Корисник:Metodicar/Архива 5

С Википедије, слободне енциклопедије

Табеле[уреди | уреди извор]

Е, склепао сам ону колапсирајућу табелу, баци поглед овде. Реци шта треба да се промени.. величине, боје, понашање... шта већ (да, свестан сам да на почетку мораш два пута да кликнеш да би ти се отворила, али не знам шта је узрок тог бага... једино да је држимо отворену иницијално...). -- Обрадовић Горан (разговор) 00:41, 8. март 2008. (CET)

Хех, ја ти куцао поруку, а ти већ вирио преко плота и видео шта сам радио :Р -- Обрадовић Горан (разговор) 00:41, 8. март 2008. (CET)

А бежи ти, зар не? Ма није могуће, ма како то?! Па шта мислиш зашто ја све време причам да су колапсирајуће кутијице крш и одвратне, и стално гунђам на њих? Можда може да се подеси да се увек отвара на исту ширину, али ћу то неки други дан, тренутно су ми те табеле на врх главе. Можда си приметио да ја све радим онако натенане, лалински... што је чудно јер нисам из Војводине. Обећам да ћу нешта да урадим, и сетим се кроз пар недеља па се так тада бацим на то. -- Обрадовић Горан (разговор) 00:57, 8. март 2008. (CET)

Важи :) -- Обрадовић Горан (разговор) 01:25, 8. март 2008. (CET)

Моји циркадилајни ритмови су сасвим у реду, хвала на питању :) И добродошао назад! Него ме је ухватила нека глупа прехлада, а да иронија буде већа, спремам имунологију за април :) Па сада идем раније на спавање, не би ли је сасекао у корену, и покушао емпиријски да оповргнем да ће трајати 7 дана шта год јој радио :) --Кале info/talk 01:03, 11. март 2008. (CET)

ух[уреди | уреди извор]

па преусмерих оно једно на чланак који већ имамо... а ово друго је Дарко сасвим ок обележио за брисање. У онаквим случајевима или одмах обележим за брисање (ретко) или се жестоко потрудим и напишем макар смислену клицу =) Зависи од расположења. А шта тренутно радим? Осмишљавам (методолошки?) семинар за наставнике... ;) --Wlodzimierz (разговор) 21:34, 11. март 2008. (CET)

Pozdrav, kolega. Drago mi je što vidim da si opet aktivan. Bilo je nekih priča da ćeš praviti pauzu u radu i slično, mada nisam do kraja ispratio šta je u pitanju. Moram priznati da mi je bilo žao kada sam čuo te nagoveštaje. U svakom slučaju, dobrodošao nam nazad Pročitao sam gornji komentar i odlučih da se nadovežem. Kada primetiš neki članak koji je očigledno za brisanje bez bilo kakve rasprave, stavi ovaj šablon u članak: {{брзо брисање}}. Tako će ga administratori brzo primetiti i obrisati. Možeš da napišeš neki komentar u polju za opis izmene (iznad dugmeta snimi stranicu). Ukoliko pak smatraš da neka tema nije enciklopedijska, ali da bi se zajednica trebala konsultovati oko brisanja, možeš članak da predložiš za brisanje na ovoj stranici. Veliki pozdrav. M!cki talk 19:35, 12. март 2008. (CET)
Ово са паузама сам пропустио, очито =( Кандидоваћу се са премијера :) Елем, што се категорије тиче, напиши негде на својој тест страни, или на било којој, а да не снимиш, [[Категорија:Методика наставе]], погледај претпреглед, видећеш ову категорију у дну, кликни на њу и категоризуј је у неку већу категорију (типа: Наука, Методика...) и тако се праве категорије. Ако затреба помоћ, могу ти је и ја направити :) Помоћ на семинару? Имаш идеју неку конструктивну за неку радионицу или трибиницу? =) --Wlodzimierz (разговор) 20:20, 12. март 2008. (CET)
ја сам нажалост презаузет свачиме, па се не јављам нит долазим на састанке :( Реци ми да ли ти ради овде е-пошта, па да ти одавде пошаљем лепо мејл око семинара и даљих договора :) Поз, Wlodzimierz (разговор) 21:42, 16. март 2008. (CET)
Zdravo još jednom. Kao prvo, nema potrebe da mi persiraš. Ja lično većini ljudi starijih od mene persiram (dok mi oni sami ne kažu da za tim nema potrebe), ali smatram da smo u ovom virtuelnom svetu svi jednaki i, koliko vidim, tako se i odnosimo jedni prema drugima. Što se tiče članka smrt, moram priznati da nisam ranije ni obraćao pažnju na tu tematiku. Svakako da bi se isti mogao proširiti, ali nema potrebe da se zbog toga briše. Na Vikipediji na engleskom jeziku je tema znatno bolje obrađena (posebno taj biološki aspekt) pa ukoliko imaš vremena, ambicija i znanja engleskog možeš jednostavno prevesti jedan deo tamošnjeg članka. Osim toga, ukoliko nameravaš da proširiš članak ima ponešto i na Vikipedijama na bosanskom, hrvatskom i srpsko-hrvatskom jeziku. M!cki talk 18:04, 13. март 2008. (CET)
Samo napred. I ja se često koristim engleskim člancima (čak pre nego bosanskim i hrvatskim), a ponekad i nemačkim, jer im je kvalitet jednostavno bolji. M!cki talk 18:15, 13. март 2008. (CET)

