Пређи на садржај

Корисник:PetarM2003/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Шаблон:Infobox sportsperson Девон Ларат (рођен 24. Априла 1975) је канадски професионални обарач руке, инфлуенсер и бивши припадник Канадских оружаних снага[1][2]. Сматра се једним од најбољих обарача руке на свету и после такмичења краљ стола 7(енгл. King of the table 7), држи титулу најбољег обарача руке у Северној Америци. Доста је допринео на популаризацији овог спорта у свету.[3]

Рани живот[уреди | уреди извор]

Рођен је у Викторији, Британска Колумбија, Канада, од мајке Немице. До шесте године говорио је немачки језик. Његово интересовање за обарање руке почело је у раној младости. Први противник му је била бака, радница на фарми, која је тврдила да је "најбоља жена у обарању руке у Алберти". Од тада, Ларат је напредовао такмичећи се на нафтним пољима западне Канаде[4]. У канадске специјалне оперативне снаге придружио се са 21 годином, где је служио у Заједничкој тактичкој јединици 2, у временском трајању од шеснаест година[2]. Достигао је чин мајсторског каплара и био је седам пута распоређен у Авганистан, где је био рањен у акцији. Упркос свему томе, Ларат је успевао да тренира и такмичи се током своје војне службе, а искуство стечено на различитим војним базама сматра великим делом свог успеха. Ларат се такође бавио џудом током младости[5].

Рана каријера[уреди | уреди извор]

Године 1999, Девон је освојио провинцијско првенство Онтарија у категорији за леворуке и десноруке. Такође је учествовао на канадском националном првенству у категорији до 100 килограма, где је победио у обе категорије[6]. Прво међународно такмичење имао је на WАФ Светском првенству у Јапану, где је победио Кристера Џонсона, али изгубио од Џона Брзенка. Завршио је као трећепласирани у категорији до 100 килограма за леворуке и десноруке[7][8].

Године 2000, Ларат је поново освојио провинцијско првенство Онтарија за леворуке и десноруке у својој категорији. На канадском националном првенству освојио је прво место за десноруке и друго место за леворуке.

Године 2001, Ларат је поново освојио провинцијско првенство Онтарија за леворуке и десноруке, као и канадско национално првенство у обе категорије[9].

Године 2002, Ларат је победио на такмичењу "Првенство Нијагаре" у категорији десноруких преко 199 фунти.

Године 2003, Ларат је освојио провинцијско првенство Онтарија у категорији десноруких преко 221 фунте. Такође је победио на Централном првенству Онтарија, савладавши Роберта Грама, Гарта Kарлсона и Мајка Гоулда[10].

Године 2004, Ларат је поново доминирао на Централном првенству Онтарија, али је изгубио супер меч у Шехејлису, Вашингтон, против Џона Брзенка.

Године 2005, Ларат је победио Тима Бреснана са 3-0 у супер мечу на такмичењу "Битка у престоници II" у Отави, Онтарио.

Године 2006, након повратка са шестомесечне мисије, Ларат је победио Рона Бата са 3-1 на догађају Мајк Гоулд Класик догађају у Онтарију, Канада. У то време, Рон Бат је био рангиран као трећи тешкаш у Северној Америци, иза Џона Брзенка и Трависа Багента. Ларат је навео да му је ово био омиљени меч, "из више разлога", углавном због тешкоћа и стреса везаних за борбу, и неизвесности повратка у "нормалан живот". Током мисије у Авганистану, Ларат је био рањен и задобио шрапнел у руку. Неколико месеци касније, суочио се са украјинским шампионом Тарасом Ивакином на такмичењу Професионална лига у обарању руку (ПАЛ) Вендета/Армфајт #26 и изгубио са 2-4[11].

Ток каријере[уреди | уреди извор]

Ратови руку (енгл. Arm Wars) и Супер мечеви[уреди | уреди извор]

Године 2007, Девон Ларат се придружио Arm Wars-у, поново победивши Рона Бата, овог пута резултатом 6-0 на Arm Wars X догађају у Трафорд Центру у Манчестеру, Енглеска, у категорији десноруког и леворуког обарања[12].

