Корисник:Mmmount/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Mračno tržište[уреди | уреди извор]

Metaforički dijagram ledenog brega koristi se kako bi se prikazao nivo skrivenosti Površinskog veba, Dubokog veba i Mračnog veba

Mračno tržište (engl. darknet market) je platforma na internetu koja funkcioniše unutar mračnog veba (engl. dark web) koja postoji na mračnoj mreži (engl. darknet), koristiеći internet, pristupačna putem specijalizovanog softvera poput tora i I2P (engl. The Invisible Internet Project)[1][2]. Ova tržišta služe kao digitalne pijace pretežno za nezakonite robe i usluge, od droge, oružija i lažnog novca do ukradenih detalja kreditnih kartica i falsifikovanih dokumenata[3]. Međutim, takođe olakšavaju razmenu legalnih proizvoda. Studija Gareta Ovena (engl. Gareth Owens) iz 2014. otkrila je da su tamna tržišta među najposećenijim sajtovima na toru[4].

Građena na modelu koji je postavio put svile (engl. Silk Road), savremena tamna tržišta karakterišu korišćenje anonimnog pristupa mračnoj mreži, obično putem tora, uz plaćanja kriptovalutama poput bitkoina ili monera uz usluge eskroa i sisteme povratnih informacija slične onima na ibeju (engl. eBayu)[5].

Istorija[уреди | уреди извор]

1970te do 2011.[уреди | уреди извор]

Tokom 1970-ih, studenti na Univerzitetu Stanford i Masačusetski institut tehnologije (engl. Massachusetts Institute of Technology) koristili su ARPANET za koordinaciju kupovine kanabisa[6]. Grupne diskusije na novinskim grupama poput alt.droge (engl. alt.drugs) postale su onlajn centri za diskusije i informacije o drogama sve do kraja 1980-ih. Sa razvojem i popularizacijom svetske mreže (engl. World Wide Web) i e-trgovine tokom 1990-ih, alati za diskusiju ili sprovođenje nezakonitih transakcija postali su široko dostupni. Košnica (engl. The Hive), jedan od poznatijih veb-foruma o drogama, pokrenut je 1997. godine, služeći kao forum za razmenu informacija o praktičnoj sintezi droga i zakonskoj diskusiji. E-trgovina na mračnoj mreži započela je oko 2006. godine, sa nezakonitim robama koje su među prvima trgovane putem interneta.

Košnica (engl. The Hive) je bio prikazan u posebnom izdanju emisije Dateline NBC pod nazivom "X Files" 2001[7]. godine, dovodeći ovu temu u javnu diskusiju. Od 2003. godine, diskutuje o izvorima "istraživačkih hemikalija" (engl. Research Chemical Mailing List) iz legalnih i sivih izvora kao alternativi forumima kao što je alt.drugs.psychedelics. Međutim, operacija veb trip (engl. Operation Web Tryp) dovela je do niza zatvaranja sajtova i hapšenja u ovom području[8]. Tokom 2000-ih, rani forumi o sajber kriminalu i forumi za zloupotrebu kreditnih kartica poput Senka Posade (engl. ShadowCrew) eksperimentisali su sa veleprodajom droge u ograničenom obimu[9].

"Poljoprivrednička pijaca" (engl. Farmer's Market) je pokrenut 2006. godine i premešten na tor 2010. godine, a 2012, on je zatvoren i nekoliko operatera i korisnika je uhapšeno kao rezultat operacije "Adamova Bomba" (engl. Adams Bomb), dvogodišnje istrage koju je predvodila američka agencija za borbu protiv droga (DEA)[10]. Smatran je "proto-Silk Roadom", ali korišćenje platnih usluga poput Paypala i zapadnom unijom (engl. Western Union) omogućilo je vlastima praćenje plaćanja i kasnije ga je FBI zatvorio 2012. godine[11].

