Пређи на садржај

Корисник:Metodicar/Архива 51

С Википедије, слободне енциклопедије

Без наслова[уреди | уреди извор]

Malo me zamara sva ta naša birokratija. Treba voditi raspravu deset dana, pa potom organizovati glasanje koje traje još najmanje sedam dana itd. Zbog toga sam pokrenuo temu na Vikipolitici (umesto da sam odmah otvorio raspravu), čisto da vidim da li ima smisla ulaziti u sve to. Moja procena je da ne postoji potreban konsenzus ili zainteresovanost za promenu, te da nema svrhe trošiti vreme i energiju svih nas. Takođe, to oko administracije je uvek osetljiva tema i neretko bude ružnih reči (vade se stari slučajevi iz naftalina, otvaraju stare rane), pa je i to još jedan razlog zašto mislim da ne bi trebalo ići dalje, ako je već u startu to imalo jako malu podršku. Mihajlo je, s druge strane, predložio nešto što nema nikakve veze sa mojim predlozima. Jeste da se tiče administratora, ali tu prestaje svaka sličnost :) Stoga bi on trebao da gura dalje taj predlog. Priznaćeš da bi bilo pomalo glupo da ja zvanično predstavljam njegovu ideju, odgovaram na pitanja zašto je ona dobra ili loša itd. To, prosto, treba da radi sam predlagač.

Inače, znam da si ti pacifista i to poštujem (ali stvarno). Nekada sam i ja razmišljao slično i zaista sam u nešto manjoj meri blokirao korisnike nego što je to danas slučaj (da budem sasvim iskren). Ne znam kako je došla ta promena. Mislim da ima (i uvek će biti) ljudi koji poznaju sistem previše dobro da bi se na njih moglo uticati samo razgovorom, jer sistem nije koncipiran tako da imamo pravila i smernice za sve moguće slučajeve, te da neke od tih polemika jako štetnu deluju na ostatak zajednice i teraju novajlije odavde. Ne govorim ovde o Jakši, nego generalno o blokovima iskusnih urednika. Zato sam danas bliže stavu da dobar administrator ne sme biti previše agresivan, ali ni previše mlak, te da treba da bude sposoban da (makar u većini slučajeva, ne uvek) proceni kada se problem rešava razgovorom, a kada blokom.

Što se tiče transparentnosti, znam da je jednom prilikom pokrenuta priča da bi na Trgu trebalo objavljivati sve blokove. Vremenom sam uvideo da je i to ne baš tako dobra ideja (po mom ličnom mišljenju), da često ne doprinosi rešavanju problema, odnosno da čak dodatno dosipa ulje na vatru. Stoga ja uvek na stranici za razgovor blokiranog korisnika ostavim detaljno obrazloženje sa linkovima i svim ostalim detaljima i mislim da je to više nego dovoljno (posebno sada kada može i da mi odgovori, da traži da ga odblokiraju i sl).

Naravno, svestan sam da ne razmišljaju svi kao ja. Dakle, ne pokušavam te ubediti da sam ja obavezno u pravu, nego da zapravo delujem onako kako procenim (uzimajući sve u obzir - dosadašnje slučajeve, iskustvo, pravila, smernice itd) da je u datom slučaju najbolje po projekat i, za razliku od ranijih godina, gledam da i rasprava, glasanje ili bilo šta drugo bude i što efikasnije.

Ovo ostalo neću ni da komentarišem :) Kivi je sada u fazi rasta, odnosno još nije krenuo da rađa. To dolazi posle godinu-dve dana, tako da se ne biste ovajdili od kivija. Ali si mogao da dobiješ palačinke da ste svratili. Blizu sam tvrđave. mickit 20:41, 15. јул 2011. (CEST)

Nisam mislio da kao admin time izbegnem da zajednicu obavestim o bloku i stanem iza svoje odluke, nego prosto da su u našoj zajednici ta obaveštenja na Trgu često okidač za nešto loše. Zato mislim da admin treba (mora) da samom korisniku objasni zašto ga je blokirao (to je daleko važnije) i da je to dovoljno da posluži kao osnova za eventualnu deblokadu, smanjivanje dužine trajanja bloka i sl. Ne znam, možda grešim, ali dok to ne postane zvanično pravilo, radije ću se držati ove prakse. A što se tiče sastanka, taj dan sam radio neki biznis plan (ako znaš šta je to). Radili smo kod mene kući. Fora je u tome što sam veći deo vremena čekao da dobijem papire kako bih završio svoj deo posla - visio sam na netu, bio sam u to vreme i na wikiju, tako da i ne biste puno smetali :) Međutim, nisam mogao da odem od kuće. mickit 21:09, 15. јул 2011. (CEST)
Razmišljam o tome :) mickit 22:40, 15. јул 2011. (CEST)