Године 2008, Ларат се суочио са Трависом Баџентом у Arm Wars XI у мечу десноруког обарања, победивши са 5-1, док је изгубио меч леворуког обарања са 1-5. Касније те године, Ларат је постао први човек после двадесет пет година који је победио Џона Брзенка у супер мечу на Arm Wars "Дубока вода", 13. септембра. Након што је савладао легенду у обарању руку са 6-0, Ларат је постао међународно признат обарач руке и сматран је новим бројем 1 на свету у категорији десноруког обарања. Касније истог дана, Девон је победио Јохана Линдхолма са 6-0 у категорији десноруког обарања. На истом догађају, Ларат је такође победио Мајкла Тода са 6-0 и Марсија Барбозу са 5-1 у категорији леворуког обарања[13].

Године 2009, Девон Ларат је победио супер-тешкаша Дејва Рандала у супер мечу са 2-0, на Североисточном изазову у обарању руку VII (NEAC VII).

Године 2010, Девон Ларат је победио Трависа Баџента са 4-3, Тима Бреснана са 5-1 и Дона Андервуда са 4-3, постајући најбољи обарач руке на свету (у категорији леворуког и десноруког обарања).

Године 2010, Девон Ларат је победио бившег шампиона Арнолд Класика и првог изазивача, Дона Андервуда, задржавши титулу у категорији десноруког обарања.

Године 2011, Девон Ларат је победио "Монструма" Мајкла Тода и Кристофа Ладуа. Ларат је изгубио титулу у категорији леворуког обарања од Трависа Баџента на УАЛ Улична туча у дворишту (енгл. Backyard Brawl) , али је победио Баџента са 3-0 за титулу у категорији десноруког обарања на истом догађају[14].

УАЛ/МЛА/ПАЛ Борба у обарању руку[уреди | уреди извор]

Године 2012, након што је Arm Wars стављен у стање мировања, Девон Ларат је учествовао у УАЛ/МЛА и ПАЛ Борба у обарању турнирима, где је победио Тима Бреснана на Мејџор лига обарања (МЛА) у Торонто Про Супер Шоу за титулу десноруког супер тешкаша у Онтарију, Канада. Исте године, Ларат је победио Андреја Пушкара на Професионалној лиги у обарању (ПАЛ) Борба у обарању #42, освојивши са 5-1 титулу светског првака у категорији леворуког обарања.

Године 2013, Ларат је победио Олега Жоха, Вилтона Брока и Ерика Воелфела на Ултимативној лиги у обарању 4 (УАЛ 4) да би задржао титулу у категорији леворуког тешкаша. Затим је оперисао оба лакта. Због повреде, Ларат је изгубио ранг број један фунта-за-фунту. Сличну операцију на левом лакту имао је 2016. године, али се много брже опоравио, вративши се да освоји ВАЛ првенство исте године[15].

ВАЛ и Супер мечеви[уреди | уреди извор]

Након опоравка од операције лакта, Девон Ларат се придружио Светској лиги у обарању руку (ВАЛ) 2014. године. Његов први ВАЛ догађај одржан је у јануару 2015. године, где је освојио титулу у леворуког обарању, победивши Марсија Барбозу са 2-0. На истом догађају, Ларат је изгубио титулу у десноруког обарању од Марсија Барбозе са 0-2.

Касније 2015. године, Ларат је победио Рона Бата у леворуког и десноруког обарању на ВАЛ Јужним регионалним такмичењима. Ларат је освојио ВАЛ првенство у леворуког обарању након што се Марсио Барбоза повукао због повреде. У полуфиналу десноруког обарања, Ларат је изгубио од америчке легенде у обарању руку Џона Брзенка. Док је Ларат победио у првом мечу у тракама, Брзенк је показао супериорну контролу руке и доминирао у наредна два меча изван трака, победивши са 2-1[16].

Године 2016, Ларат је победио Мета Маска у леворуког и десноруког обарању на ВАЛ Северним регионалним такмичењима. Ларат се вратио у врхунску форму, успешно бранећи своју титулу у леворуког обарању против Мета Маска и освајајући ВАЛ титулу у десноруког обарању против најбољих такмичара Марсија Барбозе и Рона Бата[17].

Године 2017, Ларат је задржао ВАЛ титуле у десноруког и леворуког обарању, победивши свог сталног ривала Мета Маска. Ларат је такође бранио своје право на чекић легенде у десноруког обарању против изазивача "Великог Френка" Буделевског на Буффало Фитнес Експо 2017, догађају који је имао и хуманитарни аспект, и чекић у леворуког обарању против Жао Зи Руа из Кине на Супер лиги у обарању руку (САЛ) у супер мечу[18].