Put svile i rana tržišta[уреди | уреди извор]

Put svile, osnovan od strane Rosa Vilijama Ulbrihta (engl. Ross William Ulbricht) pod pseudonimom "Užasni Pirat Roberts" (engl. Dread Pirate Roberts) u februaru 2011[12], bilo je prvo tržište koje je koristilo i tor i bitkoin eskro (engl. Bitcoin escrow) sistem. Senator Čak Šumer (engl. Chuck Schumer) je vršio politički pritisak na američku Agenciju za borbu protiv droga (DEA) i Ministarstvo pravde SAD-a da ga zatvore[13], što su i učinili u oktobru 2013. godine nakon dugotrajne istrage. Gavkerov članak (engl. Gawker blog) o sajtu u junu 2011[14][15]. izazvao je "internet uzbuđenje" i povećanu posetu[16][17]. Zatvaranje puta svile postavilo je standarde za nova tržišta na mračnoj mreži, koristeći tor, bitkoin eskro sistem i sistem povratnih informacija. Gardijan (engl. The Guardian) je predvideo da će drugi preuzeti tržište koje je prethodno dominirao put svile[18][19].

Dokazi uneti u zapisnik federalnog suđenja Rossa Ulbrichta u Južnom okružnom sudu SAD-a u Njujorku, prikazujući dijagram toka plaćanja Silk Roada, kako ga je zamislila američka vlada.

Nakon zatvaranja puta svile, tržišta su postala kraćeg trajanja, a česti su bili i polu-redovna zatvaranja od strane organa reda, hakovanja, prevare i dobrovoljna gašenja. Atlantis, prvi sajt koji je prihvatio litekoin i bitkoin, zatvoren je u septembru 2013, ostavljajući korisnicima samo jednu nedelju da povuku svoje novčiće[20]. Tržište ovaca (engl. Sheep Marketplace), pokrenut u martu 2013[21], postao je poznat nakon zatvaranja puta svile, ali je u decembru 2013. prestao sa radom nakon krađe bitkoina vrednih 6 miliona dolara od strane dva muškarca iz Floride[22][23][24]. Ponovno učitano crno tržište (engl. Black Market Reloaded) je postao popularan nakon zatvaranja puta svile i tržišta ovaca[25]. Međutim, krajem novembra 2013. vlasnik ponovno učitanog crnog tržišta najavio je povlačenje sa mreže zbog nekontrolisanog priliva novih korisnika[26].

Posle Puta Svile[уреди | уреди извор]

Novembar 2014. privremeno je uzdrmao ekosistem mračnih tržišta kada je operacija anonimni (engl. Operation Onymous), sprovedena od strane FBI-a SAD-a i nacionalne agencije za borbu protiv kriminala Velike Britanije, dovela do zaplene 27 skrivenih sajtova, uključujući put svile 2.0, jedno od najvećih tržišta tada[27], kao i 12 manjih tržišta i sajtova pojedinačnih prodavaca. Međutim, Agora je postala najveće tržište do septembra 2014, izbegavajući operaciju anonimni, i do aprila 2015. postala je najveće tržište uopšte sa više oglasa od puta svile u njegovom vrhuncu[28].

Februar 2014. obeležio je kratke živote crno tržište goblina (engl. Black Goblin Market) i put kanabisa (engl. CannabisRoad), dva sajta koja su zatvorena nakon što su bez mnogo napora deanonimizovana[29]. Ovakva lansiranja nisu uvek bila uspešna, u februaru 2014. Utopia[30], tržište koje je mnogo obećavalo, bazirano na ponovno učitano crno tržište[31], otvoreno je samo da bi se 8 dana kasnije zatvorilo nakon brze intervencije holandske policije[32]. Do oktobra 2015, alfa tržište (engl. AlphaBay) je priznat kao najveće tržište[33]. Od tada do 2016. godine nastupilo je produženo razdoblje stabilnosti tržišta, sve do aprila kada je nastalo veliko tržište saradnja nukleus (engl. Nucleus collab)[34]. Prava stvar (engl. TheRealDeal), prvo otvoreno kibernetičko tržište oružja za softverske eksploate, kao i droge, pokrenuto je uz interesovanje stručnjaka za računarsku sigurnost u aprilu[35].

