Корисник:Metodicar/Архива 6

С Википедије, слободне енциклопедије

Бакарно доба[уреди | уреди извор]

Бакарно доба или Енеолит или Халколит је период у Праисторији који се наставља на Неолит (или Млађе камено доба) а наслеђује га Бронзано доба (када су људи овладали легуром бакра и калаја). У литератури је негде издвојено као прво доба металног периода (у подели бакано, бронзано гвоздено доба) док га други аутори сврставају уз Неолит, дакле на крај Каменог доба. У сваком случају, то је период између 3000 и 1900 године пне, када човек поред камена за израду оружија, оруђа, накита и сл почиње да користи и метал - и то баш бакар, јер је он био најдоступнији у природи. Дакле било који од назива је тачан и у употреби (само зависи који аутор који назив користи). Надам се да сам помогла, хм хм... Мало сам опширна, извини. Да ли могу још некако да помогнем? --S.sanja (разговор) 23:20, 24. март 2008. (CET) ПС Није исто што и Бронзано доба... Никако није исто! Разликује се како технологија тако и материјална култура која је прати, уметност, начин живота...Бронза (долаѕи касније) обухвата 2. миленијум пне. дакле грубо речено 2000-1000г.пне. --S.sanja (разговор) 23:23, 24. март 2008. (CET)

НАРАВНО , мораћеш да скраћујеш, немој да кажеш после да те нисам упозорила!!! Имам једну молбицу:где је она проклета страна у техници где је објашњено како се архивира страна за разговор, или имаш неки предлог како то брзо и једноставно да урадим? --S.sanja (разговор) 23:48, 24. март 2008. (CET)

Uspelaaaaa!!!!!, HVALAAAA!!! Tražila sam tu stranicu i nikako da se nađemo, ja je tražim, a ona se skriva...c...c...c... Ali, pomogao si mi da je ipak upecam!!! Hvala još jednom. Baciću se na Bakar, ali (sad crvenim) ako padnem iz Integrisanih sw rešenja ili projektovanja (sad mi je kolega poslao optimistički mail:„uradi korisnicki definisane tipove, makar dva primera za svaki tip... neki triger, klaster“ hm... šta da kažem, nemam ni kome da se žalim, šmrc! ;) Rećiću - uništi me Praistorija! --S.sanja (разговор) 00:20, 25. март 2008. (CET) Meni jeste.. Zato me i mrzi da učim, ali moram.. Imam uz to još 2 koja moram BRZO da skidam sa vrata... u narednih - nedelju, dve... Ali kao što vidiš - sve radim samo da ne radim zadačiće...Ljubac,--S.sanja (разговор) 00:41, 25. март 2008. (CET)

Zabavnik[уреди | уреди извор]

He he. Slažem se. Često kada kažem nešto što zvuči čudno ortaci me s dozom ironije pitaju: "Je l' si to čitao u Zabaviku?". To je odavno postao običaj. Ali znam i mnoge koji ga čitaju. Što bi rekao jedan moj ortak: "Ma svi čitaju Zabavnik samo neće da priznaju". :) --loshmi (разговор) 19:15, 25. март 2008. (CET)

Nakon što mi je i Grofazzo rekao da ga i on čita, napravio sam ovu kutiju :) --loshmi (разговор) 21:07, 25. март 2008. (CET)
ПЗОвај корисник чита Политикин Забавник.

Zašto da ne. Zabavnik je ugledan časopis za koji pišu mnogi poznati naučnici, pisci, stručnjaci iz raznih oblasti uopšte, pa je samim tim i relevantan izvor. Ne računajući "Verovali ili ne", naravno :) --loshmi (разговор) 21:40, 25. март 2008. (CET)

ПСЕ[уреди | уреди извор]

Ух, колега, не знам да ли си видео овај шаблон? Мислим, не смета ништа да имамо два, ако ти овај новији више одговара, али чисто да ти укажем и на постојање овог :) Поз --Кале info/talk 20:27, 25. март 2008. (CET)

Да, да, овај новији је компактнији. Лепо, лепо, свака част :) --Кале info/talk 20:40, 25. март 2008. (CET)

Нека, само да он ради :) --Кале info/talk 20:44, 25. март 2008. (CET)

Хех, сад видех мучну никад довршену сирћетну на порталу. Што се спајања тиче, мислим да је оваква подела последица потребе да се страна нечим попуни, па ако спојиш, мораћеш и да измислиш нешто ново да попуњава шупљине :) --Кале info/talk 21:02, 25. март 2008. (CET)

Јао, хихихихихи, ниси још упознао Челичног?! Не могу да верујем :Р --Кале info/talk 21:08, 25. март 2008. (CET)

Е а што се фармације тиче, са мешовитим успехом терам себе да напишем један чланак дневно о антимикотицима, да бар њих имамо потпуне. Оглед месеца бисмо морали да направимо, та идеја ми се баш пуууно допала. --Кале info/talk 21:10, 25. март 2008. (CET)