17. маја 2018. године, на ВАЛ 402, Ларат је победио америчког супер тешкаша "Великог Тату" Џерија Кадорета са 3-2 у десноруког супер мечу. На ВАЛ 405, Ларат је победио Мета Маска са 3-1. На ВАЛ 406, Ларат је изгубио титулу у десноруког обарању од Мајкла Тода. Касније те године, током Армфајт #50, Ларат је изгубио леворуког супер меч против руског рвача Дениса Ципленкова, који је победио са 6-0. Након меча, Ларат је изјавио да је Ципленков вероватно "25 до 30% јачи". Ларат се потом поново посветио тренинзима снаге. Након ових мечева, Ларат је послао чекић легенде у десноруког обарању Мајклу Тоду и чекић у леворуког обарању Денису Ципленкову[19].

23. маја 2019. године, на ВАЛ 501, Девон Ларат је победио Тода Хачингса са 3-0. Хачингс, који обично такмичи у нижим категоријама, показао је изузетну борбеност. У јулу 2019. године, на ВАЛ 504, Ларат је победио Дејва Чејфија са 3-1, показујући импресивну краљеву технику и знатно побољшану снагу. Касније те године, на ВАЛ 506, Ларат је победио бразилског шампиона Вагнера Бортолата у леворуког обарању са 3-1. Девон Ларат је такође победио аустралијског шампиона Рајана Скота са 3-0 у ААФ (Аустралијска федерација у обарању руку) супер мечу на Арнолд Класику 26. марта 2019. године.

У марту 2021. године, на БАЛ 204, Ларат је победио Јанека Квиаса у супер мечу[20].

Краљ стола[уреди | уреди извор]

28. маја 2021. године, мање од пет месеци након опоравка од дубоке венске тромбозе, Девон Ларат је пристао да се састане са Мајклом Тодом на Краљу стола (КОТ) у Дубаију за титулу десноруког тешкаша. У једном од највећих дуела свих времена, Ларат је осветио свој пораз из 2018. године на драматичан начин, победивши првопласираног Мајкла Тода са 6-0. Ларат је изненадио заједницу у обарању руку тежином од 293 фунте. Након меча, Мајкл Тод је изјавио да је верзија Девона Ларата из 2021. године "најјачи обарач руке са којим се икада суочио". Рајан "Блу" Бовен, тренутно трећепласирани у Аустралији, шпекулисао је да је верзија Ларата из 2021. можда "најјачи обарач руке који је свет икада видео", напомињући да ниједан обарач руке није тако значајно победио Мајкла Тода.

11. децембра 2021. године, на Краљу стола II, Девон Ларат је победио Џона Брзенка са 4-0 за титулу десноруког тешкаша. Ларат је био импресиван током целог меча, контролишући руку и зглоб Џона Брзенка у три од четири рунде; када је Брзенк успео да преузме руку и зглоб у првој рунди, Ларат је успео да заустави напад и направи неопходне тактичке корекције. Ларат је тежио 129,5 килограма или 285,5 фунти.

Чекић легенде[уреди | уреди извор]

Чекић легенде, који је представљен Девону Ларату након што је победио Мајкла Тода на КОТ 1, је од тада предат Левану Сагинашвилију, који га је победио на КОТ 4. Чекић, иако створен од стране ВАЛ искључиво за своје шампионе, је симболичан представник најбољег обарача руке на свету, и онај ко држи чекић легенде мора осигурати да чекић припада особи која то највише заслужује. Тренутни власници чекића, од 25. јуна 2022. године, су Леван Сагинашвили (десна рука) и Денис Ципленков (лева рука)[21].

Егзибициони бокс[уреди | уреди извор]

16. августа 2021. године, Девон Ларат је прихватио боксерски меч са шампионом Светског најјачег човека Хафтором Јулијусом Бјорнсоном. Ларат, који није имао претходног боксерског искуства, тренирао је за меч у Тристар Џиму, у власништву Фираса Захабија. Џим је познат по тренирању многих врхунских мешовитих борилачких уметника, укључујући члана УФЦ Куће славних Жоржа Сент-Пјера. Када су га питали зашто је прихватио меч на кратак рок, Девон је рекао да "зна много о спорту обарања руку" и да је "напуштање своје области експертизе" да би ушао у "борилачки дом", са "професионалним борцима", "прилика за раст као људско биће".

Меч се одржао у Дубаију, 18. септембра 2021. године, где је Ларат изгубио од Бјорнсона техничким нокаутом. Ларат је рано у борби погодио Бјорнсона десним хуком, али је Бјорнсон доминирао остатком борбе супериорним радом ногу и јаким џебом. Са двадесет пет секунди преосталих у првој рунди, Бјорнсон је запањио Ларата левим хуком. Иако су неки критиковали судију што је прекинуо борбу прерано, Девон је рекао да је "вероватно добра ствар што је судија зауставио борбу"[22].