U maju, izvršeni su različiti DoS napadi (engl. Distributed Denial of service) na različita tržišta, uključujući pravu stvar (engl. TheRealDeal). Vlasnici tržišta postavili su fišing (engl. phishing) sajt kako bi dobili lozinku napadača, a zatim su otkrili saradnju između napadača i administratora tržišta gospodina simpatičnog (engl. Mr Nice Guy), koji je takođe planirao da prevari svoje korisnike[36]. Ove informacije su otkrivene novinskom sajtu DeepDotWeb[37]. Trideset prvog jula, italijanska policija u saradnji sa Evropolom zatvorila je italijansko jezičko mračno tržište babilon (engl. Babylon), zaplenivši 11.254 bitkoin novčanika i 1 milion evra[38][39]. Krajem avgusta, vodeće tržište agora najavilo je svoje skoro privremeno zatvaranje nakon što je prijavljena sumnjiva aktivnost na njihovom serveru, sumnjajući na neku vrstu deanonymization bug-a u tor-u[40]. Prva godina donela je diverzifikaciju tržišta i dalji razvoj oko eskroa i decentralizacije[41]. U martu 2015. godine, evolucija (engl. Evolution) tržište izvršiolo je prevaru sa izlaskom (engl. exit scam), ukrao eskroovane bitcoine vredne 12 miliona dolara, polovinu tržišnog udela u to vreme[42].

Zatvaranje evolucije dovelo je do prelaska korisnika na crnu banku (engl. Black bank) i agoru. Međutim, crna banka, koja je do aprila 2015. godine zauzimala 5% listinga mračnog tržišta, najavila je 18. maja 2015. godine svoje zatvaranje radi "održavanja" pre nego što je nestala u sličnoj prevari[43]. Nakon ovih događaja, komentatori su sugerisali da bi mogla biti potrebna dalja decentralizacija tržišta, poput servisa OpenBazaar, kako bi se zaštitili kupci i prodavci od ovog rizika u budućnosti, kao i šira podrška za "višestruki potpis" kripto plaćanja.[44]

Karakteristike tržišta[уреди | уреди извор]

Pretraga i diskusija[уреди | уреди извор]

Mnoga tržišta održavaju sopstvene diskusioni forume i podforume na reditu. Reddit-ov /r/DarkNetMarkets/[45][46] bio je ključan diskusioni forum, podvrgnut pravnoj istrazi, kao i tor-bazirani forum, The Hub. Administratori redita su 2018. godine zatvorili subreddit /r/DarkNetMarkets, navodeći nove promene u politici sadržaja koje zabranjuju prodaju droge i kontrolisane supstance[47][48]. Dread, specijalizovani forum za diskusiju o mračnoj mreži i veb stranice[49] i Darknetlive, nastali su kao rezultat zatvaranja /r/DarkNetMarkets/.

Sajtovi za vesti i recenzije mračne mreže[50], kao što su bivši DeepDotWeb[51] i All Things Vice, pružaju ekskluzivne intervjue i komentare o promenama na tržištu[52].

Pretraživač tržišta, Grams, omogućava pretragu više tržišta bez potrebe za prijavom ili registracijom[53].

Uptime i servisi[54] za poređenje nude korisne informacije o aktivnim tržištima, kao i upozorenja o mogućim prevarama i aktivnostima organa reda. Kada korisnik otkrije lokaciju tržišta, obično je potrebna registracija na sajtu, a ponekad i dodatni PIN za transakcije, što dodatno štiti korisnike od rizika od kompromitovanja naloga[55].

Iako većina tržišta koristi engleski jezik, primetan je porast otvaranja tržišta na kineskom, ruskom i ukrajinskom[56]. Budući da su ova tržišta decentralizovana, često se pojavljuju pecaroški i prevarni sajtovi, što može predstavljati opasnost za korisnike[57].

Tipovi tržišta[уреди | уреди извор]

Zbog ponovljenih problema povezanih sa centralizovanom infrastrukturom, postavljen je niz alternativnih softvera za decentralizovano tržište koji koriste tehnologije blokčejna ili P2P mreža (engl. peer-to-peer), uključujući OpenBazaar[58] i bit tržišta[59].

Neki kriminalni internet forumi poput ugašenog tor carding foruma[60] i Rusko anonimno tržište funkcionišu kao tržišta sa pouzdanim članovima koji pružaju usluge eskroa, dok korisnici komuniciraju van foruma[61]. Predmeti na tipičnim centralizovanim tržištima mračne mreže navedeni su od strane različitih prodavaca u formatu tržišta sličnom ibeju. U maju 2014. godine, servis "Deepify" pokušao je da automatizuje proces postavljanja tržišta uz pomoć softver kao usluga rešenja[62] (engl. SaaS - Software as a service); međutim, uskoro je i ovaj servis prestao sa radom.