Хемија[уреди | уреди извор]

Да, што се прве тачке тиче мислим а је ок. Што се тиче друге тачке мислим да је изврсна идеја. Само пази да фајлове пребациш у .огг формат. Мислим да је једино тај дозвољен на вики. Ја не знам како то да урадиш, али постави питање на трг/техника и неко ће ти сигурно рећи --Јован Вуковић (р) 23:47, 13. март 2008. (CET)

Ма ок је не досађујеш ми . Слободно пиши. Свиђа ми се и идеја са огледом месеца. Ако ти нешто буде требало само јави. Ако око нечега будем могао да помогнем, кажи, радо ћу помоћи. Иначе шта студираш? Хемију или нешто друго. Ја бих рек`о да можда студираш и биологију :) --Јован Вуковић (р) 23:55, 13. март 2008. (CET)

Да, .огг формат је, колико ја знам, једини компатибилан. Мени се много свиђа идеја са огледом месеца. Е сада, мој предлог ти је да нахваташ двојицу колега са Хемијског факултета. Знам им имена, али не бих овако. У сваком случају, они негде у мају, Факултет заправо, организују нешто што се зове `Између магије и хемије` што је практично подухват да нахватају што је могуће више средњошколаца на ефектне (на тренутке и експлозивне :)) експерименте :) Огледи су фантастични, они сваке године увежбанији, а још се све то и снима! Само треба да их придобијемо да нам дају видео под слободном лиценцом :) И наравно, уз то напишемо одговарајуће чланке, и направимо право освежење портала. Ипак је ово једна електронска енциклопедије, мислим да је видео сасвим ОК као њен саставни део. Ничег превише, наравно :) --Кале info/talk 00:01, 14. март 2008. (CET)

