Пређи на садржај

Корисник:Mihajlo Gicić/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Акали[1], позната као "Песница сенеке", је изузетно агилан борац у свету Лиге легенде. Она је део клана Кинкоу, тајне организације која се бави одржавањем равнотеже између светлости и таме. Њен стил борбе се базира на брзини, окретности и изненадним нападима, што је чини веома опасном противницом у борби.

Акали је позната по својим двоструким камама[2], које користи како би нанeла високу штету непријатељима. Њене вештине укључују способност да се телепортује између сенки и да се сакрије од непријатеља, што јој омогућава да изненади противнике и побегне из опасних ситуација.

Осим својих борилачких вештина, Акали такође поседује моћне магичне вештине. Она користи ове моћи како би обманула своје противнике, што је чини веома опасном и тешком за предвидети током борбе.

Акали је омиљенa међу играчима због своје изазовне игре и високог нивоа вештине који је потребан да би се ефикасно користила. Њена способност да се брзо креће кроз терен и наноси брзе ударце чини је идеалним избором за играче који воле брзе и тактичке борбе.

Уз то, Акали је такође популарна због свог привлачног дизајна и интригантне позадинске приче. Њена мистериозна прошлост и борба за правду чине је ликом који је лако заволети и истраживати.

У целини, Акали је херој који комбинује брзину, моћ и тактичку дубину, чинећи је незамењивим чланом тима у свету Лиге легенде. Напуштајући Ред Кинкоу и своју титулу Песнице Сенке, Акали креће сама, спремна да буде смртоносно оружје које њеном народу треба. Иако задржава све што је научила од свог учитеља Шена, обећала је да ће бранити Ионију од њених непријатеља, једно убиство за другим. Акали може да нападне у тишини, али њена порука ће бити јасна и гласна: "Плашите се убице без господара."

Историја[уреди | уреди извор]

Рани Живот[уреди | уреди извор]

Акали је рођена унутар Реда Кинкоу, као ћерка Таноа и Маy Џомен Теи. Маy је била позната као Песница Сенке и један од лидера Кинкоу задужених за очување деликатне духовне равнотеже Ионие[3]. Као дете, Акалини родитељи су често остављали под бригом других Кинкоу мајстора као што су Мастер Кушо или Кен[4]. Када је била под Кеновом бригом, Акали је учила многе технике са шурикенима и усавршавала своје вештине у брзини и агилности. Акали је показала велики потенцијал као члан Кинкоу реда и често је тренирала заједно са Кушовим сином и именованим наследником Шен[5].

Напад Реда Сенке[уреди | уреди извор]

Током Ноксенске инвазије на Иону, усвојени син мајстора Куша и бивши студент Зед[6] вратио се у ред након што је отишао да учествује у рату. Са војском својих следбеника, Зед је планирао да изврши насилно преузимање Кинкоу реда и наизглед је убио мајстора Куша, трансформишући Кинкоу у Ред сенки. Зед и његови следбеници су убили преостале становнике Кинкоу, укључујући Акалиног оца Таноа. Срећом, Акали је побегла у давно напуштени храм у источним планинама заједно са малом групом других становника, укључујући њену мајку Маyм, Кен и новог ученика, Шена.

Обнова Кинкоу Редa[уреди | уреди извор]

У планинама, Шен је започео обнову Кинкоу реда враћајући се на његове три основне филозофије: чисту непристрасност Посматрања Звезда, доношење пресуде у Пролажењу Сунца, и елиминацију неравнотеже кроз Орезивање Дрвета.Маум је била задужена за Орезивање Дрвета, тренирајући Акали и неколико других ратника да постану убице које би елиминисале оне који би претили равнотежи. До девете године, Акали је постала блиска пријатељица са другим ратницима као што је Фаy, Маyмовом младом ученицом и могућом наследницом. Иако је Акали била вешта, често је била нестрпљива и разиграна, често правећи проблеме Фаyи и ратницима због своје неискусности.

Сусрет са Навори Братством[уреди | уреди извор]

Док су тренирали и увежбавали тактике, Акали и остали ратници су наишли на групу ратника из Навори Братства, ионијског националистичког покрета формиране након ноксенске инвазије која је тренутно тражила људе за присилно регрутовање у своју војску. Акали и група ратника су се сакрили у дрвећу, не желећи да доведу братство до свог Кинкоу храма. Користећи разне трикове и замке, успели су да уплаше ратнике убеђујући их да је шума проклета.