PV[уреди | уреди извор]

Jesi li razmišljao da organizuješ posredničko veće? To je jedan od načina da se rešavanje problema sa admina prebaci na telo koje bi se koristilo manje-više isključivo dijalogom kao metodom za prevazilaženje nesporazuma? Možda da pitaš Đorđa i još neke ljude koji su se pokazali kao neutralni, koji ne učestvuju toliko u svađama i imaju šansu da dobiju podršku zajednice. mickit 10:21, 16. јул 2011. (CEST)

Европа Окенаида[уреди | уреди извор]

Немам ништа против да почнеш, уколико си спреман. У том случају ја ћу само додати пар ствари пазећи да нам се измене не сукобе. Иначе, баш сам се припремио да ти пишем. Не могу да докучим у потпуности овај опис, који је по свему судећи на тзв. хрватском или српском језику с краја 60-их година 19. века: Na ovoj ploči izvajan jest bik maloglav (=мале главе [?]), kratkih rožćižah, čvrste šije, a prsiuh kriepkih, pa kao da mu se sili, prednjima nogama pohliepno grabi vodu; tielo mu pako od sriedine prolazi u zmijsko, koje se savilo opeta u niekoliko kolutinah (=колутова [?]), a na vršku mu riblji repić. Na bikovu hrbtu ([?]), nakon koga počima prelaz njegova tiela u zmijske kolutine, sjedi okrenuta prema gledaocu, oteta Evropa, koja objema rukama drži pršeću ([?]) zavjesu, dočim je desnu nogu skvrčila ([?]), pa njom se poduprla na bikovu hrbtu, a lievu kosomice ([?]) spustila.--Епаминонда (разговор) 14:05, 16. јул 2011. (CEST)

Гладијатори[уреди | уреди извор]

Е, баш ти хвала на овоме. Јесте, тачно је, само што се овде под цезар мисли на цара, не на Јулија Цезара. А хвала ти зато што сам проверила мој чланак Гладијатори и видела да је неки Немања унео супер бесмислице које наравно, није референцирао, нег је оставио моју референцу у којој то наравно, не пише. Проблем је само у томе што не знам како сад да то вратим. Мораћу да поново пишем... --Јагода испеци па реци 13:10, 17. јул 2011. (CEST)

Поправих. Ево, види сад шта пише у чланку о гладијаторима. --Јагода испеци па реци 13:14, 17. јул 2011. (CEST)
Pa da, ali vidiš ovaj je to uradio da izvineš, kurvinjski, uneo je sasvim drugačije podatke a ostavio staru referencu, tako da u principu, da nisam ja videla (jer sam ja pisala taj tekst), to bi tako stajalo sa lažnom referencom i niko ne bi ni primetio ne zato što neće, nego zato što jednostavn ne zna. Treba vrlo voditi računa o takvim stvarima pri patroliranju, jer mislim da je ovakv delanje sto puta gore od unošenja nereferenciranihz podataka. Jer, ako nema reference, i to nešto govori, ali ovako, samo se bajanjem u pasulj može videti da su podaci netačni ili nereferencirani.--Јагода испеци па реци 14:31, 17. јул 2011. (CEST)

Gadgets[уреди | уреди извор]

Ma jok, ne treba sve da ištikliraš. Imaš pored svakog gedžeta objašnjenje čemu služi i uključiš sebi samo ono što ti treba. Što se tiče kučića i mačića, to je nešto što je aktuelno trenutno samo na en.wiki (ako se ne varam). Otiđi tamo na bilo čiju stranicu za razgovor i videćeš na vrhu crveno srce. To je opcija koja omogućava da drugim korisnicima na jednostavan način dodeliš spomenicu (kod njih su to barnstars), da nekome pokloniš npr. mače (pojavi se slika mačeta i tekst u kojem se korisniku zahvaljuješ npr. za pomoć, njegove doprinose itd). Može da se pokloni i baklava, pivo... Dakle, nije to ništa posebno, ali je naišlo na lep doček i razmišlja se da to bude uvedeno na još neke projekte. Možda ćemo i mi jednom doći na red. U međuvremenu, možemo da iskopiramo i prilagodimo njihovu skriptu. mickit 16:20, 17. јул 2011. (CEST)

Одг: Брисање[уреди | уреди извор]

ОбрисаТо. --Ђорђе Стакић (р) 17:30, 20. јул 2011. (CEST)

Апокалипса[уреди | уреди извор]

Те налепнице си могао и ти да ставиш, не би ти спала круна с главе. А ако мислиш да налепница транскрипција није требало да буде окачена на овај чланак, слободно је скини. Даље, мислио сам ја да окачим и налепницу сређивање будући да су реченичне конструкције у потпуности супротне синтактичким правилима српског језика (при чему је, претпостављам, приљежно коришћен наш драги Гугло), али, то остављам за неки други пут.