Јој, нисам ти ја љутљиве природе :) Па један од њих ми је био асистент на квалитативној (те године нам је био испомоћ јер су нам се на факсу преклопили стари и нови програм) па га познајем, мада не знам да ли ме се сећа :) Али млади су људи, мислим да бисмо могли да их убедимо :) Видећемо се уживо --Кале info/talk 00:15, 14. март 2008. (CET)
Хехех еколог. Хвала ти на комплименту. Али ја сам тек студент прве године екологије :). За сада имамо исти програм као ви биолози. Али пошто имам предмет алгологију и микологију мало сам упознат са тематиком. Значи еутрофикација би требала да буде појава када у води долази до повећане концентрације хемијских супстанци (углавном се мисли на натријум и фосфор). То доводи до цветања воде (значи алге имају повољне услове за размножавање и долази до цветања воде). Е сад вероватно не мора увек да буде последица еутрофикације цветање воде. У нашим условима (умероконтинентална клима) зими и уколико дође до еутрофикације неће доћи до цветања воде, јер је хладно па алгама не одговарају спољашњи услови. Значи еутрофикација не би требало да буде исто што и цветање воде. Да напоменем да до цветања воде може доћи и без еутрофикације. Ако је температура воде преко 25 степени алге ће се лепо размножавати, тако да ће доћи до цветања воде —Јован Вуковић (р) 00:18, 14. март 2008. (CET)
Наравно ово није неко стручно мишљење, тако да уколико желиш могу у среду да питам професора, да ми објасни. Мада мислим да је овако како сам рекао. Ја немам нешто посебно обимну литературу. Имам Систематику алги од Блаженчић јелене, али видим да је имаш и ти. Ту се наводи код неких родова алги да изазивају цветање воде. Ја сам планирао мало да пишем убудуће о алгама, тако да ми је овај чланак добродошао :) —Јован Вуковић (р) 00:23, 14. март 2008. (CET)
Да, мада ћу модрозелене алге да баталим због потпуно нејасне класификације (тј. како ствари стоје изгледа да класе тренутно не постоје, јер их ови бактериолози нису још озваничили, а алголошке су непризнате). А мало је глупо да пишем о родовима или редовима, ако не постоје класе :))). Зато прелазим на црвене алге :). Кад средим главни чланак, писаћу и о осталим, нижим таксонима. —Јован Вуковић (р) 00:33, 14. март 2008. (CET)
Сређено. одох и ја. Лаку ноћ :) —Јован Вуковић (р) 00:42, 14. март 2008. (CET)

Учење[уреди | уреди извор]

Управо сам ти синоћ хтио оставити поруку у вези тог чланака. Наиме, моје мишљење је да све те текстове треба писати у оквиру чланка Учење, као што је на већини других википедија. Пођи од механичког учења, које се на њемачком каже Auswendiglernen. У интервикију ћеш видјети да постоји линк ка њемачком чланку, али тај чланак је уствари већ одавно обрисан, и вјероватно утопљен у чланак учење. Друга ствар је са енглеском википедијом, која обилује масом текста, па су чланак учење сегментисали у мање дијелове. Ја вјерујем да ми немамо тај проблем :).

Прегледао сам летимично енглески чланак учење, и чини ми се да код њих не постоји идентичан чланак о "учењу са разумијевањем" као овдје. Али зато има маса других чланака о учењу. Ипак је учење процес који се не може тек тако подијелити у само двије категорије, бубање и "с'разумјевањем".—Бановић (разговор) 11:57, 14. март 2008. (CET)

Управо сам ти хтио скренути пажњу на ту, по мени, конзервативну подјелу учења. Драго ми је да се интересујеш око тих тема, јер ту стварно има доста лијепог материјала, не само из психологије већ и неурофизиологије па и осталих области науке. Мој савјет ти је да се за почетак држиш стране литературе, нпр. енглеске википедије, јер су се теорије о учењу у задњих неколико година доста промјениле. Учење ипак није само оно што се ради у школи и оно шта је за задаћу. То је чак можда један мали занемарљиви дио учења. А гдје је схватање првих покрета, учење моторике, препознавање ликова, оца, мајке... усвајање говора, учење језика... Како рекох, битно ти је за почетак да се држиш страних теорија, а све што научиш о томе, може ти касније доста користити. —Бановић (разговор) 23:31, 14. март 2008. (CET)

Хемија 2[уреди | уреди извор]

Хмм, то би било најбоље у одељку трг/правописна питања. Ја сам виђао и са цртицом и без, тако да не знам шта је правилно :). За мене су оба прихватљива, али би требало видети шта каже правопис. Ако мислиш да треба цртица, слободно мењај --Јован Вуковић (р) 00:24, 15. март 2008. (CET)

