Пређи на садржај

Корисник:Leon Lugonja Johansen/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Картезијански гњурац[уреди | уреди извор]

Картезијански гњурац је оглед помоћу којег се објашњава сила потиска и начин на који рибе пливају у води.

Потребан материјал[уреди | уреди извор]

Извођење огледа[уреди | уреди извор]

Боцу до врха напунити водом, у епрувету сипати воду до 1/4 њене запремине убацити је у боцу са отвором на горе. Досипа се вода у епрувету док њен врх не буде на 1-2 мм изнад флаше. Тако се одређује запремина ваздуха који ће заједно са епруветом бити унет у боцу. Затим се боца благо стисне да би се епрувета лакше извукла, боца са водом се поново напуни до врха и сада се епрувета окрене тако да отвор буде на доле, отвор се затвори кажипрстом и заједно са прстом се урони у боцу. Дно перувете треба да буде у равни са водом у боци да би све добро функционисало. Епрувета неће потонути због силе потиска која делује на њу. Боца се затвори затварачем и апаратура је готова. Стиснути боцу са стране и посматрати шта се дешава.

Објашњење огледа[уреди | уреди извор]

Када се епрувета са ваздухом постави у боцу са отвором надоле она неће потонути, зато што је сила потиска воде која на њу делује већа од силе Земљине теже. Када се благо стисне боца ствара се притисак на воду, а на тај начин и на ваздух у епрувети. Пошто је вода мање стишљива од ваздуха, ваздух у епрувети се сабија и његова запремина се смањује. По Архимедовом закону ако се смањи запремина тела уроњеног у течност, смањи се и сила потиска. Сила потиска постаје мања од силе теже која делује на епрувету па се епрувета креће надоле. Када се смањи притисак на боцу, повећава се запремина ваздуха у епрувети, повећава се сила потиска па она надјача силу теже и епрувета се креће нагоре. На објашњеном принципу „ради― рибљи мехур. То је начин на који рибе мењају дубину. Објашњење експеримента се може дати и на други начин, ако се као тело посматра епрувета и вода и ваздух који испуњавају њену запремину, у том разматрању сила потиска се не мења али сила теже када вода уђе у епрувету постаје већа.

Литература[уреди | уреди извор]

Физика 7, уџбеник за седми разред, Мићо М. Митровић, Сазнање 2020

Практикум Физика 7, збирка задатака и експерименталних вежби за седми разред основне школе, Мићо М. Митровић, Сазнање 2020

Практикум jедноставних експеримената у настави физике, Др Душанка Ж. Обадовић, Ивана Ранчић,