Do 2015. godine, neki od najpopularnijih prodavaca imali su svoje posebne online prodavnice odvojene od velikih tržišta. Pojedinačni sajtovi su se vratili na rad na clearnetu, sa mešovitim uspehom[63]. Skoro sva takva tržišta imaju napredne mogućnosti reputacije, pretrage i dostave slične amazon.com-u.[64]

Proizvodi[уреди | уреди извор]

Droge[уреди | уреди извор]

Iako se na ovim tržištima prodaje širok spektar proizvoda, droge dominiraju ponudom, uključujući kanabis, MDMA, modafinil[65][66], LSD, kokain i dizajnerske droge.

Prevara i usluge hakovanja[уреди | уреди извор]

Ponuda usluga kriminala na internetu i hakovanja za finansijske institucije i banke dostupna je i na mračnim mrežama. Na tržištima poput alfa tržišta, značajan deo trgovine čine usluge kao što su kloniranje kartica, falsifikovanje i srodne aktivnosti[67]. Informacije o karticama lojalnosti takođe su tražene zbog mogućnosti lakog pranja novca.[68]

Lični podaci[уреди | уреди извор]

Lični identifikacioni podaci, finansijske informacije poput podataka o kreditnoj kartici i bankovnom računu, kao i medicinski podaci iz krađa medicinskih podataka, kupuju se i prodaju na mračnim mrežama, što često uključuje kombinovanje ukradenih podataka sa javno dostupnim informacijama radi veće vrednosti podataka i profita[69][70].

Zabrane[уреди | уреди извор]

Mnoga tržišta odbijaju da listaju oružije[71] ili otrove[72]. Tržišta poput originalnog puta svile odbijaju da listaju bilo šta što ima za cilj štetu ili prevaru, uključujući ukradene kreditne kartice, atentate i oružje za masovno uništenje.[73]

Kasnija tržišta, poput evolucije, zabranjuju dečju pornografiju, usluge povezane sa ubistvom/terorizmom, prostituciju i slične aktivnosti, dok dozvoljavaju prodaju podataka o kreditnim karticama.[74]

Nepoštena tržišta[уреди | уреди извор]

Mnoge usluge se pretvaraju da budu legitimne prodavnice ili tržišta kako bi prevarile ljude. To uključuje poznato nepouzdane prodavnice oružija, ili čak lažne veb stranice za naručivanje atentata.[75]

Prevara sa izlaskom[уреди | уреди извор]

(engl. Exit scams)

Centralizovani eskro omogućava tržištu da se zatvori i "izađe" sa kriptovalutom kupca i prodavca u bilo koje vreme. Ovo se dogodilo u nekoliko navrata, poput slučajeva sa crnom bankom[76], evolucijom[42] i vol strit tržišta (engl. Wall street market)[77].

Individualni prodavci često dostignu tačku zrelosti reputacije gde su pouzdano prodali dovoljno proizvoda da bi stekli značajnu reputaciju i akumulirali sredstva u eskrou; mnogi mogu izabrati da izađu sa sredstvima umesto da se takmiče na nivou zrelijih proizvoda većeg obima i više cene.[78][79]

Komentari[уреди | уреди извор]

U decembru 2014. godine, umetnička izložba pod nazivom "Mračna mreža: Od Memova do Onionlanda", koju su organizovali Karmen Vajskopf i Domagoj Smoljo, istražila je fenomen kulture mračne mreže. Izložba je uključivala robota nazvanog "Slučajni kupac na mračnoj mreži", koji je nedeljno trošio 100 dolara u BTC na proizvode sa agore.[80] Njihov cilj bio je da istraže etičke i filozofske implikacije ovih tržišta, koja, uprkos visokoprofilisanim međunarodnim racijama, i dalje opstaju i napreduju.[81]

Knjiga iz 2014. "Droge na Mračnoj mreži: Kako kriptotržišta transformišu globalnu trgovinu nezakonitim drogama" autora Džejmsa Martina, diskutuje o prodavcima koji čak i brendiraju svoj opijum ili kokain kao "fer trgovinu", "organsko" ili kao proizvod iz zona bez sukoba.[82]