Хехе, ма јок бре, то је Горан :) --Кале info/talk 21:27, 25. март 2008. (CET)

Ех, да је увек тако... --Кале info/talk 21:34, 25. март 2008. (CET)

Хех, што се уоште обазиреш на оно што си писао. Мислим, што се мене тиче, слободно, моја страна за разговор не подлеже никаквим правилима :) Шала мала, `закоментариши` слободно, ако мислиш да треба :) И наравно, оглед пошаљемо на Оставу, ако немаш ништа против, да будемо колегијални :) --Кале info/talk 21:53, 25. март 2008. (CET)

Ух не знам д али је требало преусмеравати Шаблон:Елементи-табела на овај нов. Овај Шаблон:Елементи-табела је направљен да буде на врху чланака о хем. елементима. Ово је по мени мало гломазно. Погледај сад неки елемент. Али то је само по мени. Ајде питај још неког шта мисли о томе (нпр. кале), па како одлучите нека стоји. Да не буде да намећем своје мишљење . Иначе свака част за матамата, баш ми је било интересантно :) —Јован Вуковић (р) 21:58, 25. март 2008. (CET)

Ено, одговорих код Јована. --Кале info/talk 22:19, 25. март 2008. (CET)

Немој се љутиш колега :) Периодни систем јесте много `хемичарскији` од оне табеле, али морамо малкице да га компактујемо. Ево, чим се ослободим инструменталних метода, наћићемо начина да инкорпорирамо ПСЕ у те чланке. Еј бре, па ја учим сада неку црну електрохемију, органска је мила мајка за ово :) --Кале info/talk 22:34, 25. март 2008. (CET)

Јооој, да знаш да сам њу положио, али ето, ова ме сачекала иза ћошка. Испаде да морам да знам целу електрохемију да бих разумео кондуктометрију, која се отприлике толико нашироко користи, да мени дође жао што учим ово :) Елем, отвори ли ти Гмаил налог, или се још увек држиш инфериорних мејл сервиса :Р --Кале info/talk 22:44, 25. март 2008. (CET)

Ма дај молим те[уреди | уреди извор]

Који бре сељачки менталитет које бре глупости,как`и бре бакрачи.Иди бегај.

Пошто си се вероватно истрипов`о `ер не одговорих дма`о(тј. чеју ујутру),само да појасним.Пукла ми је веза,а потом сам цео дан или кунтао или био у некој гужви и некој врсти доместик,што би рекли браћа АнглоСаксонци,гњаваже,па нисам им`о времена ни за шта скоро.Но,елем да ти одговорим.

Не знаш ко је Челични који трчи са мноме?Доообро,ако ти тако кажеш.Што се пак слике тиче,е ту си у праву,ја сам онај у средини(гег,очигледно).(Иначе има так`их слика још које куде.)

Толико од мене за ово јављање,а као што ја волим да парафразирам Шејна Мекгована у оваквим ситувацијама ...be easy and free,when you`re talking to me... Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 15:49, 26. март 2008. (CET)

Па је`,он je уп`о у бару,ал` му беше врло фино.(There is a lot of sick people in this town.)Слободно питај ко је победио,нема ту шта да се таји.Ја сам га офутио,пошто је он упао у велика го*на,код великог блата.Шта ћеш,погреши човек.

`ајд`,па се куцкамо. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 17:44, 26. март 2008. (CET)

Шаблон2[уреди | уреди извор]

Што се тиче шаблона, јесте леп и лакше се сналази у њему, али некако ми је много упадљив и превелик. Онај мањи ми је некако прегледнији за саме чланке, јер са овим чланци изгледају некако пренатрпано. Али у сваком случају шаблон ће бити користан. Што се тиче портала веома сам срећан да је неко покренуо. Ја се већ дуже време носим мишљу о покретању истог. И доприносићу на овоме колико будем био у могућности. Извини што одмах нисам оговорио, али синоћ сам изненада позван на неки рођендан, па се је остало целу ноћ, ујутру се ишло на алге, па сам потом скупљао потписе за петицију о заштити старе планине до пола четири, па после вежбе и ево тек сад сам стигао кући и то мртав уморан . Саћу да легнем мачице да одспавам. --Јован Вуковић (р) 17:49, 26. март 2008. (CET)

Kad još nisam otkrila kako da šaljem kolače putem neta - ovo je jedini način da se zahvalim... :) A nema ni jedna -spomenica (šmrc)... Našoj Viki fali malo ženstvenosti... ;) Da li da u „Bakar“ direktno u članak ubacim (pra)istorijski aspekt ili da ga bacim na stranu za razgovor? --S.sanja (разговор) 18:00, 26. март 2008. (CET)

