Корисник:Mina Maras/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Lift
Филмски постер
Жанракција
РежијаФ. Гари Греј 
СценариоДаниел Кунка 
ПродуцентСајмон Кинберг
Мeт Ривс
Андреј Чон 
Адам Касан
Кевин Харт
Брајан Смајли
Главне улогеКевин Харт 
Гугу Мабата Ров
Винсент Д’Онофрио
Тајрис Гибсон

Урсула Корберо
Били Мафнусен
Јакоб Балатон
Жан Рено
Сем Вортингтон
МузикаБТ 
Доминик Луис
Гулиам Росел 
Графичка обрадаBernhard Jasper
МонтажаВилијам Је 
Продуцентска
кућа
Netflix
Година2024.
Трајање107 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџетдолара100 милиона

Лифт је Америчка комедија из 2024 године о пљачки коју је режисирао Ф. Гери Греј (енг. F. Gary Gray ) и написао Даниел Кунка.[1] Филм траје 107 минута.[2] Буџет за филм је 100 милиона долара.[3] У филму глуме Кевин Харт(енг. Kevin Hart) (он је такође био и продуцент), Гугу Мабата-Рoв (енг. Gugu Mbatha-Raw), Винсент Д'Онофрио (енг. Vincent D'Onofrio), Урсула Корберо (енг. Úrsula Corberó), Били Магнусен (енг. Billy Magnussen), Јакоб Баталон (енг. Jacob Batalon), Жан Рено(енг. Jean Reno) и Сем Вортингтон (енг. Sam Worthington).

Лифт је обљабљен на Netflix 12 јануара 2024.

Радња[уреди | уреди извор]

Сајрус, познати интернационални лопов, вођа екипе за пљачку у којој су Дентон, пилот Камила, хакер Ми-Сан, отварач сефова Магнус и инжењер Лук. Они подузимају две крађе у исто време, краду Ван Гогову слику у Лондону, док исценирају лажну крађу познатог НФТ уметника Х8 у Венецији. Тим је осмислио киднаповање ѕа Х8, а Сајрус истиче да познатим сликама брзо расте вредност након што су украдене и каже да је његова екипа украла Ван Гогову слику и продала на црном тржишту ѕа 20 милиона долара да би купила Х8 НФТ. Након што је "киднапован" Х8-ов НФТ је нарастао на 89 милиона долара. Х8 одлучује да прослави са тимом након што му је обећан део новца.

Интерполов агент Еби Гледвел, бивша Сајрусова породица, открива доказе умешаности Дентона у крађу и хапси га. Уместо да наспави ца оптужбама против тима, Абин надређени комадант Хаксли користи њихову правну немољу да их натера да помогну у хватању милијардера Ларса Јоргенсона, који ѕели да заради више новца тако што ради са хакерском групом Левиатан на организовању великих поплава у Европи, што му омогућава да створи милијарде профита преко малнипулације акцијама. Пошто Левијатан захтева да му се исплати у златним полугама којима се не може ући у траг, Јоргенсон је организовао се пошиљка злата узме из његовог трезора у Лондону и одвезе у Левијатанску банку у Цириху комерцијалним авионом. Као део договора за чисту евиденцију за Сајрус и све његове чланове, Сајрус инсистира да се Аби придружи тиму како би обезбедила извесно покриће за Интерпол.

Посада је схватила да је једини начин да украду злато док је авион у ваздуху. Да би то успели, набављају приватни авион од богатог колекционара уметности Молсена да би Камила летела директно испод авиона, дозвољавајући Мил-Суну да замени сигнале радара како би иѕгледало да је авион још на истом курсу док посада скреће на приватни аеродром. За замену за позајмљивање његобог приватног авиона, Сајрус обећава Молсену да ће Н8 да направи посебну НФТ уметност за њега. Након што Молсен разбије сеф И Јоргенсонови пратиоци буду онеспособљени, поцада ће извући злато преко млазњака.

Њихово време се компликује када Јоргенсон помери данум испоруке. Ипак посада је спремна на време. После успешног преусмеравања авиона, Јоргансонови помоћнци покушавају да га отму, што је резултирало тучом у авиону. Магнус, Аби, Сајрус и Цамила су заробљени. Магнус бези, док остала тројица су укрцана у авион са златом, који иде на Јоргансоново имање у Тоскани.

Желећи да злато не стигне до Јоргенсона, Хаксли наређује да НАТО пуца на авион. Хари, контак са посадом у аеродромској контроли летења, ради са Камилом како би пренели поруку пилотима да су таоци на лету, приморавајући их да се повуку. Још једна туча посаде и Јорганосонових помоћника резултирао је слетањем авиона на земљу Јоргансонове виле.