Studije iz 2014. godine koje su sprovele Martin[83][84], Aldridge & Décary-Hétu[85], kao i izveštaj globalnog opservatorijuma za politiku o drogama iz januara 2015. godine, primećuju mnoge trendove smanjenja štete. To uključuje smanjenje rizika povezanog sa uličnom prodajom, kao što je ponuda tvrdih droga. Sistem povratnih informacija prodavca pruža odgovornost za rizike mešanja i nuspojava, kao i zaštitu od prevara. Onlajn forumi pružaju informacije o sigurnoj upotrebi droga u okruženju gde korisnici mogu anonimno postavljati pitanja. Neki korisnici izveštavaju da onlajn element ima umirujući efekat na njihovu potrošnju zbog produženog vremena čekanja pri naručivanju sajtova u poređenju sa uličnom prodajom.[86]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bennett, Cory (2015-04-04). „Private ‘darknet’ markets under siege”. The Hill (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  2. ^ „Dark Net Markets List - (Tor & I2P)”. web.archive.org. 2015-05-20. Приступљено 2024-05-02. 
  3. ^ Bartlett, Jamie (2014-10-05). „Dark net markets: the eBay of drug dealing”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-02. 
  4. ^ „Tor's most visited hidden sites host child abuse images”. BBC News (на језику: енглески). 2014-12-30. Приступљено 2024-05-02. 
  5. ^ Gayle, Damien (2016-02-11). „Online market 'is turning drug dealers from goons to geeks'. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-02. 
  6. ^ Różyło, Magdalena; Budzyńska, Barbara; Biała, Grażyna (2012-03-30). „“Legal highs” – drugs of the twenty-first century”. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences. 25 (1): 88—91. ISSN 2084-980X. doi:10.12923/j.2084-980x/25.1/a.20. 
  7. ^ O'Neill, Patrick Howell (2013-08-28). „How the Internet powered a DIY drug revolution”. The Daily Dot (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  8. ^ Power, Mike (2013-05-02). Drugs 2.0: The Web Revolution That's Changing How the World Gets High (на језику: енглески). Granta Publications. ISBN 978-1-84627-461-9. 
  9. ^ „Before DarkNetMarkets Were Mainstream - Deep Dot Web”. web.archive.org. 2015-06-30. Приступљено 2024-05-11. 
  10. ^ J. Schwartz, Mathew (17. 4. 2012). „Feds Bust 'Farmer's Market' for Online Drugs”. 
  11. ^ Greenberg, Andy. „Black Market Drug Site 'Silk Road' Booming: $22 Million In Annual Sales”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  12. ^ Moses, Justin Norrie and Asher (2011-06-11). „Drugs bought with virtual cash”. The Sydney Morning Herald (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  13. ^ • (2011-06-05). „Schumer Pushes to Shut Down Online Drug Marketplace”. NBC New York (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  14. ^ „The Underground Website Where You Can Buy Any Drug Imaginable”. web.archive.org. 2011-06-13. Приступљено 2024-05-11. 
  15. ^ Solon, Olivia. „Police crack down on Silk Road following first drug dealer conviction”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  16. ^ Tadeja, Agata (2020-09-28). „Drugs in therapy. LSD, MDMA, marijuana, psilocybin, designer drugs and its potential in modern medicine.”. Farmacja Polska. 76 (8): 430—437. ISSN 0014-8261. doi:10.32383/farmpol/127922. 
  17. ^ Holden, John T. (2018). „Trifling and Gambling With Virtual Money”. UCLA Entertainment Law Review. 25 (1). ISSN 1939-5523. doi:10.5070/lr8251039717. 
  18. ^ Hern, Alex (18. 10. 2013). „Silk Road replacement Black Market Reloaded briefly closed”. 
  19. ^ Greenberg, Andy. „Black Market Drug Site 'Silk Road' Booming: $22 Million In Annual Sales”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  20. ^ „Popular Underground Drug Market Shuts Down for 'Security Reasons'. web.archive.org. 2015-07-07. Приступљено 2024-05-11. 
  21. ^ O'Neill, Patrick Howell (2015-03-27). „Dark Net's biggest thief arrested trying to launder fortune in Czech Republic”. The Daily Dot (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  22. ^ Greenberg, Andy. „Silk Road Competitor Shuts Down And Another Plans To Go Offline After Claimed $6 Million Theft”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  23. ^ „Dark marketplace closes after theft of £3m in bitcoins”. BBC News (на језику: енглески). 2013-12-02. Приступљено 2024-05-11. 