Леван и деби у Истоку против Запада[уреди | уреди извор]

18. децембра 2021. године, Краљ стола је најавио да ће се Девон Ларат суочити са Леваном Сагинашвилијем на Краљу стола 4 (КОТ 4). Меч се одржао у Дубаију, 25. јуна 2022. године. Леван Сагинашвили се сматра тренутно најбољим десноруког обарачем руке на свету и најјачим обарачем руке у историји. Као велики аутсајдер, Девонова једина шанса за победу у мечу била би да заустави Леванов експлозивни напад, препречи се и исцрпи снагу из Леванових руку. Током меча, свака мала нада коју је Ларат имао за победу нестала је са раном повредом бицепса, и он је изгубио са 6-0.

Касније те године, 19. новембра, Девон Ларат је дебитовао на догађају Исток против Запада, спустивши се једну тежинску категорију ниже, и суочио се са тадашњим шампионом у тешкој категорији Исток против Запада, Јевгенијем Прудником. Девон је учествовао у овом мечу јер је Прудников првобитно заказани противник (Мајкл Тод) морао да се повуче због повреде. Девон је победио у мечу, савладавши Прудника са 3-0 и освојивши титулу у тешкој категорији на догађају[23].

2023[уреди | уреди извор]

На унапред снимљеном Арм Варс Дарк Кард догађају који је емитован 4. фебруара, Девон Ларат је двапут суочио Сандриса Седиса, у мечевима десне и леве руке. Девон је победио у оба, са 6-0 и 4-2 респективно, задржавајући своју титулу у тешкој категорији. Ларат је одлучио да се врати у супер-тешку категорију због недостатка конкуренције у тешкој категорији. Његов први меч у супер-тешкој категорији те године био је против Грузина Генадија Квиквиније 6. маја, а након пет рунди борбе са обе стране, Генади је изашао као победник, савладавши Девона са 3-2[24].

Одмах након меча са Генадијем, Девон Ларат је отпутовао у Велику Британију за Арм Варс Дарк Кард 2. Учествовао је у турниру супер меча у две рунде на левој руци званом Бетлграунд, победивши Миндаугаса Дулскаса у првој рунди и потом Даниела Лунда Кристенсена у финалу, оба са резултатом 6-0. 10. јуна, Ларат је наставио свој победнички низ на левој руци победивши бугарског шампиона Јордана Цонева на Бе Стронг Армрестлинг 4.

24. јуна, Девон Ларат је имао меч на Краљу стола 7 против Дејва Чејфија за титулу Краља Севера, која је титула за најбољег обарача руке у Северној Америци. Упркос томе што је имао тровање храном само два дана пре меча, Ларат је победио са доминантних 6-0.

1. јула, Ларат је победио Рајана Еспија на Канадском националном првенству. Међутим, легитимност овог меча је доведена у питање од стране Еспија јер је то био део турнира, Еспи је само неколико дана раније сазнао да се меч одржава, и Ларат (који се појавио само да се такмичи против Еспија) наводно је предао мечеве како би се суочио са Еспијем. Предати мечеви би не само учинили Девона више одморним него Еспија за њихов меч, већ би такође омогућили противницима Девона који су добили предајом да напредују на турниру без да су то заслужили.

12. августа, Ларат је победио Сергеја Калиниченка у изложбеном супер мечу.

26. августа, Ларат се суочио са тадашњим актуелним шампионом у супер-тешкој категорији Исток против Запада, Ермесом Гаспаринијем, за титулу Исток против Запада у супер-тешкој категорији. Ларат је првобитно требало да се суочи са Генадијем Квиквинијом на овај датум у реваншу, али је Генади доживео озбиљну повреду бицепса током тренинга. Супер меч против Гаспаринија биће најбољи од пет рунди. Међутим, разлика је у томе што су се и Девон и Ермес сложили да ће свих пет рунди бити повучене. Као аутсајдер у овом мечу, Девон је одлучно победио Гаспаринија са 5-0, постајући, са 48 година, најстарији шампион у супер-тешкој категорији у историји обарања руку. У првој рунди, Девон је победио захваљујући прекршајима. Међутим, друга и трећа рунда су биле убедљивије, са Ларатом који је успео да прикова Гаспаринија у обе рунде. Гаспарини је на крају одлучио да не повуче 4. и 5. рунду због превеликог умора.