Током тог процеса, група је случајно наљутила древни дух природе који је почео да бесни и заробљава ратнике у лозама. Фаy је брзо покушала да их ослободи док јој је Акали помагала, противно Фаyним наредбама, тако што је брзо трчала око духа и одвлачила му пажњу. Док је Акали извлачила неке од ратника на сигурно, Фаy је изненада погођена од стране духа и пала на земљу, тешко повређена и са сломљеном ногом. У том тренутку, Маyм, Шен и Кен су стигли баш на време да отерају духа и спасу ратнике.

У храму, Акали су похвалили њене колеге студенти за њену брзину у спасавању. Када се Фаy пробудила, схватила је озбиљност својих повреда јер је изгубила ногу и није могла да хода. Када је Акали покушала да је утеши, Фаy је осудила Акали, окривљујући је и љутито реаговала због тога што је прекршила њене наредбе. Чувши њену узнемиреност, Маyм је ушла у собу и утешила Фаy, обећавајући да ће пронаћи начин да излечи Фаyнину ногу и омогући јој да поново хода како би могла да се бори као њен ученик. Акали, чувши разговор, видела је љубазност коју је Маyм показивала према Фаy и уплакано је отишла.

Постајање Песнице Сенке[уреди | уреди извор]

Са четрнаест година, Акали је формално започела свој Кинкоу тренинг, одлучна да једног дана наследи своју мајку и постане нова Песница Сенке. Иако није поседовала магичне таленте као остали који би преузели њену улогу, доказала је своју вредност титуле чистом вештином. Убрзо је Маyм одступила са своје позиције Песнице Сенке и фокусирала се на менторство других ратника, званично доделивши Акали титулу своје наследнице.

Напуштање Кинкоу Реда[уреди | уреди извор]

Како је ноксијска инвазија завршена и Ред сенки постигао несигурни споразум са Кинкоу, Акали је полако увиђала патње свог народа. Почела је да преиспитује своју сврху као Песница Сенке и да ли заиста испуњава своје дужности у Орезивању Дрвета. Шен је стално позивао на уздржаност, подучавајући је техникама медитације и мантрама да укроти њен дух. Међутим, Акали је веровала да је Шен спутава, стално се свађајући и пркосећи му док је на свој начин елиминисала непријатеље Ионије.

Коначно, уморна од Шенових ставова о равнотежи Ионије, Акали је увредила Шена и разболела од Шенових ставова о балансу Ионијске земље, увредивши читав ред тврдњом да су немоћни, тврдећи да њихов недостатак акције у корист духовног баланса доводи до већег страдања Иониаца у Материјалном Царству. Акали је званично напустила ред, одбацивши своју титулу као Песница Сенке, док ју је Шен пустио да оде без расправе. Шен је веровао да је то пут којим Акали мора сама проћи с надом да ће се једног дана вратити редовима, иако зна да је то одлука коју само она може донети.

Саветник у Вeлиу[уреди | уреди извор]

У приморском селу Вели, скривеном фантомском луци с мистичним својствима, Акали је кренула у мисију да убије саветника из Пубоја који је продао свој народ Ноксијским освајачима у замену за злато и сигуран пролаз. Посетила је свог мајстора тетоважа Болија. Док је цртала тетоважу змаја на својим леђима, саветник из Пубоја је ушао у Болијеву радњу са три чувара. Акали је планирала да их убије на лицу места, али је Боли наговорио да обави посао ван његове радње овај пут, на шта је она пристала. Ван радње, Акали је пришла и убила чуваре саветника сакривши се у облаку дима и испаливши неколико шурикена пре него што је коначно убила самог саветника.

Поновни сустрет са Шеном[уреди | уреди извор]

Иако је постала независни убица и напустила Ред Кинкоу, Акали је и даље одржавала блиске односе са Шеном, који је наставио да делује као њен ментор. Једног дана, двоје су наишли на ноксијског дечака у провинцији Навори како сече Чуварско дрво. Док је Акали планирала да казни Ноксијанца грубом силом, Шен је предложио да пронађе другачији приступ. Како је Ноксијанац пунио своју кочију, Акали је стигла и сломила точкове кочије својим шурикеном, откривајући да је ноксијанац заправо младић, на изненађење Акали.

Како је сок Чуварског дрвета почео да тече у светиште, пробудио је свог заштитника, великог каменог чувара који се полако кретао према ноксијанцу. Дајући Акали своју способност да види у Духовни свет, открио јој је да је чувар покретан бесом шуме, тражећи да врати баланс и освети Чуварско дрво убијањем Ноxијанца. Против Шенових жеља, Акали је навалила напред и напала чувара с мало или никаквог ефекта. Покушавајући да подигне кочију с Ноксијанцем, Акали је схватила да је једини начин да се обнови баланс тај да дечак засади ново дрво на његовом месту. Узимајући семе с оближње гране, Акали је натерала дечака да посади семе у земљу пре него што је Шен користио своје духовне моћи да тренутно узрасте семе у младицу. Дигнувши кочију с дечака, Акали му је упутила упозорење да не наноси штету земљи док је Шен користио своје моћи да младицу прерасте у још веће Чуварско дрво, обавијајући себе око светилишног чувара.