Аби, Сајрус и Камила су ухваћени на нишану Јоргансоноа, који је такође извршио погибију Левијатанског представника након што су одлучили да прекину договор. Карабинијери долазе, и Сајрус користи Н8 НФТ технологију да им покаже снимак Јоргенсоновог убијања представника. Јоргансон је ухапшен, док Аби удара Хаксилија након што је сазнала да је он овластио НАТО авионе. Она даје отказ у Интерполу и придружује се Сајрусу.

Недељама касније, Сајрус открива Еби да је посада украла злато током пљачке авиона, заменивши стварне полуге злата са металним полугама обојеним да изгледају као злато. Заједно, посада враћа злато и слави свој успех, док Сајрус и Еби обнављају своју везу.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумци Улоге
Кевин Харт Сајрус
Гугу Мабата-Ров Аби
Сем Вортингтон Хаксли
Винсент Д'Онофрио Дентон
Урсула Корберо Камила
Били Магнусен Магнус
Јун Је Ким Ми-Сун
Вивеик Калра Лука
Жан Рено Јоргенсон
Јакоб Баталон Н8, НФТ уметник
Брн Горман Кормак
Пол Андерсон Донал
Дејвид Прауд Хари
Џес Лиаудин Артур

Продукција[уреди | уреди извор]

У марту 2021. Нефликс је купио сценарио Лифт Дена Кунке, а продуценти су били жанровски филмови Симона Кинберга и 6тх & Идахо Мета Ревса.[4] У септембру, Ф. Гари Граи је требао да режира и Кевин Харт је везан за главну улогу и продуцент.[5]

Главно снимање је одржано од фебруара до маја 2022. у Италији и Северној Ирској.[6] Снимање је обављено у марту у студију Харбор у Белфасту.[7] Сцене су снимане у Трсту на територији дворца Мирамаре крајем маја.[8] Шепертон студио је такође коришћен за снимање.

Објављивање[уреди | уреди извор]

Лифт је објављен на Netflix-у 12. јануара 2024. године.[9] Првобитно је било планирано да буде објављен 25. августа 2023.[10] међутим, одложен је као резултат САГ-АФТРА штрајка у Сједињеним Америчким Државама 2023.[11]

Пријем[уреди | уреди извор]

На веб страници агрегатора рецензија Rotten Tomatoes, 29% од 70 критика је позитивно, са просечном оценом 4,6/10. Консензус веб-сајта гласи: „Лифт може бити проходна опција за стримовање за гледаоце који траже безумну забаву, али то не оправдава његове танко написане ликове или формулу, насумично написану причу.“[12] Метакритик, који користи пондерарна аритметичка средина, доделио је просек. филм са оценом 40 од 100, на основу 21 критичара, што указује на „мешовите или просечне“ критике.[13]

Кевин Харт[уреди | уреди извор]

Кевин Харт, главни глумац

Кевин Дарнел Харт[14] (енгл. Kevin Darnell Hart; Филаделфија, 6. јул 1979) амерички је стендап комичар и глумац. Харт је започео своју каријеру победом на неколико такмичења у аматерским комедијама у клубовима широм Нове Енглеске, што је кулминирало његовом првом правом улогом 2001, када га је Џад Апатоу унајмио за споредну улогу у ТВ серији Непријављено. Серија је трајала само једну сезону, али је убрзо добио и друге улоге у филмовима као што су Папирни војници (2002), Мрак филм 3 (2003), Авион са душом (2004), У миксу (2005) и Упознајте мале Фокерове (2010).

Харт је рођен 6. јула 1979. године у Филаделфији.[15] Одгојила га је самохрана мајка Ненси Харт, професорка на Универзитету у Пенсилванији. Има једног старијег брата, Роберта. Његов отац, Хенри Видерспун[16], зависник од кокаина, био је у затвору током већине Кевиновог детињства, а Кевин је користио хумор као начин да се носи са својим проблематичним породичним животом.

Урсула Корберо[уреди | уреди извор]

Урсула Корберо Делгадо (рођена у Барселони 11. августа 1989. године) је шпанска глумица.

Урсула Корберо

Прославила се у телевизијској серији глумећи Рут Гомез Física o Química на каналу Антена 3 (2008 - 2010), Maргариту од Аустрије у серији Isabel емитера Televisión Española (2014) и Марту у комедији Cómo Sobrevivir a una Despedida (2015). Стекла је светску популарност захваљујући улози Токио на Антени 3 (касније и на Нетфликсу) у серији Кућа од папира (2017–).