30. августа, Девон Ларат је победио Георгија Цветкова са 6-0 у дугом и тешком мечу левом руком на Арм Варс Дарк Кард 3.

11. новембра, у дуго очекиваном реваншу, Ларат је бранио своју титулу Исток против Запада у супер-тешкој категорији против Дениса Ципленкова на Исток против Запада 10. Денис је рекао да ће бити око 85% - 90% своје некадашње форме. Овај меч је многи сматрали "највећим мечом у историји овог спорта". Ларат је победио са 5-0. Ципленков је на крају одлучио да не повуче 4. и 5. рунду.

9. децембра, Девон Ларат је имао још један меч против Георгија Цветкова, овог пута десном руком. Меч се одржао на Краљу стола 9 за титулу у супер-тешкој категорији. Девон је победио са 6-0. Цветков је на крају одлучио да не повуче 6. рунду[25].

2024[уреди | уреди извор]

Ларат је започео годину такмичењем у леворуког обарању на Арм Варс Тхе Гатхеринг ИИ догађају у Лас Вегасу. 5. јануара, у неспланираном али озбиљном супер мечу пре догађаја, Ларат је победио трећепласираног америчког супер-тешкаша Павла Дербедјењева са 3-1. На званичном догађају 8. јануара, Ларат је изгубио од Камила Јаблонског са 5-1. То је био Ларатов први пораз на левој руци од 2018. године.

20. априла, Девон Ларат се суочио са Леваном Сагинашвилијем у реваншу на Исток против Запада 12, у супер мечу десне руке најбољи од 7. Ларат је изгубио са резултатом 4-0, препустивши титулу Сагинашвилију у супер-тешкој категорији на такмичењу Исток против Запада.

Значајни мечеви Девона Ларата[уреди | уреди извор]