Потрага за Зедом[уреди | уреди извор]

У Зону, Акали је добила информацију да је Зед недавно убио Кинкоу мајстора Алтона, рођака Шена. Пронашавши Шена у шуми Олџи како убија корумпиране духове, Акали му је саопштила вести о мајстору Алтону, рекавши да зна у ком месту Зед борави и сугеришући да она и Шен иду да се суоче с њим, на шта је он несигурно пристао.

Једном у таверни у Тонексу, двоје су сазнали од газде да је Зед већ отишао и напао цветну долину пре него што је кренуо на север према Шулу. Акали је предложила да га прате, али је Шен рекао да мора да путује на југ да би убио демоне који тероришу село. Акали је покушала да убеди Шена да је прати до Шуала, али је Шен остао посвећен својим дужностима као око Сумрака, подстичући своју бившу ученицу да не јури Зеда сама. Игноришући Шеново упозорење, Акали је узела чамац и одједрила најбржим путем до Шуала.

Путујући до радионице близу Кинкоу храма Коешин, Акали је пронашла групу Зедових војника маскираних као Кинкоу, укључујући Зедовог шегрта Кејна[7]. Кејн је рекао Акали да су њихови мајстори унутра у радионици док је Акали запретила њима позивајући групу Кинкоу ратника да бране храм. Затим је Зед изашао из радионице, а за њим Шен, који је наредио Акали да пусти Ред Сенки да прошетају слободно, пошто је Зед прогласио Код Туон, почасни позив за привремени мир који им дозвољава да једни друге пусте без борбе. Међутим, Акали није била задовољна само тиме што је пустила Зеда и навалила да га убије, што је Зед лако избегао користећи сенке, док су остали његови војници брзо побегли из Кинкоу храма. Бесан због Акалине непромишљености, Шен јој је рекао да се никада не бори са Зедом и да ће се с њим борити сам у будућности, званично објавивши да је примирје између Реда Сенки и Кинкоу завршено.

Шен је на крају открио Акали шта се догодило у радионици, Зед је дошао да упозори Шена да је серијски убица Џин побегао и да жели да га врати у затвор. Иако је Зед желео да се удружи са Шеном и ухвати Џина, Шен је одбио и инсистирао на хватању Џина сам, без помоћи Реда Сенки, објављујући да ако види Зеда да се меша, онда ће га лично убити и коначно решити њихове рачуне.

Хватање Џина[уреди | уреди извор]

Акали је пратила Шена док је истраживао трагове сложених трагова у потрази за убицом Џином[8]. Шенова истрага га је на крају довела до закључка да Џин сарађује са Кашури , радикалном националистичком групом која има везе са Навори братством. Тај траг довео је Шена до Нанеа, верујући да је старешина села потенцијална мета Џиновог низа убистава. Једном на месту злочина, Шен је зауставио Акали да не гледа тела, рекавши да једноставно није спремна да види ужасе које је Џин починио.

На крају су Џинове замке активиране како су десетине бомби скривених у лампама широм Нане почеле да експлодирају, убијајући многе и проузрокујући огромну штету граду. Акали, приметивши експлозију издалека, заклела се да ће убити Џина за оно што је урадио. Примећујући малу лађу у даљини и закључујући да је то где Џин бежи, Акали је захтевала да сазна куда иде, сазнајући да иде према Пилтоверу.

Одлучивши да сама прати траг Џина, Акали је запловила и стигла у Пилтовер. У потрази за Џином, Акали је испитивала многе локалце, што ју је довело до подземља. У Зауну, сазнала је да је Џин нападао трговачке кланове Пилтовера које се баве извозом оружја у Ионијску земљу. Питајући Пилтовер војнике, Акали се нашла у позоришту у заунском кварту Мистфлор, где се наводно Џин борио са Ферос кланом.

У позоришту, Џин је открио сложену замку за Акали, желећи да је учини четвртом жртвом у свом узнемирујућем уметничком делу док су три пилтошанина висила са дрвећа на машинама. Те машине су почеле да испаљују харпуне на Акали, која их је једва избегла бацајући дим пре него што је онесвестила експлозијом коју је створила Џинова пушка.