  24. ^ Ravi (2013-12-01). „Silk Road-like Sheep Marketplace scams users; over 39k Bitcoins worth $40 million stolen”. Techie News (UK and Ireland) | techienews.co.uk (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  25. ^ Bilton, Nick (2013-11-17). „Disruptions: A Digital Underworld Cloaked in Anonymity”. Bits Blog (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  26. ^ Greenberg, Andy. „Silk Road Competitor Shuts Down And Another Plans To Go Offline After Claimed $6 Million Theft”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  27. ^ Templeton, Graham (8. 11. 2014). „Dark market massacre: FBI shuts down Silk Road 2.0 and dozens more Tor websites”. 
  28. ^ Greenberg, Andy. „Drug Market 'Agora' Replaces the Silk Road as King of the Dark Net”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  29. ^ „Another Two Bites The Dust (Black Goblin Marketplace & CannabisRoad) - Deep Dot Web”. web.archive.org. 2016-10-01. Приступљено 2024-05-11. 
  30. ^ DeepDotWeb (3. 2. 2014). „Utopia Marketplace is Now Officially Open!”. 
  31. ^ DeepDotWeb (31. 12. 2013). „BMR Based Market: Utopia Market”. 
  32. ^ „Utopia drugs market forced off Tor by Dutch police”. BBC News (на језику: енглески). 2014-02-12. Приступљено 2024-05-11. 
  33. ^ Southwest Coalition. „Buying Drugs Online Remains Easy”. 
  34. ^ Cox, Joseph (2016-04-19). „Dark Web Market Disappears, Users Migrate in Panic, Circle of Life Continues”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  35. ^ Greenberg, Andy. „New Dark-Web Market Is Selling Zero-Day Exploits to Hackers”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  36. ^ Greenberg, Andy. „New Dark-Web Market Is Selling Zero-Day Exploits to Hackers”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  37. ^ Cox, Joseph (2015-06-04). „A Dark Web Tale of DDoS Attacks, Phishing, and 'Deals With the Devil'. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  38. ^ Philip, Willan (31. 7. 2015). „Italian police shutter Dark Web marketplace”. 
  39. ^ DeepDotWeb (2. 8. 2015). „Italian police Bust “Babylon” Dark Web Market”. 
  40. ^ Greenberg, Andy (26. 8. 2015). „Agora, the Dark Web's Biggest Drug Market, Is Going Offline”. 
  41. ^ Cox, Joseph (2016-04-19). „Dark Web Market Disappears, Users Migrate in Panic, Circle of Life Continues”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  42. ^ а б Greenberg, Andy. „The Dark Web's Top Drug Market, Evolution, Just Vanished”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  43. ^ DeepDotWeb (18. 5. 2015). „BlackBank Under Maintenance”. 
  44. ^ OpenBazaar Team (19. 3. 2015). „Evolution Exit Scam Shows Multisig Isn’t Enough: We need Decentralization”. 
  45. ^ „Feds Want Reddit to Give Up Personal Info of Darknet Market Redditors”. Gizmodo (на језику: енглески). 2015-03-30. Приступљено 2024-05-11. 
  46. ^ Greenberg, Andy. „Feds Demand Reddit Identify Users of a Dark-Web Drug Forum”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  47. ^ Reddit-Policy (2018-03-21). „New addition to site-wide rules regarding the use of Reddit to conduct transactions”. r/announcements. Приступљено 2024-05-11. 
  48. ^ BitcoinXio (2018-03-21). „/r/DarkNetMarkets shut down by Reddit”. r/btc. Приступљено 2024-05-11. 
  49. ^ „Feds Seize DeepDotWeb for Taking Money From Black Market Sites”. PCMAG (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  50. ^ Kan, Michael (7. 5. 2019). „Feds Seize DeepDotWeb for Taking Money From Black Market Sites”. 
  51. ^ Franceschi-Bicchierai, Lorenzo (2015-05-13). „Hackers Tried To Hold a Darknet Market For a Bitcoin Ransom”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  52. ^ UK, WIRED (2013-02-03). „Police crack down on Silk Road following first drug dealer conviction”. Ars Technica (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  53. ^ Zetter, Kim. „New 'Google' for the Dark Web Makes Buying Dope and Guns Easy”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  54. ^ Greenberg, Andy. „The Dark Web Gets Darker With Rise of the 'Evolution' Drug Market”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  55. ^ DeepDotWeb (2. 3. 2014). „DeepDotWeb’s DarkNet Dictionary Project!”. 