Година Противник Резултат Рука Исход Догађај
2024 Леван Сагинашвили Пораз Десна рука 0-4 Исток против Запада 12
2024 Камил Јаблонски Пораз Лева рука 1-5 Арм Ворс Скуп 2
2024 Павло Дербедјенев Победа Лева рука 3-1 Нема догађаја
2023 Георги Цветков Победа Десна рука 6-0 Краљеви стола 9
2023 Денис Ципленков Победа Десна рука 5-0 Исток против Запада 10
2023 Георги Цветков Победа Лева рука 6-0 Арм Ворс Мрачна карта 3
2023 Ермес Гаспарини Победа Десна рука 5-0 Исток против Запада 9
2023 Сергеј Калиниченко Победа Лева рука 4-0 АВЦ Препород
2023 Рајан Еспеј Победа Десна рука 1-0 Канадско национално 2023
2023 Рајан Еспеј Победа Лева рука 3-0 Канадско национално 2023
2023 Дејв Чејфи Победа Десна рука 6-0 Краљеви стола 7
2023 Јордан Цонев Победа Лева рука 4-0 БСА 4
2023 Даниел Лунд Кристенсен Победа Лева рука 6-0 Арм Ворс Мрачна карта 2
2023 Миндаугас Дулскас Победа Лева рука 6-0 Арм Ворс Мрачна карта 2
2023 Генади Квиквинија Пораз Десна рука 2-3 Исток против Запада 7
2023 Сандрис Седис Победа Лева рука 4-2 Арм Ворс Мрачна карта
2023 Сандрис Седис Победа Десна рука 6-0 Арм Ворс Мрачна карта
2022 Јевгениј Прудник Победа Десна рука 3-0 Исток против Запада 5
2022 Леван Сагинашвили Пораз Десна рука 0-6 Краљеви стола 4
2021 Џон Брзенк Победа Десна рука 4-0 Краљеви стола 2
2021 Мајкл Тод Победа Десна рука 6-0 Краљеви стола 1
2021 Јанек Квиас Победа Десна рука 3-0 БАЛ 204
2021 Јанек Квиас Победа Лева рука 3-0 БАЛ 204
2020 Рик Хајдебрехт Победа Десна рука 3-0 БАЛ 105
2020 Рик Хајдебрехт Победа Лева рука 3-0 БАЛ 105
2020 Тајлер Болзан Победа Лева рука 3-1 БАЛ 102
2019 Маркус Либмингер Победа Лева рука 3-1 Тетоважа Слам 2019
2019 Вагнер Бортолато Победа Лева рука 3-1 ВАЛ 506
2019 Рајан Скот Победа Десна рука 3-0 Арнолд Класик Аустралија
2019 Лачлан Адаир Победа Лева рука 3-0 Арнолд Класик Аустралија
2019 Дејв Чејфи Победа Десна рука 3-1 ВАЛ 504
2019 Тод Хачингс Победа Десна рука 3-0 ВАЛ 501
2018 Денис Ципленков Пораз Лева рука 0-6 ПАЛ Армфајт #50
2018 Мајкл Тод Пораз Десна рука 2-3 ВАЛ 406
2018 Мат Маск Победа Десна рука 3-1 ВАЛ 405
2018 Џери Кадорет Победа Десна рука 3-2 ВАЛ 402
2018 Роберт Стакстон Победа Десна рука 4-2 Викиншке руке 2018
2017 Жао Зи Руи Победа Десна рука 3-0 САЛ Супер меч
2017 Жао Зи Руи Победа Лева рука 3-0 САЛ Супер меч
2017 Франк Буделевски Победа Десна рука 2-1 Бафало Фитнес Експо 2017
2017 Александре Пакет Победа Десна рука 3-0 Арм Мелтер 29
2017 Мат Маск Победа Десна рука 2-0 ВАЛ Првенство
2017 Рон Бат Победа Десна рука 1-0 ВАЛ Првенство
2017 Мат Маск Победа Лева рука 2-1 ВАЛ Првенство
2016 Рон Бат Победа Десна рука 2-0 ВАЛ Првенство
2016 Марсио Барбоза Победа Десна рука 2-0 ВАЛ Првенство
2016 Мат Маск Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Првенство
2016 Скот Балинџер Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Првенство
2016 Мат Маск Победа Десна рука 2-0 ВАЛ Северна регија
2016 Марсио Барбоза Победа Десна рука 2-0 ВАЛ Северна регија
2016 Мат Маск Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Северна регија
2016 Хасан Монфилс Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Северна регија
2015 Џон Брзенк Пораз Десна рука 1-2 ВАЛ Првенство
2015 Марсио Барбоза Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Првенство
2015 Том Нелсон Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Првенство
2015 Рон Бат Победа Десна рука 2-1 ВАЛ Јужна регија
2015 Нормундс Томсонс Победа Десна рука 2-0 ВАЛ Јужна регија
