Пређи на садржај

Корисник:Nalejank/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Локалитет на Старој планини

Латинско кале је античко утврђење које се налази недалеко од села Кална.[1] Између 530. и 552. године римски цар Јустинијан је обновио ово утврђење. Сврха утврђења је била да затвара пут у који је пролазио долином Трговишког Тимока и брани руднике метала који су се налазили на Старој планин. Утврђење је изграђено на стени на висини од 453м. на путу Пиро Кална.[2] Са једне стране пута је  узвишења Ђокина чука и а са друге стране је био Callis (улазни пролаз. усек). И данас ово је једини пуу између Калне и Пирота.Зидови утврђења који прати облик стене сачувани су ди 1м висине. У подножију рушевина утврђеа мештани су на обали Изворске реке ископали питос са угљенисаним житарицама.

Црква Св. Петке[уреди | уреди извор]

Са истичне стране утврђења налази се место звано Градска орница, док су у подножију рушевине за које мештани кажу да представљају остатке цркве Св. Петке. На темељима страре цркве у новије време озидана је нова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Велојић, Миодраг (2003). Буџак. Зајечар: Културно просветна заједница. ISBN 86-84525-00-0. 
  2. ^ GetToNet. „Заглавак, у успоменама / Бојан Ристић”. digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org (на језику: српски). Приступљено 2019-11-30. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Едиција о књажевачком крају

ТООК
Категорија:Туризам Категорија:Туризам на Старој планини Категорија:Историја