Џин, предвиђајући долазак Зеда и Шена, поставио је замку везујући Акали за дрво близу његовог привременог мамаца. Док је Џин покушавао да убије њих двојицу помоћу машина из Зауна, Зед је успео да баци дим Акали, показивајући јој уже и ослобађајући је из Џинове замке. Док је Џин био спреман да пуца у Шена, Акали је излетела из дима и ударила Џина у земљу, узимајући његову пушку и спремајући се да га убије због његових злочина док је Шен молио да то не чини јер је морао да доведе Џина живог у Ионију. Пре него што га је могла убити, Зед ју је одгурнуо и ухватио Џина, захтевајући да му каже како је изашао из затвора. Џин је једноставно одговорио криптичним загонеткама, тврдећи да Зед већ зна ко га је ослободио пре него што га је Зед бацио пред ноге Шену и Акали, тврдећи да је њихов договор завршен док је брзо побегао из Зауна.

Изглед[уреди | уреди извор]

Акали је витка али мишићава жена са светлом кожом и црвено-браон очима. Њена густа црна коса често је рашчупана, везана у велику, неуредну пунђу која се шири у свим правцима. Такође има тетоважу светлоплавог змаја међу белим облацима који се увијају око њених руку и преко леђа рамена.

Њена типична професионална одећа је различитих нијанси зелене боје са смеђим кожним детаљима. Носила је широке панталоне, кратки топ, таби и ткану маску која покрива доњи део лица.

Личност[уреди | уреди извор]

Акали је нестрпљива, експлозивна и одлучна, радије напушта Кинкоу Ред него што би издала своје идеале и не би се борила за свој народ. Запажено је да, упркос томе, и даље остаје верниа Иони, спремна је да учинити све, чак и постане убица, да би заштитила Праве Земље и свој народ.

Способности[уреди | уреди извор]

  • Акали је обучена у Кинкоу Реду да буде следећи Песница Сенке, главни убица Реда. Због тога је стручњак за убиства и борбу у прикрадању, способна да зна како да изведе савршен смртоносни ударац из сенки и избегне опасност.
    • Покретљивост: Као стручњак за убиства, Акали је невероватно покретна са талентом за акробатику и трчање. Још од детињства, Акали је имала изузетну брзину трчања.
    • Мајсторство Оружја: Као део своје обуке као убица, Акали је научила да вешто користи различите врсте оружја, учећи како да користи и специјализује свако од њих за убијање циља.
      • Акали се најудобније осећа користећи каме, кратки косачки нож сличан српу којим може ударати непријатеље. Раније је Акали користила лук и стреле али је прешла на коришћење сингуларне, специјализоване каме која је повезана са конопцем, омогућавајући Акали да је одвоји од дршке и замахне је на даљине.
      • Акали користи колекцију ножева кунаи, мале оштрице које може користити или за блиско бодење или за бацање на даљину. Акали је научила технику бацања пет кунаи ножева истовремено, наносећи огромну штету у ширем подручју.
      • Акали је научена како да користи шурикен од стране Кена, мајстора из Кинкоу Реда најпознатијег по руковању шурикенима. Тренирање с Кеном научило је Акали како да прецизно баци шурикен са велике удаљености.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

  • Имала је 9 година током победе у турниру са луком и стрелама и кунаием.
    • Напустила је Иониу између своје 17. и 19. године.
    • Када је пратила Шена да пронађу Џина, била је 'исте године као он када га је први пут ухватио'..
  • Акали је претпостављено висока 163 цм (5'3").
  • Акали није била првобирана од стране своје мајке да наследи њену титулу Песнице Сенке.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Akali, the Rogue Assassin - League of Legends”. www.leagueoflegends.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ Kama (tool) (на језику: енглески), 2024-05-03, Приступљено 2024-05-20 
  3. ^ „Shen, the Eye of Twilight - League of Legends”. www.leagueoflegends.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  4. ^ „Kennen - Champions - Universe of League of Legends”. universe.leagueoflegends.com. Приступљено 2024-05-20. 
  5. ^ „Shen, the Eye of Twilight - League of Legends”. www.leagueoflegends.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  6. ^ „Zed - Champions - Universe of League of Legends”. universe.leagueoflegends.com. Приступљено 2024-05-20. 
  7. ^ „Kayn - Champions - Universe of League of Legends”. universe.leagueoflegends.com. Приступљено 2024-05-20. 
  8. ^ „Jhin - Champions - Universe of League of Legends”. universe.leagueoflegends.com. Приступљено 2024-05-20. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашњи линкови[уреди | уреди извор]