Пређи на садржај

Корисник:Nebosky/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Шаблон:Db-nebosky '''Mihajlo Pavić (rođen Mihajlo Pavić Bogosavljević u Beogradu, 20. decembra 1992.), srpski radijski i televizijski novinar i voditelj. Diplomirao je na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend Univerziteta, na smeru odnosi sa javnošću, a zatim je završio master studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Svoja prva novinarska iskustva sticao je u renomiranim medijskim kućama kao što su Radio Beograd, televizija Metropolis i RTV Studio B. Radio je kao novinar na Internet portalu Telegraf, nakon čega karijeru nastavlja u informativnoj redakciji TV Pink. Radio je kao novinar i reporter, a zatim i kao voditelj informativnih emisija od 2016. godine.

Detinjstvo i odrastanje[уреди | уреди извор]

Mihajlo Pavić rođen je u Beogradu 20. decembra 1992. godine. Pavićevi roditelji su se rastali pre njegovog rođenja i on je odrastao samo uz majku i baku a tek kasnije u životu upoznaje oca sa kojim nije ostvario nikakav bliži kontakt.[1]

Srećno i bezbrižno detinjstvo ubrzo se okončalo gubitkom majke u njegovoj sedmoj godini i to je na njega ostavilo veliki trag. Samo četiri godine kasnije ostao je i bez bake. Rodbina nije bila zainteresovana da se brine o njemu, a za staratelje se proglašavaju kumovi koji su živeli u susedstvu. Zbog izraženo loših porodičnih odnosa i zanemarivanja, brigu o Paviću preuzima sestra od ujaka koja nakon šest meseci odlučuje da ga ipak prepusti internatu za nezbrinutu decu bez roditeljskog staranja „Zvečanska“.[2] Pavić se fokusirao na obrazovanje i napredovanje. Još za vreme srednje škole počeo je samostalno da privređuje, radeći sezonske poslove, da bi se nakon osamnaeste godine potpuno posvetio karijeri u medijima.

Šta god radio i čime god da se bavio, glavna vodilja u životu su mu postulati njegove majke kao i njena rečenica koju nikada neće zaboraviti: „ništa nije nepopravljivo“.[3]

Obrazovanje[уреди | уреди извор]

Vođen idejom da je medicina njegov budući životni poziv i ljubavlju prema prirodnim naukama, nakon osnovne škole upisuje srednju Medicinsku školu na Zvezdari (smer: laboratorijski tehničar). Tokom srednje škole počinje da radi za školski list „Oksimoron“ i uviđa da je novinarstvo ono čime želi da se bavi u budućnosti. Sklonost ka javnom nastupu i izgovorenoj reči počinje da iskazuje veoma rano, pa nakon završene srednje škole, 2011. godine upisuje Fakultet za kulturu i medije na Megatrend univerzitetu (smer: odnosi sa javnošću).

Za vreme srednjoškolskih dana, u periodu od 2009 do 2011. godine, uspešno je završio program profesionalnog razvoja u trajanju od dve godine u organizaciji ”Delta Fondacije”[4] (koja je deo „Delta Holdinga“), nakon čega nastavlja blisku saradnju sa ovom kompanijom postavši njihov stipendista tokom osnovnih akademskih studija. Nakon što je diplomirao, uz svesrdnu podršku Fondacije, 2015. godine nastavlja dalje školovanje na master akademskim studijama na Fakultetu političkih nauka, na odseku za televizijsko novinarstvo i tako stiče zvanje master žurnalista.

Karijera[уреди | уреди извор]

Već tokom srednjoškolskih dana otkrio je ljubav prema pisanoj reči i javnom nastupu, a svoj talenat za pisanje pokazao je pišući za školski časopis „Oksimoron“ koji je beležio važna školska dešavanja ali i zanimljive momente iz nastave. Kako bi promovisao rad časopisa, profesori su ga poslali da gostuje u emisiji na Radio Beogradu i od tog momenta počinje njegova pasionirana ljubav prema medijima. Nakon što je upisao osnovne studije 2012. godine, postaje deo dečije redakcije Radio Beograda, najpre kao volonter a zatim kao novinar-saradnik. Tokom višegodišnje saradnje, sve do sredine 2015. godine aktivno je učestvovao u kreiranju i izvođenju emisija za mlade kao što su “Iz drugog ugla” i “Iz teenage ugla”. Tokom saradnje sa Radio Beogradom, Pavićeva ljubav prema profesiji dobija novi oblik i on odlučuje da potraži angažman na televiziji.

