Пређи на садржај

Корисник:Metodicar/Њикипедија10

С Википедије, слободне енциклопедије

Митолошке приче на Њикипедији, за разлику од оних у старој Грчкој, краја немају. :) Чак, чини ми се да су се распламсале у протеклих месец дана и направиле ми приличних проблема. За разлику од колега који су живели пре пар хиљадица година, ја се много теже сналазим са толико личности које се појављују, а башка што се поједине и мењају. Такав је случај и са Хераклом[1], који је одлучио да се пребаци у обичне смртнике. И како ја сада да пронађем адекватну личност за једног таквог јунака[2]? Главобоља... :)

Метаморфозе 1. део[уреди | уреди извор]

Док њикипедијански Прометеј[1] ради на томе да се његов робот одблокира како би наставио да масовно уноси небеска нам тела, изгледа да се његови науми по питању промена на Олимпу дешавају и без гурања. :) Ако изузмемо гласање према коме је требало да добијемо два админа по цени једног, а што није прошло из очигледних разлога , имали смо и гласање да још једног Олимпијца ражалујемо у смртника. Ово је био други пут да смо гласали да ли да се Плуту[3] скину права, која је злоупотребио, мада искрен да будем и поред свег читања, пропустио сам да схватим и како је то урадио. Оно што је мене изненадило није то што су махом сви гласали да Плуто и даље држи рог изобиља, већ то што се он уопште није огласио. Ни сам не бих боље одреаговао. :) Међутим, огласиле су се многе друге митолошке личности и једна од занимљивих опаски је самог Прометеја који је можда дао најближу дефиницију нашег Плута; мало прича, а када прича... Ако сам га мало слободније парафразирао, извињавам се. И сами знате како је новоњикипедијански тежак за тумачење. :)

Метаморфозе 2. део[уреди | уреди извор]

Иако себе сматрам сујеверном особом, често демантујем самог себе у сопственом сујеверју, а што се њикипедијанског непредвидивог народа тиче, демантују ме свако мало. :) Да трећа ипак није срећа, доказао је и наш Сизиф[4], оправдавши име које сам му наметнуо кандидујући се и по трећи пут за место админа[5], али и овај пут без већег успеха. Међутим, разлози су овај пут сасвим другачији. Да се подсетимо, први пут је разлог био тај што је премлад, други пут зато што није имао исправне ставове, а сада овај трећи пут зато што се променио. Наравно, када ја то овако представим, ситуација је здраво смешна, али је свакако много компликованија и ако се удубите у сваки појединачан случај видећете да ту има и нешто логике. Ипак, не могу, а да се не запитам, како би се прича одвијала да смо из првог пута изабрали Сизифа за админа. Или што је још битније, не могу, а да се не запитам, да ли је потпуна истина да ли је увек само једна особа довољна да се направи лоша комуникација, те атмосфера. По ономе што видим на Њикипедији, одговор се намеће сам по себи, што и није тако важно. Важно је да смо сви ми у праву. :)

Ко то тамо персонализује[уреди | уреди извор]

Некако ценим да ће наше свађе временом еволуирати у једну врсту уметности, баш као и писаније једног Олимпијца[6], који у мање-више сваком јављању приказује задивљујући скуп иноземних речи које ни у лудилу нисте помислили да можете употребити на тај начин. :) Сећате се да је једно време било модерно убацивати симпатичне шаблоне под називом „тражи се извор“ у мисли других Њикипедијанаца, што је био радије саркастични симбол да друга страна лупета, него да заиста сматрате да ту нема баш неких аргумената. Уосталом, аргументима се на Њикипедији користимо онда када нама то одговара, а то су ипак, релативно ретке прилике. :) Овога пута је на мети било брисање делова коментара, чиме смо померили границе, које су већ пре тога биле померене (зло)употребом личних података. То само показује да смо се толико усавршили, да изнова и изнова изналазимо нове начине како ћемо непријатељској страни нанети што већу штету. :) Због свега овога, некако емотивно верујем да ће наше свађе постати антологијске, попут црнобелих филмова. :)

Митолошка позадина[уреди | уреди извор]

Како то обично бива у грчкој и у њикипедијанској митологији, оно што је исправно, не мора да буде и обавезно, па су на (зло)употребу личних података различите митолошке личности реаговале различито. Чак, Таумант[7] и Плуто су били мишљења да је Касандра[1] сама крива за то што други Њикипедијанци не поштују њену приватност. :) Међутим, да све није баш тако лоше, сведоче и друга мишљења, на чијем челу је био Хермес[8], који је овог пута засенио и самог Зевса [1]. Застрашујуће, али на његову примедбу нисам имао нити једну замерку, чак сам био и импресиониран[9]. :) Ова прича има срећнији крај чак и од старогрчких митова[10], јер је Гордије[11] упутио извињење и јавно и приватно[12], чак се готово ни не обазревши на злобне коментаре појединих митолошких личности[13].