2015 Рон Бат Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Јужна регија
2015 Нормундс Томсонс Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Јужна регија
2015 Марсио Барбоза Пораз Десна рука 0-2 ВАЛ Првенство
2015 Марсио Барбоза Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Првенство
2014 Марсио Барбоза Пораз Десна рука 0-2 ВАЛ Атлантик Сити
2014 Марсио Барбоза Победа Лева рука 2-1 ВАЛ Атлантик Сити
2014 Ђорђи Гелашвили Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Атлантик Сити
2014 Дон Андервуд Победа Десна рука 3-0 Игра руку
2014 Травис Бејџент Победа Десна рука 3-1 Игра руку
2014 Стивен Грин Победа Десна рука 2-0 ВАЛ Чикаго
2014 Кени Хјуз Победа Лева рука 2-0 ВАЛ Чикаго
2014 Кристијан Бини Победа Лева рука 1-0 ВАЛ Лас Вегас
2013 Иан Карнеги Победа Десна рука 3-0 Арм Мелтер 19
2013 Мајк Гулд Победа Лева рука 3-1 Арм Мелтер 19
2013 Џо Гулд Победа Лева рука 3-1 Арм Мелтер 19
2013 Олег Жох Победа Лева рука 3-0 УАЛ 4
2013 Ерик Волфел Победа Лева рука 1-0 УАЛ 4
2013 Вилтон Брок Победа Лева рука 1-0 УАЛ 4
2012 Тим Бреснан Победа Десна рука 4-3 МЛА Супер меч
2012 Андреј Пушкар Победа Лева рука 5-1 ПАЛ Армфајт #42
2012 Ерл Вилсон Победа Лева рука 1-0 Мајк Гулд Класик 2012
2012 Ричард Лупкес Победа Десна рука 1-0 Мајк Гулд Класик 2012
2011 Кристоф Ладу Победа Лева рука 6-0 Арм Ворс "Кисела киша"
2011 Мајкл Тод Победа Десна рука 4-2 Арм Ворс "Кисела киша"
2011 Травис Бејџент Пораз Лева рука 1-3 УАЛ Бекјард Брoл
2011 Травис Бејџент Победа Десна рука 3-0 УАЛ Бекјард Брoл
2010 Травис Бејџент Победа Лева рука 4-3 Арм Ворс "Грешни град"
2010 Дон Андервуд Победа Десна рука 4-3 Арм Ворс "Грешни град"
2010 Тим Бреснан Победа Десна рука 5-1 Арм Ворс "Грешни град"
2010 Ричард Лупкес Победа Десна рука 6-0 Арм Ворс "Грешни град"
2009 Дејв Рандал Победа Десна рука 2-0 НЕАК VII
2009 Силвен Перон Победа Лева рука 1-0 Мајк Гулд Класик 2009
2009 Мајк Гулд Победа Десна рука 1-0 Мајк Гулд Класик 2009
2008 Марсио Барбоза Победа Лева рука 5-1 Арм Ворс "Дубока вода"
2008 Мајкл Тод Победа Лева рука 6-0 Арм Ворс "Дубока вода"
2008 Јохан Линдхолм Победа Десна рука 6-0 Арм Ворс "Дубока вода"
2008 Џон Брзенк Победа Десна рука 6-0 Арм Ворс "Дубока вода"
2008 Травис Бејџент Пораз Лева рука 1-5 Арм Ворс XI
2008 Травис Бејџент Победа Десна рука 5-1 Арм Ворс XI
2007 Рон Бат Победа Лева рука 6-0 Арм Ворс X
2007 Рон Бат Победа Десна рука 6-0 Арм Ворс X
2006 Тарас Ивакин Пораз Десна рука 2-4 ПАЛ Армфајт #26
2006 Рон Бат Победа Десна рука 3-1 Мајк Гулд Класик 2006
2005 Тим Бреснан Победа Десна рука 3-0 Битка у престоници II
2005 Симон Перон Победа Десна рука 1-0 Мајк Гулд Класик 2005
2005 Силвен Перон Победа Лева рука 1-0 Мајк Гулд Класик 2005
2005 Травис Бејџент Пораз Десна рука 1-3 Мајк Гулд Класик 2005
2004 Џон Брзенк Пораз Десна рука 0-2 Суперстар Обрачун
2004 Марсио Барбоза Победа Десна рука 2-0 Суперстар Обрачун
2004 Џејкоб Абот Победа Десна рука 2-0 Суперстар Обрачун
2004 Џорџ Готшалк Победа Лева рука 1-0 Првенство Онтарија
2004 Грег Бојс Победа Десна рука 1-0 Првенство Онтарија
2004 Мајк Боyлинг Победа Десна рука 1-0 Првенство Онтарија
2003 Мајк Гулд Победа Лева рука 3-0 Првенство Онтарија
2003 Гарт Карлсон Победа Десна рука 3-0 Првенство Онтарија
2003 Роб Грејем Победа Десна рука 3-0 Првенство Онтарија
2002 Мајк Гулд Победа Десна рука 1-0 Првенство Нијагаре
1999 Кристер Јонсон Победа Десна рука 1-0 WAF Светско првенство 1999
1999 Џон Брзенк Пораз Лева рука 0-1 WAF Светско првенство 1999