--Sly-ah (разговор) 18:34, 22. јул 2011. (CEST)

:)[уреди | уреди извор]

Џе си кемичару? --Ана пиши ми 00:34, 24. јул 2011. (CEST)

Боли тебе увце, према потреби можеш да промениш занимање. Па, добро, 'де си билогу дивни, ш'а има? Је л' примећујеш мој смешак? --Ана пиши ми 09:34, 24. јул 2011. (CEST)

Сви нешто вредни у последње време, и моји се бацили на реновирање, па 'ајд рекох и ја да радим нешто. Нема ништа, ето написала сам мастер рад па сам га дала на читање члановима комисије, па сад док чекам рекох да узмем и овде да напишем неки чланак, приметих да се онај шаблон о облицима рељефа мЛого црвени. И ето тако, на ту тему... --Ана пиши ми 10:12, 24. јул 2011. (CEST)

Хаха, ма јок, 'де може од мене нешто да буде, одавно ја знам да сам изгубљен случај, него 'ајде кажем дај да завршим те мастер стјудије и да посетим неке конференције, а после пос'о, докторске студије, терен, лабораторије, па све у круг. Тежак је живот нас умјетника и лучких радника, но што би рек'о Пеле: „Ладно, ал' стандард!“ --Ана пиши ми 17:33, 24. јул 2011. (CEST)

;-)[уреди | уреди извор]

Хвала за споменицу! Посебно ми значи од тебе, вредног сарадника.--Епаминонда (разговор) 19:48, 24. јул 2011. (CEST)

Di si Metodije...[уреди | уреди извор]

Šta ima novo? Nego, da te pitam, pitala sam Epija, ali izgleda da nije tu, pa da pitam tebe. Ouera - vidi da li je taj naziv ispravan. Sumnjivo mi jer su u srpskom retke samoglasničke grupe tipa -oue-, a ja nikad nisam čula za to, a pošto si ti, vidim već pdobro izverziran u mitologiji, možda si već naišao na ovaj pojam.

PS:E, da, moram opet da se falim. Vidi gde smo bili pozvani da damo konferenciju. (Pogle logoe na dnu stranice).

Aj, vidi mi ove ouere, pa da ispravljamo. --Јагода испеци па реци 10:40, 25. јул 2011. (CEST)

Hvala, i na cesrtitkama i na odgovoru. Cekacemo Epija, onda. :)--Јагода испеци па реци 13:56, 25. јул 2011. (CEST)

Pa kaže i Epi da je Orea, ali smo u međuvremenu otkrili da je prepisan sa bs viki te je sad na Prenosu članaka. Naravno, biće obrisan jer je zapravo neuspeli prenos, pošto nema literaturu. Ako imaš ti, i naravno, imaš volje, možeš da ga središ. Što se naslova i samog imena tiče, pogledaj razgovor... --Јагода испеци па реци 01:05, 26. јул 2011. (CEST)

Ma samo gazi! Ovo ce sigurno bit izbrisano za sedam dana, mada moze da se brise odmah jer nema osnovni uslov, a to je literatura. Ali ako hoces da napises novi clanak na istu temu, nista lakse nego ovo obrisati. Samo ti pisi. --Јагода испеци па реци 11:14, 26. јул 2011. (CEST)

OK. Kako god ti hoces. :) --Јагода испеци па реци 11:49, 26. јул 2011. (CEST)

Па ви...[уреди | уреди извор]

... имате планинске богове?! А од којих су стена изграђени? --Ана пиши ми 11:46, 26. јул 2011. (CEST)

Ах, да, знам, ти не разликујеш кречњак и гранит... --Ана пиши ми 15:36, 26. јул 2011. (CEST)

Е па тако, видиш, минерал по минерал, и научићеш ти све стене! --Ана пиши ми 19:44, 26. јул 2011. (CEST)

А јесте, и то што кажеш - не ваља хемичар који зна геологију, никако! Нити геолог који зна хемију, зато је ја не знам. --Ана пиши ми 20:07, 26. јул 2011. (CEST)

Ту си у праву, ал' не могу да знам и хемију и физику, то се коси за логиком. Замисли пре неки дан зеза ме мој профа како ето стварно не личим на геофизичара, и каже други неки професор: „Ма није Ана ваљда стварно геофизичар, никад не бих рекао, баш не изгледа тако“. И оплетоше ти они по (гео)физици за тили час... ех, да си ти биЈо ту... --Ана пиши ми 20:38, 26. јул 2011. (CEST)

Суида[уреди | уреди извор]

