Пређи на садржај

Корисник:Nikola Divac/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Firefighters marching in a parade

Sinhronizacija je koordinacija događaja da rade u sistemu. Poznati dirigent služi da bi orkestar svirao na vreme i u ritmu.Za sisteme koji rade sinhronizovano sa svim svojim delovima se kaže da su sinhroni ili u sinhronizaciji;za one koji nisu se kaže da su asinhroni.

Danas, sinhronizacije može da se javi na globalnom nivou kroz sisteme za merenje vremena , GPS sistem(i sličnim nezavisnim sistemima kojima upravlja EU i Rusija).

Transport[уреди | уреди извор]

Merenje vremena I sinhronizacija satova je ključni problem duge okeanske plovidbe; tačno vreme je potrebno,zajedno sa astronomskim posmatranjima da se utvrdi koliko je plovilo putovalo na istok ili zapad. Pronalazak tačnog morskog hronometra predstavlja revoluciju u pomorskoj plovidbi. Do kraja 19 veka, vremenski signali u obliku pištolj signala,signala zastavom I pada vremenske lopte, su obezbeđeni u svim važnim lukama,tako da su moreplovci mogli da provere greške svojih hronometara.

Sinhronizacija je bila vrlo važna u radu železnice 19.veka,to je prvo veliko prevozno sredstvo dovoljno brzo da budu primetne razlike u lokalnom vremenu. Svaka linija je imala problem sinhronizacije svih svojih stanica i centrale u tada važećem železničom vremenu. Na nekim teritorijama, sastavljanje reda vožnje je bilo pod kontrolom lokalnih vlasti. Potreba za strogim merenjem vremena dovela je kompanije da usaglase jedan standard, I civilne vlasti su konačno napustile srednje lokalno vreme u korist tog standarda.

Communication[уреди | уреди извор]

U smislu elektrotehnike, za digitalnu logiku i prenos podataka, sinhrono kolo zahteva “sat" signal. Međutim upotreba reči “sat” u ovom smislu se razlikuje od upotrebe reči sat kao uređaja koji meri dnevno vreme; “sat” signal jednostavno označava početak i/ili kraj izvesnog vremenskog perioda, često i vrlo kratkog (izražen u mikro sekundi ili nano sekundi), koji ima proizvoljan odnos prema zvezdanom, solarnom ili mesečnom vremenu ili prema bilo kom drugom sistemu merenja prolaska minuta,sati i dana.

U jednom drugom smislu, elektronski sistemi su ponekad tako sinhronizovani da događaje koji su se zbili na vrlo udaljenim mestima registruju isovremeno ili skoro istovremeno, posmatrano iz određenog ugla.(Albert Ajnštajn je u svojoj prvoj tepriji relativiteta ,1905 dokazao da ne postoje apsolutno istovremeni događaji).Tehnologije merenja vremena kao što su satelitski GPS i Network Time Protocol(NTP) imaju zadatak da obezbede pristup podataka u realnom vremenu vrlo bliskom UTC vremenskoj skali i koriste se za zemaljsku sinhronizaciju mnogih aplikacija ove vrste.

Sinhronizacija je važan koncept u sledećim oblastima:


Upotreba[уреди | уреди извор]

  • Film, sinhronizacija slike i zvuka u zvučnom filmu
  • Sinronizacija je važna u oblastima kao što su digitalna telefonija, video i digitalni audio gde se upravlja protokom podataka.
  • U elektro energetskim sistemima, sinhronizacija generatora je potrebna kada se više generatora priključi na električnu mrežu.
  • Kontroleri se koriste u digitalnim elektronskim sistemima kao što su mikroprocesori da kontrolišu asinhroni ulaz. Postoje i elektronska digitalna kola koja se zovu sinhronizatori i koja obavljaju kontrolu jednog ciklusa takt generatora. Sinhronizatori za razliku od konrolera su skloniji kvarovima.
  • Sistemi za šifrovanje obično zahtevaju neki mehanizam za sinhronizaciju kako bi se osiguralo da primalac šifre dekodira prave bitove u pravom trenutku.
  • Automobilski menjači sadrže sinhronizere koji služe da dovedu zupčanike na istu rotacionu brzinu prilikom uzubljivanja .
  • Filmske,video I audio aplikacije koriste vremenski kod za sinhronizaciju audija I videa.
  • Fotografski blic

Neki sistemi mogu biti samo približno sinhronizovani,ili Plesiohrono.Neke aplikacije zahtevaju određena relativna odstupanja između događaja.Za druge, važan je samo redosled događaja.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]