Стил обарања руку[уреди | уреди извор]

Девон Ларат је познат као изузетно свестран и издржљив обарач руку. Ларат има један од највећих "табеларних IQ"-а у спорту и може изводити било који потез, било да је то кука, топрол, притисак, "кингс мув", "кингс кука" или било која њихова варијација. Поред тога, он је јединствен по својим неуобичајено високим нивоима издржљивости, што је особина која је најкориснија током супер мечева. Често му је довољно да заустави почетни налет противника како би их држао у неповољном положају, уморио их како меч напредује и на крају их поразио. Иако је Ларат релативно мање мишићав од других тешкаша или супер тешкаша, он често надокнађује ову разлику у снази супериорном техничком вештином, полугом руке и контролом руке, заустављајући противника и исцрпљујући их током времена уместо да их експлозивно надвлада[26].

Лични живот[уреди | уреди извор]

Од 2003. године, Девон Ларат је у браку са Џоди Ларат, глумицом и бившом обарачицом руку; заједно имају троје деце. Ларат обично једе палачинке док тренира за супер мечеве, а ови хумористични видео снимци са палачинкама су накнадно инспирисали комичну и забавну причу унутар заједнице обарања руку, где други обарачи руку расправљају и прихватају Ларатову "палачинка дијету". Да би наставили са овом шалом, Девонови навијачи му често шаљу јаворов сируп и мешавину за палачинке. Девон је такође власник Армбет-а, мобилне апликације за упознавање и клађење у обарању руку[27]. Ларат тренутно живи у Отави, Канада са својом породицом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „(._.)” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ а б „'The Grippler' grasping for world arm-wrestling title in LA”. ottawacitizen. Приступљено 2021-05-06. 
  3. ^ „Canadian armwrestling legend wins championship after highly specialized surgery”. The Ottawa Hospital Foundation (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  4. ^ Feldman, Jacob (2016-04-13). „How a competitive arm wrestler works out”. Sports Illustrated (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  5. ^ Devon Larratt (2021-05-05), story of a white belt, Приступљено 2024-05-20 
  6. ^ Devon Larratt (2023-03-27), 1999 provincial/national armwrestling championships - Devon Larratt 24 yo, Приступљено 2024-05-20 
  7. ^ SwedenArmwrestlingTelevision (2020-11-11), RARE FOOTAGE: DEVON LARRATT VS KRISTER JONSSON AT WORLDS IN JAPAN -99, Приступљено 2024-05-20 
  8. ^ SwedenArmwrestlingTelevision (2020-11-10), RARE FOOTAGE: JOHN BRZENK, DEVON LARRATT, RON BATH AT WORLDS IN JAPAN -99 LEFT ARM, Приступљено 2024-05-20 
  9. ^ „Facebook”. www.facebook.com. Приступљено 2024-05-20. 
  10. ^ „Mike Gould Classic Results (2000-2009)”. THE ARMWRESTLING ARCHIVES (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  11. ^ Ryan Bowen (2018-05-10), The Break Down | Devon Larrat V Taras Ivakin | 2006 Vendetta, Приступљено 2024-05-20 
  12. ^ „DEVON LARRATT Vs. RON BATH | Northeast Armwrestling Message Board”. teammaine.proboards.com. Приступљено 2024-05-20. 
  13. ^ Arm Wars Archive (2017-09-28), Arm Wars | Armwrestling | Devon Larratt (CAN) v Monster Michael Todd (USA) Left, Приступљено 2024-05-20 
  14. ^ ARMWRESTLING NEWS (2011-02-16), Travis Bagent Vs. Devon Larratt - Left arm - Match 4 (7th overall) - UAL - HB Ford Backyard Brawl, Приступљено 2024-05-20 
  15. ^ „Пријавите се или се региструјте да бисте погледали”. www.facebook.com (на језику: српски). Приступљено 2024-05-20. 
  16. ^ World Armwrestling League (2020-06-18), Devon Larratt v John Brzenk: WAL 2015 Heavyweight Semi Final, Right Hand, Приступљено 2024-05-20 
  17. ^ World Armwrestling League (2020-04-07), Devon Larratt v Ron Bath: WAL 2016 Heavyweight Final, Right Hand, Приступљено 2024-05-20 
  18. ^ XSportNews (2017-09-11). „VIDEOS: Devon Larratt vs. Big Frank Budelewski 2017 • ARMWRESTLING • ARMWRESTLING NEWS XSPORTNEWS.COM” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  19. ^ Devon Larratt (2018-09-07), Goodbye, Приступљено 2024-05-20 
  20. ^ Table Monkeys (2021-03-16), BAL 204 | DEVON LARRATT vs. JANEK KWIAS | RIGHT & LEFT ARM SUPERMATCH, Приступљено 2024-05-20 
  21. ^ Devon Larratt (2021-03-08), i want my hammer back, Приступљено 2024-05-20 
  22. ^ iFL TV (2021-09-20), (FULL FIGHT) 'THE MOUNTAIN' THOR BJORNSSON v DEVON 'NO LIMITS' LARRATT / *STRONGMAN v ARM-WRESTLER*, Приступљено 2024-05-20 
  23. ^ Engin Terzi Enigma of Rage (2022-11-23), Devon Larratt vs Evgeny Prudnyk - East vs West Right Arm World Heavyweight Title Match, Приступљено 2024-05-20 
  24. ^ Engin Terzi Enigma of Rage (2023-05-12), Devon Larratt vs Genadi Kvikvinia - EAST vs WEST 7, Приступљено 2024-05-20 
  25. ^ CORESPORTS (2023-12-18), KOTT 9: DEVON LARRATT VS GEORGI TSVETKOV, Приступљено 2024-05-20 
  26. ^ Ryan Bowen (2018-08-29), Armwrestle like Devon, Приступљено 2024-05-20 
  27. ^ „Armbet - Armwrestling Equipment, Apparel and Connections”. armbet (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20.