  56. ^ O'Neill, Patrick Howell (2015-11-09). „Ukraine's Dark Net black market survives the war”. The Daily Dot (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  57. ^ DeepDotWeb (3. 7. 2015). „Beware of Phishing Scams On Clearnet Sites! (darknetmarkets.org)”. 
  58. ^ OpenBazaar Team (19. 3. 2015). „Evolution Exit Scam Shows Multisig Isn’t Enough: We need Decentralization”. 
  59. ^ Power, Mike (2014-12-11). „Bitmarkets: the app for selling anything to anyone in complete privacy”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-11. 
  60. ^ Krebs, Brian (2014-12-22). „Alleged Counterfeiter “Willy Clock” Arrested – Krebs on Security” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  61. ^ Greenberg, Andy. „How a Russian Dark Web Drug Market Outlived the Silk Road (And Silk Road 2)”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  62. ^ O'Neill, Patrick Howell (2014-03-04). „Deepify lets you make your own Deep Web black market in 60 seconds”. The Daily Dot (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  63. ^ Cox, Joseph (2015-08-18). „Some Brazen Drug Marketplaces Are Operating on the Normal Web”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  64. ^ IHS Jane's Intelligence Review (30. 12. 2014). „Law enforcement struggles to control darknet”. 
  65. ^ Woolf, Nicky (2015-05-31). „Silk Road sentencing: why governments can't win the war on darknet drugs”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-11. 
  66. ^ Claus Normann, Mathias Berger (новембар 2008). „Neuroenhancement: status quo and perspectives” (PDF). 
  67. ^ Joshua G. (20. 4. 2015). „Interview With AlphaBay Market Admin”. 
  68. ^ Hall, Kat. „At least 10 major loyalty card schemes compromised in industry-wide scam”. www.theregister.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  69. ^ Holt, Thomas J; Smirnova, Olga; Chua, Yi-Ting (2016). „Data thieves in action : examining the international market for stolen personal information.”. 
  70. ^ Rossi, Ben (2015-07-08). „The ripple effect of identity theft: what happens to my data once it's stolen?”. Information Age (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  71. ^ Cox, Joseph (9. 7. 2015). „The Dark Web’s Biggest Market Is Going to Stop Selling Guns”. Vice. 
  72. ^ Cox, Joseph (2015-07-21). „The Crackdown on the Dark Web Poison Trade”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  73. ^ Gayathri, Amrutha (2011-06-11). „From marijuana to LSD, now illegal drugs delivered on your doorstep”. International Business Times (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  74. ^ Greenberg, Andy. „The Dark Web's Top Drug Market, Evolution, Just Vanished”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-11. 
  75. ^ Cox, Joseph (2016-05-18). „This Fake Hitman Site Is the Most Elaborate, Twisted Dark Web Scam Yet”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  76. ^ DeepDotWeb (18. 5. 2015). „BlackBank Under Maintenance”. 
  77. ^ Staff (2019-05-03). „German police shut down one of world's biggest dark web sites”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-11. 
  78. ^ Nick Janetos; Jan Tilly (јануар 2017). „Reputation Dynamics in a Market for Illicit Drugs” (PDF). web.archive.org. Приступљено 2024-05-11. 
  79. ^ Christian, Jon (2015-02-04). „The 'Exit Scam' Is the Darknet's Perfect Crime”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  80. ^ Pangburn, D. J. (2015-01-13). „The Best Things a Random Bot Bought on the Dark Net”. Vice (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-11. 
  81. ^ Power, Mike (2014-12-05). „What happens when a software bot goes on a darknet shopping spree?”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-11. 
  82. ^ James Martin (2014). „Drugs on the Dark Net: How Cryptomarkets are Transforming the Global Trade in Illicit Drugs”. 
  83. ^ James Martin (јун 2013). „Lost on the Silk Road: Online drug distribution and the 'cryptomarket'. 
  84. ^ James Martin (август 2014). „Drugs on the Dark Net: How Cryptomarkets are Transforming the Global Trade in Illicit Drugs”. 
  85. ^ Judith Aldridge; David Decary-Hetu; (2014-05-13). „Not an ‘eBay for Drugs’: The Cryptomarket “SilkRoad” As a Paradigm Shifting Criminal Innovation” (PDF). 
  86. ^ „Wayback Machine” (PDF). web.archive.org. Приступљено 2024-05-11.