Manjina...da, zamisli kako bi bilo da nas je više - cvetići i srdašca na sve strane.. (hehe...), a stranice za razgovor bi bile tako zarkčene da ona arhivica ne bi bila dovoljna... . Eh... Moraću da okrenem 2,3,4....n brojeva tel. da poradim malo na na tom problemu? ;) Odoh da nešto škrabucnem... :) --S.sanja (разговор) 18:35, 26. март 2008. (CET)

Nema na cemu... i drugi put ;) --S.sanja (разговор) 12:28, 27. март 2008. (CET)

Кутијица[уреди | уреди извор]

Поз. Направио сам ти кутијицу. Погледај {{Корисник Вики/Хемија}}. Поз. -- МаркоМартиновићРазговор 20:25, 26. март 2007 (ЦЕТ)

да, знам,...[уреди | уреди извор]

... и мени чудно изгледа тај чланак... --Wlodzimierz (разговор) 00:31, 27. март 2008. (CET)

па не знам да ли ће бити било какве статистичке значајности тог графикона ;) Сем што ћеш закључити да живим у лудим условима препуног стана :) и још луђим условима истраживачког рада ;) Оне биљке само мало средих, немам енергије сад после семинара да се малтретирам са њима. Поз, --Wlodzimierz (разговор) 00:36, 27. март 2008. (CET)
ма нее :) стандардни семинар је био у питању, не наставнички. Причаћу :) --Wlodzimierz (разговор) 00:42, 27. март 2008. (CET)

Петиција[уреди | уреди извор]

Па мислим да се потписује и у Београду на биолошком факултету. Али видећу ко још из Београда скупља потписе па ћу да ти јавим. Иначе ради се о петицији за заштиту Старе планине, јер се планира противзаконита изградња ски центра (без одобрења министарства и завода за заштиту природе Србије). Иначе да се похвалим да сам јуе скупио око 260 потписа :))). --Јован Вуковић (р) 16:42, 27. март 2008. (CET)

Јесте[уреди | уреди извор]

То би му било име. Видиш како је леп јупак, први пут у животу видим ово једињење, а могу да му дам име :) А угљеник субоксид ми баш никад не би пао напамет... --Кале info/talk 20:53, 27. март 2008. (CET)

Не знам просто од које ћу се згрожености најпре опоравити :Р Теже ми ипак пада што не волиш органску... Него, да ли ви биолози правите разлику између гљивице и гљиве или могу да направим преусмерење? --Кале info/talk 21:04, 27. март 2008. (CET)

Можеш, можеш (мада ми се не свиђа што ме то питаш) само нека буде у Портал именском простору. Да, рачунам да им ми тепамо из неког разлога, а истина, ове коју су нама значајне јесу сићушне, па ето, можда због тога. --Кале info/talk 21:13, 27. март 2008. (CET)

Видех овај драфт, покушај да га уклопиш у ову доњу празнину са десне стране, можеш да насловиш као `Како ти можеш да помогнш` или `Савети за уређивање`. Ух, и узгред буди речено, ону естерификацију бисмо могли да заменимо нечим, јер естерификација и није баш тако једноставна, сложићеш се, а и већ доста дуго стоји :) --Кале info/talk 01:50, 28. март 2008. (CET)
Ма супер је. Видео сам радно, али нисам знао о чему се ради, тј. нисам знао да је то за портал. А поруку сам видео касно увече и ујутру заборавих да одговорим. Свака част за рад на порталу. Да имам неке споменице дао бих ти :))). Што се тиче оне петиције, нисам се видео са овим дечком из еколошког друштва. На састанку је неком, баш у вези са старом планином. Присуни су тамо и ови из министарства, па им он износи замерке. Видећемо шта ће да испадне тамо. Кад сазнам ко у Бг-у скупља потписе јавићу ти --Јован Вуковић (р) 21:54, 28. март 2008. (CET)

Хех, неорганска :Р Али ред је, дуго је стајала органска, па `ајде :) --Кале info/talk 22:33, 28. март 2008. (CET)

Цццц, не док сам ја овде :Р (сада следи једна џедај борба добра (органске) против зла (зна се)) --Кале info/talk 22:49, 28. март 2008. (CET)

Ма ОК је тај део, мени ће једног дана требати као овај , али нећу да га правим без бар 50 чланак где би се користио, не исплати се :) --Кале info/talk 23:02, 28. март 2008. (CET)

Пих, ово је примењена хемија, захтева више разматрања од неких тамо соли и смехуљивих гасова :Р --Кале info/talk 23:16, 28. март 2008. (CET)
Само да кажем да те потпуно подржавам у борби за неорганску хемију која је по мени много лепша. А што се тиче ове џедајске борбе, нећу много учествовати, али радићу на оној „злој“ страни. —Јован Вуковић (р) 13:01, 29. март 2008. (CET)