Код нас се то прилагођава као Суида, премда је то, како видим у овом чланку грешка коју је направио Евстатије Солунски. Правилније би било да је Суда, јер се она оригинално зове Σοῦδα а не Σουΐδας, дакле без оног ι. Па ипак, као што рекох, у нас је задржан тај неправилан облик. Користио га је чак и Милош Ђурић. Иначе, ја сам чуо само за енциклопедију, али не и за аутора истог имена. Кад се каже чланак од Суиде, мисли се на чланак из Суиде, илити на одредницу из Суиде.--Епаминонда (разговор) 18:59, 27. јул 2011. (CEST)

Могуће. Није искључено да је постојао и такав. Треба се позабавити тиме. У сваком случају, нема на чему. :-) --Епаминонда (разговор) 19:28, 27. јул 2011. (CEST)

Ево ме[уреди | уреди извор]

дошао сам мало кући, па имам приступ нету :). --Јован Вуковић (р) 19:06, 27. јул 2011. (CEST)

Хм има још времена до тада. Сада сам прва година мастер студија. Надам се да ћу у октобру да упишем и другу, па ћемо бити колеге догодине :). --Јован Вуковић (р) 19:15, 27. јул 2011. (CEST)
И ја мислим да би било боље, али видећемо, за то бих морао да јурим неку мало јачу везу, овако ће бити тешко :). Али имам још годину дана, не жури ми се још да размишљам о томе :). Како је теби? Јел слушају деца? --Јован Вуковић (р) 19:18, 27. јул 2011. (CEST)
Хехе ако одмарај мало, није лако ни радити са децом целе године :) --Јован Вуковић (р) 20:07, 27. јул 2011. (CEST)

Хм, па држао сам им један час у оквиру наставе методике :). Није било лако, а мене су још и слушали. Причали су ми неки наставници каквих проблема имају, па их сада и разумем :) --Јован Вуковић (р) 20:11, 27. јул 2011. (CEST)

Да ту се у потпуности слажем са тобом :) --Јован Вуковић (р) 20:13, 27. јул 2011. (CEST)


Ознаке опасности[уреди | уреди извор]

Здраво. Видим да си ти почео чланак о ознакама опасности. Занима ме текст тих ознака на српском језику. Јесу ли те смјернице преведене на српски негдје званично, или је још увијек дозвољен слободан превод тих ознака? --2e1a0 (разговор) 03:14, 1. август 2011. (CEST)

У реду, хвала. А, знаш ли да ли постоје негдје већ преведене и Х и П ознаке? --2e1a0 (разговор) 10:46, 1. август 2011. (CEST)

Identifikacija[уреди | уреди извор]

Možeš li pogledati jesam li dobro identifikovao ove životinje, odnosno da li su to zaista impale ili neki njihovi srodnici? mickit 13:48, 1. август 2011. (CEST)

Hvala mickit 16:37, 1. август 2011. (CEST)

Е...[уреди | уреди извор]

... је л' знаш да ми дођеш палачинку? Не сећам се зашто... --Ана пиши ми 18:01, 1. август 2011. (CEST)

Па ти гледај кад нећеш да једеш... Види, ја сам сад на терену и мЛого ћу да смршам због тога, па ми палачинка (а поготово ако има целу воћку у себи) стварно добро дође кад се врнем у цивилизацију. ДаклеМ, следећи пут ти мени лепо дођеш ту палачинку, а као танте за кукурику, могу и ја теби да дођем једну, па да једемо заједно. --Ана пиши ми 21:13, 1. август 2011. (CEST)

Ма хајде молим те, па коме су лекари још добра донели? Ја њих уопште не слушам, чак ни кад причају (јербо увијек о медицини зборе). Тако да, слушај ти искуснога геолога, тј. мене, па се баци на оно што ваља! А као поклон ћеш од мене да добијеш једну метаморфну стијену са Власине! Па 'де ћеш лепше?! --Ана пиши ми 21:19, 1. август 2011. (CEST)

Да је чуваш као украс, него шта ћеш друго? Знаш како су ове лепе, толико су метаморфисане да сјаје! А и коначно да научиш и неку стену, то је чак и биолозима битно. --Ана пиши ми 21:31, 1. август 2011. (CEST)

ŠRP[уреди | уреди извор]

Nisam siguran. Kako uopšte izgleda jedan takav dokument? Možda možeš da fotografišeš ŠRP svoje škole ili da grafički predstaviš npr. faze procesa razvojnog planiranja. Ukoliko se rade analize korisnosti jednog takvog dokumenta kroz praćenje uspeha učenika pre i posle početka njegove primene, ankete đaka, roditelja i nastavnika, rezultati mogu da se prezentuju u vidu grafikona. Ukoliko se organizuju seminari na kojima se razgovara o ovome, možeš da priložiš par fotografija itd. mickit 22:21, 2. август 2011. (CEST)