Корисник:Milicast15/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Екстремни спорт[уреди | уреди извор]

Екстремни спортови су активности које имају висок степен ризика. Ове активности укључују брзину, висину, физички напор и специјалну опрему.

Пењање по леду

Такмичења у екстремним спортовима називају се ''X games''.[1]

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Дефиниција екстремних спортова није тачна и порекло је нејасно. То су спортске активности које укључују изазове као што су висина, брзина, дубина или природне силе. Екстремни спортови се издвајају од класичних спортова и познати су по томе што пружају узбуђење и изазивају адреналин. Постали су популарни у 1990-им годинама, делимично због "X Games" компаније.

Постоје разлике између традиционалних спортова и екстремних. У традиционалним спортским догађајима, спортисти се такмиче у контролисаним условима. Међутим,  у организацији "X Games" и другим екстремним спортским такмичењима, постоји мноштво фактора у окружењу који су променљиви и које није могуће контролисати. На пример, услови снега се не могу променити за сноубордере, квалитет стена и леда за пењаче, или висина и облик таласа за сурфере.

Историја[уреди | уреди извор]

Идеја да се термин "екстремни спортови" одвоји од "спорта" потиче из 1950-их, а често се везује за фразу која се обично, али погрешно, приписује Ернесту Хемингвеју. Фраза је:

Банџи скакање

Постоје само три спорта: борба бикова, трке мотора и планинарење; све остало су само игре.

''Опасни спортски клуб'' Оксфордског универзитета у Енглеској основали су Давид Кирке, Крис Бејкер, Ед Хултон и Алан Вестон. Они су први пут привукли ширу пажњу јавности изумевши модерно банџи скакање. Направили су прве модерне скокове 1. априла 1979. са моста Клифтон у Енглеској. Банџи скакање је прво био новитет, затим је постао помама за омладину, а сада је развијена индустрија за све који желе узбуђење. Клуб је такође био пионир необичног скијања, организујући три догађаја у Санкт Морицу, Швајцарска.Такмичари су требали да направе скулптуру на скијама и спуштају се с њоме низ планину.

Последњих деценија, екстремни спортови су постали још популарнији због појаве "Extreme sports" канала и X игри. Прве X игре одржане су 1995. године у Њупорту, Провиденсу, Маунт Сноу и Вермонту у Сједињеним Државама.

Мотивација[уреди | уреди извор]

Сурфовање

Одлика оваквих активности је њихова способност да изазову налет адреналина код учесника. Ипак, медицински посматрано, нагли осећај узбуђења не проистичу из ослобађања адреналина као одговора на страх, већ су често резултат повећања нивоа допамина, ендорфина и серотонина услед високог физичког напора.

Ерик Брајмер открио је да се у екстремним спортовима могу доживети различита искуства која су слична онима у медитацији. Ова искуства често изазивају учеснике да изађу из своје зоне комфора.

Пењање по стенама и леду произвело је неке јавно познате личности као што су Едмунд Хилари, Крис Бонингтон, Волфганг Гулих и недавно Џо Симпсон. Други пример је сурфовање, које су пре неколико векова измислили становници Полинезије, постаће национални спорт Хаваја.

Особе са инвалидитетом учествују у екстремним спортовима. Организације као што је "Adaptive Action Sports" раде на повећању свести о учешћу у спортовима међу особама са инвалидитетом.[2]

Смртност, здравље и узбуђење[уреди | уреди извор]

Падобранство

Екстремни спортови су изузетно опасни, и могу да доведу до смрти и озбиљних повреда. Ризик у овим спортовима је делом оно што их чини занимљивим, али је и резултат притиска на спортисте да постигну успех и забаву.

Ови спортови покрећу ослобађање адреналина, што олакшава извођење вратоломија. Међутим, имају значајану улогу за здравље и пружају људима могућност да у потпуности уживају у животу. Увођење ових спортова пацијентима који имају проблема са менталним здрављем им помаже да виде ствари из другачијег угла и да боље разумеју аспекте живота.[3]

Иако екстремни спортови носе велики ризик, људи се и даље одлучују за њих због узбуђења које доносе. Преузимање ризика је повезано са подсвесном жељом за адреналином и узбуђењем, што значи да је опасност понекад пријатна.

Табела авантуристичких и екстремних спортова[уреди | уреди извор]

Рели
Авантуристички спортови: Екстремни спортови:
Банџи скакање Паркур
Кањонинг Скијашки скокови
Јахање Скејтбординг
Пећинско роњење Слободни скокови у воду
Сурфовање Рели
Мотоциклистички спорт "BASE" скакање
Кајтинг Техничко роњење
Сноубординг Веикбординг
Алпско скијање Боб
Параглајдинг Змајарство
Скијање на води Планинарење
Роњење на дах Брдски бициклизам
Слободно скијање
Роњење са боцом
Падобранство

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „X games sajt”. 3. 5. 2024. 
  2. ^ „Adaptive Action Sports sajt”. 3. 5. 2024. 
  3. ^ „Baжност екстремних спортова сајт”. 3. 5. 2024.