А сад нешто сасвим другачије[уреди | уреди извор]

Да се у нашој митологији дешавају приче са срећним хепи ендом, доказује и успешно спроведено такмичење у сређивању несређених чланака. Ово такмичење је дало резултате којима се уопште надао нисам, што можда и не би требало да чуди, с обзиром да га је координисао Зевс, а Херакле, Плуто и Хермес чинили чланове жирија[14] и сређено је толико чланака да их сада на ову количину имамо мање од хиљаду шкартних. Мало ли је? Победила је Харпина[15], којој је уручена и пригодна награда. Шта рећи, осим — браво? :)

Њикипедиомахија[уреди | уреди извор]

Оно што је изазвало праву узбуну међу њикипедијанским митолошким личностима је нови изглед Њикипедије који нам је на неки чудан начин био наметнут. Колико сам успео да видим, најављен је генерални штрајк, што као просветни радник, увек некако гледам благонаклоно, мада ми баш није најјасније шта тај штрајк заправо подразумева. Но, није ни важно, важно је да се нешто дешава. Ипак, много занимљивија[16] је била расправа о изгледу наше главне стране. Расправа је била толико очаравајућа да напросто не знам како да је сажмем. :) О униформности којој толико и несебично тежимо сам већ писао и искрено, испуцао сам све зле примедбе којих сам могао да се сетим, али разлог који је дат у вези са тим да све мора напросто и неопозиво да буде писано екавицом[17] даје нашој тежњи за поменутом униформношћу једну сасвим нову димензију, коју смо ми, ето, открили. С обзиром да је објашњење толико комплексно, налик управо откривању нове димензије за којом трагају физичари, који сматрају да нам расипа драгоцену гравитацију и коју не можемо да видимо јер је много изувијана, могу само да вам кажем да су се некако природно наметнула нека питања. Једно од њих је да ли уопште има сврхе користити ијекавицу с обзиром да се нисмо баш потрудили да научимо младе нараштаје да је уопште разумеју, а друго је да ли је ико нормалан на Њикипедији[18]? Овде би ваљао коментар једног божанства, Ареја[19]:

Верујем да сам нормалан, а имам нешто против.

Наместо закључка[уреди | уреди извор]

И док још увек одлучујемо како ћемо писати градове, године, те друге податке о рођењу и смрти разних људи (што нисам пропратио, јер уз све поштовање Кратосу[1], осамнаести пут поновљено гласање је одвећ превише, иако припадам бићима наднаравних моћи[20]), Њикипедија се појављује на билбордима других организација. Ако нисте знали да нам се Њикипедија налази по разноразним билбордима, ето да вам и то саопштим, пошто чланови нама сродне организације[21] имају врло чврст став да они никоме дужни нису, па тако ни обавештења да нам се нешто дешава и у спољноме свету. Колико сам схватио, ни они баш нису били обавештени о свему, али су и били обавештени. Звучи нелогично, али ко каже да све мора да буде под конац[22]. Уосталом, није важно како, већ зашто. Оно што је мени важно је ипак указати пажњу и људима који чине онај део заједнице који није припадајући, али јесте доприносећи, јер нико не позива на дужност, већ на пажњу. Што би рекао наш колега Одисеј[23], који има обзира макар колико и жељу да увреди:

Извини на ад хоминем коментару, али да ли си ти нормалан?!

Илити: мало пажње никад не шкоди, без обзира на ситуацију. :)

Фусноте илити моји пропратни коментари[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д пратите мало раније колумне
  2. ^ само да приметим да нисам једини коме је тај трансфер тешко пао, тако да поменути Херакле и даље обавља посао админа, мада не својом вољом и без потребних дугмића :)
  3. ^ божанство богатства, које се постепено трансформише у бога подземља :)
  4. ^ сећате се, то је онај што вазда гура, али никако да догура :)
  5. ^ које вапије да буде подмлађено, али по ономе што видим, вапај се наставља, а ми остарисмо
  6. ^ који се након подуже паузе вратио, а који би одговарао Етру, богу светлости, јер га непрекидно уноси на Њикипедију (чак и онда када ми то не желимо), а и кћерка му је била Мнемосина, која је, попут нашег колеге, умела са речима :)
  7. ^ морско божанство, једно од бивших на Њикипедији, које се појављује из морских таласа када га најмање очекујете
  8. ^ који је, аген, оправдао своју улогу у новоњикипедијанској митологији
  9. ^ што је, на сву срећу, кратко трајало
  10. ^ где би се до тад већ неко претворио у пужа, птицу, липу или већ неко слично живо биће :)
  11. ^ то је онај што је волео да петља толико да бог отац није могао да отпетља :)
  12. ^ све у једном или је бар тако изгледало, пошто смо сви сазнали да је приватног и било :)
  13. ^ попут Нарциса, који је ионако миноран јунак :)
  14. ^ да смо убацили још неко божанство, имали бисмо готово комплет пантенон
  15. ^ нимфа која је у митологији описана као ратоборна; али при томе не мислим баш на ово такмичење, већ на неке друге активности, о чему вам (додуше нерадо) могу причати неке друге митолошке личности :)
  16. ^ а и даје више простора за зле коментаре :)
  17. ^ мада не нужно и правописно исправно :)
  18. ^ или тако некако, тешко је рећи... Углавном у истој реченици су били поменути Њикипедијанци и нормалност, па ви сами растумачите.
  19. ^ бог рата, коме очи цакле када прича о милитантним темама (верујте ми, жива истина)
  20. ^ Њикипедијанцима
  21. ^ Њикимедије, наравно
  22. ^ осим насловне стране, наравно :)
  23. ^ врло мудар, али и врло непредвидив