Драго ми је што цениш моје мишљење. А преусмерења у сваком случају треба правити. Са свих облика, макар били и неправилни. Ја бих правио преусмерење чак и са овог спојеног калијумхидроксид и са KOH --Јован Вуковић (р) 00:33, 15. март 2008. (CET)
Ево ја сам за калијум хидроксид направио преусмерења. Али имамо један проблем. Како направити преусмерење за калцијум ходроксид као Ca(OH)2? Ова двојка се не може спустити доле у називу чланка (или то мени није познато). Код енглеза имају и преусмерења Ca(OH)2. Ово није правилно, али би можда могло да стоји и овако :) --Јован Вуковић (р) 00:42, 15. март 2008. (CET)
Ма да, преусмерења не сметају. Треба их правити што више. Значи ово са бројевима је ок :). Да настављам да пишем о модрозеленим алгама. Ипак ови родови постоје, то што нема устаљеног система класификације, није страшно. Мислим да се родови неће мењати (барем не у скорије време), већ само класе и можда редови. А вреди писати о овоме. Посебно што ни једна друга вики нема (или ако има нешто то су клице) --Јован Вуковић (р) 01:12, 15. март 2008. (CET)
П.С. Што се тиче сукоба измена, то ти је оно кад кликнеш на уреди, и док ти пишеш, неко други такође пише и сними пре тебе. Онда већ постоји измењена верзија, а ти и даље уређујеш ону стару :). Најлакше је да ископираш оно што си урадио, и да опет кликнеш на уреди. --Јован Вуковић (р) 01:13, 15. март 2008. (CET)

Одговорих ја на Тргу --Кале info/talk 01:21, 15. март 2008. (CET)

Ма човече нема ама баш никаквог, и да подвучем никаквог разлога да питаш некога пре него што покренеш било какву иницијативу на Тргу, а посебно не да чекаш и одговор консултованих :) Хех, да, врло сам мудро одговорио :) Факултативно, па ко како воли :) Невоља је што су варијанте са цртицом јако честе, мене Бога ми учише од основне до факултета да је правилно са цртицама код неорганске, али препоруке једноставно не користе исте на тај начин. Опет кажем, ја не знам за превод препорука, али опет, он не би требао да се разликује суштински. Ја онда нагињем томе да основни назив буде без цртица... Ето видиш, то је зато што је неорганска скроз ретроградна, ни са номенклатуром ниси на чистац. Живела органска! :Р --Кале info/talk 01:35, 15. март 2008. (CET)

Ух, ма ОК је то, али не бих волео да мислиш да било кога мораш да питаш пре него што нешто покренеш, само то. И јесте органска тешка (имам индекс да посведочи :Р) али је лепа :) И да, имамо састанак у недељу од 14-17, лично сматрам то потпуно нефизиолошким термином јер волим да дремнем после ручка (јесте, ко неки деда :)), али ето, то нам је додељени термин. Па ти сврати ако можеш. --Кале info/talk 01:51, 15. март 2008. (CET)

Е извини што сам прекопирао преко твоје измене овај мој чланак (Gloeocapsa), али имао сам сукобљене измене. А доста тога је било додато. Саћу да средим и оно што си ти променио. Још мало завршавам, па ако хоћеш ти доради. јавићу ти када завршим :) —Јован Вуковић (р) 14:08, 15. март 2008. (CET)
Ма ок, од сада ћу да стављам радови у току. Мислио сам да нико неће да дира, али очигледно су ми чланци интересантни :)). Додајем још списак врсти и то је то. Е имам једно питање. Нашао сам на два различита списка врсти. Овај и овај. Први ми изгледа поузданији, али шта мислиш да ли да ставим оба списка? —Јован Вуковић (р) 14:20, 15. март 2008. (CET)
Ок, хвала, ставићу —Јован Вуковић (р) 14:24, 15. март 2008. (CET)

Sukob izmena. Ja sam već menjao tekst, kada si ti stavio da je neutralnost u pitanju (mada si mogao i sam da pobacaš ono što ne valja) -- Bojan  Razgovor  14:22, 15. март 2008. (CET)

OK. Vec sam ubacio tvoju sliku. -- Bojan  Razgovor  14:53, 15. март 2008. (CET)

Ево Gloeocapsa је готов :). Одох сад мало да учим. Поз —Јован Вуковић (р) 15:03, 15. март 2008. (CET)

Kategorija[уреди | уреди извор]

Pa nesto slicno tome mozes ubaciti. Ukratko samo opis sta treba da bude u toj kategoriji. —Саша Стефановић ® 14:43, 15. март 2008. (CET)