Prvi prezenterski angažman dobio je sa nepunih devetnaest godina na gradskoj televiziji Metropolis 2012. godine, gde se oprobao kao voditelj i autor priloga i emisija, pretežno iz oblasti kulture. Najpre je bio angažovan kao novinar i prezenter studentske emisije “Gaudeamus”, a zatim i emisije “Downtown” koja je pratila sva važna dešavanja kulturne scene Beograda.

Nakon TV Metropolis i radija Studio B, gde je bio angažovan kao novinar informativne redakcije i spiker sportskih vesti (period od 2012. do 2014. godine), počeo je da radi kao novinar internet portala Telegraf.rs (period od 2014 do 2015 godine). Za manje od godinu dana, istakao se nizom autorskih tekstova iz oblasti ljudskih prava i društvene odgovornosti koji su imali izuzetno veliku čitanost.[5] Iz ljubavi prema javnom nastupu, odlazio je na audicije za voditelje različitih humanitarnih i kulturnih događaja, međutim kako je bio isuviše mladolikog izgleda, nije dobijao angažmane. Međutim, nakon jedne od neuspešnih audicija, dobija preporuku za novinarski angažman u informativnoj redakciji televizije Pink, gde zvanično počinje da radi u maju 2015. godine.  Kroz ulogu novinara i reportera različitih informativnih formata („Nacionalni dnevnik“, jutarnji program TV Pink: „Novo jutro“ i „Svitanje“) počinje da krči put ka sve boljim angažmanima i samo deset meseci kasnije počinje da radi i kao prezenter Regionalnog Dnevnika i dnevničke emisije “Infotop” na kanalu Pink 3. Ubrzo nakon toga, već u aprilu 2016. godine počinje da radi kao prezenter jutarnjeg I popodnevnog izdanja "Nacionalnog Dnevnika", čime u tom trenutku stiče neformalni status najmlađeg prezentera informativnog programa u Srbiji.[6] Od septembra 2019. do juna 2023. godine bio je angažovan kao saradnik na emisiji „Hit Tvit'' autorke i voditeljke Verice Bradić. Tokom pandemije korona virusa 2020. godine, postaje stalni član tima prezentera Nacionalnog dnevnika čime stiče značajnu popularnost.[7] Početkom naredne godine, po uspostavljanju novog informativnog kanala  - TV Vesti, po prvi put u karijeri dobija svoju emisiju “Vesti sa Mihajlom Pavićem” - dvosatni kolažni informativni format koji se bavio analizom dnevno aktuelnih i društvenih tema.[8] Taj format trajao je sezonu i po, nakon čega Pavić počinje da radi „Otvoreni studio“ koji je u fokusu izveštavanja imao sukob u Ukrajini i dešavanja na geopolitičkom planu. Od februara do juna 2023. godine radio je kao voditelj jednočasovne debatne emisije „U krug“ koja se bavi analizom uvek aktuelnih društvenih pitanja oko kojih se kao nacija „vrtimo u krug“.[9] Nepune dve nedelje nakon što je emitovanje emisije obustavljeno zbog letnje televizijske pauze, Pavić je napustio Pink Media Group-u za koju je u tom trenutku radio duže od osam godina. U odjavi poslednje emisije objasnio je gledaocima kako je TV Pink bila njegova druga kuća u kojoj je stasavao u ličnom i profesionalnom smislu, kratko se zahvalio kolegama i publici i dodao „vidimo se nekad na nekom drugom mestu“ što je izazvalo veliku pažnju javnosti i niz kontroverzi.[10] Pojedini domaći mediji zloupotrebili su pomenutu odjavu emisije, i u nameri da postignu što veći senzacionalizam, pisali kako je Pavić otkaz dao uživo u programu što se zapravo nije dogodilo.

Tokom televizijske karijere, kroz različite informativne formate, izveštavao je o svim ključnim događajima iz zemlje i sveta, realizovao je veliki broj intervjua sa značajnim domaćim i stranim javnim ličnostima. U želji da se ostvari i na polju odnosa sa javnošću, Pavić je učestvovao u kreiranju u sprovođenju PR kampanja velikih evropskih projekata kao što su „Noć muzeja“[11] i „Noć istraživača“. Od septembra 2015. do novembra 2021. godine radio je kao PR asistent Modnog studija „Click“ koji poslednje tri decenije realizuje „Beogradsku nedelju mode“ („Belgrade Fashion week“) – najvećau modnu manifestaciju u jugoistočnoj Evropi. Osim toga, tokom 2019. godine, bio je angažovan u timu za odnose sa javnošću pri kabinetu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

U svojoj karijeri, Pavić se bavio i snimanjem audio knjiga i naracija za dokumentarne i promotivne formate, a često se pojavljivao i u ulozi moderatora značajnih događaja poput svečanih ceremonija, konferencija za štampu, promocija, dodela nagrada i drugih komercijalnih zbivanja.[12]

Oblasti za koje se posebno interesuje su film, moda, muzika i pozorište.

