Државама, са широким издањем на 1.841 екран.[6]

Благајна[уреди | уреди извор]

Буџет је износио 14 милиона долара. [7]

Филм је прикупио 6,002,684 долара у Сједињеним Државама и 4,074,106 долара у иностранству, за свеукупни износ од 10,076,790 долара. [8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „‘The loft' is gekocht door producent van ‘Die hard'-films”. De Standaard (на језику: холандски). Приступљено 2020-03-09. 
  2. ^ „'The Loft' nog maar eens uitgesteld”. De Standaard (на језику: холандски). Приступљено 2020-03-09. 
  3. ^ https://deadline.com/2013/08/the-loft-release-universal-karl-urban-557135/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  4. ^ Team, The Deadline; Team, The Deadline (2014-06-26). „Universal Pulls ‘The Loft’ From Sked, Moves Legendary Pic ‘As Above/So Below’ Into Slot”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-09. 
  5. ^ „Opnames ‘The Loft’ van start”. Het Nieuwsblad (на језику: холандски). Приступљено 2020-03-09. 
  6. ^ https://defilmblog.be/archive/2014/09/24/the-loft-2014-heeft-zijn-amerikaanse-releasedatum-te-pakken.html.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  7. ^ „James Marsden in “The Loft” Opens to a Rare Zero (0) Rating Among Critics”. Showbiz411 (на језику: енглески). 2015-01-31. Приступљено 2020-03-09. 
  8. ^ https://www.boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=loft.htm.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)