Урсула Корберо Делгадо је рођена у Барселони. [17][18]Одрасла је са родитељима Педром Корбером, мајком Естер Делгадо, а има и сесрту по имену Моника и пса Лолиту.

Ф. Гери Греј[уреди | уреди извор]

Ф. Гари Греј

Феликс Гери Греј (рођен 17. јула 1969.)[19] је амерички редитељ и продуцент. Греј је започео своју каријеру као режисер на бројним хваљеним и награђиваним музичким спотовима. Греј је рођен у Њујорку, а одрастао је првенствено у јужном Лос Анђелесу. Са шеснаест година одлучио је да постане стваралац филмова, пошто је у средњој школи открио таленат за видео камеру.

Филмови у режији Ф. Герија Греја Године изласка
Петак (енг. Friday) 1995
Искључи га (енг. Set It Off ) 1996
Преговарач (енг. The Negotiator) 1998
Борба за картел (енг. A Man Apart) 2003
Посао у Италији (енг. The Italian Job) 2003
Буди кул (енг. Be cool) 2005
Грађанин опасних намера (енг. Law Abiding Citizen) 2009
Паклене улице 8 (енг. The Fate of the Furious) 2017
Људи у црном: Глобална претња (енг. Men in Black: International) 2019
Лифт (енг. Lift) 2024

Нетфликс[уреди | уреди извор]

Netflix је америчка претплатничка услуга видео-стриминга и продуцентска кућа. Покренут 16. јануара 2007. године, Netflix нуди низ филмова и телевизијских серија које дистрибуира, као и сопствене садржаје познате као Netflix Originals.

Од 30. јуна 2022. године Netflix је имао 220,7 милиона претплатника, укључујући 73,3 милиона у САД и Канади, 73 милиона у Европи, Средњем истоку и Африци, 39,6 милиона у Латинској Америци и 34,8 милиона у Азији и Аустралији. Доступан је широм света, осим у копненој Кини, Сирији, Северној Кореји, Русији и Криму. Netflix је играо значајну улогу у дистрибуцији независних филмова, а такође је члан Америчке филмске асоцијације (MPA).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Writers Guild of America West (на језику: енглески), 2024-01-21, Приступљено 2024-05-19 
  2. ^ British Board of Film Classification (на језику: енглески), 2024-05-18, Приступљено 2024-05-19 
  3. ^ Roman, Julian (2024-01-12). „Kevin Hart & Lift's Producer Deliver a Blockbuster Netflix Heist Film”. MovieWeb (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  4. ^ Jr, Mike Fleming (2021-03-18). „Netflix Lands Dan Kunka Action Spec ‘Lift’ For Simon Kinberg & Matt Reeves To Produce”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  5. ^ Jr, Mike Fleming (2021-09-22). „Kevin Hart Teams With Director F. Gary Gray On ‘Lift’ At Netflix”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  6. ^ P, Maddie (2023-06-14). „'Lift': Release Date, Cast, First Look, and What to Expect”. Collider (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  7. ^ „Kevin Hart films Lift in Northern Ireland for Netflix”. www.kftv.com. Приступљено 2024-05-19. 
  8. ^ Editorial (2022-05-19). „Netflix's 'Lift' to Film at Miramare”. InTrieste (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  9. ^ Horton, Adrian (2024-01-12). „Lift review – Kevin Hart a hard sell in ho-hum heist flick”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-19. 
  10. ^ Grobar, Matt (2023-05-22). „‘Lift’: Netflix’s Action Comedy Starring Kevin Hart Pushes Premiere Date, Gets First Look Photo”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  11. ^ published, Carrie Marshall (2023-08-01). „Netflix delays the release of some movies amid the writers’ and actors' strike”. TechRadar (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  12. ^ Rotten Tomatoes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-19 
  13. ^ Metacritic (на језику: енглески), 2024-04-28, Приступљено 2024-05-19 
  14. ^ „02/13/07, Deaths - Almanac, Vol. 53, No. 22”. web.archive.org. 2016-03-03. Приступљено 2024-05-19. 
  15. ^ „Kevin Hart - Movies, Age & Kids”. Biography (на језику: енглески). 2021-01-14. Приступљено 2024-05-19. 
  16. ^ Itzkoff, Dave (2012-08-30). „Life Sends Lemons? Make Comedy”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2024-05-19. 
  17. ^ „Úrsula Corberó: Biografía y ficha - Revista Love”. web.archive.org. 2018-09-08. Приступљено 2024-05-19. 
  18. ^ „Úrsula Corberó”. Semana (на језику: шпански). Приступљено 2024-05-19. 
  19. ^ „F. Gary Gray Biography (1969?-)”. www.filmreference.com. Приступљено 2024-05-19. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]