Emisije[уреди | уреди извор]

Naziv emisije Medijska kuća Angažman Godina
„Iz teenage ugla“ Radio Beograd novinar saradnik 2012-2015
„Iz drugog ugla“ Radio Beograd novinar saradnik 2012-2015
„Gaudeamus“ TV Metropolis novinar, prezenter 2012-2013
„Downtown“ TV Metropolis novinar, prezenter 2012-2013
„Svitanje“ TV Pink reporter 2016-2018
„Dobro jutro - Jovana i Srđan“ TV Pink reporter 2017
„Novo jutro“ TV Pink reporter 2018-2020
„Infotop“ TV Pink, kanal: Pink 3 prezenter 2016-2021
„Regionalni Dnevnik“ TV Pink, kanal: Pink 3 prezenter 2016-2020
„Nacionalni Dnevnik“ TV Pink prezenter 2016-2021
„Vesti sa Mihajlom Pavićem“ TV Pink, kanal: TV Vesti voditelj 2021-2022
„Otvoreni studio“ TV Pink, kanal: TV Vesti voditelj 2022-2023
„U krug“ TV Pink, kanal: TV Vesti voditelj 2023

Humanitarni rad[уреди | уреди извор]

Vođen željom da pomogne drugima i idejom da je jedino ispravno biti primer koji želimo da vidimo, 2020. godine Pavić je osnovao udruženje „Fokus art“ koje ima za cilj da organizuje veliki broj različitih kulturno-umetničkih i društveno odgovornih projekata i edukacija, a sa posebnim osvrtom na mlade i decu bez roditeljskog staranja. Neki od projekata koji se izdvajaju su „Recikliraj-napravi krug''[13], „Bioskop od srca“[14], „Edukativne radionice prevencije vršnjačkog nasilja Jednaki'' i "Drugar pre svega" itd.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Instagram: https://instagram.com/mihajlopavic?igshid=ZjE2NGZiNDQ=

Youtube: https://youtube.com/@mihajlopavicofficial

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Teška sudbina voditelja koji je u živom programu dao otkaz: Posle smrti majke završio sam u domu, rodbina me nije želela”. Hello.rs. 30. 06. 2023. 
  2. ^ „"ODRASTAO SAM U ZVEČANSKOJ" Naš voditelj otvorio dušu: "Niko od rodbine nije hteo da me prihvati, ali su se pitali ŠTA ĆE BITI SA KUĆOM" (VIDEO)”. Blic.rs. 30. 06. 2023. 
  3. ^ „Emotivna ispovest Mihajla Pavića: Majka mi nedostaje svakoga dana”. Story.rs. 29. 10. 2017. 
  4. ^ „Discussion for Fund for the future scholars”. Deltafondacija.rs. 17. 12. 2011. 
  5. ^ „Mihajlo Pavić”. Biografija.org. 10. 08. 2023. 
  6. ^ „Mihajlo Pavić: Maštam o intervjuu sa Larijem Kingom”. Novosti.rs. 28. 09. 2017. 
  7. ^ „Mojih pet minuta tek dolazi”. Politika.rs. 13. 07. 2020. 
  8. ^ „POČELA JE NOVA ERA INFORMISANJA: Upravo startuje NOVI PINKOV KANAL 'Vesti'. Pink.rs. 15. 02. 2021. 
  9. ^ „Kad tema počne da „žulja. Politika.rs. 15. 04. 2023. 
  10. ^ „Voditelj Pinka u programu uživo saopštio da daje OTKAZ: Imam potrebu da svim kolegama kažem... VIDEO”. Hello.rs. 16. 06. 2023. 
  11. ^ „Šta čeka građane Srbije u Noći muzeja”. rtv.rs. 08. 04. 2015. 
  12. ^ „Prvi put u javnosti! Posle odlaska sa Pinka, evo gde smo zatekli voditelja Mihajla Pavića! (FOTO)”. Informer.rs. 12. 07. 2023. 
  13. ^ „Predstavljen projekat "Recikliraj - napravi krug": Kad se udruže arhitektura i ekologija”. Telegraf.rs. 26. 07. 2021. 
  14. ^ „Održana filmska projekcija za mališane bez roditeljskog staranja”. Kurir.rs. 18. 09. 2021.